Referitor la intrebarea dumneavoastra, vroiam sa va informez ca se vor organiza tabere si in vara anului 2012, beneficiari fiind prescolari/elevi cu diverse dizabilităţi (autism, probleme de auz, de vorbire, locomotorii şi diabet) sau proveniţi din mediul rural.
In scurt timp va incepe identificarea si selectarea acestora.
Multumesc,
Otilia Sirbu
Tel: 0762 10 12 10/0758 23 10 30
Fundatia Culturala DELTA
www.deltaf.org
Locul de implementare a proiectului: Regiunea Bucuresti-Ilfov, Regiunea Sud-Vest Oltenia
In cadrul taberelor de vara organizate in implementarea proiectului ,,Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii” POSDRU/91/2.2/S/63328 se asigura consilierea psihologica a parintiilor si copiilor in scopul identificarii si gestionarii situatiilor determinate de problemele emoţionale, cognitive şi de comportament cu care se confrunta copiii si parintii, precum si focalizarea activitatilor psihologice pe optimizare şi dezvoltare personală, probleme psihologice sau de patologie somatică în care sunt implicaţi factori psihologici.
In acest sens, se actioneaza pe doua planuri, in primul rand pentru reducerea/eliminarea riscurilor psihosociale la care sunt expusi astfel de copii, creanduli-se in cadrul taberelor un mediu propice care să susţină îmbunătăţirea/ameliorarea /optimizarea starii lor de sanatate si/sau psihice, iar in al doilea rand, acordarea de asistenta psihologica de specialitate pentru nevoile social – emotionale ale membrilor participanti prin derularea unor programe de prevenire cum ar fi imbunatatirea respectului de sine si gestionarea crizelor.
Pentru crearea ambientului necesar, taberele de vara asigură copiilor si parintilor, pe o perioadă determinată, găzduire, îngrijire, hrană, reabilitare, educaţie nonformală şi informală, sprijin emoţional, consiliere şi pregătire în vederea integrării/includerii sociale, scopul final fiind prevenirea abandonului scolar.
În sprijinul educaţiei, al formării şi consolidării deprinderilor de viaţă independentă sunt organizate diferite activităţi: culturale, de cunoaştere, de socializare, etc. Se asigură oportunităţi multiple de recreere, activităţi ludice, dezvoltarea creativităţii şi abilităţilor manuale, terapie logopedică care contribuie la dezvoltarea fizică, cognitivă, emoţională şi socială a copiilor.
În acest sens au fost amenajate un atelier de creaţie, un spatiu pentru exerciţii fizice si un loc de joacă exterior.
Taberele asigură copiilor dreptul la intimitate, spaţiu personal şi confidenţialitate într-un mod cât mai apropiat de mediul familial. Copiii beneficiază de siguranţă, încredere şi respect în toate aspectele vieţii lor pe tot parcursul şederii în cadrul taberei, punandu-se accent pe îmbunătăţirea relaţiei şi comunicării dintre parinţi şi copii, precum si cu alte persoane importante sau apropiate faţă de ei.
In ceea ce priveste problematica abordata specifica consilierii psihologice, avand in vedere faptul ca parintele are un aport semnificativ in recuperarea si imbunatatirea comportamentului copilului, sunt organizate sedinte de consiliere de grup cu parintii pentru ca impreuna sa intelegem si sa gasim resursele interioare pentru a merge mai departe, pentru a face fata dificultatilor psihosociale care afecteaza relatiile familiale, pentru dezvoltarea competentelor parentale, pentru prevenirea separarii copilului de familia sa si sprijinirea copiilor, atunci cand apar probleme in dezvoltarea acestora.
Programul de suport psihologic adresat părinţilor copiilor cu dizabilitati din spectrul tulburarilor de vorbire, hipoacuzie, locomotoriu, diabet si autism, are ca beneficii:
Inţelegerea urmărilor în plan familial a diagnosticării copilului cu dizabilitati; oferirea unor sugestii de restabilire a echilibrului familial;
Creionarea unei imagini mai comprehensiva a diagnosticului, cat si intelegerea tulburarilor cu care se confrunta copilul cu dizabilitati;
Cunoasterea in detaliu a dificultatilor cu care se confrunta copilul, precum si modalitatea in care se poate optimiza dezvoltarea abilitatilor de comunicare eficienta în relatia cu copilul, familia si prietenii.
Informarea asupra formelor de interventie necesare;
Intelegerea implicarii parintilor in terapia de recuperare a copiilor, pentru a castiga imbunatatirea comportamentelor acestora;
Schimb de experienta intre parinti, care trec prin aceleasi dificultati.
http://www.deltaf.org/
http://copii.deltaf.org/tabere/regulament/
http://copii.deltaf.org/tabere/declaratii-participanti/