"Micul Print", Focsani,ABA

Moderators: camel, moderators

"Micul Print", Focsani,ABA

Postby dora » Wed Apr 25, 2007 7:25 pm

Denumire: Centrul de zi "Micul Prinţ"- Asociaţia Speranţa Andradei



Dorim sa va informam ca noile date de contact ale Centrului de zi "Micul Print" din Focsani sunt:
Adresa: Str. Cuza Voda, nr. 56, Focsani
Telefon: 0337 401497; 0724 570130
E-mail: speranta_andradei@yahoo.com
Persoana de contact: Alice Pruteanu



http://www.miculprint.org.ro/contact.html


Tipul de serviciu: ( privat - ong ) evaluări, terapie ABA, stimulare psiho-senzorio-motorie, logopedie, socializare, consiliere parentală.
Beneficiari: copii cu autism


S-a inaugurat Centrul de zi pentru copii cu autism "Micul Print"
De Iulia Cretu, 02.06.2006


27 de copii autisti lucreaza aici pentru a iesi din universul lor inchis.

Centrul de zi "Micul Print", infiintat de Asociatia "Speranta Andradei" din Focsani, a avut ieri, de Ziua Copilului, deschiderea oficiala.

27 de copii care sufera de autism vin aici in fiecare zi pentru terapie, ajutorul veniind de la sase profesionisti a caror singura dorinta este de a sparge "coconul" si universul inchis al micutilor si de a-i face sa comunice si sa interactioneze cu cei din jur.
Specialistii spun ca autismul este acea stare patologica manifestata prin ruperea legaturilor psihice cu lumea exterioara si intensa traire a vietii interioare.
Presedintele asociatiei, psihologul Alice Pruteanu, spune ca autismul poate fi invins, iar calea de a ajunge la succes este munca si dragostea. "Copiii cu autism mi-au schimbat viata. A fost vorba de Dragos care acum este in clasa a III-a. Mama lui m-a intrebat la una dintre sedinte: «Cum ai putea deschide lumea unui copil cu autism?». Si i-am raspuns: «Cu multa rabdare si dragoste poti sparge coconul in care sta».
Iar acum, copilul este in clasa a III-a si este integrat. Aici, la centru, unii copii vorbesc, altii abia incep si sint multi de care sint foarte multumita. Daca micutii prezinta retard si deficiente severe si se lucreaza mai mult, si acolo se obtin rezultate.

Tehnicile de lucru sint autodidacte, pentru ca noi nu am invatat la scoala cum sa ne purtam cu copii cu autism", a declarat Alice Pruteanu, presedintele Asociatiei "Speranta Andradei". La inaugurare au participat copii cu autism, parinti, logopezi, psihologi, consilieri locali, ziaristi, dar si Toader Ghetu, director la Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului Vrancea.
Cei mai multumiti de deschiderea oficiala a acestui centru sint parintii, cei care colaboreaza cu specialistii pentru transformarea copiilor cu autism in copii normali, care comunica si se bucura de viata. "Este o bucurie cind realizezi ce progrese se pot face, lucrurile simple te pot bucura nespus. Cind spune un cuvint, dupa ce in urma nu rostea o vorba, te bucuri. Cind am vazut lucrari la scoala ale lui Dragos notate cu 9 si 10, nu am avut cuvinte. Copiii trebuie integrati. Cind am vazut diagnosticul pus la 3 ani, nu stiam ce sa fac. Am inceput apoi terapia. Daca te informezi poti tine in friu autismul", ne-a spus Florentina Ivan, mamica unui copil care lupta cu autismul.
http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php ... 22&print=1
Last edited by dora on Wed Feb 27, 2013 8:01 am, edited 3 times in total.
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Jun 22, 2007 8:09 am

Autismul, boala "muta" care condamna la izolare


Monitorul de Vrancea - Miercuri, 25 Aprilie 2007

In intreaga lume, unul din 150 de copii este diagnosticat cu autism, unul din 104 baieti are tulburari din spectrul autist si 67 de copii sint diagnosticati zilnic cu asemenea tulburari. Un caz nou de autism este diagnosticat aproape la fiecare 20 de minute si mult mai multi copii vor fi diagnosticati cu autism in acest an decit cu SIDA, diabet si cancer.

Asociatia "Speranta Andradei" din Focsani este una din multele organizatii din intreaga lume care, pe parcursul acestei luni - declarata luna internationala a autismului - organizeaza manifestari de sensibilizare a populatiei in legatura cu incidenta din ce in ce mai mare a acestei boli "mute" a copiilor care, ce-i drept, nu-i condamna la moarte, ci la izolare.

Asociatia "Speranta Andradei", in cadrul careia functioneaza Centrul de zi "Micul Print", este singurul ONG din Vrancea care ofera protectie speciala copiilor cu sindrom autist, avind ca obiectiv abilitarea si integrarea sociala a acestora, accentuindu-se importanta interventiei precoce.

Prin campania de sensibilizare cu privire la aceasta maladie, se atentioneaza asupra faptului ca autismul este o dizabilitate severa de dezvoltare, cu cel mai rapid ritm de incidenta, pentru care inca nu exista o modalitate medicala de depistare sau vindecare. Totodata, baietii sint de patru ori mai predispusi sa se imbolnaveasca de autism decit fetitele. Cu toate acestea, autismul primeste mai putin de 5% din fondurile de cercetare, fata de multe alte boli ale copilariei mult mai putin prevalente.

"Autismul este un handicap global care impiedica persoana sa comunice obisnuit, sa inteleaga relatiile sociale si sa invete prin metodele obisnuite de invatamint. Sindromul autist se caracterizeaza prin joc stereotip, lipsa de raspunsuri la emotiile altora, lipsa abilitatilor de comunicare, rezistenta la schimbare. Majoritatea oamenilor stiu foarte putine lucruri despre copiii cu autism. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca aceasta conditie nu este una obisnuita precum si faptului ca in ultimii ani, specialistii in tulburarile copilariei au devenit pe deplin constienti de combinatia speciala de ca-racteristici pe care acum le diagnosticam ca fiind autism", a declarat Alice Pruteanu, presedinta Fundatiei "Speranta Andradei" din Focsani.

Copiii autisti din Vrancea, beneficiari ai terapiei ABA

Centrul de zi "Micul Print" ce functioneaza in cadrul Fundatiei "Speranta Andradei" este frecventat actualmente de 30 de copii cu virste cuprinse intre 3 si 12 ani. Dar, pentru ca in judetul nostru sint mult mai multi copii afectati de aceasta maladie, nevoia infiintarii mai multor centre cu acest specific este imperios necesara.

De remarcat este faptul ca micutii autisti beneficiari ai Centrului de zi "Micul Print" beneficiaza de cel mai modern si eficient tip de terapie, si anume metoda ABA - Analiza aplicata a comportamentului.

Din noiembrie 2006, personalul din cadrul Asociatiei urmeaza un program de formare continua in metoda ABA cu un trainer din SUA, psihologul Eileen Magan, voluntar in Corpul Pacii, specializat in acest tip de terapie.

"Terapia Comportamentala Aplicata necesita o foarte mare implicare a parintilor si familiei si o mare disponibilitate a terapeutilor. Asigurarea tratamentului necesita consolidarea unei echipe de specialisti, in fruntea careia se afla un supervizor, terapia facindu-se mai multe ore pe zi (40 de ore pe saptamina), iar pentru fiecare terapeut o sesiune este cuprinsa intre doua-trei ore, cu pauze.

In acest moment, cinci copii din cadrul Centrului de zi sint inclusi in programul terapeutic ABA si cinci sint pe lista de asteptare", a declarat Alice Pruteanu.

De mentionat ca in cadrul terapiei ABA exista doua sectiuni: una de invatare, in care se stabileste planul de interventie, copilul fiind invatat unele abilitati; urmeaza apoi generalizarea, in care aceste abilitati invatate se transpun in viata cotidiana.

In aceasta forma de terapie exista trei etape. Prima consta in invatarea familiei despre cum sa-si schimbe comportamentul vizavi de copil. Urmeaza apoi terapia de sine, in cadrul careia exista un numar de programe bine gindite si stabilite pentru fiecare copil in parte pentru ca in cadrul ultimei etape sa se faca socializarea, integrarea copilului in societate, in scoala.

Terapia Comportamentala Aplicata este una din cele mai raspindite forme de terapie pentru copiii autisti si din ce in ce mai multi parinti apeleaza la aceasta.
Un articol semnat de : Laura BREANA - laura_breana@yahoo.com

http://satu-mare.infoportal.ro/articol~ ... olare.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Sep 10, 2007 7:45 am

Vali:

Monitorul de Vrancea din 4.09.2007

Copiii autişti din Vrancea merg la şcoală - - 04.09.2007

Pentru prima dată în Vrancea, copiii cu autism vor putea merge la şcoală ca orice alţi copii. Special pentru ei va exista, începînd cu acest an şcolar, o clasă care va fi frecventată, pentru început, de şase copii cu tulburări din spectrul autist care vor lua startul în clasa I.


Aceasta a fost realizată la iniţiativa Asociaţiei „Speranţa Andradei“, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Direcţia Gene-rală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea şi va funcţiona în cadrul Centrului de Educaţie Incluzivă „Elena Doamna“ din Focşani.


„Pentru Asociaţia «Spe-ranţa Andradei» această clasă e un vis mai vechi devenit realitate, iar pentru părinţi şi copii e şansa continuităţii muncii din Centrul de zi «Micul Prinţ» pe drumul greu al integrării sociale“, a declarat Alice Pruteanu, preşedinta Asociaţiei „Speranţa Andradei“ care a precizat că de altfel, în Centrul de zi „Micul Prinţ“ şcoala a început încă de ieri.



Într-un cadru festiv, atît părinţii cît şi copiii şi profesioniştii din centru au trăit aceleaşi emoţii pe care fiecare le simte la începerea noului an şcolar. Au fost şi lacrimi, dor de mame dar şi bucuria reve-derii colegilor, a te-rapeuţilor, flori, rîsete.
De menţionat că Centrul de zi „Micul Prinţ“ – singurul din Vrancea care oferă servicii copiilor cu autism – funcţionează din 2006 cu finanţare privată, iar din acest an, şi cu sprijinul Consiliului Local Focşani. „Pentru noul an ne-am propus dezvoltarea unui nou proiect intitulat Centrul de voluntariat «Speranţa» ce va fi derulat cu ajutorul Organizaţiei Corpul Păcii, prin intermediul voluntarului Eileen Magan, şi a Universităţii «Petre Andrei» Iaşi.


Acest proiect îşi propune formarea a zece voluntari, studenţi ai facultăţii de psihologie, în tehnica ABBA, pentru a deveni «tutori» ai copiilor cu autism la domiciliul acestora. Vom continua proiectele începute anul trecut şi anume şcoala pentru părinţi – în care vom dezvolta cursuri săptămînale de parenting atît cu părinţii beneficiarilor centrului cît şi cu orice părinte ce întîmpină dificultăţi în educarea copilului – cît şi centrul de «respite» dezvoltat cu sprijinul Ministerului Muncii“, a detaliat Alice Pruteanu.
În prezent, Centrul de zi „Micul Prinţ“ are peste 40 de beneficiari, copii cu autism. Din păcate, lipsa unui spaţiu mai mare face ca în afară de aceştia, pe lista de aşteptare a centrului să fie înscrişi foarte mulţi copii.

Un articol semnat de : Laura BREANĂ – laura_breana@yahoo.com
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Dec 01, 2007 6:27 pm

Premieră

Voluntari formaţi pe tehnica ABA de recuperare a copiilor autişti - - 27.11.2007
Asociaţia „Speranţa Andradei“ crează prima reţea de voluntari formaţi pe tehnica ABA de recuperare a copiilor autişti.
Trainingul este realizat de Eileen Magan, voluntar în Corpul Păcii. Terapia cunoscută sub numele de ABA (Applied Behavior Analysis sau Analiza Comportamentală Aplicată) reprezintă din punct de vedere ştiinţific, singura terapie care are rezultate pozitive în această afecţiune.

Asociaţia „Speranţa Andradei“ din Focşani a început derularea proiectului „Speranţe“, ce are drept scop formarea de vo-luntari în cadrul programului de recuperare ABA - Applied Behaviour Analysis, pentru a continua programul terapeutic în familiile copiilor cu autism.

Timp de şase săptămîni, începînd din 17 noiembrie a.c., au loc sesiuni săptămînale de formare iar training-ul este realizat de Eileen Magan, voluntar în Corpul Păcii, sub îndrumarea unei organizaţii din SUA - „Wesley Spectrum Family & Child Development Center“.

Potrivit celor declarate de asistentul social Gabriela Dima, unul din coordonatorii proiectului, voluntarii au fost recrutaţi din rîndul studenţilor care urmează cursurile universitare, învăţămînt la distanţă, la Universitatea „Petre Andrei“ – Facultatea de Psihologie, Asistenţă Socială şi Sociologie - Filiala Focşani, şi care doresc să acumuleze noi cunoştinţe şi abilităţi, cunoştinţe care nu pot fi asimilate decît prin lucru practic, dar şi din rîndul persoanelor care lucrează în domeniul psiho-social.

Proiectul prevede formarea a 10 voluntari dar se pare că vom avea mai mulţi pentru că la prima întîlnire ce a avut loc sîmbătă, au venit 20, plus cinci părinţi ai copiilor cu autism, beneficiari ai Centrului de zi «Micul Prinţ».


Cei mai mulţi dintre vo-luntari lucrează şi fac în acelaşi timp şi facultatea. La primul modul s-a făcut o introducere în autism, s-a explicat ce înseamnă ABA iar impactul cu noile cunoştinţe a fost dur... Vo-luntarii au plecat marcaţi pentru că au înţeles că autismul este un handicap grav şi pentru toată viaţa“, a declarat Gabriela Dima.
Beneficiari direcţi ai acestui proiect sînt zece copii cu autism din cei peste 40 care beneficiază actualmente de serviciile Centrului de Zi „Micul Prinţ“ din Focşani. Începînd din luna februa-rie, persoanele instruite vor aplica cunoştinţele dobîndite timp de patru luni, în familiile copiilor cu autism. Săptămînal, patru zile pe săptămînă, vor lucra cîte două ore zilnic la domiciliul copilului cu autism.
La finalul proiectului voluntarii vor primi certificat de participare la proiect din partea Asociaţiei „Speranţa Andradei“, precum şi certificat de voluntariat din partea organizaţiei „Wesley Spectrum Family & Child Development Center“. Proiectul se derulează în perioada noiembrie 2007 - mai 2008 şi este finanţat de Corpul Păcii şi parţial, de Asociaţia „Speranţa Andradei“.

Ce înseamnă terapia ABA

Chiar dacă în cele mai multe cazuri se consideră că autismul este „o boală pe viaţă“, părintele unui astfel de copil nu trebuie să îşi piardă speranţa şi nici să renunţe la luptă. Pentru că există o terapie care dă rezultate, iar promotorul acesteia în Vrancea este Asociaţia „Speranţa Andradei“. Este ceea ce se numeşte terapie comportamentală, o terapie care se aplică la copii între 2 şi 6 ani şi care poate aduce cîteodată rezultate absolut uimitoare. Asta înseamnă că un copil autist poate fi recuperat, indiferent că recuperarea este în întregime sau doar într-o anumită măsură. Deşi te-rapia nu se bazează pe medicamente sau pe vreun alt tratament, ea este extrem de costisitoare oriunde în lume.
Terapia este cunoscută sub numele de ABA (Applied Behavior Analysis sau Analiza Comportamentală Aplicată) şi reprezintă din punct de vedere ştiinţi-fic, singura terapie care are rezultate pozitive în această afecţiune. Prima apariţie publică a acestei terapii a fost la Universitatea UCLA din Statele Unite ale Americii, în 1987. De atunci, terapia a fost dezvoltată şi îmbunătăţită atît cît s-a putut şi a rămas cea mai eficientă terapie în ceea ce priveşte rezultatele pe care le dă.
Terapia ABA presupune lucrul individual (unu la unu ) cu fiecare copil, pentru circa 40 ore săptămînal pe o perioadă minimă de doi, trei ani, şi necesită 2-3 pedagogi pentru fiecare copil. Acest lucru face ca terapia să fie extrem de costisitoare şi să rămînă de neatins pentru foarte mulţi români. Asociaţia „Spe-ranţa Andradei“ a avut deja primele rezultate prin aplicarea acestei terapii. Astfel, şase copii cu autism au putut fi înscrişi în toamna aceasta, la şcoală.

Odată ce vor fi familiarizaţi cu tehnica ABA, voluntarii împreună cu părinţii acestor micuţi vor putea forma echipa specializată ale cărei servicii costă atît de mult peste hotare...

Un articol semnat de : Laura BREANĂ - laura_breana@yahoo.com


http://www.monitorulvn.ro/articol.php?h ... JfWkRbTA==
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Dec 08, 2007 12:36 pm

Micul prinţ îşi spune povestea“ - - 29.05.2007


Asociaţia „Speranţa Andradei“ organizează astăzi, la orele 16.30, cu sprijinul Primăriei Focşani, la fostul cinematograf „Balada“, spectacolul intitulat „Micul Prinţ îşi spune povestea“.

Evenimentul este prilejuit de împlinirea unui an de la inaugurarea Centrului de Zi „Micul Prinţ“, care funcţionează în cadrul Asociaţiei, precum şi de Ziua Internaţională a Copilului.

La acţiune vor participa mai multe şcoli şi ONG-uri din judeţ, dintre care: Grupul „Mugurii“ de la Şcoala „Ştefan cel Mare“ Focşani, coordonator institutor Făneluşa Istudor; Centrul de Zi „Dănuţ“ din Broşteni, coordonator Elisabeta Norocea; Şcoala generală „Ion Basgan“ Focşani, coordonator Tiberiu Dima; Grupul „Cetina“ al Şcolii Populare de Artă, coordonator Maria Murgoci; Şcoala generală 3 Focşani, clasa a IV-a, coordonator Fănica Nanu şi Platinium Agency, coordonator Bogdan Ghimpu.

Pentru acest spectacol, micii artişti au pregătit recitaluri muzicale, momente de recitare, dans şi cîntec, scenetă în limba engleză şi chiar o prezentare de modă.

În cadrul spectacolului vor fi oferite diplome pentru a recunoaşte meritele celor care ne-au sprijinit în ultimii ani şi s-au implicat în acţiuni sociale dedicate copilului cu dizabi-lităţi. Dorim astfel să mulţumim tuturor celor care, prin eforturile lor, oferă şanse egale de integrare în familie, şcoală şi societate, copilului cu nevoi speciale“, se precizează în comunicatul de presă trimis redacţiei noastre.


De menţionat că Asociaţia „Speranţa Andradei“ este singura organizaţie nonguvernamentală din Vrancea care oferă protecţie specială copiilor cu autism, avînd ca obiectiv abilitarea şi integrarea socială a acestora. Datorită faptului că cei mai mulţi dintre copiii autişti sînt băieţi, toţi invitaţii la spectacolul de astăzi vor purta în piept fundiţe bleu, ca un simbol al luptei pentru sprijinirea acestor copii.Un articol semnat de : Laura BREANĂ – laura_breana@yahoo.com

http://www.monitorulvn.ro/articol.php?h ... JfXkNUQg==


Povestea albastră a Micilor Prinţi - - 31.05.2007



Două ore, atît a durat „visul albastru“ al micilor prinţi de la Centrul de Zi „Micul Prinţ“ pentru copiii cu autism din Focşani, precum şi al prietenilor lor invitaţi să serbeze împreună, într-un spectacol inedit, atît Ziua Copilului cît şi un an de la înfiinţarea centrului. În cadrul evenimentului, organizat de Asociaţia „Speranţa Andradei“ şi găzduit de Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei“, 200 de copii au fost pe rînd – sau chiar toţi odată !– atît spectatori cît şi artişti.

Sub privirile umede de bucurie ale părinţilor şi ale celorlalţi adulţi, micuţii participanţi la spectacolul intitulat „Micul Prinţ îşi spune povestea“ au cîntat, au recitat, au dansat, au primit daruri şi au rîs fericiţi !

Au strălucit pur şi simplu, zbenguind liberi prin copilăreala lor mi-nunată ! „În numele copiilor cu dizabilităţi şi al părinţilor lor, le mulţumim tuturor că au fost alături de noi şi ne-au ajutat să împlinim un an de la înfiinţare“, a spus, cu emoţie, Gabi Dima, din partea Asociaţiei „Speranţa Andradei“.


Spectacolul din fosta sală a Cinematografului „Balada“ a fost nu doar un spectacol ci şi o demonstraţie impresionantă a talentului, puterii şi do-rinţei de exprimare a copiilor cu autism.

Înconjuraţi de prietenii lor de la diverse şcoli şi centre vrîncene, aceştia s-au întrecut pe ei înşişi, fiind binecunoscut faptul că o caracteristică a bolii lor este tocmai... lipsa de comunicare.

Progresele realizate de aceşti micuţi, beneficiari ai Centrului de Zi „Micul Prinţ“ au demonstrat că eforturile făcute de specialiştii care le stau alături nu sînt zadarnice.


Ce poate fi mai minunat ca un copil autist, care pînă nu demult trăia doar în lumea lui, să accepte pînă într-atît lumea noastră încît să vrea să ne vorbească ... la microfon


! Sau ce poate fi mai impresionant decît ca un asemenea prichindel să se apropie de fiinţa care-i este dragă şi să-i mîngîie, cu palme mici, obrajii...

Un semn de afecţiune de la aceşti copii este, cu siguranţă, premiul cel mai rîvnit, recompensa supremă atît pentru părinţii lor, cît şi pentru toţi cei care i-au ajutat să iasă dintr-un univers în care dragostea e mută şi rece...

Toţi invitaţii, dar şi artiştii, au purtat în piept fundiţe albastre, în semn de solidaritate cu copiii ce suferă de autism. Iar din acelaşi motiv, scena a fost plină cu baloanele albastre, răvăşite vesel de bucuria celor mici.


„Vrem să le mulţumim tuturor copiilor care au fost pe scenă şi au vorbit în numele copiilor cu autism, care s-au simţit de altfel în largul lor. Le mulţumim şi celor care ne-au ajutat : învăţătoarele Doiniţa Pogan şi Fănica Nanu de la Şcoala 3, Făneluşa Istudor de la Şcoala 9, Maria Murgoci, care a venit cu grupul «Cetina» de la Şcoala Populară de Artă, Elisabeta Norocea de la Centrul de Zi «Dănuţ», Tiberiu Dima şi doamnelor învăţătoare de la Şcoala 2 şi lui Bogdan Ghimpu, care a organizat prezentarea de modă şi a fost şi prezentatorul spectacolului“, a precizat Gabi Dima.

Copiii autişti au înmînat diplome de recunoştinţă

Cu prilejul acestui eveniment, Asociaţia „Speranţa Andradei“, prin micii ei prinţi – copii cu autism – a înmînat diplome de excelenţă tuturor celor care, pe parcursul anului ce a trecut de la înfiinţare, au ajutat şi au susţinut centrul şi proiectele sociale dezvoltate de ONG-urile locale. Astfel, pentru : învăţămînt incluziv, s-a acordat diplomă învăţătoarelor Doiniţa Pogan şi Fănica Nanu de la Şcoala 3 Focşani; pentru jurnalism, Laura Breană de la „Monitorul de Vrancea“; pentru voluntariat, Eileen Megan de la Corpul Păcii ; pentru susţinere financiară, societăţii „Trust LF Trade“ SRL; Primăria Focşani, pentru subvenţia lunară aprobată de Consiliul Local; Direcţia Muncii ; Serviciul Public Local de Asistenţă Socială; Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei“, care a fost gazda evenimentului, asigurînd sala şi sonorizarea; personalul Centrului de Zi, pentru dăruirea şi profesionalismul cu care lucrează cu copiii autişti. La sfîrşitul spectacolului, absolut toţi copiii (aproximativ 200) prezenţi la eveniment au primit cadouri care n-ar fi fost posibile fără ge-nerozitatea sponsorilor: societăţile „Trust LF Trade“ SRL, „Zanfir“, „Conf Binale“, „Crona Com“ SRL, UPC România, Reprezentanţa Volkswagen şi Audi şi Magazinul „Husky“. „Dorim să mulţumim tuturor celor care, prin eforturile lor, oferă şanse egale de integrare în familie, şcoală şi societate copilului cu nevoi speciale“, a declarat Gabi Dima, din partea Asociaţiei „Spe-ranţa Andradei“. Un articol semnat de : Laura BREANÃ – laura_breana@yahoo.com


http://www.monitorulvn.ro/articol.php?h ... JfXkJYRg==
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Dec 29, 2007 9:38 am

Doar două ONG-uri vrîncene au primit anul acesta subvenţii de la bugetul de stat. Altor două organizaţii le-au fost aprobate finanţări pentru proiecte ce vizează furnizarea de servicii sociale unor categorii defavorizate.

Doar două organizaţii nonguvernamentale din judeţul nostru au primit anul acesta subvenţii din bugetul de stat, acordate prin Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Vrancea. Este vorba de Fundaţia Academică „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Focşani, care a primit 60 mii lei pentru îngrijirea a 100 de vîrstnici la domiciliu şi Asociaţia „Speranţa Andradei“ ce are ca obiect de activitate recuperarea şi reabilitarea copiilor cu autism şi căreia i-au fost acordaţi şapte mii lei, subvenţionîndu-se astfel 10 beneficiari.


De menţionat că programul de subvenţionare a asociaţiilor şi fundaţiilor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, este derulat în baza prevederilor privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, şi a Normelor metodologice de aplicare a legii aprobate prin modificările şi completările ulterioare.
Evaluarea şi selecţionarea asociaţiilor şi fundaţiilor se face de către comisia de eva-luare şi selecţionare, pe baza grilei de eva-luare cu încadrare în suma prevăzută în bugetul MMFES cu această destinaţie. Documentaţia de solicitare a subvenţiei se depune la sediul MMFES şi trebuie să conţină: cererea de solicitare a subvenţiei; raportul privind activitatea asociaţiei/fundaţiei în domeniul asistenţei sociale în ultimele 12 luni calendaristice; dovada dreptului de a acorda servicii sociale, respectiv certificatul de acreditare, licenţa de funcţionare şi alte documente care dovedesc dreptul asociaţiei sau fundaţiei de a acorda servicii sociale; dovada dobîndirii personalităţii juridice; ultimul bilanţ contabil, înregistrat la Direcţia de Finante; ba-lanţa contabilă de verificare; dovada privind bonitatea ONG-ului emisă de banca unde are deschis contul; dovada privind situaţia juridică a sediului unităţii de asistenţă socială; autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţii de asistenţă socială pe anul curent. Pot primi subvenţii de la bugetul de stat, sau, după caz, de la bugetele locale, asocia-ţiile şi fundaţiile care sînt constituite ca persoane juridice române de drept privat, sînt acreditate sau licenţiate să acorde servicii sociale şi care acordă de cel puţin 12 luni servicii de asistenţă socială, prin personal calificat, într-un spaţiu adecvat sau la domiciliul persoanelor asistate. Plata subvenţiei se face de la bugetul de stat, prin Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială în fiecare lună, prin virament în cont, însă după eva-luarea lunară în teren făcută de DMPS.
http://www.monitorulvn.ro/articol.php?h ... JfWkNYTA==
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jan 09, 2008 1:40 pm

Instruire şi formare în Terapia ABA - - 09.01.2008


Personalul Centrului de zi „Micul Prinţ“ va începe un nou modul din cadrul programului de formare continuă prin metoda ABA (Analiza aplicată a comportamentului), cu acelaşi trainer din Statele Unite ale Americii, psihologul Eileen Magan, voluntar în Corpul Păcii şi specializat în acest tip de terapie.

Reamintim cititorilor că metoda ABA reprezintă un studiu terapeutic de comportament intens manifestat în moduri diferite la copiii cu autism şi alte disfuncţionalităţi asemănătoare.

Terapia Comportamentală Aplicată este una din cele mai răspîndite forme de terapie şi tot mai mulţi părinţi apelează la aceasta. Aceasta necesită o foarte mare implicare a părinţilor şi a familiei şi o mare disponibilitate a terapeuţilor.

Asigurarea tratamentului necesită consolidarea unei echipe de specialişti, în fruntea căruia se află un supervizor, terapia făcîndu-se mai multe ore pe zi (40 de ore pe săptămînă), iar pentru fiecare terapeut o sesiune este cuprinsă între două-trei ore, cu pauze.
„În cadrul terapiei ABA există două sec-ţiuni: o secţiune de învăţare în care se urmăreşte planul de intervenţie stabilit în prealabil, copilul fiind învăţat unele abilităţi şi apoi urmează secţiunea a doua şi anume generalizarea în care aceste abilităţi învăţate se transpun în viaţa cotidiană şi care devin parte a sistemului de valori. În această formă de terapie există trei etape.
Prima se referă la pretratament în care este vizată familia, familia respectivă fiind învăţată cum să-şi schimbe comportamentul vizavi de copil.

Apoi urmează terapia în sine, în cadrul căreia există un număr de programe bine gîndite şi stabilite pentru fiecare copil în parte. Se lucrează atît la acumularea de cunoştinţe, avînd ca rezultat dezvoltarea comportamentelor deficitare urmată de trecerea lor în generalizare, cît şi la reducerea comportamentelor inadecvate.

Ultima etapă o repre-zintă socializarea, integrarea în societate, în şcoală“, a explicat Alice Pruteanu, preşedintele Asociaţiei „Speranţa Andradei“ Focşani.
Un articol semnat de : Laura BREANĂ -laura_breana@yahoo.com

http://www.monitorulvn.ro/articol.php?h ... JfW0RaRg==
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Jan 11, 2008 11:36 am

Proiecte pentru recuperarea copiilor cu autism - - 09.01.2008



Asociaţia „Speranţa Andradei“ din Focşani a primit recent finanţare pentru derularea a două proiecte ce vin în sprijinul copiilor cu autism şi a familiilor lor. Primul proiect, intitulat „Centrul de zi «Micul Prinţ»“ - Centru pilot pentru copii cu sindrom autist - Focşani a fost finanţat cu 38.400 lei în timp ce al doilea, „Promovarea activităţilor de voluntariat“ beneficiază de o finanţare de 9.600 lei.



Asociaţia „Speranţa Andradei“ - singurul ONG vrîncean care are ca domeniu de activitate recuperarea copiilor cu autism - a cîştigat finanţare pentru două proiecte ce vin să dezvolte programele demarate deja anul trecut şi nu numai.

Este vorba de „Centrul de zi «Micul Prinţ»“ - Centru pilot pentru copii cu autism care a fost finanţat cu 38.400 lei şi de proiectul „Promovarea activităţilor de voluntariat“ pentru derularea căruia Ministerul Muncii a acordat 9.600 lei.

Reamintim că Asociaţia „Speranţa Andradei“ , în cadrul căreia funcţionează Centrul de zi amintit, are ca obiectiv abi-litarea şi integrarea socială a copiilor cu sindrom autist. „Asociaţia şi-a propus să asigure traiul copiilor cu autism în mediul lor de existenţă, asigurîndu-le o bună dispensarizare în regim ambulatoriu pe bază de program săptămînal, suport social şi programe indivi-dualizate de training psiho-senzorio-motor. Scopul asociaţiei este de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi adapta-bilitate socială a copiilor cu sindrom autist din Focşani şi localităţile limitrofe, cu vîrsta între 3-15 ani“, a precizat Alice Pruteanu, preşedintele Asociaţiei.
Primul proiect finanţat de Ministerul Muncii - „Centrul de zi «Micul Prinţ» - Centru pilot pentru copii cu sindrom autist - Focşani“ are drept scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi adaptabilitate socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist din Vrancea şi judeţele limitrofe, abi-litarea şi integrarea socială a acestora prin oferirea de terapie integrată în regim ambulatoriu.

Cei 45 de copii ce constituie grupul ţintă au fost evaluaţi iniţial şi au urmat un plan terapeutic în funcţie de vîrstă, gradul de afecţiune psiho-motrică şi abilităţile lor la data venirii în centru. Potrivit celor precizate în proiect, perioada de asistare a unui copil este de un an, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia acestuia şi de posibilitatea de integrare în alte sisteme de educaţie.
Centrul este deservit de psihologi, psiho-pedagogi, logoped, asistent social şi kinetoterapeut iar acti-vităţile specifice oferite sînt: observare clinică şi diagnostic pentru tulburări de dezvoltare; evaluarea comportamentală a abilităţilor; programe individualizate de stimulare psiho-senzo-motrică, în funcţie de simptome, vîrstă, coeficient de inteligenţă, analiza funcţio-nală a comportamentului, abilităţi, limbajul verbal şi non verbal al copilului, dificultăţile sociale, comportamentele stereotipe, implicarea părinţilor ca şi co-te-rapeuţi; consiliere familială.

Promovarea activităţilor de voluntariat...
.... cel de al doilea proiect al Asociaţiei „Speranţa Andradei“ care a beneficiat de finanţare din partea Ministerului Muncii, înseamnă practic conti-nuarea „proiectului început anul trecut, cu finanţare obţinută de Eileen Magan, voluntar în Corpul Păcii.


Anul trecut au fost instruiţi în programul de recuperare ABA 16 voluntari care începînd din această lună vor merge în familii şi vor lucra cu 10 copii, unul din ei fiind în Galaţi.

Vor merge patru zile pe săptămînă, cîte două ore pe zi şi vor face te-rapie ABA. Vor lucra împreună cu părinţii astfel încît după patru luni cînd voluntarul pleacă, părintele să ştie să continue terapia.


La proiectul de voluntariat am mai primit cereri de la alte persoane care doresc să devină voluntari, astfel încît vom prelua o grupă nouă care să fie instruită“, a declarat Gabriela Dima, asistent social în cadrul Asociaţiei.



Astfel, scopul proiectului „Promovarea activităţilor de voluntariat“ îl constituie întărirea capacităţii organizaţionale a Asociaţiei prin recrutarea şi formarea unei reţele de voluntari şi instruirea acestora în programul de recuperare ABA - „Applied Behaviour Analysis“.


De asemenea, se urmăreşte creşterea calităţii serviciilor furnizate prin continuarea programelor terapeutice în familie, dat fiind faptul că asociaţia nu dispune deocamdată de personal suficient pentru a putea continua recuperarea în familie.

Nu în ultimul rînd, Asociaţia îşi propune să promoveze activităţile reţelei de voluntari la nivel comunitar.

Voluntarii vor fi recrutaţi din rîndul studenţilor care urmează cursurile universitare, învăţămînt la distanţă, la Universitatea «Petre Andrei» - Facultatea de Psihologie, Asistenţă Socială şi Sociologie - Filiala Focşani, şi care doresc să acumuleze noi cunoştinţe şi abilităţi, cunoştinţe care nu pot fi asimilate decît prin lucru practic.

Odată formaţi, aceştia vor putea lucra cu copilul cu autism acasă, pentru a permite conti-nuarea programului terapeutic în familie“, a declarat Alice Pruteanu, preşedinta Asociaţiei „Speranţa Andradei“ din Focşani.
Un articol semnat de : Laura BREANĂ - laura_breana@yahoo.com


http://www.monitorulvn.ro/articol.php?h ... JfW0RaRw==
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Apr 08, 2008 12:12 pm


Ziua Internationala a Autismului "Cum sa intru in lumea copilului meu autist ?"

Monitorul de Vrancea - Miercuri, 2 Aprilie 2008

Centrul de Zi "Micul Print" al Asociatiei "Speranta Andradei" din Focsani este singurul din Regiunea de Sud-Est care acorda servicii specializate copiilor cu autism. Voluntarii formati in cadrul unui program derulat de Asociatie vor merge sa lucreze direct in familiile care au copii autisti. "Una dintre principalele provocari ale noastre ramine gradul de constientizare si implicare al familiilor in procesul te-rapeutic", a spus Alice Pruteanu, coordonatorul Centrului.

Pentru orice parinte, aducerea pe lume a unui copil sanatos este suprema dorinta. Insa ce se intimpla cind pe masura ce trece timpul, mama si tata realizeaza ca micutul lor refuza, de exemplu, comunicarea, ride sau plinge fara motiv, nu accepta apropierea fizica, nu socia-lizeaza...

Ce poate simti un parinte cind puiul lui nu il priveste niciodata direct in ochi, nu-i spune "mama" sau "tata", nu-i alearga in brate, nu isi exprima nevoile, se inchide intr-o lume numai a lui din care nu se clinteste... Cum sa il ajute? Si cum sa se ajute pe ei insisi? Diagnosticul pus in urma consultarii medicilor - autism - arunca parintii in cea mai crunta disperare. Si asta, din ce in ce mai des pentru ca statisticile arata ca autismul afecteaza o nastere la 166 si creste cu o rata de la 10% la 17% pe an... Din acest motiv, s-a consi-derat ca o singura "Zi Internationala a Autismului", cea de azi, nu este suficienta pentru a constientiza populatia cu privire la aceasta afectiune. Astfel, s-a decis ca la nivel mondial, intreaga luna aprilie sa fie dedicata autismului.


La nivelul judetului nostru exista singurul ONG din Regiunea de Sud-Est care are ca obiect de activitate recuperarea copiilor cu autism: Asociatia "Speranta Andradei" care a infiintat Centrul de Zi "Micul Print" unde se ofera servicii specializate acestor copii si unde se lucreaza dupa tehnica ABA. Pentru 50 de micuti din Vrancea dar si din judetele limitrofe, precum si pentru parintii lor, infiintarea acestui centru a insemnat practic concretizarea sperantei de integrare in normalitate...


"Practic, m-am orientat spre acest domeniu dupa ce l-am intilnit pe Dragos, un baietel cu autism care este acum elev in clasa a cincea intr-o scoala normala din Focsani. Era in anul 2000 si nu stiam atunci prea mult despre autism. Mama lui a venit si m-a intrebat cum poate face sa intre in lumea unui copil cu autism... I-am spus ca trebuie multa dragoste si rabdare sa poata sparge...coconul in care traieste copilul ei. Dar asta poate dura si ani... Dupa doi ani de lucru cu Dragos, intr-o zi acesta a spart coconul. A spus «mama» pentru prima data in viata lui. Am sunat-o pe mama lui, i-am spus sa astepte putin si l-am pus pe Dragos sa repete la telefon... A fost impresio-nant..", a spus psihologul Alice Pruteanu, coordonatorul Centrului.

Dupa ani de munca a specialistilor si voluntarilor ce deservesc centrul, septembrie 2007 a insemnat inceperea anului scolar pentru sase dintre copii care au facut terapie la centrul de zi, in clasa speciala de la Scoala "Elena Doamna". Alti doi au fost integrati in invatamintul de masa, si tot atitia sint acum in clasa a cincea si a patra, la scoli din urbea noastra. "Integrarea in invatamintul de masa s-a facut destul de dificil uneori, fiecare copil reprezentind o noua provocare pentru invatatoare. Am introdus la capitolul provocari clasa pentru copii cu autism chiar daca simpla ei prezenta reprezinta un succes, deoarece inca nu se lucreaza dupa o curricula special adaptata nevoilor copiilor cu autism. De aceea ne propunem ca in anul 2008 sa elaboram o curricula adaptata pentru copilul cu autism care sa primeasca avizul Minis-terului Educatiei", a precizat Alice Pruteanu.

Voluntari formati in tehnica ABA

Asociatia "Speranta Andradei" si-a intarit capacitatea organizationala prin recrutarea si formarea de voluntari. Dorin, Alina, Adriana, Anamaria, Dana, Simona si Daniela sint persoane care au demonstrat ca au genero-zitatea sufleteasca de a renunta la timpul lor liber in favoarea copiilor autisti cu care lucreaza zilnic. Acesti voluntari au inceput instruirea in programul de recuperare ABA - "Applied Behaviour Analysis" anul trecut, trainer fiind psihologul Eileen Magan, voluntar in Corpul Pacii specia-lizat in acest tip de terapie. Urmeaza ca in scurt timp, voluntarii sa mearga sa lucreze direct in familii cu copii autisti. In acest fel si implicarea parintilor va fi mult mai mare, ei fiind la rindul lor instruiti cum sa inteleaga si sa se comporte cu ai lor copii. "Una dintre principalele provocari ale noastre ramine gradul de constientizare si implicare al familiilor in procesul te-rapeutic. Multi dintre parinti inca nu isi asuma rolul de principali te-rapeuti pentru copiii lor. De cele mai multe ori eforturile depuse la centru nu sint continuate acasa, astfel incit progresele inregistrate de copil sint mult incetinite. O implicare mult mai serioasa a parintilor ar duce la progrese mult mai mari si mult mai rapide din partea copiilor", a subliniat Alice Pruteanu.
Numarul mare de cereri venite din partea parintilor care au copii autisti impune ca necesitate identificarea unui spatiu mai generos si a unor finantari mai mari si mai diversificate care sa permita cresterea numarului personalului si extinderea serviciilor oferite de Asociatia "Speranta Andradei". Acestea sint printre principalele obiective ale organizatiei in acest an. "Am remarcat cu tristete numarul mare de cereri venite din partea unor familii cu domiciliul in Rimnicu Sarat, Tecuci, Vaslui, Piatra Neamt. In lipsa unor centre de specialitate in acele judete, familiile s-au vazut nevoite sa apeleze la serviciile noastre, chiar daca in anumite cazuri asta a insemnat o naveta zilnica", a mai precizat Alice Pruteanu.

Un articol semnat de : Laura BREANA- laura_breana@yahoo.com

http://www.infoportal.ro/articol~din-ac ... i-meu.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby vali » Tue Sep 02, 2008 11:40 am

„Micul Print“: Centru regional de recuperare a copilului cu autism
Consiliul Judetean a aprobat, in cadrul sedintei de ieri, incheierea acordului de asociere, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), cu Asociatia „Speranta Andradei“ Focsani si societatea Rodistrib SRL Focsani pentru implementarea proiectului Phare „Centrul Zonal, Interjudetean de Recuperare a Copilului cu Autism Micul Print“. În cadrul acestui proiect, Consiliul Judetean, prin DGASPC, va contribui cu suma de 8.400 de euro, respectiv 7% din costurile totale eligibile. Suma va fi platita din bugetul DGASPC Vrancea pe anul 2009. Finantarea acordata din partea Comisiei Europene acestui proiect este de 104.400 euro, respectiv 87% din totalul costurilor eligibile.
Acordul de parteneriat aprobat ieri prevede ca institutia Consiliului Judetean, prin DGASPC, sa puna la dispozitia Asociatiei „Speranta Andradei“ un spatiu din strada Cuza Voda nr.56 din Focsani, in conditii bune de functionare. Totodata, Asociatia se obliga: sa sustina financiar serviciul specializat de recuperare prin finantare din fonduri proprii sau atrase a tuturor cheluielilor implicate in derularea sa, pe o perioada de minim cinci ani; sa presteze la nivelul standardelor legale serviciile specializate specifice pentru copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist, obtinind acreditarile si licentierile necesare; sa promoveze serviciul specializat la nivel judetean, ca model de buna practica; sa promoveze la nivel judetean parteneriatul cu DGASPC si alte structuri cu preocupare in domeniul asistentei sociale a copilului cu autism.
În acelasi timp, societatea Rodistrib SRL Focsani va asigura pe cheltuiala si in regie proprie reabilitarea si dotarea spatiului in care va functiona Centrul. De mentionat ca partile implicate in acest proiect trebuie sa-i asigure continuitatea pentru o perioada de minim trei ani.

Un articol semnat de: Laura BREANA - laura_breana@yahoo.com
http://www.monitorulvn.ro/?stire=2966
Bogdan, august 2002, TPD, a facut ABA la "Cristi's Outreach Foundation" .
vali
 
Posts: 399
Joined: Mon Feb 20, 2006 10:51 am

Postby dora » Fri Jan 16, 2009 10:14 pm

Zeci de copii autisti asteapta un loc la „Micul Print“



Centrul de zi „Micul Print“ este asaltat de cereri ale parintilor copiilor cu autism din Vrancea si judetele invecinate, care doresc ca micutii sa beneficieze de servicii specia-lizate de recuperare si reabilitare. Ei au fost programati pentru anul viitor, cind Centrul va functiona intr-un spatiu mult mai mare. Problematica persoanelor cu autism din Romania a intrat in atentia guvernantilor ce au stabilit un pachet de masuri care sa vina in sprijinul acestora.

Peste 70 de copii autisti isi asteapta rindul la serviciile oferite de singurul Centru din zona - Centrul de zi „Micul Print“ al Asociatiei „Speranta Andradei“ - care asigura servicii specia-lizate si terapii pentru recuperarea celor mici atinsi de aceasta afectiune.


Potrivit celor declarate de psihologul Alice Pruteanu, directorul executiv al Asociatiei, in prezent Centrul este frecventat de 30 de copii in timp ce alti 20 beneficiaza de terapii individuale. „Regretam ca din cauza lipsei de spatiu, nu am reusit sa raspundem la toate solicitarile, foarte multi copii fiind pe lista de asteptare. Ei au fost programati pentru anul viitor, cind speram sa ne mutam in noul sediu din strada Cuza Voda, care va fi mult mai generos.

S-au adresat noua parinti cu copii autisti din Vrancea dar si din Buzau, Galati si alte judete. Fiind singurul centru din zona, copiii sint orientati catre noi de la Clinica Titan, de la Spitalul nr.9 din Bucuresti.

Daca se lucreaza cu acesti copii, rezultate sint si e clar ca atunci cind lucrezi structurat, copilul se recupereaza“, a explicat Alice Pruteanu.
Inexistenta unui numar suficient de centre specia-lizate pentru recuperarea si reabilitarea copiilor cu autism, a unei baze de date unitare referitoare la copiii si adultii cu autism a determinat legiuitorii sa recunoasca necesitatea stabilirii unui pachet de masuri care sa se aplice pe termen scurt si mediu, masuri care sa fie adoptate prin intermediul unor acte normative ce urmeaza sa fie supuse aprobarii in perioada urmatoare.

Institutiile care au responsabilitati in elaborarea acestor masuri sint Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap.

„Ar trebui sa fie consultate si ONG-urile care activeaza in domeniu“

Printre masurile cu aplicabilitate pe termen scurt se numara crearea unei curricule de terapie educationala, care sa fie aplicata in gradinite si scoli speciale, precum si identificarea posibilitatii de integrare in scolile de masa a copiilor cu autism, acolo unde este cazul.

Un alt obiectiv important vizeaza formarea de profesionisti din domeniul me-dical, psihologic sau educational pentru aplicarea terapiilor de recuperare/reabilitare a persoanelor cu tulburari din spectrul autist. Realizarea acestui obiectiv intra in responsabilitatea Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, care vor finanta campanii de informare a populatiei si a profesionistilor in domeniu cu privire la tulburarea autista.
Autoritatile vor avea in vedere si crearea de centre regionale de dezvoltare a copilului, precum si crearea de centre regionale pentru adultii cu autism, in care aceste persoane sa beneficieze atit de asistenta terapeutica psihomedicala cit si de asistenta de recu-perare/reabilitare si de ingrijire. „La stabilirea acestor pachete de masuri ar fi cazul sa fie consultate si ONG-urile care au experienta si au obtinut rezultate in acest domeniu. Daca nu se face conexiune si cu organismele private, ONG-urile vor resimti mai departe lipsa de continuitate a serviciilor oferite. Adica, noi luam un copil de la virsta de doi ani, lucram cu el pina la sase ani, devine integrabil, insa nimeni nu mai continua munca noastra. El va merge la scoala, se va confrunta cu situatii noi, poate intra in blocaj si atunci toata munca dusa de noi patru ani este degeaba!“, a explicat Alice Pruteanu.

Centru nou, de nivel occidental

La inceputul anului viitor, copiii autisti din zona de Sud-Est vor putea beneficia, la Focsani, de conditii occidentale si servicii specializate oferite de profesionistii Centrului „Micul Print“, in noul sediu al acestuia.

Centrul va functiona intr-un spatiu mult mai generos care in prezent este in curs de renovare. „Vom putea lucra la nivel occidental. Vom avea noua sali de te-rapie individuala, trei pentru terapie de grup, o sala speciala pentru joaca, o sala de recuperare senzoriala, kinetoterapie si hidroterapie, cabinet psihologic, de logopedie, de consiliere a parintilor. Mai dureaza putin, dar speram ca toti copiii programati pentru anul viitor sa poata beneficia de serviciile noastre in cel mai scurt timp posibil“, a precizat Alice Pruteanu.
Potrivit datelor existente, in Romania sint peste 3.100 copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist. Dintre acestia, 1.320 copii beneficiaza de servicii specializate in cadrul celor 190 de servicii de profil existente si evident, insuficiente.

Un articol semnat de: Laura BREANA - laura_breana@yahoo.com
2008-12-02

http://www.monitoruldevrancea.ro/?stire=5058
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Feb 23, 2009 4:36 pm

Dramele copiilor de la "Micul Prinţ"
La Centrul de zi al Asociaţiei "Speranţa Andradei" sunt recuperaţi 45 de copii suferinzi de autism


articol de: (Ema Dragomir)



Taxa percepută pentru fiecare este de 50 de lei pe lună

Cel mai mic copil tratat de psihologi are un an şi trei luni, iar cel mai mare zece ani


Autismul nu este o boală, ci este un complex de boli, un sindrom de natură neuro-psihică, conform specialiştilor în domeniu. Chiar dacă se depun eforturi mari pentru însănătoşirea acestor copii, recuperarea lor nu va fi niciodată completă.

Cu ajutorul psihologilor, copiii învaţă să mănânce mai multe feluri de hrană, pentru că de obicei preferă un singur aliment, sunt convinşi să doarmă după-amiaza, deoarece au probleme cu somnul. Centrul are program de grădiniţă, dar poate primi şi copii pentru recuperare în ambulatoriu. În curând va fi înfiinţat în Focşani un centru regional pentru copiii cu autism pe Strada Cuza Vodă şi deja s-a înfiinţat o clasă specială pentru şcolarii cu astfel de probleme. Cei care nu sunt acceptaţi în grădiniţe sau şcoli normale urmează intensiv terapiile psihologilor.

Cel mai mic autist, un bebeluş
Până acum "Micul Prinţ" nu a avut "graniţe", au fost primiţi la terapie şi copii din judeţele limitrofe, Galaţi, Brăila, Buzău. Directoarea centrului, Alice Pruteanu, se ocupă de copiii cu autism de acum zece ani, când a întâlnit primul caz de acest gen în Focşani.

"Am considerat o provocare recuperarea copiilor autişti. Am avut noroc de un sponsor care ne-a ajutat cu bani, un om de afaceri cu suflet mare. Alături de mine am adus şi 10 fete psihopedagogi care lucrează cu multă pasiune. Aici rămân să activeze doar cei care dau dovadă de altruism, seriozitate. Dacă eşti superficial, copilul te simte, te selectează", ne-a spus Alice Pruteanu care crede că pentru fiecare copil există o şansă.

http://www.sansavranceana.ro/evenimente.html?aid=4246
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 10, 2009 4:35 pm

Copiii cu autism de la „Micul Print” s-au mutat ieri in casa noua
De, Mihaela Besleaga | 03.06.2009 ( Afisari: 245)


Ieri s-a taiat panglica inaugurala si la doua module de tip familial pentru 24 de copii cu dizabilitati Ieri a fost inaugurat la Focsani Centrul regional de recuperare a copilului cu autism „Micul Print”, centru finantat din fonduri europene prin Programul Phare


Centrul, aflat la confluenta a trei judete, Galati, Braila, Buzau, ofera servicii celor peste 60 de copii cu autism din aceasta zona, beneficiari ai programelor de recuperare din cadrul centrului. „Micul Print” este singurul centru de acest tip din zona de sud-est a tarii. Valoarea acestui proiect se ridica la 120.000 euro, fiind un parteneriat public-privat intre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si Asociatia „Speranta Andradei”. De asemenea, tot ieri, alte doua casute pentru copiii aflati in dificultate au fost inaugurate la Focsani. Modulele de tip familial „Prislea” si „Harap Alb” din cadrul Centrului Comunitar de Servicii pentru Copii cu Dizabilitati Focsani al DGASPC sint situate pe str. Cuza Voda nr. 56, in spatele Centrului pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna". Acestea vor adaposti 24 de copii cu dizabilitati, care vor beneficia de conditii de viata la standarde adecvate nevoilor lor. Copiii au fost transferati de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Cotesti, care a fost desfiintat in acest an. „Acest tip de serviciu s-a infiintat in cadrul parteneriatului dintre CJ prin DGASPC si Fundatia Sera Romania, fiind destinat acordarii de servicii specializate copiilor cu dizabilitati, beneficiari ai unei masuri de protectie speciala”, a spus Toader Ghetu, directorul DGASPC. Valoarea proiectului, un parteneriat public-privat, este de 400.000 euro. (Mihaela BESLEAGA)



http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=29213


http://www.realitateafocsani.ro/index.p ... &Itemid=13
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Sep 02, 2009 8:09 am

Copiii bolnavi de autism din alte judete vin la terapie in Vrancea
Autor : Mioara Olteanu




In centrul “Micul Print” din Focsani fac terapie peste 80 de copii bolnavi de autism, 18 dintre micuti fiind din alte judete, respectiv Galati si Buzau.

Copiii sunt adusi zilnic de catre parinti, care s-au obisnuit deja cu naveta si pentru care faptul ca bat atata drum nu inseamna nici un fel de sacrificiu cand vine vorba de sanatatea copiilor lor. Centrul “Micul Print” este singurul centru regional pentru judetele Vrancea, Galati si Buzau si, desi functioneaza de cativa ani, pana in iunie 2009 nu a avut spatiul necesar. Urmare a unui parteneriat public privat intre Asociatia “Speranta Andradei” si DGASPC Vrancea, in iunie anul acesta Micul Print s-a mutat in casa noua.

Recuperare prin ABA

40 de copiii care se recupereaza aici svin si la Centrul de zi, iar ceilalti beneficiaza de terapie in ambulatoriu. “Desi autismul este considerat o boala pe viata, parintii unor astfel de copii nu trebuie sa isi piarda speranta si sa renunte la lupta. Terapia ABA este ceea ce se numeste terapie comportamentala si poate aduce uneori rezultate absolute uimitoare.


Daca ar fi sa definesc aceasta terapie care este imprumutata din America, as putea spune ca incepe de la ceea ce inseamna sa ii spui unui copil sa se aseze pe scaun pana la a-i comanda fraze elaborate. Este o terapie individuala si cu fiecare copil trebuie sa lucrezi in parte. Zilnic pana la ora 12,30 noi lucram cu micutii din Centrul de Zi, iar de la ora 13,00 facem terapii in ambulatoriu.


Avem fise separate pentru fiecare copil si la sfarsitul fiecarei saptamani ne intalnim cu parintii pentru a vedea care este evolutia micutilor”, a spus psihologul Alice Pruteanu, sefa centrului “Micul Print”.
“Am reusit sa integram pe unii copii in scoala”

Centrul “Micul Print” are angajati 7 psihologi, un kinoterapeut, un asistent kinoterapeut, trei psihopedagogi, doi ingrijitori si trei voluntari din care doi psihologi si doi stundenti la Psihologie. ”Avem un personal bine pregatit, iar rezultatele sunt multumitoare. Am reusit sa integram cativa copii care invata in scoli normale, trei dintre ei sunt in clasa a III-a si avem si unii in clasa a VII-a. Mai sunt trei micuti care vor merge in toamna aceasta la gradinita cu program normal. Colaboram bine cu Scoala 3 din Focsani care putem spune ca are un personal didactic specializat, care stie cum sa lucreze cu acesti copii. De asemenea ei vin la centru si continua terapia, pentru ca exista si terapia adolescentului”, a mai spus Alice Pruteanu. Centrul este finantat din fonduri Phare, dar exista si un finantator privat.

“Sansele de recuperare ale unui autism descoperit la varste fragede sunt mult mai mari”

Autismul este o boala caracterizata prin scaderea capacitatii de a interacttiona pe plan social si de a comunica. “Parintii ar trebui sa intre in alerta atunci cand vad ca micutii lor sunt agitati sau chiar prea pasivi. De asemenea si refuzul alimentatiei la san pate fi unul dintre semne care duce catre acest sindrom sau lipsa de a reactiona la anumiti stimuli. Cresterea rapida a circumferintei capului este un alt semn al bolii. De regula acesti copii traiesc intr-o lume a lor. Atat parintii cat si medicii de familie trebuie sa observe la timp aceste semene, iar copilul trebuie imediat vazut de psiholog, iar dupa caz de neuropsihiatru, care stabileste diagnosticul. Copiii care sunt diagnosticati pana la varsta de 2 ani au sanse mult mai mari de recuperare fata de ceilalti”, a mai spus Alice Pruteanu.

http://www.corectonline.ro/stiri/locale ... in_Vrancea
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Dec 03, 2009 1:44 pm

Micuţii din cinci judeţe ar putea fi trimişi la centre specializate aflate la sute de kilometri. Centrul de terapie pentru copii cu autism din Focşani este în pericol de a-şi închide porţile de la 1 ianuarie din cauza lipsei de fonduri.

80 de copii cu autism ce iau parte la şedinţe de terapie la Centrul „Micul prinţ" riscă să nu mai primească ajutor de specialitate pentru că unitatea nu mai are fonduri să îşi plătească angajaţii şi facturile la utilităţi.

Focşani



Centrul a fost finanţat până acum cu fonduri private, la care s-au adăugat fonduri europene de 120.000 de euro, însă potrivit proiectului în următorii trei ani trebuie să fie finanţat de Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea.

Cum bugetul pentru anul viitor nu a fost aprobat încă la nivel naţional, unitatea de terapie pentru copii cu autism a rămas de izbelişte.

Reprezentanţii centrului i-au anunţat pe părinţii micuţilor că de la 1 ianuarie trebuie să îşi ducă copiii în altă parte. "Acum încercăm să obţinem fonduri de la Ministerul Muncii, nu am primit nici un răspuns", ne-a declarat Gabriela Dima, coordonator în cadrul centrului.

„Copilul meu a devenit normal"

La Centrul de Terapie pentru Copii cu Autism „Micul prinţ" sunt aduşi copii din cinci judeţe, Buzău, Galaţi, Tulcea, Covasna şi Vrancea. Micuţii, însoţiţi de părinţi, fac naveta cel puţin 100 de km în fiecare zi.

La centru beneficiază de consiliere inclusiv părinţii, iar strategia de lucru se axează pe integrarea copiilor în societate. „Copilul meu are aproape şapte ani şi vroiam să îl dau la orfelinat. Se dădea cu capul de pereţi, iar acum are un comportament normal. Eu nu pot să îl las fără ajutorul de care are atâta nevoie. Nu se poate să se întoarcă la starea de dinainte", ne-a spus cu lacrimi în ochi Corina Lazăr, o mămică ce face naveta în fiecare zi de la Tecuci.

„Terapia ABA, dresaj pentru căţeluşi"

Unicul centru care ar putea constitui o variantă de urgenţă, este la Buzău. „Mai este un singur centru la Buzău dar acolo se lucrează doar individual cu terapia ABA, practic un dresaj ca la căţeluşi, iar copii rămân la fel", ne-au mărturisit Ramona Grozea şi Maria Milea.

Părinţii micuţilor pacienţi plătesc lunar 400 de lei pentru transport. Ei fac asta pentru a ajunge la centrul din Focşani care le percepe o taxă de 200 de lei, faţă de 1.500 de lei cât cer alte centre de acest gen. Copiii cu autism primesc de la stat o pensie pentru handicap de 600 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/focsani/C ... 83948.html
dora
 
Posts: 3791
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Next

Return to CENTRE ABA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron