Costuri terapie

Moderators: camel, moderators

Costuri terapie

Postby dora » Fri Dec 14, 2018 2:21 pm

https://www.facebook.com/coaching.autis ... __tn__=K-R

Asa am aflat ca de fapt, statul roman, sub diverse forme si venind de la institutii diferite, subventioneaza terapiile. Si tot asa, discutand cu parintii si compiland informatii, am realizat ca poti sa faci terapie intensiv cu copilul (6-8 ore/zi) aproape doar cu banii de la stat.

Hai sa le luam pe rand. Banii. Certificat de handicap obtinut.

- 1162 de la stat sub forma de venit insotitor/luna pentru certificat de handicap grav.
- 300 lei alocatie ptr copil/luna pentru certificat de handicap grav.
- 1500 lei venit mama care ramane acasa cu copilul. (Am avut o mamica in sala care ne-a explicat. Daca dupa ce ai terminat concediul de maternitate la 2 ani, te-ai intors la munca si apoi copilul ti-a fost diagnosticat cu TSA, poti sa faci cerere si sa reintri in concediu de maternitate pana la varsta de 7 ani ai copilului. Nu vei mai fi platit cu 85% din salariul dinainte dar vei obtine 1500 lei/luna. Nu se aplica daca nu te-ai intors la munca dupa concediul de maternitate. Sau daca ai intrerupt pentru orice motiv vechimea in munca. Mamica care ne-a explicat s-a intors la job la 2 ani si apoi a revenit in concediu dupa diagnostic si certificat de handicap, la 3.5 ani ai copilului.)
- 1000 lei - municipiul Bucuresti ( sunt si alte primarii care ofera suport pentru copii care au obtinut certificat de handicap)

Totalul sumelor de mai sus sunt de 4000 lei pe luna. Sau ma rog, 3000 lei/luna in orasele unde primariile nu acorda niciun fel de suport.

In ceea ce priveste schemele de a ma apuca de terapie, ele sunt in principiu doua. Tot asa, au aparut ca o emulatie in care fiecare si-a spus parerea.

1. Duc copilul intr-un centru profesionist 4 ore. Si eu mai lucrez ca parinte cu el incidental teaching acasa, alte cateva ore pe zi. Costurile in centrele bune din Bucuresti sunt in jur de 4000 lei pe luna pentru 4 ore. Atunci cand spun centre profesioniste ma refer centrele care au coordonatori acreditati BCBA.
Cele care stiu eu ca fac ABA, sunt profesionisti si au coordonatori BCBA sunt urmatoarele: Lumea lui Artur, New Odissey, Horia Motoi, Senzo, ATCA, Spontania.
Si nu-i mai credeti pe cuvant pe cei care va spun ca au acreditare. Verificati. Toti cei acreditati sunt publici pe situl bacb.com . Nu exista niciun alt organism care sa certifice analisti/coordonatori.
2. Imi gasesc un coordonator pe care il platesc sa imi faca training terapeutilor, care-mi evalueaza copilul si care imi face PIP si imi da protocoalele/programele pentru copil. Asta inseamna un cost mediu lunar undeva in jur de 1500 lei daca adun toate costurile generate de coordonator intr-un an si apoi impart la 12 luni. Apoi angajez un educator/terapeut cu sau fara experienta. Preferabil fara. Pe care-l platesc cu 2000-2300 pentru 8 ore pe zi. Full time adica.
Dar care lucreaza cu copilul meu doar 6 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Si el are nevoie sa citeasca, sa invete, sa-si pregateasca sesiunile, etc. Nu inseamna ca pleaca acasa dupa 6 ore. Inseamna ca ii fac programul in asa fel incat direct cu copilul nu lucreaza mai mult de 6 ore. In rest creaza materiale sau invata.
Da, esti direct interesat sa-l ajuti sa evolueze si sa invete. Pe banii tai. Pentru ca altfel vei platii 4000 lei pe luna un terapeut experimentat pentru ceva mai putine ore pe zi.
In varianta asta inseamna ca eu ca parinte voi cheltui 3500-4000 lei pe luna cu terapia copilului meu. Intensiv. Aproape in exclusivitate decontata de stat in functie de unde locuiesc. Aici as mai avea o nota de adaugat. Coordonarea cu 2 ore pe luna, acreditat sau neacreditat BCBA, este o prostie.
Vorba cuiva, nu ai timp nici sa te descalti ca trebuie sa te incalti si sa pleci. Pur si simplu nu e eficient pentru copil. Poate ca e mai ieftin. Dar complet ineficient in termeni de ajustat terapia si modul de lucru care sa se potriveasca copilului respectiv.

Va multumesc tuturor ...pentru ca nu pot decat sa sper ca daca nu azi, maine, alti parinti vor intelege ce au de facut si in felul asta le vor da o sansa copiilor lor.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to ABA APLICATA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests