|
www.autism.ro Informatii despre autism in Romania
|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
dora
|
Posted: Mon Aug 04, 2008 12:58 pm Post subject: Vreau sa nu mai fiu diferit |
|
|
28 iulie 2008
Inceput
MIHAITA....si noi....povestea noastra,a lui Mihaita...suntem o familie implinita si fericita,Mihaela si Paul,cu doi copii,Andreea(03.04.1997) si Paul-Mihai(Mihaita)(25.09.2003).
Insa fericirea de a avea doi copii sanatosi,a fost intr-o zi franta in doua,...deoarece Mihaita a fost diagnosticat cu autism...Prima diagnosticare a fost cand avea 3ani si jumatate-de catre D-na Prof.Dr.Sanda Magureanu,apoi a ramas sub supravegherea DrRadu Naghiu de la Centru Medical MEDIMIR.
N-as putea spune ca este un copil bolnav,caci nu este,este doar diferit de ceilalti copii(e mai usor de suportat ideea)...insa realitatea este destul de dura...Mihaita,desi mai are putin si face 5 ani,nu vorbeste(doar silabiseste pe limba lui),nu se joaca cu copii,sta printre ei,dar ii ignora,desi copii vin la el,vorbesc cu el(momente in care mi se rupe sufletul de tristete),nu constientizeaza pericolele din jurul lui(daca vede o masina,in loc sa se fereasca fuge in fata ei),daca iesim la plimbare,trebuie sa il tin musai de mana,pt ca efectiv fuge noi....Avem si lucruri bune in comportament mananca singurel,merge la wc singurel(cand dormim mai purtam totusi pampers),doarme singurel in patul lui,in camera cu surioara lui...sunt putine,dar sunt...
Am renuntat sa ne mai intrebam DE CE?,ne-am mobilizat si am inceput sa cautam solutii,iar solutia pt recuperarea lui Mihaita,ar fi terapia ABA,care este o terapie de recuperare dupa un program bine stabilit de catre un coordonator(s-ar lucra 8 ore pe zi,5 zile pe saptamana,iar sansele de recuperare,ar fi maxime,daca ne-am apuca cat mai repede de treaba),dar,ca de obicei trebuie sa existe un dar,aceasta terapie este foarte costisitoare,in jur de 1000-1500 euro pe luna(sunt preturi aproximative in urma discutiilor cu alti parinti,care au aceeasi problema),bani pe care ar trebui sa-i avem luna de luna,pt cel putin 2 ani...sau cu putin noroc si cu ajutorul lui Dumnezeu,pt mai putin timp,in conditiile in care Mihaita se recupereaza mai repede(ceea ce,ne si dorim de altfel),asa ca iata-ne nevoiti sa apelam si noi la ajutorul dumnevoastra,celor cu suflete mari,Mihaita are si el nevoie de bunatatea dumnevostra!
Pentru donatii se pot face pe numele:
MIHAELA OPREA
BRD-Sucursala Eliberarii Constanta
-in euro :RO21BRDE140SV612277414oo
-in lei :RO25BRDE140SV61227661400
Cont SWIFT:BRDE ROBU
Adresa:aleea Solidaritatii,nr=12
Bl:IV.5, sc.b, etj.:4, Ap.:29
Constanta,
Cod postal:900294
Familia lui va multumeste anticipat pentrut ajutorul pe care speram ca ni-l veti acorda,si ne rugam sa vina ziua,in care el sa va multumeasca personal,si sa se roage personal pentrut toti cei care ne vor ajuta!
Daca doriti detalii puteti sa o contactati pe mama lui Mihaita (Mihaela Oprea) la telefon:0741018046
31 iulie 2008
TERAPIA ABA
Pentru unii dintre noi,nu-i mare lucru,dar pt parintii de copii autisti,este sansa de a ajuta copilul sa iasa din lumea lui,este sansa de a fi un copil ca toti ceilalti....Concret este o metoda de lucru putin cam dura,dar zic unii destul de eficienta,ar trebui lucrat 8h/zi,5zile/saptamana,pt o perioada de cel putin 2 ani..."de exemplu LOVAAS(este cel care a aplicat prima data ABA),a aplicat o interventie comportamentala intensiva copiilor autisti,aproximativ 40 de ore de tratament individual pe saptamana,timp de multi ani,copiilor autisti;s-a constatatca aproape jumatate dintre acestiaau ajuns la nivelenormale de functionareintelectuala,masurate cu teste IQ si s-au prezentat normal in clasa intai la varsta de 7 ani,si cel mai important aceste imbunatatiris-au mentinut in timp.
Publicat de Mihaita la 12:10 1 comentarii
http://paul-mihaita.blogspot.com/ _________________ Vlad-Gabriel,2002,a facut ABA la H.Motoi,Cristian,2003,n-a avut nevoie |
|
| Back to top |
|
 |
dora
|
Posted: Wed May 20, 2009 11:46 pm Post subject: |
|
|
http://www.kanald.ro/dstiri/social/2009-04/2009-04-04-Condamnati-la-izolare.htm
lTrăieşte parcă într-un labirint cu pereţi din sticlă şi nu poate accepta lumea în care a fost adus. Este povestea tristă a lui Mihăiţă, un copil din Constanţa care a fost atins de o boală necruţătoare: autismul. Are şansa să-şi recapete copilăria însă numai în urma unei terapii care costă mai mult decât îşi pot permite părinţii săi.
Mihăiţă nu zâmbeşte, nu râde şi nu se uită în ochii celuilalt. Deşi are cinci ani până acum nu a întins niciodată mânuţele către părinţi. Are o faţă aproape imobilă şi nu reacţionează la ceea ce-l înconjoară.
Aceasta constă în însuşirea treptată a anumitor comportamente şi gesturi normale. Preţul pentru o lună de terapie, ajunge la 1500 de euro. Rezultatele apar abia în 2-3 ani de muncă asiduă şi există şanse ca micuţul să poată deveni independent. Suma totală depăşeşte cu mult posibilităţile financiare ale părinţilor lui Mihăiţă. În România nu există statistici oficiale referitoare la numărul persoanelor afectate de astfel de tulburări, însă datele neoficiale arată că peste 30 de mii de copii ar suferi de acest sindrom.
Pentru a atrage atenţia asupra acestor cazuri, micuţii diagnosticaţi cu autism au montat în mai multe oraşe un puzzle sub formă de fundă. _________________ Vlad-Gabriel,2002,a facut ABA la H.Motoi,Cristian,2003,n-a avut nevoie |
|
| Back to top |
|
 |
dora
|
Posted: Thu Jun 11, 2009 10:45 am Post subject: |
|
|
04 mai 2009
EVALUARE
Luna trecuta,am avut intalnirea cu coordonatoarea de programe a lui Mihaita,zi in care am primit si o evaluare a lui,iar lucrurile stau cam asa:
Oprea Mihai,
Varsta: 5 ani
Diagnostic: Autism infantil
In urma ultimei evaluari (aplicandu-se scala Portage) Mihai a obtinut urmatoarele rezultate din punct de vedere al varstei mentale:
- socializare ( 2 ani);
- limbaj (1 an);
- autoservire (4 ani);
- cognitiv ( 2,7 ani );
- motor ( 4 ani);
Asa cum reiese din datele obtinute in urma aplicarii Testului Portage autoservirea si comportamentul motor sunt dezvoltate relativ normal – exista o usoara intarziere; insa prezinta intarziere moderata din punct de vedere cognitiv si intarziere severa in dezvoltarea limbajului si socializarii.
Nu sunt foarte roz,avem foarte mult de muncit,pentru a ne apropia cat mai mult de normalitate,este greu,dar nu imposibil si daca vom mai putea conta si pe ajutorul dumneavoastra,ne va fi mult mai usor!Va multumim ca sunteti alaturi de noi,atat finaciar,cat si moral
Asociatia umanitaraM.A.M.E.mi-au pus la dispozitie cele doua numere de teledon pe care le are ,sa le folosim pentru Mihaitza,asa ca iata-le:
0 900 900 320-10 euro
0 900 900 325-5 euro
inca nu-mi vine sa cred...dar o sa am nevoie si de ajutorul vostru,care credeti ca puteti sau stiti cum,ajutati-ma sa le mediatizez in presa si tv national,ca aici local ma descurc,dar national mai greu....
Numerele de teledon sunt valabile pana pe 15 august 2009.
Persoana de contact:Mariana Cirnu; tel:0740003951
http://paul-mihaita.blogspot.com/ _________________ Vlad-Gabriel,2002,a facut ABA la H.Motoi,Cristian,2003,n-a avut nevoie |
|
| Back to top |
|
 |
mihaela77
|
Posted: Sun Jun 14, 2009 11:19 am Post subject: |
|
|
| dora,iti multumesc din suflet,pt postarile tale in legatura cu mihaita! |
|
| Back to top |
|
 |
dora
|
Posted: Tue Jun 30, 2009 11:13 am Post subject: |
|
|
24 iunie 2009
GHINION....
Din nefericire,desi am avut numerele de teledon,lucrurile nu au mers....asa ca pentru a nu se suspenda(sper ca m-am exprimat bine) contractul cu romtelecom,asociatia a hotarat,dupa ce mi-a cerut acordul,sa foloseasca numerele pentru alt caz.....
In viata noastra,si-a facut loc disperarea....si teama....teama de a nu putea continua terapia....mai avem bani exact pentru o luna.....dupa,nu stim ce vom face!Putina lume,acorda o sansa copiilor cu autism,desi in ultima perioada,se face multa publicitate referitor la autism si la sansele de recuperare ale copiilor cu autism.....
Mihaita,are in continuare nevoie de ajutorul dumnaevoastra,iar eu ca mama va rog din suflet,sa-i dati o sansa la o copilarie normala.......
|
| Back to top |
|
 |
dora
|
Posted: Wed Oct 21, 2009 5:47 am Post subject: |
|
|
marti, 22 septembrie 2009
Evaluare...
Iata ca dupa aproape 6 luni de terapie ABA,sub indrumarea unui coordonator(noi facem de un an de zile,dar jumatate de an am fcaut fara coordonator) si dupa 2 saptamani de vacanta am primit si evaluarea de la coordonator,care suna cam asa:
""""Este imbucurator faptul ca dupa vacanta Mihai nu a pierdut din cunostintele pe care le-a acumulat; asta demonstreaza faptul ca stapaneste ceea ce a acumulat pana in prezent.
Din punct de vedere al dezvoltarii limbajului receptiv Mihai progreseaza constant, intelege din ce in ce mai mult si acumuleaza cunostinte.
Si-a imbunatatit capacitatea de concentrare a atentiei, abilitatile de imitatie si de joc.
Desi abilitatile de comunicare verbala sunt deficitare (vocabularul lui fiind format doar din cateva cuvinte si silabe) se straduieste sa se faca inteles indicand ceea ce isi doreste sau folosind cuvintele pe care si le-a insusit.
Un alt aspect pozitiv este acela ca este independent in activitatile zilnice.
A facut progrese si in ceea ce priveste diminuarea starilor de agitatie si autostimularilor insa acesta este un aspect pe care trebuie sa se lucreze constant si in continuare trebuie sa fie corectat tot timpul (fie ca este in timpul orelor de terapie sau in timpul liber).
In continuare terapia trebuie sa se focalizeze pe dezvoltarea abilitatilor de comunicare (nonverbala si verbala), dezvoltarea abilitatilor cognitive si abilitatilor de socializare.
Deficitele cele mai mari sunt in continuare din punct de vedere al limbajul expresiv si socializarii. Pe dezvoltarea limbajului se lucreaza foarte mult in terapia unu la unu insa pentru a-si dezvolta abilitatile de socializare are nevoie sa fie inclus cat mai mult in activitati de socializare cu ceilalti copii.
Recompensele sunt un aspect important al terapiei asa ca trebuie sa ne focalizam atentia pe ceea ce-i place lui Mihai, sa ne gandim tot timpul la ceea ce l-ar face fericit; cu cat gasim mai multe lucruri care sa-l bucure cu atat mai bine va decurge si terapia iar el va acumula mai rapid cunostintele.""""
Progresam....inaintam,cu pasi mici,dar inaintam!
http://paul-mihaita.blogspot.com/2009_09_01_archive.html _________________ Vlad-Gabriel,2002,a facut ABA la H.Motoi,Cristian,2003,n-a avut nevoie |
|
| Back to top |
|
 |
mihaela77
|
Posted: Wed Aug 25, 2010 10:15 pm Post subject: |
|
|
De aproape doua luni, lucram intens pe verbalizare,asa ca dupa cum speram,au inceput sa se vada si ceva rezultate....Mihaita,nu avea in vocabular decat cuvantul apa.....acum are cred ca in jur de 10 cuvinte formate din 2,3 si 4 litere,pe care le spune inca timid si deocamadata doar la cerere!eu,ou,pipi,bebe,da,hai,pa,pui....stiu ca nu este mult,insa vreau sa cred ca este un inceput bun,in ceea ce priveste verbalizarea!
In rest pe langa terapia zilnica ne bucuram de apa si soare....in fiecare seara,dupa ora 18 cand terminam terapia,suntem pe plaja pana pe la ora 21......apa este foarte calda,iar Mihai este foarte incantat sa se balaceasca si sa alerge pe malul apei! |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|