ABA, PECS, DTT , PRT

Moderators: camel, moderators

Postby somalezu » Wed Aug 06, 2008 11:53 am

Cateva mituri sunt reluate si demontate si aici
http://www.pecsaustralia.com/Brochures/pecs_myths.pdf
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby shakalu » Wed Aug 06, 2008 12:56 pm

incepe sa-mi fie clar : am imbatranit si m-am ramolit atat de rau ca nici macar nu mai reusesc sa ma exprim intr-un mod suficient de concis :)

... somalezu ... PECS ajuta . eu l-am folosit si este eficient . l-am vazut folosit si de altii si la fel a ajutat . la unii intr-o masura mai mare si la altii intr-o masura mai mica . cu siguranta e o unealta care se poate folosi . iti spun insa acelasi lucru : de sine statator ofera doar o ameliorare a capacitatilor de comunicare departe insa de ceea ce si-ar dori un parinte pentru copilul lui . eu nu am reusit sa vad nici un copil recuperat sau aproape recuperat facand PECS si doar atat. dar pana la urma e alegerea fiecaruia referitor la ceea ce face cu propriul copil si de eficienta terapiei pe care o aplica . si somalezu ... poti te rog sa-mi trimiti si mie studiile cu privire la eficienta PECS ? sau niste linkuri catre ele ? tot ceea ce am citit eu sunt puncte de vedere ale celor care aplica PECS sau pareri . nu am gasit inca nici un fel de studiu profesionist facut cu grup de control .
Last edited by shakalu on Sat Jan 28, 2012 11:19 pm, edited 1 time in total.
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby somalezu » Wed Aug 06, 2008 3:13 pm

Sunt de acord, mesajul pe care l-am primit atat la workshop, la seminar cat si in cautarile mele pe net a fost : "abordare multi-metoda" sau interventii multiple. Am incercat sa spun asta inca de la inceput (am crezut ca am reusit sa o spun deja).
Cat despre studii .. o cautare in google dupa <PECS autism case study> intoarce multe rezultate.
Aleg absolut intamplator de pe prima pagina - sfatuiesc insa parintii sa investigheze in amanunt cat mai multe studii de caz.
Un abstract de la adresa :
http://autism.healingthresholds.com/res ... on-and-oth
PECS therapy teaches children to start an interaction with someone else. This study looked to see if PECS therapy could help a six year old child with autism to play more and ask more questions at home. The boy in the study had an easy time learning PECS. The parents were also able to easily do PECS therapy at home. After 60 days of training, the child asked many more questions at home. The study found that the child was also more likely to play and less likely to watch TV after PECS therapy.

sau mai bine, vreo doua link-uri mai jos, de la adresa http://www.pecs-canada.com/Canada-Frenc ... 0study.pdf

Three boys with autism participated in
this study during biweekly sessions at an afterschool
behavioral treatment program.
Each participant had been diagnosed with
autism by two independent agencies. All
children had an extensive history of verbal
speech training that had been ineffective in
teaching the children to communicate.

... apoi urmeaza multe date, grafice, etc ..

Un paragraf despre "efectele secundare in promovarea verbalizarii" (nu comunicarii in general ) :
Emergence of Speech
Although the demonstration of the efficacy
of PECS is important in and of itself,
the increase in speech is perhaps the most
important finding. Several features of the
PECS system may contribute to the emergence
of vocal as well as pictorial communication.

...

Iata si o bucata din concluzii :

The present study demonstrated the efficacy
of the PECS protocol with 3 children
with autism, the emergence of speech, and
the collateral gains in social-communicative
behaviors and concomitant decreases in
problem behavior. These findings together
support the use of PECS by providing the
first empirically controlled data on the PECS
program. We encourage the evaluation of
PECS and the continued pursuit of visually
presented speech training programs for children
with autism.


N-am incercat sa spun nici unui parinte sa foloseasca PECS sau PRT in locul DTT (nici nu cred in asta). Am spus doar ca am aflat de curand ca PECS si PRT sunt bazate pe principiile aba si ca se pot combina cu DTT intr-o abordare mai "deschisa".

Daca trebuie sa vorbim din experiente personale pentru a argumenta convingerile personale - dupa 6 luni de DTT cu Tudor (am inceput la 2 ani si 5 luni) am obtinut rezultate foarte bune pe cognitiv si doar unele rezultate incurajatoare la nivelul limbajului si al verbalizarii (unde lucrurile au evoluat intr-o masura mult mai mica decat in cognitiv si unde, in ultima vreme, au inceput sa apara reactii de respingere si comportamente negative). Pentru a iesi din micul impas in care suntem cred ca pentru mine a venit momentul sa investighez <in detaliu> (adica dupa carti sau discutand cu specialistii care au aplicat ad literam) si alte modalitati de interventie precum PRT si PECS. Dupa ce imi vor veni manualele de PRT din state o sa evaluez in ce masura pot combina lucrurile sau pot folosi anumite tehnici pentru anumite aspecte din terapia fiului meu.
Copiii sunt diferiti - si Tudor e departe de n caz tipic (daca mai exista "cazuri tipice")- asa ca nu recomand nimanui sa urmeze drumul pe care il evaluez eu acum.
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby shakalu » Wed Aug 06, 2008 4:32 pm

somalezu ... asteapta manualele de PRT si evalueaza si eventual implementeaza . la fel si la PECS . - apropo de imbunatatirile legate de PECS la copii non verbali : unul din castigurile majore o reprezinta scaderea frustrarii datorate neintelegerii de catre cei din jur a dorintelor copilului ; folosing PECS copilul este fericit ca-si poate face cunoscute doleantele si factorul frustrare scade vertiginos . trecand insa si peste asta fiecare copil e diferit si necesita abordari diferite . ca parinte trebuie sa sapi continuu si sa incerci tot .
si daca tot te-ai apucat de sapat ... nu stiu cine iti e supervizer sau consultant dar vezi ca in ABA "clasica" exista programe speciale care folosesc PRT-ul in mod intensiv pentru motivare , pentru socializare si comunicare . se folosesc mai ales in plan de dezvoltare emotionala si a ego-ului si in proportie de 90% se fac in formula de joaca in afara programului de terapie ...

uitandu-ma la "conversatia" noastra si la argumente am realizat ca de fapt vorbim de acelasi lucru dar din perspective diferite : orice consultant strain ABA pe care eu l-am cunoscut foloseste deschis PRT , DT si PECS sau orice alta combinatie care il poate ajuta pe copil sa mastereze un program sau sa ajute la atingerea unui scop . si cred ca asta vroiam eu sa-ti comunic : toti consultantii pe care eu ii cunosc au o abordare "deschisa" ...
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

PRT

Postby bi » Fri Aug 08, 2008 9:47 am

Buna,
tot citesc si nu am inteles exact ce inseamna PRT
Adevarul ca sunt si f obosita si poate s-a spus si nu am compilat, sa zic asa
puteti sa imi spuneti si mie inca o data, clar si eventual cu cu exp concrete?
Multumesc f mult!
bi
 
Posts: 161
Joined: Tue Nov 01, 2005 12:04 pm

Postby somalezu » Fri Aug 08, 2008 10:26 am

PRT = Pivotal response training.
Mai multe informatii la http://psy.ucsd.edu/autism/prttraining.html

Pivotal Response Training Theory:

Pivotal Response Training (PRT) is a behavioral treatment intervention based on the principles of applied behavior analysis (ABA). Researchers have identified two pivotal behaviors that affect a wide range of behaviors in children with autism: motivation and responsivity to multiple cues. These behaviors are central to a wide area of functioning, so positive changes in these behaviors should have widespread effects on other behaviors. Thus PRT is able to increase the generalization of new skills while increasing the motivation of children to perform these behaviors being taught to them. PRT works to increase motivation by including components such as child choice, turn-taking, reinforcing attempts and interspersing maintenance tasks. PRT has been used to target language skills, play skills and social behaviors in children with autism.

PRT Components:
The question / instruction / opportunity to respond should:
· Be clear, uninterrupted and appropriate to the tasks
· Be interspersed with maintenance tasks
· Include child choice
· Include multiple components when appropriate

Pe scurt, din cate am inteles eu - e o tehnica de interventie pentru copii cu autism care are la baza (scop principal) cresterea motivatiei si antrenarea copilului in a remarca, utiliza si raspunde la stimuli multipli. Nevoia antrenarii raspunsul la stimuli multipli pleaca de la ipoteza ca multi copii autisti sufera de o "prea mare selectivitate senzoriala" si tind sa nu raspunda bine la stimuli multipli (vizuali + auditivi de ex). Un exemplu ar fi incapacitatea unora de a intelege vorbirea daca se concentreaza pe fata sau privesc in ochii interlocutorului. (Imi aduc aminte de descrierea din cartea Look me in the eye despre un inalt functional, cu Asperger's - John Elder Robinson).
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

PRT si PECS

Postby dianamaria » Sat Aug 09, 2008 9:35 am

Am vazut ca nu se mai intimpla nimic pe forum la sfirsitul lui iulie si am pierdut discutia :).

Este interesant ce am citit aici...insa banuiala mea e ca PRT e greu de implementat pentru ca necesita mai multa prezenta de spirit decit DTT...la DTT structura programului e clara, orice tutore cit de cit instruit si care a inteles ce se cere de la el poate sa execute. Orice iese dintr-un format clar este greu de realizat...spun asta din ce am vazut in echipa mea in generalizare.
Cu PECS la fel...rezervele mele se leaga de faptul ca pina acum s-a recurs la PECS in unele cazuri de copii din institutii sau care nu aveau suficiente resurse sa faca ABA, ca un substitut al ABA. PECS nu poate fi un substitut pentru ca ABA e mult mai complexa. Faptul ca unii copii de la scoala speciala din Ro ar fi verbalizat cit de cit ca urmare a PECS nu ma convinge deloc...are cineva idee ce inseamna sa ajungi de la "verbalizare intimplatoare" pina la "a vorbi legat si cu sens"?

Oricum interesanta discutia si pentru diferentele conceptuale pe care le-ati facut. Cred ca si eu vad problema cum o vede shakalu dar as sublinia ca diferentele de definitie sunt folositoare mai mult pentru cursuri si traininguri...pina la urma, important este ca ceea ce aplicam sa aplicam bine si sa foloseasca dezvoltarii copilului.
Mihai-Razvan, 2001, terapia ABA din 2006
dianamaria
 
Posts: 168
Joined: Sun Jan 01, 2006 6:50 pm
Location: Bucharest

Postby shakalu » Mon Aug 11, 2008 6:07 pm

dianamaria ... ai dreptate dar :)... dar sa stii ca PRT-ul asa cum e definit mai sus de somalezu il poate folosi orice tutore si de asemenea tu ca parinte intr-un stadiu mai avansat sau mai putin avansat : spre exemplu daca remarci ca in timpul pauzelor sau al timpului liber copilul are o apetenta pentru ceva ( orice e acel ceva ) poti folosi asta ca pe o recompensa - o astfel de recompensa e infinit mai motivationala decat ceva ce alege echipa arbitrar ptr el . de obicei procedura e in felul urmator : remarci ca , copilul are o atractie ; o tii mine , o notezi si faci in asa fel incat a doua zi sau chiar in aceasi zi sa o introduci ca si recompensa ... e o chestie pe care o poate decide doar parintele sau supervizerul daca exista asa ceva . asta va face insa ca taskul respectiv sa fie mai repede masterat caci motivatia spontana va fi mult mai mare . - atentie insa , daca vrei ca recompensa sa poata fi folosita cu rezultate maxime , scoate-o din viata de zi cu zi a copilului ptr cat nu este la lectii .
o alta aplicabilitate este aceea de a conduce un target separat chiar in timpul lectiilor : in pauzele dintre sitinguri joaca-te cu el pe baza dorintelor lui si interesului de atunci - in momentul in care lucrezi va fi mult mai motivat sa se intoarca la joaca deci va fi mult mai atent sa-ti raspunda corect .
la fel , se poate folosi in fiecare moment din afara lectiilor : vezi ca ii place ceva , te legi de acel ceva si incerci sa-l inveti un lucru ( eventual nou ) sau sa generalizezi imediat ceva deja masterat folosind ca recompensa acel lucru ... in stadiile mai avansate ale programului , aproape la orice lucru arata interes , este imposibil sa nu gasesti ceva care sa fie deja masterat si care intr-un anumit fel sa se lege de lucrul interesant ptr el ...
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby dianamaria » Sat Aug 30, 2008 9:33 am

shakalu, multumesc pentru raspuns...am fost plecata in concediu si nu am intrat pe forum. In general incerc sa procedez asa dar in situatia in care este doar o mama plus un tutore (program redus, 9 ore) care se ocupa de copil nu au cum sa fie exploatate toate ocaziile. Sper ca situatia mea se va schimba in bine de la toamna (sa gasesc unul-doi tutori).

Cind spuneam ca PRT este greu de implementat ma gindeam la tutori...dintre toti tutorii pe care i-am vazut sau am lucrat cu ei (in doi ani de terapie am avut cinci pina acum, si trei candidate admise care s-au razgindit dupa proba) nici una nu ar fi putut sa fie atit de flexibila si cu "mintea la lucru" tot timpul astfel incit sa faca PRT in mod corect. In multe situatii nu reusesc nici sa identifice sau interpreteze corect semnalele copilului, dar sa construiasca situatii de invatare... Eu am facut tot ce am putut sa le instruiesc dar mai este vorba si de intentia lor de a se forma in aceasta directie si de a se perfectiona. Multe (am auzit si de la alti parinti) vad participarea la un program ABA ca pe o experienta temporara sau doar " o alta abilitate" pe care sa o adauge la CV, si nu îşi dau suficient interesul...
Mihai-Razvan, 2001, terapia ABA din 2006
dianamaria
 
Posts: 168
Joined: Sun Jan 01, 2006 6:50 pm
Location: Bucharest

Postby somalezu » Sat Aug 30, 2008 10:56 am

Sunt de acord, PRT-ul necesita o participare mai activa din partea terapeutilor.
Si daca PRT-ul nu se aplica corect poate fi datorat in oarecare masura de inabilitatea unor terapeuti de a observa, analiza si raspunde rapid la comportamentele copiilor.
Insa cred ca este in mult mai mare masura o problema de training.
Nu am asistat la foarte multe training-uri insa am senzatia ca in general e mai simplu sa explici (ca trainer) si sa urmezi (ca viitor terapeut) nishte reguli practice foarte clare si simple de genul "copilul trebuie sa stea la masa, tu trebuie sa dai comanda astfel (simplu, clar, etc)" decat sa ceri sa se aplice PRT. Lucrul intr-un mediu mai putin structurat si centrat pe interesele in continua schimbare ale copiilor cere in primul rand intelegerea foarte temeinica a principiilor ABC si lucrul prin prisma acestor principii spre deosebire cu urmarea foarte exacta a unui program prestabilit foarte strict.
Nu cred insa ca e greu sa faci PRT - cred ca trebuie sa acordam mult mai multa importanta unui training de calitate si unor demonstratii practice cu copilul din care tutorii sa invete nu doar un mod practic de lucru ci in primul rand principiile si modul de gandire al comportamentalistilor.

Somalezu
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby liann_an » Sat Aug 30, 2008 5:14 pm

Vreau sa dau o alta fata a acestei povesti inainte sa se inceapa din nou sa se arunce cu rosii in terapeuti.
Este greu sa se aplice PRT de catre un terapeut care a inteles si aplica foarte bine ABA si prin prisma pregatirii pe care a avut-o in sensul DTT. Terapeutul incepator face instinctiv PRT, se foloseste de motivatiile copilului si incearca sa stabileasca o relatie cu el, sa-l invete ceva. Trainingul DT il instruieste sa urmeze niste reguli stricte si intr-un interval mai mare sau mai mic terapeutul invata sa gandeasca in DT: acelasi SD, trialuri de MT si RR, atentie sa inchida fiecare trial, etc. In momentul in care copilul avanseaza si programele trec in generalizare, terapeutul trebuie sa revina la vechea abordare mai libera pentru a reusi sa se descurce, insa dupa toate eforturile facute ca sa respecte regulile nu-i va mai fi atat de usor sa se detaseze de ele, mai ales cand unele programe sunt in curs de masterare, altele in generalizare.
asta pe de o parte...
pe de alta parte, poate nu stiu eu, dar cred totusi ca in Romania nimeni nu a facut un training de PRT, nu exista oficial sau neofial formatori de PRT, deci cum se poate vorbi de "inabilitatea unor terapeuti" daca aceasta este o arie in care nimeni nu are pregatire specializata? Chiar daca vom citi carti si vom aplica, cu toata vointa, nu cred ca vom stii exact cum se face pana cand nu vom avea experienta practica in aceasta abordare terapeutica. Stiti vorba romanului "teoria ca teoria, practica ne omoara!!"
Profesional nu este mai simplu sa trainuiesti ori sa aplici niste reguli stricte, este in natura umana sa se invete mai usor "stilul liber", in care mai poti si sa improvizezi la nevoie. Dar atunci cand pe alea stricte le stapanesti si ai o experinta in acest fel de abordare, cu care ai si avut succes, este clar ca pe asta o vei aplica. Cred ca am inceput si noi romanii sa ne specializam pe ramuri, si ABA este una in care au aparut specialisti. Unii dintre ei vor aborda si PRT poate, insa unora nu li se va suficient de valoros pentru invatarea copiilor cu autism si nu vor aprecia aceasta abordare. Cred ca ne-am lamurit ca nu suntem Batmani, care au invatat ABA si acum sunt specialisti si in PRT, PECS, Sun rise, floor time, TECCH, etc.
La sfarsit insa vreau sa subliniez totusi ca fiecare terapeut, cel putin in pauzele copilului, se foloseste de motivatiile lui pentru a-l atrage in activitati. Eu cunosc multi terapeuti si n-am vazut inca unul care sa reziste in acest domeniu si sa nu faca acest lucru.
liann_an
 
Posts: 53
Joined: Mon Feb 23, 2004 11:28 pm
Location: BUCURESTI

Postby somalezu » Sat Aug 30, 2008 7:06 pm

Liann_an, hai sa continuam discutia dupa ce apucam sa citim manualele de PRT - eu nu reusesc (deocamdata) sa explic diferenta intre PRT si generalizarea din DT (Lovaas) iar tu pui in continuare semnul egal intre ele. Atat cat intelesesem eu din seminarul din iulie, PRT ar presupune o alta abordare ce se utilizeaza in loc de DT pentru anumite programe si nu ca faza in DT dupa masterarea unor itemi. Nu forma, ci momentul utilizarii conteaza dupa parerea mea.
Cat despre terapeuti - probabil nu am reusit sa ma fac inteles. S-a afirmat mai devreme ca PRT-ul poate fi nepractic din cauza faptului ca solicita mai mult din partea tutorilor ("flexibilitate", "deschidere la minte", etc). Am spus ca in <oarecare> masura <unii> din terapeuti <pot> sa nu aiba aceste calitati insa cred ca e mai curand o problema de training si ca ar trebui sa investim mai mult in training-ul lor.
In privinta training-ului .. pe aceasta cale tin sa anunt ca tocmai mi-au venit brosurile despre PRT pe care le-am comandat la http://kady.education.ucsb.edu/autism/b ... nuals.html
In acest moment doua din fetele care lucreaza cu Tudor au luat cateva din manualele astea ca lectura de weekend (sunt foarte subtiri, vreo 30-50 de pagini). Insa daca oricare alt terapeut de pe forum simte curiozitatea si nevoia sa isi arunce o privire peste ele pentru a culege eventual ceva util pentru "tolba lui profesionala" nu trebuie decat sa ma contacteze pe email la cosmin punct oprea @ gmail punct com sau sa dea un PM - o sa i le imprumut cu mare placere.
Cosmin
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Re: ABA, PECS, DTT , PRT

Postby dora » Tue Dec 18, 2018 8:38 pm

Am un deja-vu.
https://www.facebook.com/coaching.autis ... =3&theater
Acum vreo 12 - 13 ani sau pe acolo, dupa ce am fondat primul centru, a aduce coordonatori de la UKYap devenise aproape o moda pentru cei care-si permiteau iar eu faceam traininguri gratuite cu sute de parinti, legate de ABA...pentru ca intamplator, cei mai multi parinti nu-si permiteau coordonator britanic.

Cam pe atunci a aparut in Romania o entitate legata de un sistem de ABA mai light si prin joaca. Folosind aceleasi principii dar mergand pe un sistem de predare care se numeste PRT. Pivotal Response Training. Versus DTT si Incidental teaching, care se folosesc in ABA (clasica sau model Lovaas). DTT adica discrete trial training. Entitatea aparuta in Romania se numea ABC. Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, nu, nu e vorba despre primele litere din alfabet ci de (A) antecedent - (B) behavior(comportament) - (C) consecinta. Antecedentul - comportamentul - consecinta e conceptul inima a ABA. PRT si acest sistem de ABA mai light pare in teorie mult mai prietenos cu copilul si prin urmare a prins rapid in Romania.
De altfel nu doar in Romania. A avut un moment de wow. Pentru ca practic cei care nu intelegeau modelul de la YAP a lui Lovaas si considerau ca este mult prea dur (desi era extrem de structurat si consecvent...deloc dur. Dovada e ca toti copii din programele ABA le iau ca pe-o joaca) au aderat extrem de rapid la un model infinit mai aproape de ceea ce considerau ca este natural in relatia parinte copil. Asa ca sistemul cu PRT al celor de la ABC a facut foarte repede prozeliti.
Erau, sau ma rog, pareau mult mai naturali, erau mai ieftini ca si concept pentru ca foloseau mult mai putine ore si parintilor li se parea ca ...e mai ok. Au trecut cativa ani si cei de la ABC s-au retras din Romania. De ce? Pentru ca rezultatele pe care le-au avut familiile cu care au lucrat ...au fost dezamagitoare. Si incet incet parintii s-au retras din program. Uneori doar entuziasmul si dorinta nu sunt suficiente. PRT isi are originile tot cam pe atunci pe cand echipa lui Lovaas a folosit DTT. De altfel inclusiv echipa de la YAP (Lovaas) a inventat un sistem foarte apropiat de PRT. Doar ca l-au numit IT (incidental teaching). Seamana foarte mult cu PRT doar ca e mai structurat. PRT asteapta ca copilul sa initieze interactiunea si sa vrea sa lucreze pe cand IT ul trage de copil tot in joaca dar incercand sa atinga niste targeturi bine stabilite. Ma rog, par doar detalii tehnice dar nu e asa.

Early Start Denver Model e un sistem care s-a initiat in aceasi perioada ca si studiile lui Lovaas si a echipei de la YAP. In esenta a fost gandit folosind PRT si s-a bazat la inceputuri pe efortul de a include copii cu TSA in scoala de masa si a le imbunatati abilitatile verbale, sociale si cognitive. Cu rezultate spectaculoase. In sensul in care se faceau un numar de vreo 20 de ore saptamanal pe grup de socializare si doar o ora de terapie 1:1 pe saptamana. Deci infinit mai ieftin si mai cost efective versus 2-3 terapeuti/coordonatori per copil in modelul lui Lovaas. Grupul care a beneficiat de interventia ESDM a avut rezultate foarte frumoase si a reusit sa obtina imbunatatiri spectaculoase a copiilor din grup. Anii au trecut si initiatorii au incercat sa-si promoveze sistemul dincolo de grupuri de socializare.
Pentru ca e mult mai eficient ca si costuri, e un sistem care a inceput sa se foloseasca pe scara larga in scoli speciale pentru ca e eficient cu 1 terapeut la 4 copii. Apoi au fost implicati si parintii in terapie si efortul parintilor si-a spus si el cuvantul. In sensul in care rezultatele au inceput sa se imbunatateasca major pentru ca inerent, schimbarea de atitudine a parintilor a dus sine die, la ore de “terapie” in mediu mult mai multe pentru fiecare copil.

Din perspectiva mea PRT e un sistem doar partial eficient. Pentru ca il lasa pe copil sa decida interactiunea si prin urmare eficienta in a introduce noi itemi in diverse programe e la latitudinea celui mic. Iar asta face sa se piarda timp.
Timp pretios din punctul meu de vedere. Pentru ca am mai spus-o, asa cum vad eu lucrurile, noi, parintii, nu ne luptam cu autismul in primul rand ci cu timpul. El este principalul dusman al nostru. Cineva spunea intr-un comentariu la unul din articolele mele ca sunt nebun ca spun ca neuroplasticitatea incepe sa se piarda dupa 7 ani si ca ultimele studii arata ca ea se pastreaza toata viata dar cu precadere pana la 18-20 ani. Ceea ce nu a inteles doamna cu pricina e faptul ca are perfecta dreptate. Asa e. Se pastreaza toata viata intr-o masura sau alta. Doar ca maxima e doar pana la 7 ani. Apoi descreste pe masura ce trec ani. Intr-un ritm pe care nu ni l-a dat exact niciun studiu de pana acum. Ceea ce insa ne-au dat studiile e faptul ca nu exista pana la ora asta niciun copil intrat intr-un program de interventie dupa varsta de 7 ani si recuperat complet.
Tot asa, desi e plecat din aceasi directie si se bazeaza pe aceleasi concepte, Early Start Denver Model, care se bazeaza tot pe ABA (sau altfel spus e o forma mai light de ABA ptr ca foloseste PRT) nu a reusit sa produca niciun studiu care sa arate recuperarea vreunui copil. Doar imbunatatiri. Intre timp si cei din fosta echipa a lui Lovaas, sub coordonarea lui Ron Leaf au produs un sistem asemanator, care si-a propus ca intr-un training intensiv si de grup (nu 1:1) sa obtina imbunatatiri in pregatirea pentru integrarea in scoala de masa a copiilor ajunsi la stadiul de recuperare necesar (iar aici sunt inclusi din start cei cu autism inalt functional) fara probleme si fara shadow.

Prin urmare ramane o chestiune de alegere. A parintelui. E grea ABA model YAP(Lovaas)? ...da, e mult mai grea si mai structurata.
Pentru parinte. Pentru copil nu e nicio diferenta asa cum vede el lucrurile. In cazul in care esti parinte si nu poti fi consecvent si structurat, alege ABA light sub oricare din formele ei. E dreptul tau. Iar eu iti voi tine pumnii! M-as bucura enorm sa ai succes. Dar batalia mea legata de amatorism nu e cu tine. Tu ti-ai luat deciziile in cunostinta de cauza. Lucrezi cu terapeuti ESDM si incerci sa-i oferi copilului tau cea mai buna sansa. Batalia mea e cu cei care prostesc parintii in tot felul. Care lucreaza ABA din carti si din ce-au “auzit” din dreapta si stanga si incropesc ei o terapia ABA mai light. Sau pe precepte ABA. Sau ABA in joaca.

PS: si daca tot simte lumea nevoia sa studieze, as recomanda legat de PRT lucrarile lui Robert si Lynn Koegel. Ei au “inventat” sistemul asta de invatare ;)
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: ABA, PECS, DTT , PRT

Postby somalezu » Tue Dec 18, 2018 10:37 pm

Precizez cateva lucruri despre PRT si ABC pentru ca s-au strecurat cateva neadevaruri foarte serioase in postarea citata mai sus, probabil dintr-o lipsa de informare. ABC-ul despre care se vorbeste mai sus era de fapt firma Applied Behavioural Consultants din California care a venit mai intai sa tina un seminar in Romania ca urmare a faptului ca intemeietorul institutiei, Prof Joseph Morrow, fusese foarte impresionat de o voluntara romanca de 15 ani de la centrul lor din Sacramento. Dintre parintii prezenti la seminarul respectiv s-a format un grup de 10 familii care l-au abordat atunci direct pe Prof Morrow si l-au convins sa acorde consultanta (prin vizite de evaluare si training de o saptamana o data la 3 luni si teleconferinte saptamanale pe internet). Interesant e ca desi eu personal aveam o carte de PRT pe care mi-o cumparasem singur de pe Amazon, ABC-ul nu era familiarizat cu PRT-ul si nu folosea conceptele din PRT. Prof Morrow se cunostea cu Ivaar Lovaas si avea toata consideratia pt Lovaas (hm, chiar am un articol de la Prof Morrow pe care l-am primit pe email insotit de urmatorul text: "Friends and colleagues: A few weeks ago I received a mail from Ruth Anne Rehfeldt, editor of the Psychological Record, one of Psychology's oldest journals. She asked if I would write a small piece on Dr. Lovaas who had recently died. At first I demurred suggesting that someone who was close to him might be preferable. She indicated that she wanted something that would reflect on his contribution to the field. On that basis I agreed to write the attached.I am told that it will be the lead article for the Fall issue of the Psychological Record.
Please feel free to distribute to interested persons. ". ABC-ul nu facea PRT ci ABA intr-o forma moderna, nu cea descrisa in cartea lui Ivaar Lovaas sau din "ABA videotapes" din anii 80. (Contributia ABC in ABA fiind despre tipuri de generalizari). I-am cerut o data o lista de carti pe care le considera pivotale in domeniu (ca sa le traducem pentru comunitatea din Romania) si mi-a recomandat la momentul ala Behavioral Interventions for Young Children with Autism (Catherine Maurice) si Teaching Language to Children with Autism and Other Developmental Disabilities (Partington and Sundberg). . Dupa vreo doi ani, dupa ce au trecut prin nishte traininguri in state cu organizatia lui Sundberg, au inceput sa vireze si in Romania spre VBA. N-au fost ieftini ci trebuie retinut ca cei doi consultanti si trainerii au facut mereu voluntariat. Contributiilor modice ale parintilor s-au strans intr-un fond care a fost apoi folosit in Romania. Nu se faceau mai putine ore - in functie de varsta copiilor se faceau cam intre 20 si 40 de ore pe saptamana). N-au disparut din Romania ci prezenta lor s-a concretizat prin infiintarea centrului "Invingem Autismul" pe care l-au sustinunt si financiar la inceput cu fondul de care scriam mai sus, iar organizatia si centrul Invingem Autismul mai activeaza si astazi. Ba chiar as putea remarca ca unul din cei doi coordonatori - consultanti americani de la ABC California s-a mutat definitiv in Romania si s-a casatorit aici si inca mai profeseaza in Romania atat el, cat si sotia lui romanca care e BCaBA sau BCBA (si cred ca inca mai e implicata in Invingem Autismul).
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Previous

Return to ABA APLICATA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest