centru de zi pentru copii autisti Sf Ecaterina Buc

Moderators: camel, moderators

centru de zi pentru copii autisti Sf Ecaterina Buc

Postby dora » Wed Jan 26, 2005 11:01 pm

In Leaganul "Sf. Ecaterina"
Centru de recuperare complexa pentru copiii cu handicap
22 Septembrie 2004


Un numar de 160 de copii cu handicap de pe raza sectorului 1 vor beneficia, in prima etapa, de serviciile Centrului de recuperare complexa, inaugurat ieri in incinta Leaganului "Sf. Ecaterina" din sectorul 1. Realizat cu sprijin financiar din partea UE si de la bugetul local, in valoare de 474.000 euro, centrul cuprinde sali de recuperare prin hidroterapie, kinetoterapie, mecanoterapie, dar si cabinete de logopedie si consiliere psihologica. De asemenea, a fost amenajat un centru de zi pentru copiii cu Sindromul Longdon Down si autisti, gazduirea cazurilor din comunitate putand fi asigurata pe o perioada de maximum trei saptamani, de cel mult doua ori pe an. "Crearea centrului de recuperare reprezinta de fapt primul pas in vederea transformarii Leaganului "Sf. Ecaterina" intr-un sistem de servicii specializate pentru copiii cu probleme. Tot aici va fi infiintat un centru de asistenta maternala, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie data in folosinta prima casa familiala, din cele patru care vor fi construite pe raza sectorului 1. In Occident, imaginea Romaniei este inca afectata de modul primitiv in care copiii cu handicap au fost tratati o foarte mare perioada de timp. Acest tip de centre sunt inca foarte putine la nivelul Capitalei, dar si in tara", a declarat Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

Un articol de Magdalena Tanasescu
romania libera
Last edited by dora on Tue Apr 03, 2007 9:47 am, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3720
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Mar 13, 2007 7:41 pm

Proiect - "Copiii cu dizabilitati"

Istoric
Cu toate ca, in ultimul timp, situatia persoanelor cu dizabilitati a cunoscut o usoara ameliorare, exista inca o persistenta stare de invizibilitate sociala a acestora.

World Vision Romania, prin serviciile oferite de Proiectul de Interventie Timpurie, isi propune cresterea gradului de independenta a copiilor cu dizabilitati fata de adulti si integrarea lor in invatamantul de masa. De asemenea, o parte din servicii se adreseaza parintilor care au copii cu dizabilitati, prin implicarea directa a acestora in activitatile de recuperare psiho-motorie a copiilor.

Ce ofera serviciul de Interventie Timpurie:

Evaluarea si monitorizarea copilului cu dizabilitati folosind un sistem adecvat de testare si evaluare;

Interventie individualizata, specifica nevoii fiecarui copil, adresata tuturor ariilor de dezvoltare psiho-motorie (cognitiva, limbaj, socializare, auto-ingrijire). Parintele este pregatit, astfel incat sa devina co-terapeut in acest proces de recuperare;

Servicii de suport pentru familiile copiilor cu dizabilitati, ce includ informatii despre diversele dizabilitati si drepturile acestora, grupuri de suport, referire la servicii alternative, informatii despre echipament adaptativ;

Facilitarea integrarii in invatamantul prescolar si scolar de masa, prin pregatirea cadrelor didactice pentru lucrul cu copilul cu dizabilitati;

Dezvoltarea abilitatilor de socializare prin participarea la actiuni socio-educative in comunitate (excursii, spectacole, evenimente speciale);

Facilitarea acceptarii / intelegerii de catre membrii comunitatii a problematicii copiilor cu dizabilitati, prin organizarea de actiuni de promovare a drepturilor copiilor;

Dezvoltarea unui parteneriat real public-privat in furnizarea de servicii pentru copilul cu dizabilitati.


Un program de interventie primara trebuie realizat in perioada cea mai importanta a cresterii si dezvoltarii copilului (0-6 ani). Cu cat se incepe mai devreme programul de interventie, cu atat sansele de recuperare ale copiilor sunt mai mari.Personal
1 coordonator de proiect
1 asistent social
1 psiholog
1 educator
1 kinetoterapeut

http://www.worldvision.ro/rom/index.php?id=2011

Beneficiari:
30 copii de pe raza sectorului 1, cu varsta cuprinsa intre 0-6 ani, ce prezinta intarzieri in dezvoltarea psiho-motorie sau sunt la risc privind aparitia unei intarzieri, impreuna cu familiile lor.

Localizare: Complexul de Servicii Sociale "Sf. Ecaterina"

Parteneri:
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului sector 1
Inspectoratul Scolar al Sectorului 1- invatamant preprimar

Finantatori:
World Vision Statele Unite

Persoana de contact:
Geta Barbalau, coordonator de proiect
email: geta_barbalau@wvi.org
dora
 
Posts: 3720
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Jan 11, 2008 1:51 pm

Raiul nefericitilor
de Diana POPESCU | 14 FEBRUARIE 2006

O nota mica, o bataie in fata blocului, un geam spart la vecini. Sunt problemele obisnuite ale unui om obisnuit, parinte de copil obisnuit. Mai sunt si altfel de parinti. Cei care se trezesc in fiecare dimineata cu gandul ca propriul copil nu da semne ca i-ar recunoaste. Parinti care nu vad in ochii celor carora le-au dat viata nici bucurie, nici amaraciune. Si nici o farama de dragoste.

Despre mersul la scoala nici nu poate fi vorba. Ei au zilnic alt traseu: isi iau pustii de mana si-i duc la tratament. Un astfel de parinte intra, de cinci ori pe saptamana, pe poarta din Bulevardul Maresal Averescu 17.


Cladirea e plina de desene, de culoare, de jucarii. Si de tristete. Dar tristetea le apartine numai celor mari. "Mari" e un fel de-a spune.

Cele doua psihoterapeute care se ocupa de copiii cu autism par, la randul lor, niste copile. Cand le spui asta, se "apara": "Suntem chiar batrane, avem 24 de ani!".


Alina si Gabi sunt fiintele cele mai apropiate de micutul pe care il au in grija. Parintii au renuntat, pentru o vreme, la acest privilegiu, in speranta ca, intr-o buna zi, vor avea langa ei un copil "ca toti ceilalti". Deocamdata, e un copil care petrece cate patru ceasuri pe zi cu fiecare dintre cele doua tinere. Cand a venit aici, nu vorbea. Scotea doar cateva sunete de protest, cand era suparat.

Acum vorbeste, se imbraca singur, intra in contact vizual cu cei din jur. Pentru fiecare reusita, primeste o rasplata. Asa se intampla cu copiii autisti, trebuie recompensati material. Unii capata dulciuri, altii, mari amatori de parfumuri, se bucura atunci cand terapeutul pulverizeaza in aer putin din esenta preferata.

"Un copil normal e fericit cand, dupa ce a facut un lucru bun, mama ii zambeste. Un copil autist nu e impresionat de asa ceva", spune Alina. E multumita de progresele pe care le face micutul lor pacient. "Vine la tine, te ia de mana, se joaca. Cand se supara, plange. Inainte nu facea nici asta. Nu stia sa spuna nici «au», cand se lovea".

In fiecare zi, incearca sa cucereasca o farama dintr-un nou teritoriu. Copilul are zile bune si zile proaste, zile in care face progrese si zile in care nu e prea cooperant. Cele doua "salvatoare" ale sale nu se dau batute, incearca iar si iar. Pana la urma vor reusi. Ce se intampla daca, totusi, nu vor putea obtine un anumit lucru? "Nu se poate sa nu se poata".

In cladirea din Maresal Averescu se pot face o multime de lucruri. Mogaldetele suferind de sindromul Down se joaca in incaperi ticsite de jucarii, sub ochii unor femei care, chiar daca nu le sunt mame, au ajuns sa-i iubeasca la fel ca pe copiii lor. In alte sali, specialisti in recuperare motorie sau experti in artterapie incearca sa schimbe vietile unor fapturi cu care ursitoarele n-au facut risipa de daruri.
Exista, insa, pentru ei acest loc care, oficial, se numeste Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 1.


Sub umbrela incapatoare de aici sunt ajutati copiii cu handicap, batranii nevoiasi si bolnavi, tinerii dependenti de droguri. De la consiliere psihologica si juridica la terapie si adapost, de la ajutor de urgenta la asistenta maternala, acesti sarmani gasesc ceea ce le trebuie.
In mod exceptional pentru tara asta, si Directia care ii are in grija a gasit ceea ce ii trebuie. Directorul de aici, medicul-jurist Danut Ioan Fleaca, nu se plange de lipsa banilor. Cand a preluat Directia, in 2000, avea un buget "mediocru", reprezenta cel mai sarac sector, situatia era sub orice critica. "Toata lumea radea de noi, pe romaneste". Intre timp, lucrurile s-au ameliorat simtitor. Bugetul de anul trecut a fost absolut onorabil (613 miliarde), in vreme ce pentru 2006 va primi chiar mai mult de-atat. 877.

Din banii astia sunt ajutati peste 4.000 de persoane cu handicap, 200 de varstnici (ingrijiti la domiciliu), 150 de copii aflati in programul de asistenta maternala, 250 de copii inclusi in sistemul rezidential clasic. Alti 400 de copii sunt internati in scoli speciale, pentru cei cu handicap mediu, pentru surzi sau hipoacuzici; 810 batrani au primit rezidenta in centre de ingrijire si camine; peste 100 de copii se afla in centrele de zi (crese si scoli), iar centrul de urgenta din Soseaua Odai are alte 150 de locuri.

3.000 de salariati lucreaza in sectorul 1 pentru persoanele defavorizate. Asistentii sociali, psihologii, logopezii, kinetoterapeutii incep cu un salariu de putin peste 4 milioane. Daca au cel mai mare grad, pot castiga pana spre 8. Niciunul dintre ei nu se imbogateste din munca asta. Dar macar au unde sa-si faca meseria, in conditii mai mult decat decente. Sa nu-si inchipuie cineva ca in tot Bucurestiul lucrurile stau la fel. Daca directorul de la sectorul 1e nemultumit de ceva, de colaborarea la nivel de Capitala e. "E cel mai prost lucru care exista. Noi ne gestionam activitatea multumitor, am creat servicii de protectie si interventie. Celelalte sectoare bat apa spuma. Dinspre 2, 4 si 5 vin doar solicitari, reciprocitatea e zero. Nu au camine, nu exista suficiente locuri pentru zona lor". Ce se intampla, in conditiile astea? Cei de la sectorul 1 se trezesc la poarta cu amaratii din celelalte sectoare. Teoretic, nu e datoria lor sa-i ajute. Si nici prea legal n-ar fi. Dar "responsabilii" de la sectoarele cu probleme nu-si mai bat capul cu rezolvarile de pe teritoriul lor. Le paseaza "elegant" catre singurul loc unde lucrurile se misca. Directorul de la 1 n-are de ales: "Ce pot face cand vine la mine o mama cu un copil in brate, cand afara sunt minus 15 grade? Pot s-o las iar pe drumuri? Ingheata pe undeva si moare. Normal ca o iau la mine"

diana.popescu@gandul.info
http://www.gandul.info/reportaj/raiul-n ... 931;256498
dora
 
Posts: 3720
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Dec 15, 2008 2:56 pm

la "Sfanta Ecaterina " se face ABA ?
A fost cineva de curand pe acolo?
dora
 
Posts: 3720
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to BUCURESTI SI ILFOV

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests