BACAU,CENTRUL DELFINUL, ABA

Moderators: camel, moderators

BACAU,CENTRUL DELFINUL, ABA

Postby dora » Fri May 26, 2006 7:28 am

Contact
Asociatia Betania Bacau
Centrul de Zi “Delfinul”
Str. Nordului Nr. 19 Bis
Bacău 600241
Tel.: 0751.185.899
email: delfin@asociatiabetania.ro
www.asociatiabetania.ro/delfinul





Asociatia "Betania" a inaugurat oficial Centrul "Delfinul"
De Eduard Cucu, 17.05.2005


Asociatia "Betania" a inaugurat, ieri, in mod oficial, Centrul "Delfinul", rezervat copiilor autisti si celor cu sindromul Down


O investitie de peste 200.000 de euro deschisa la inceputul anului in curs, dar care, asa cum sta bine oricarei organizatii care se respecta, a avut parte de o festivitate de inaugurare de la care nu au lipsit ambasadorul Olandei la Bucuresti, Peter Jan Volthers, prefectul Gabriel Berca, primarul Romeo Stavarache sau presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea. "E o placere pentru mine sa ma aflu din nou la Bacau, unde «Betania» face lucruri minunate. O astfel de munca nu ar fi fost posibila fara sustinerea autoritatilor locale, dar, totodata, suportul Olandei este la fel de important. Cred ca echipa de la «Betania» merita toate felicitarile pentru ceea ce a reusit sa faca la Bacau", a declarat ambasadorul Peter Jan Volthers. Altfel, prezent la festivitate in calitate de senator de Bacau, ex-prefectul Radu Catalin Mardare a tinut sa puncteze ca "Andrei Muit este unul dintre cei mai importanti investitori din Bacau si va rog sa remarcati ca nu am folosit sintagma «strain»". Dincolo de discursurile oficiale, ramine insa un nou centru marca "Betania", care ofera servicii de recuperare ultramoderne pentru 40 de copii autisti si cu sindromul Down. Si, ca totul sa fie ca la carte, "Betania" nu a ezitat sa investeasca 25.000 de euro pentru a construi un bazin special pentru hidroterapie, o noutate absoluta in materie de recuperare.

http://www.ziaruldebacau.ro/index.php?articol=4429


Hidroterapia, o noua metoda de recuperare a copiilor de la "Betania"
De Eduard Cucu, 21.04.2005


Asociatia "Betania" pare dispusa sa faca orice pentru a-i ajuta pe copiii aflati in grija ei. Ultima noutate in materie de recuperare a micutilor cu handicap lansata de organizatia romano-olandeza o reprezinta inaugurarea unei sali ultramoderne de hidroterapie


Concret, cei 20 de copii cu autism si Sindrom Down de la Centrul de zi "Delfinul", dar nu numai, petrec citeva ore intr-un bazin cu apa a carei temperatura este, in permanenta, de 320C, in timp ce temperatura din camera este mentinuta la 300C. Cit priveste accesul in sala de hidroterapie, un vizitator extern poate intra doar echipat cu papuci speciali de protectie, identici cu cei folositi la Palatul "Peles" din Sinaia. "Fara falsa modestie, cred ca e singura sala de hidroterapie la asemenea standarde din Moldova. Investitia, adica amenajarea bazinului, pompa si instalatia de aerare a apei, a costat aproximativ 25.000 de euro, dar merita din plin. Rezultatele recuperarii sint mult mai rapide si mult mai durabile. De exemplu, in apa, un copil poate sa faca din instinct anumite miscari", ne-a declarat Andre Muit, presedintele Asociatiei "Betania". Deschis pentru copii in urma cu citva timp, centrul "Delfinul", inclusiv sala de hidroterapie, va fi lansata oficial pe 16 mai in prezenta ambasadorului Olandei la Bucuresti, Peter Jan Volthers.

http://www.ziaruldebacau.ro/index.php?articol=3873
Last edited by dora on Mon Mar 09, 2009 5:39 pm, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Jan 12, 2008 11:38 am

Betania, mereu alaturi de copii


Bucurie si culoare, speranta si un dar sarbatoresc pentru micutii de la Centrul Delfinul din cadrul Asociatiei Betania.

O actiune umanitara care are drept scop asigurarea medicatiei copiilor cu autism se va desfasura la Casa de Cultura pe data de 20 decembrie. Fondurile care urmeaza a fi adunate vor fi folosite pentru acesti copii. Actiunea este organizata de o serie de artisti plastici din Onesti sub egida Asociatiei Betania.

"Este un gest frumos din partea acestor oameni care s-au gandit cu sufletul curat la acesti copii. Sunt convins ca merita admiratia tuturor pentru aceasta intentie umana", a precizat presedintele Asociatiei Betania, Andre Muit.
Beneficiarii directi ai Centrului de zi "Delfinul" sunt 12 copii cu autism, cu varste cuprinse intre 2 ani si 6 luni si 12 ani care provin din familii sau aflati in asistenta maternala profesionala. Pe langa beneficiarii directi, mai sunt 20 de copii in sistem ambulatoriu, care la randul lor se bucura de evaluare psihologica si de terapie specifica.

Motivatia alegerii acestui numar de copii ca beneficiari directi, integrati in programul zilnic al centrului, are la baza necesitatea individualizarii procesului terapeutic, impus de specificul diagnosticului. Astfel, programul zilnic al copiilor imbina terapia comportamentala individuala cu activitatile de grup si cele recreative si de socializare. La acestea se mai adauga si terapia logopedica, stimularea senzoriala si hidroterapia. Cererile pentru integrarea copiilor cu probleme in proiectul "Delfinul" au crescut in ultima perioada.

Bacauanii s-au obisnuit ca Betania sa faca intotdeauna totul atunci cand se confrunta cu situatii grele.

Pe langa acest proiect, mai sunt multe altele care se desfasoara deja, multe dintre ele vizand domeniul Sanatatii. "In cadrul investitiilor in Sanatate, avem patru tipuri de proiecte privind renovarea dispensarelor medicale din mediile rurale, renovarea si dotarea sectiilor din Spitalul Judetean, donatii de materiale sanitare si dispozitive medicale si ajutoare financiare de urgenta acordate unor persoane fizice in vederea efectuarii unor tratamente sau interventii chirurgicale", a adaugat presedintele Andre Muit. S-au investit sume considerabile in renovarea unor intregi sectii, pentru ca reprezentantii Betaniei au considerat ca o renovare sau o modernizare etapizata in timp sau incompleta mai mult incurca decat rezolva lucrurile. "Chiar daca in unele locuri sau pe anumite segmente situatia a inceput sa se imbunatateasca, noi am continuat implicarea, asa ca fiecare an a avut in calendarul sau o investitie sau un proiect legat de sanatate", a mai adaugat Andre Muit. Numai anul acesta, in comuna Gaiceana, a fost ridicat un dispensar uman cu sprijinul voluntarilor olandezi, care urmeaza a fi finalizat si dotat in cursul anului viitor.
Confruntandu-se zilnic cu suferintele copiilor, a oamenilor care ii cer ajutorul, presedintele Betaniei, Andre Muit, a demonstrat ce inseamna a fi om si a fi mereu alaturi de cei care au nevoie de tine.


--------------------------------------------------------------------------------

Autor: Gina BACIU
Data aparitiei: 2007-12-08

http://www.infobc.ro/php/index.php?view ... al&id=5172
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Jun 19, 2008 10:57 am

Suport pentru copiii cu autism, in cadrul Centrului “Delfinul”Doina Timus, Joi, 8 Mai 2008


Activitatea Centrului de Zi “Delfinul” din cadrul Asociatiei Betania a fost reorganizata pentru a veni in sprijinul copiilor care sufera de autism. Pentru ca de la an la an numarul copiilor depistati cu aceasta afectiune este tot mai mare, proiectul Centrului “Delfinul” a fost revizuit pentru a putea integra, la fiecare 18 luni, sase noi beneficiari.

Autismul necesita o perioada lunga de tratament si, pentru a avea sanse de recuperare, trebuie depistat inainte ca bolnavul sa implineasca sapte ani de viata. Astfel ca, intreaga activitate a centrului a fost orientata catre tratamentul complex menit sa combata autismul.

Fiecare membru al echipei este responsabil pentru doi copii si face, impreuna cu coordonatorul centrului, evaluarea periodica a abilitatilor, concepe programele pentru copil si coordoneaza modul de rezolvare sau confruntare a problemelor acestuia.

Pe toata durata terapiei, un psiholog face evaluari ale copiilor, urmareste problemele de comportament si dezvolta strategii de interventie pentru diminuarea acestora.

In acelasi timp, se ocupa de consilierea educationala si psihologica a familiilor ale caror copii au fost integrati in centru.

“Un alt considerent pentru modificarea proiectului «Delfinul» il constituie cresterea gradului de responsabilizare a parintilor in munca cu copiii. Pentru parinti, ideea de sedere in centru pe durata nelimitata a copiilor este reconfortanta si poate duce la o scadere a implicarii odata cu trecerea timpului.

Parintii sint factorul cheie in reusita oricarui demers terapeutic. Fara implicarea lor, eforturile echipei centrului pot fi zadarnice”, a spus Andre Muit, presedintele Asociatiei Betania.


Autismul este o boala rara, caracrerizata prin prezenta unor probleme severe de comunicare si comportament, insotite de incapacitatea relationarii normale cu cei din jur si este una dintre formele cele mai severe de tulburare mentala. Autismul afecteaza aproximativ 15 din fiecare 10.000 de copii nou-nascuti. Centrul “Delfinul” este singurul din Moldova care ofera terapie pentru copiii cu autism, precum si consiliere pentru familiile acestora.

http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2008 ... finul.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Aug 05, 2008 5:40 pm

Ignoranta, un pericol real al societatii

30 Iul 2008 | de Corina Nanu


Autismul, o problema careia i se ofera solutii


Unul dintre serviciile cele mai bine puse la punct din judetul Bacau este cel pentru copiii care sufera de autism. Cazurile acestora nu au lasat indiferente autoritatile si ONG-urile bacauane care vin in sprijinul familiilor care se confrunta cu aceasta problema. “Informatia Bacaului” a fost solicitata sa faca cunoscute centrele unde parintii care au copii diagnosticati cu aceasta boala, pot apela cu incredere pentru indrumari si ajutor.

Solutii exista dar trebuie cautate

Am stat de vorba cu o mama care a apelat la ajutorul tuturor acestor centre, pentru a-si ajuta fiul, acum in vârsta de 7 ani, si care recomanda cu toata increderea ca si ceilalti parinti aflati in situatia ei sa faca acelasi lucru. “Nu multi parinti sunt constienti de câte modalitati exista pentru a-si ajuta copiii. Eu de abia când fiul meu avea patru ani am descoperit ca sufera de aceasta boala. Mi-a luat mult timp sa accept acest lucru, ca are o problema. Este o etapa prin care trec toti parintii, dar care trebuie depasita. Mi-am inscris copilul la o gradanita normala, unde a lucrat cu o educatoare, Lucica Cârlan, dar dupa ce aceasta a iesit la pensie, fiul meu nu s-a mai bucurat de aceeasi atentie, in sensul ca nu mai era tratat cu acelasi profesionalism ca pâna atunci. In prezent este inscris la Centrul de Educatie Inclusiva, pentru inca un an de zile. Pentru asta am trecut prin doua comisii, care au analizat situatia lui si au aprobat inscrierea”, a declarat Lacramioara Pintea.

Statul si ONG-urile ofera variante

Desi modalitati de informare exista, nu toata lumea are acces la ele, in sensul ca, desi pe internet se gasesc datele necesare, nu toti parintii au calculator sau cunosc limba engleza.

De aceea e bine sa se stie de existenta Asociatiei “Betania” care include ajutor specializat pentru copiii si famiile care se confunta cu problema autismului. Mai exact este vorba de Centrul de zi “Delfinul” care presupune oferirea de servicii in sistem ambulatoriu dar si pentru copiii integrati in programul zilnic al centrului, ce are la baza necesitatea individualizarii procesului terapeutic impus de specificul diagnosticului. In prezent sunt 12 beneficiari directi ai acestui proiect, copii cu vârste cuprinse intre 2 si 12 ani, care provin din familii sau aflati in asistenta maternala profesionista. Copiii sunt repartizati in grupe a câte sase, de care se ocupa personalul specializat in acest scop. Obiectivele acestui proiect includ cresterea gradului de autonomie personala a beneficiarilor, formarea si dezvoltarea abilitatilor de comunicare si interactiune sociala in vederea insertiei sociale, sprijin si informare in vederea integrarii copiilor in unitatile de invatamânt, influentarea atitudinii societatii, in sensul in care acestia sa accepte si sa promoveze egalitatea de sanse.

Cursurile de informare si consiliere

Un alt ajutor oferit de Asociatia Betania, este crearea unui curs predat in fiecare luna de un profesor de specialitate, venit de la Iasi, care discuta cu parintii copiilor cu probleme de autism. Ii invata metode de lucru acasa si ii informeaza cu privire asupra situatiei cu care se confrunta. “Parintii intra in contact cu specialistii. Cursul acesta s-a facut la cererea noastra, a parintilor. Costa in jur de 500 de lei dar ne ajuta enorm. Nu este usor nici din punct de vedere financiar, dar majoritatea serviciilor sunt gratuite. Astfel ca apelez cu incredere la ele, si am rezultate extraordinare”, a mai declarat Lacamioara Pintea
.


Centrul “Delfinul” include in activitatile sale programe individuale terapeutice, programe de limbaj, programe de imitatie non-verbala si verbala, programe de performanta vizuala, de cooperare si multe altele, unde se lucreaza cu psihologi, psihopedagogi, asistenti sociali, ortopezi, logopezi etc. Totodata, exista intâlniri cu parintii, de grup si individuale, unde se face schimb de informatii, se decide continuarea programului pentru copil.

Statul a infiintat centre specializate

Un alt centru specializat in acest domeniu, este Centrul de Zi pentru Copilul cu Handicap “Ghiocelul” care este finantat de Consiliul Local Bacau. Acesta isi propune aceleasi obiective ca si Centrul Betania, având o echipa pluridisciplinara implicata in realizarea de activitati specifice copilului cu handicap de la 1 la 18 ani. Echipa este formata din psihologi, logopezi, kinetoterapeuti, educatori si asistenti sociali. Trebuie retinut faptul ca serviciile sunt gratuite, deoarece este un servicu public, finantat din banii contribuabililor. “Am mers inclusiv la Centrul “Ghiocelul” unde am gasit sprijinul echipei de acolo. Mi-am inscris baiatul acolo pentru aceasta vara. Au un program bine organizat, este o echipa extraordinara. Parintii trebuie sa intre in contact cu specialistii, care ii vor indruma si le vor arata cum pot obtine ajutor. Eu ma ocup si acasa de copil, fac terapie cu el. Acum putem comunica cu el si ma refer si la tatal lui si la fratele sau care are 10 ani”, ne-a povestit Lacaramioara Pintea.

Sedinte de sprijinire morala

O alta varianta care vine in sprijinul famiilor este Centrul de Educatie Inclusiva nr. 1, unde copiii sunt integrati in grupe mixte, exista o programa scolara. In cadrul Asociatiei Parintilor Copiilor Autisti au loc sedinte de sprijinire morala, discutii si sustinere reciproca intre membrii inscrisi. Am vorbit cu Andre Muit, presedintele Asociatiei Betania pentru a afla cum evolueaza lucruile in centrul pe care il conduce si câte solicitari primesc anual numai pe acest segment. “Un alt element important al problemei este faptul ca vârsta ideala pentru inceperea recuperarii este intre trei si sapte ani. Centrul nostru este unic in zona Moldovei.

Avem demarat un program care include 10 ore de lucru individual cu copiii, totodata colaboram cu o universitate din Olanda care pregateste echipa specialistilor din acest centru.

Capacitatea Centrului “Delfinul” este de 16 locuri, dar avem peste 100 de solicitari numai din Bacau. Totodata, parintii gasesc aici informatii legate de autism, iar Asociatia Parintilor Copiilor Autisti tine aici sedintele”, a declarat Andre Muit.

Realitatea vorbeste de la sine

Pentru a ne informa si cu privire asupra Centrului “Ghiocelul” am fost sa vedem conditiile in care sunt primiti copiii, modul in care se lucreaz cu acestia si dotarile pe care le au. Am stat de vorba cu Luisa Agache, coordonator de centru, care ne-a facut un tur al centrului si care ne-a informat cu privire asupra intrebarilor pe care le-am avut. Astfel am aflat ca centrul ofera servicii de terapie individuala, doua mese pe zi plus un supliment, pentru copiii integrati in centru, program de somn, sedinte de grup si individuale. Capacitatea centrului este de 35 de locuri, numar care cuprinde absolut toate categoriile de handicap. “In acest moment ar mai fi sapte locuri libere. In fiecare an avem copii integrati in societate, care fie se intorc acasa, fie in scoli si gradinite. Chiar in septembrie avem doua astfel de cazuri”, a declarat Luisa Agache. Importanta depistarii problemei din timp, stabilirea diagnosticului si apoi inceperea terapiei sunt pasii pe care parintii care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa ii urmeze pentru a-si ajuta copiii si pentru a le oferi o sansa catre o viata cât mai aproape de normal. Dar si rolul societatii este extrem de important. Atunci când suntem in preajma lor sa nu ii discriminam, având in vedere ca avem pretentia unui stat european.



http://www.infobc.ro/2008/07/ignoranta- ... ocietatii/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Oct 15, 2008 1:49 pm

Centru de Informare, Consiliere si Sprijin pentru familiile copiilor cu autism



Publicat la 14 October 2008 - 46 Views

In cadrul Programului Phare 2006 Coeziune Economica si Sociala - Dezvoltarea Resurselor Umane “Servicii Sociale”, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau a elaborat si a câstigat in vederea finantarii, din partea Comisiei Europene, proiectul “Centrul de Informare, Consiliere si Sprijin pentru familiile copiilor cu autism - Bacau”, aprobat in vederea implementarii prin Hotarâre a Consiliului Judetean (CJ).




Proiectul isi propune sa dezvolte serviciile destinate copiilor cu autism si familiilor acestora pentru a putea acoperi un numar mai mare de beneficiari si intr-un timp cât mai scurt, interventia timpurie fiind esentiala in procesul de recuperare

. Proiectul a fost elaborat si va fi implementat in colaborare cu Asociatia Betania.

Necesitatea infiintarii unui astfel de serviciu este justificata prin faptul ca se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri de copii diagnosticati cu autism sau tulburari din spectrul autismului, in timp ce la nivelul judetului Bacau exista si functioneaza un singur Centru de zi destinat acestor copii, dezvoltat de Asociatia Betania.



Activitatea Centrului de Informare si Consiliere este privita ca o completare a activitatii acestui centru de zi.


Astfel, desi capacitatea centrului este limitata, parintii vor avea acees la informatii si sprijin specializat pe durata cât copiii lor ramân inscrisi pe listele de asteptare, pe durata cât sunt in programul de interventie si in perioada de monitorizare deoarece nevoile copiilor devin tot mai complexe pe masura ce inainteaza in vârsta.


De asemenea, intr-un centru de informare si consiliere vor gasi sprijin atunci când copiii lor sunt respinsi in institutiile de invtamânt, vor avea posibilitatea participarii la intâlniri de grup cu alti parinti, in care sa invete unii de la altii si, impreuna cu specialistii, sa apere interesele si drepturile copiilor lor.
Grupul tinta este constituit din familiile copiilor diagnosticati cu autism / Tulburari din Spectrul Autist din judetul Bacau.

Beneficiari sunt zece familii ale caror copii se afla in prezent pe listele de asteptare ale Centrului de zi “Delfinul”, 20 de familii ale caror copii beneficiaza de serviciile centrului de zi - program zilnic si 25 de familii ale caror copii beneficiaza de serviciile centrului de zi in sistem ambulatoriu.


Durata proiectului va fi de 14 luni, timp in care urmeaza sa fie infiintat si sa functioneze Centrul de Informare, Consiliere si Sprijin pentru familiile copiilor cu autism, va avea loc consilierea sociala, psihologica, educationala, medicala pentru 55 de familii, se vor imbunatati abilitatile si competentele de ingrijire pentru 30 de familii si, nu in ultimul rând, va creste gradul de informare a parintilor in domeniul ingrijirii/recuperarii copilului cu autism (Tulburari din Spectrul Autist) etc.
Razvan SENDREA

http://www.observatordebacau.ro/2008/10 ... utism.html


dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Dec 11, 2008 6:35 pm

Exploratori in lumea autistilor
Publicat la 15 September 2008

tulburare psihica sau stare unica a fiintei umane, misterul autismului nu a fost inca dezlegat de specialisti * in Bacau, copiii cu autism au acum la dispozitie doua metode de terapie - comportamentala (la centrul “Delfinul” al asociatiei Betania) si relationala (la centrul “Sens” al fundatiei cu acelasi nume)*

George are patru ani si este autist. Lumea lui comunica prea putin cu a noastra. Universul straniu al copilariei sale reprezinta o adevarata drama pentru parinti si o continua provocare pentru terapeutii de la asociatia Betania. Mama copilului, Ramona Busuioc, asistent social de profesie, marturiseste ca “m-am ocupat ani buni de copii cu nevoi speciale si eram fascinata de cei cu autism. Nu m-am gândit niciodata ca voi avea unul”. George a fost diagnosticat la doi ani, dupa ce “am observat ca avea o problema, de exemplu nu vorbea si nu reactiona la chemari, asa ca l-am dus la medic”. Marea problema e comunicarea: “e greu ca propriul copil sa nu-ti spuna «mama». De multe ori nu-l inteleg, nu stiu ce vrea sau ce-l doare”, explica femeia. Spre deosebire de parintii care in asemenea situatii intra in panica sau nici macar nu-si dau seama ce se intâmpla cu copilul lor, Ramona Busuioc l-a introdus imediat intr-un program de terapie si, mai mult, a creat in aprilie anul acesta o Asociatie a Parintilor Copiilor Autisti din Bacau. Organizatia are deja 30 de familii membre care se intâlnesc lunar pentru informare, consiliere si sprijin si isi propun sa-i reprezinte pe acesti copii in fata autoritatilor. Desi percepe dureros unele reactii ale celor din jur la problema baiatului ei, Ramona Busuioc a gasit puterea sa vada si jumatatea plina a paharului: “oamenii privesc ciudat gesturile repetitive ale copilului, cred ca acesta nu vorbeste pentru ca tu nu i-ai vorbit destul, educatoarea de la gradinita confunda autismul cu surditatea, medicii se uita la copil ca la un animalut rar” si totusi “te apropii mai mult de copil, constientizezi fiecare pas pe care-l face, te bucuri de exemplu si daca duce singur o hârtie la gunoi”, a mai spus ea.

O stare misterioasa

Potrivit enciclopediei online Wikipedia, autismul este o tulburare de dezvoltare a creierului uman ce afecteaza interactiunea sociala si comunicarea si produce comportamente repetitive, problemele debutând inaintea vârstei de trei ani. Putini copii cu autism pot trai independent ca adulti, totusi exceptiile au dat nastere unei “culturi autiste”, in care unii cauta leacuri, in timp ce altii considera ca autismul e mai degraba o stare unica decât o tulburare. Dupa spusele presedintelui asociatiei Betania Bacau, Andre Muit, “statisticile actuale indica un copil autist la 160 de copii normali - si cifra e in crestere”. Cauzele autismului ramân controversate.

Terapia comportamentala

Copiii cu autism din Bacau au acces in acest moment la doua metode de terapie: cea comportamentala (folosita de centrul “Delfinul” al asociatiei Betania) si relationala (promovata de psihologul clinic Michal Omer si utilizata in Centrul de Consiliere si Terapie pentru Autism / Diverse Nevoi Speciale al fundatiei “Sens”).


Terapia comportamentala (ABA), arata Wikipedia, se centreaza pe invatarea sarcinilor dupa principiile behavioriste stimul, raspuns si recompensa, precum si pe masurare si evaluare obiectiva a comportarilor observate.
Asociatia Crestina de Caritate, Misiune si Ajutor România-Olanda, infiintata la Bacau in 1995, are drept scop sprijinirea persoanelor defavorizate prin proiecte sociale, medicale si educative.

In 2005, pe fondul unui numar mare de copii cu autism, organizatia a deschis centrul «Delfinul». Unitatea are acum 16 asistati cu program permament si peste 20 in regim ambulator (câteva ore de terapie pe saptamâna) sau cu program supravegheat de terapie la domiciliu. “Specialistii nostri sunt pregatiti in Olanda. Parintii sunt implicati si ei, urmeaza cursuri speciale la noi si continua terapia acasa”, a explicat Andre Muit.

Terapia relationala

Metoda relationala (DIR/Floortime) este definita de Wikipedia ca fiind centrata pe dezvoltare, individualitate si relationare. Ea trateaza cu problema cheie a comunicarii in mod individualizat, cu ajutorul mai multor forme de terapie (ocupationala, senzorial-motorie sau a vorbirii), asociate cu implicarea familiei si cu sesiuni speciale de joaca.
Psihologul clinic Michal Omer, doctor in autism, activeaza in Bacau de câteva luni. Nascuta in România dar plecata in Israel când era copil, Michal Omer a fost multi ani profesor de engleza.

Cu timpul, a realizat ca se ocupa mai mult de problemele de comportament ale elevilor decât de engleza lor si s-a orientat catre psihoterapie. Intoarsa in tara, ea a demarat recent la Bacau, impreuna cu Asociatia pentru Promovarea Invatamântului European, un curs despre “Noile abordari ale autismului”. “Intentionez de asemenea sa deschid un centru pentru autisti care sa dezvolte, de exemplu, comunicarea intre parinti si copii si intre parinti si parinti”, a declarat specialista. Ea a adus din Israel si un instrument inedit de terapie si dezvoltare personala - cartile de joc terapeutice create de Itzik Shmulevitz. Cu aspect de tarot, bazate pe imagini si cuvinte, acestea slujesc atât psihoterapeutilor, cât si oamenilor normali, carora “neobisnuitele carti le faciliteaza intoarcerea catre sine, pentru rezolvarea unor probleme cotidiene sau autocunoastere”, dupa cum a explicat Michal Omer.
In viziunea sa, “autismul nu e o boala, ci o stare unica.
Nu numai autistii trebuie sa se adapteze la lumea noastra, ci si noi la a lor. Desi abordarea psihologica si medicala traditionala sustine ca autismul e ceva ireparabil, noi credem ca un autist se poate integra complet in societate”. Ea critica terapia comportamentala pe motiv ca “foloseste invatarea mecanica si nu implica suficient familia copilului”. Bacauanii care au copii cu autism sunt sfatuiti de Michal Omer “sa nu dispere”, “sa constientizeze ca stagnarile sau regresiile fac parte din evolutia fireasca a unui copil autist” si “sa priveasca situatia nu ca pe o nenorocire, ci ca pe o ocazie unica pentru ei de a evolua si de a-si schimba viata in bine”.
Alin LEANCA


http://www.observatordebacau.ro/2008/09 ... tilor.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Dec 20, 2008 10:32 pm

Serbare de Craciun la Softplay, pentru copiii cu autism
Ziarul de Bacau, Joi, 18 Decembrie 2008





Beneficiarii Centrului “Delfinul” din cadrul Asociatiei Betania au avut parte, ieri, de o serbare surpriza organizata la Softplay, cel mai mare si complet loc de joaca din Bacau.



Peste 20 de copii cu autism, cu virste cuprinse intre trei si opt ani, s-au distrat doua ore, fiecare cum a stiut, in instalatiile modulare, s-au dat pe tobogan, s-au zbenguit in gonflabil si l-au asteptat pe Mos Craciun.

“In pauze”, copiii au avut, la discretie, prajiturele si sucuri si au fost atent supravegheati de specialistii centrului si de parinti. Momentul cel mai deosebit s-a dovedit a fi sosirea lui Mos Craciun.


Desi autismul ii izoleaza pe cei care sufera de aceasta tulburare intr-o lume a lor, in care realitatile cotidiene cu greu isi fac loc in mintea lor, micutii au constientizat, intuitiv sau nu, ca sosirea Mosului este un moment deosebit, incarcat de multa magie. Incarcat de daruri si plin de veselie, Mos Craciun si-a facut aparitia in mijlocul copiilor stirnind surpriza, curiozitate, risete si voie buna.

Cum obisnuieste in fiecare an, el a avut cite un cadou pentru fiecare. Micutii au primit dulciuri si jucarii care le-au captat atentia de cum le-au fost inminate.


Serbarea a fost marcata de multa veselie, iar Softplay a contribuit cu succes la organizarea unei activitati suta la suta pentru copii, asa cum si-au propus specialistii Asociatiei Betania. “Momentele petrecute de copii aici, la Softplay, au fost asa cum ne-am dorit. Au avut posibilitatea sa se joace liber, sa dea friu liber impulsurilor si curiozitatilor. A fost exact pe placul lor si ma bucur ca le-am putut face o bucurie acestor copii”, a spus Andre Muit, presedintele Asociatiei Betania.

http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2008 ... utism.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jan 14, 2009 7:22 pm

Un singur centru pentru sute de copii cu autism


Articol scris in categoria Social, in data de 7 August 2008
In toata Moldova, pentru copiii cu autism exista o singura speranta: Centrul „Delfinul“ apartinând Asociatiei Betania. Aici beneficiaza de terapie 37 de copii din Bacau, Iasi sau Botosani. Alti 60 sunt pe lista de asteptare, numarul solicitarilor depasind cu mult capacitatea centrului.

Despre copiii cu autism se stiu putine lucruri. Se spune ca sunt foarte inteligenti, genii chiar, ca au o memorie fantastica, sau ca, dimpotriva, nu se poate face nimic pentru ei. “Sunt doar mituri care circula. In realitate, distributia IQ-ului e aceeasi ca in populatia zonei despre care discutam”, declara psihologul Bogdan Lepadatu, coordonator proiect. Copilul cu autism este agresiv, ii raneste pe altii si se raneste pe sine, nu vorbeste, tipa si se trânteste când doreste un obiect sau un aliment. Parintii sunt speriati, disperati, nu stiu cum sa-l ajute, având ei insisi nevoie de sprijin. Se duc la medic si urmeaza alt soc: comunicarea diagnosticului. Singura speranta pentru ei este Centrul “Delfinul”, apartinând Asociatiei Betania, care asigura servicii in ambulatoriu pentru 25 de copii si in Centrul de zi, care are 12 copii in doua grupe: “Fluturasii, cu interventie intensiva, si grupa II, de tranzitie, a “Ursuletilor”, care ii pregateste de iesire. “Criteriile de admitere in centrul de zi sunt un pic mai stricte, arata Bogdan Lepadatu. Trebuie sa aiba vârsta intre 3 si 6 ani si IQ-ul peste 55. Inca doua criterii sunt la fel de importante: natura tulburarilor comportamentale si nivelul de implicare al familiei. Unii parinti ii aduc aici si lasa apoi toata responsabilitatea pe umerii nostri”.

Vor merge la o gradinita normala

Copiii care sunt tratati in ambulatoriu beneficiaza de 1-3 sedinte de terapie pe saptamâna. Aceeasi specialistii ii consiliaza si pe parinti. E surprinzator ce progrese au facut intr-un an acesti pusti, pe care adesea si parintii ii credeau definitiv “pierduti”. “Avem copii care si-au dezvoltat limbajul verbal, au achizitii in sfera cognitiva, capacitatea de a comunica si vor merge, la 15 septembrie, la o gradinita normala, declara Bogdan. Foarte importanta a fost participarea familiei. Majoritatea parintilor s-au transformat in adevarati terapeuti pentru copilul lor”. Dana si Andrei au 4 ani si vin la Centrul “Delfinul” din martie 2007. Mama fetitei e cadru didactic si a colaborat foarte bine cu psihopedagogii, asistând la terapie. “Rezultatetele sunt foarte bune. Vorbeste, are un vocabular de câteva sute de cuvinte, iar problemele de comportament au disparut cu totul”. La fel de bine a evoluat si Andrei, ai carui parinti sunt muncitori calificati si obtin venituri de nivel mediu. “Ii apreciez pentru felul in care s-au implicat. Acest aspect este esential pentru evolutia copilului”, spune terapeutul. Si Dana, si Andrei au frati mai mari, care sunt absolut sanatosi. Un alt pusti care a facut progrese importante e Tudor, cu care s-a lucrat in ambulatoriu de 2 ori pe saptamâna.

Numarul copiilor autisti e in crestere

Schimbarile se produc lent si e nevoie de multa rabdare. “E greu pentru ca pasii sunt mici. Incercam sa-i invatam pe parinti sa se bucure de fiecare progres pe care il face copilul”, declara Bogan Lepadatu. La centrul de zi, un angajat raspunde de doi copii. Micii pacienti fac 2-3 ore de te-rapie individuala pe zi, la care se adauga terapia de grup si activitatile de socializare. Sunt scosi la plimbare in parc, la pizza, in supermarketuri, pe Insula de Agrement etc. “Avem acum cea mai buna echipa de când s-a infiintat centrul, sustine Bogdan. Au fost si angajati care nu au rezistat si au plecat”. Acum, Centrul “Delfinul” se afla in reorganizare. De la 1 septembrie, se va merge pe noua structura, care urmareste ca durata de sedere in centru sa fie de maximum 2 ani, deoarece au fost si cazuri in care copiii au stat trei ani aici. De altfel, celalalt obiectiv e cresterea gradului de responsabilizare a familiei. “In acest moment, la «Delfinul» vin 37 de copii, insa pe lista de asteptare sunt 60 de copii diagnosticati cu autism”, arata Andre Muit, preseditele Asociatiei Betania. La acestia se adauga alte câteva zeci de cazuri in care parintii au venit, au intrebat si, aflând ca exista o lista de asteptare, au renuntat.

In conditiile in care “Delfinul” nu poate primi decât 12 copii in doi ani, e limpede ca e necesar un al doilea centru pentru autisti. “Pentru asta nu este nevoie numai de bani, ci in primul rând de specialisti insa tocmai acestia lipsesc”, arata Andre Muit. Din pacate, directorii din Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, care fac programe si au responsabilitati in aceasta zona, nu par alarmati de faptul ca numarul copiilor cu autism e in crestere.

Scris de Silvia Patrascanu

http://www.desteptarea.ro/un-singur-cen ... utism.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Mar 09, 2009 5:38 pm

Despre noi


In prezent, pe plan mondial, autismul este o afectiune care a luat o amploare deosebita, situatie ingrijoratoare pentru lumea medicala si nu numai. Statistici recente realizate in Marea Britanie si SUA evidentiaza o crestere de 1600% a numarului de persoane diagnosticate cu Tulburari din Spectrul Autist in ultimii 5 ani - o prevalenta a cazurilor de 1 la 166 din totalul populatiei.

In tara noastra situatia este, de asemenea, alarmanta. Chiar daca nu avem statistici care sa evidentieze acest fapt, in jurul subiectului exista o dinamica deosebita care se face simtita la nivel national: au aparut site-uri ce informeaza despre autism, parintii se intalnesc pe forumuri, se sprijina unii pe ceilalti, infiinteaza asociatii care sa le apere interesele in fata autoritatilor, specialistii (medici, psihologi, psihopedagogi, logopezi, asistenti sociali, profesori, etc.) isi aduc si ei aportul la o buna cunoastere si abordare a acestei problematici, organizand conferinte nationale, simpozioane, workshop-uri, se scriu carti, brosuri, diverse lucrarari, se fac emisiuni TV, se mediatizeaza cazuri. In Romania insa, problema este cu atat mai pregnanta cu cat sistemul de invatamant nu este pregatit sa se confrunte cu aceasta afectiune. S-au infiintat centre de zi care ofera servicii specifice acestei categorii de copii, dar acestea sunt prea putine pentru a raspunde tuturor solicitarilor.
In acest context, in februarie 2005, Asociatia Betania Bacau a infiintat Centrul de Zi ” Delfinul” destinat copiilor cu autism.




Centrul de Zi Delfinul este singurul centru cu acest specific din Bacau, remarcandu-se prin varietatea si calitatea serviciilor oferite, precum si printr-un nivel inalt de profesionalism, datorat, in mare parte, faptului ca beneficiaza de supervizare si sprijin din partea unor specialisti din Olanda, cu experienta si rezultate in domeniu.

Conform modului de organizare a activitatii centrului, copiii sunt integrati in 2 grupe: o grupa de terapie comportamentala intensiva in care activitatile dominante au caracter individual, iar durata de sedere este de 1 an, iar cea de-a doua grupa, de terapie ocupationala si dezvoltare a capacitatilor de relationare si comunicare, cu durata de sedere de 1 an, preia copiii din prima grupa si ii pregateste pentru integrare in unitati de invatamant special sau de masa, in functie de nivelul fiecarui copil. Acest lucru poate fi realizat si dupa perioada de terapie in prima grupa, daca s-a atins nivelul de dezvoltare necesar integrarii. Astfel, durata sederii in centru este de maxim 2 ani, minim 1 an. In fiecare an se creeaza 6 locuri pentru copiii din lista de asteptare.

In decursul ultimilor 4 ani de activitate, ne-au fost adresate 95 de solicitari din partea familiilor copiilor cu Tulburari din Spectrul Autist din judetul Bacau dar si din alte judete (Neamt, Suceava, Galati, Vrancea, Tulcea) inregistrandu-se cresteri anuale cu cel putin 10 cazuri. Echipa noastra a oferit si servicii in sistem ambulatoriu (1-4 ore de terapie specifica pe saptamana) pentru o parte dintre solicitanti, astfel incat, in prezent, lista de asteptare cuprinde 57 de familii. In perioada de asteptare familiile pot beneficia in cadrul centrului de consiliere psihologica si educationala, informare, evaluarea psihologica a copiilor. Se pune un accent deosebit pe implicarea familiei in procesul de recuperare a copilului, parintii avand un rol esential.

Unul dintre criteriile noastre de integrare a copiilor il constituie implicarea parintilor


Etapa I - DTT Intensiv

Caracteristici:


grupul este alcatuit din 6 copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani;
durata interventiei este de 1 an;
programului este individual si de grup;
parintii invata sa lucreze 1 la 1 cu copiii;
programul de lucru se desfasoara intre orele 9 si 15;
echipa grupului I este formata din 3 membri.
Activitatile de recuperare din cadrul grupei de interventie intensiva vizeaza atingerea urmatoarelor obiective, prin terapie specifica comportamentala si educationala bazata pe principiile ABA (Analiza Comportamentala Aplicata):
Obiective Generale:
OG1 - dezvoltarea achizitiilor si abilitatilor primare de invatare;
OG2 - dezvoltarea abilitatilor de autonomie personala;
OG3 - dezvoltarea limbajului expresiv si receptiv cu ajutorul metodei PECS.

Obiective specifice OG1:
stimularea initiativei de cooperare cu adultul si de acceptare/refuzare a recompensei, prin activitati controlate;
stimularea performantei vizuale a copilului, prin activitati de asociere, sortare, grupare si prin jocuri de tip puzzle;
dezvoltarea limbajului receptiv prin activitati ce presupun instructii cu raspuns motor;
potentarea capacitatii de imitatie motrica simpla si cu obiecte, fina si grosiera;
stimularea imitatiei verbale a unor sunete, cuvinte sau propozitii, prin activitati controlate;
potentarea initiativei de a cere anumite lucruri, activitati sau recompensei, in prezenta sau in absenta acestora;
dezvoltarea capacitatii de a numi/denumi obiecte, persoane sau imagini comune ale acestora, folosind cuvinte si propozitii simple;
dezvoltarea initiativei de a raspunde la intrebari sociale sau de a completa fraze sau itemi amuzanti, folosind cuvinte simple sau aproximari ale cuvintelor;
incurajarea verbalizarii spontane, prin folosirea cantecelor, a imitatiei verbale si a etichetarii obiectelor;
dezvoltarea abilitatilor de joaca si petrecere a timpului liber, prin activitati controlate;
crearea de interactiuni sociale controlate;
favorizarea interactiunilor in grup, prin activitati ce presupun urmarirea unei rutine;
utilizarea raspunsurilor generalizate prin activitati extracurriculare si de socializare.
Obiective specifice OG2:
stimularea initiativelor de a se imbraca/dezbraca singuri, prin activitati controlate;
favorizarea si incurajarea initiativelor de a se hrani singuri, folosind adecvat tacamurile;
utilizarea adecvata a toaletei.
Obiective specifice OG3:
utilizarea adecvata a mapei PECS;
utilizarea adecvata a orarului cu pictograme;
stimularea initiativei de a comunica cu ajutorul pictogramelor, folosind, dupa caz, si etichetarea.
Dupa perioada de sedere in primul grup, copii intra in grupul de tranzitie care pregateste iesirea din centru.

http://www.asociatiabetania.ro/delfinul/?page_id=92
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Mar 12, 2009 11:16 pm

Ce putem face noi


Daca copilul dvs. a primit un diagnostic de tulburare din spectrul autist sau daca va puneti semne de intrebare in legatura cu anumite manifestari comportamentale ale copilului dvs., va puteti adresa Centrului “Delfinul” cu o solicitare pentru evaluare complexa psihocomportamentala.

Solicitarile pot fi facute direct la sediul centrului sau completand formularul in format electronic.

La depunerea solicitarii sunteti inscrisi direct pe lista de asteptare, urmand ca, in cel mai scurt timp, sa fiti contactati de echipa centrului pentru a fi programati.

Procesul de evaluare se realizeaza pe parcursul a 3-4 intalniri, psihologul purtand discutii libere sau semistructurate cu parintii/apartinatorii legali, observand copilul in contexte si cadre specifice, utilizand instrumente specifice standardizate.
Daca copilul nu a fost consultat de un medic de specialitate, psihologul va poate recomanda consultarea unui neuropsihiatru, in vederea stabilirii unui diagnostic si, daca este cazul, pentru prescrierea unui tratament medicamentos.

In functie de rezultatele procesului de evaluare si de masura in care sunt indeplinite anumite criterii, copilul poate fi trecut pe lista de asteptare pentru integrare in regim de centru de zi sau poate fi preluat in sistemul ambulatoriu.

http://www.asociatiabetania.ro/delfinul/?page_id=16
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Feb 27, 2012 5:43 pm

Terapie comportamentală în sistem ambulatoriu

Incepând cu iunie 2011, Centrul „Delfinul” şi-a lărgit aria de servicii pentru copiii cu autism - terapie în sistem ambulatoriu. Ce înseamnă? Părintele vine împreună cu copilul şi solicită ore de terapie individuală, numărul acestora variind în funcţie de necesităţile copilului, dar şi de opţiunile părinţilor.

Fiecare copil beneficiază de un program individual de intervenţie, în funcţie de particularităţile lui. Paşii sunt câteodată mici, dar esenţiali pentru a asigura recuperarea şi dezvoltarea optimă şi armonioasă a copilului. Pentru ca aceşti paşi să fie eficienţi este necesară implicarea activă a părinţilor. Tot ceea ce a învăţat copilul în cadrul şedinţelor de terapie individuală este generalizat cu ajutorul părintelui în toate mediile accesibile acestuia.

Şi uite-aşa au trecut 8 luni, iar piticii noştri vin şi pleacă. Pentru unii este uşor încă de la prima întâlnire, sunt zâmbitori şi abia aşteaptă să ne revedem. Pentru alţii este un pic mai greu, plâng, ţipă, dar după câteva întâlniri îşi dau seama că e chiar plăcut şi aşa începem să ne jucăm şi să învăţăm.

În tot acest timp ne-au trecut pragul 36 de copii. Pentru unii dintre ei întâlnirea cu echipa reprezintă un început de drum. Pentru alţii întâlnirea a însemnat un impuls către pasul următor, şi anume integrarea în grădiniţele şi în şcolile de masă.



Bogdan Lepădatu

Psiholog

http://www.asociatiabetania.ro/delfinul ... mbulatoriu
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to CENTRE ABA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron