Centrul de recuperare si reabilitare Beclean

Moderators: camel, moderators

Centrul de recuperare si reabilitare Beclean

Postby dora » Tue May 10, 2005 4:52 am

“Norocul” din Beclean

“Beclean este un oras cu 20.000 de locuitori, situat pe soseaua care leaga Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei, de Iasi, capitala Moldovei.”

Aceasta este fraza cu care cei 15 membri ai Asociatiei “Noroc” din Franta descriu orasul din Romania de care s-au atasat si in care revin an de an pentru a face un lucru minunat. Thomas Pommeau are 29 de ani, a absolvit Scoala de comert si Facultatea de Inginerie. Locuieste in Clermont-Ferrand, in Franta. Impreuna cu alti tineri, calauziti de un preot catolic, au venit pentru prima oara in Romania in urma cu trei ani. Au fost trimisi de la Episcopia Catolica din Cluj la Beclean, unde au vrut sa ajute la orice, sa se implice. “Prima oara au lucrat in gradina, la Nuseni. Nu prea stiau ce sa faca, asa ca mi-au smuls toti morcovii. Au crezut ca sunt buruieni. Abia i-am oprit fiindca vroiau sa lase curatenie in urma lor”, isi aminteste dr. Letitia Vladutiu, directorul Centrului de la Beclean, gazda tinerilor francezi. Apoi, au luat toti copiii cu handicap si i-au dus in sala de sport. “Pana sa-mi dau seama ce fac, era sa distruga sala. Nu stiau cum sa se poarte cu acesti copii cu nevoi speciale”, povesteste dr. Vladutiu.

Hai noroc!

Incet-incet insa, tinerii au inteles ca nu pot ajuta in adevaratul sens al cuvintului daca nu formeaza o asociatie care sa aiba statut juridic. Au infiintat-o si iau spus, simplu, “Noroc”. Isi pusesera in gand sa transforme Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihica de la Beclean, sa faca dintr-un spital trist un loc al sperantei. Creata in 1979 sub denumirea de “Camin spital”, institutia era in 1990 o adevarata “inchisoare “, unde erau inchisi peste 300 de copii cu handicap, ascunsi de orice privire din afara. Initial, cu sprijinul Crucii Rosii si al Medicilor fara Frontiere, Centrul de la Beclean s-a schimbat la fata. A fost doar o schimbare de exterior.


Au inceput cu paturile

Proiectul tinerilor francezi a debutat in august 2002, dupa o saptamana petrecuta la Centrul Beclean. Acesta gazduia atunci 140 de copii orfani sau abandonati, cu diferite stadii de handicap mintal sau mult mai sever, cum ar fi autism, psihoze sau diverse tulburari de comportament. “In doua zile, am consultat directiunea si am aflat care sunt prioritatile centrului. Dr. Letitia Vladutiu conduce doua centre, pentru copii si adulti, centre care sunt la cativa kilometri unul de altul, cel din Beclean si cel din Nuseni. Ca sa le asigure cele necesare, ea se ocupa si de o ferma intinsa pe 70 de hectare la Nuseni. Acest lucru ne-a impresionat si am decis sa o ajutam”, ne povesteste Thomas Pommeau.

In februarie 2003, membrii asociatiei au derulat prima actiune - au adus 100 de paturi pentru bolnavii internati in centru. Cele existente erau insuficiente, iar copiii dormeau cate doi in pat. Noua membri ai asociatiei au revenit la Beclean in noiembrie 2003. Au stat o saptamana si au filmat tot ce au reusit ei sa faca pentru copii.

Reportajul avea sa fie dovada ca acest centru are nevoie de sprijin. In decembrie 2003, acesta a fost prezentat pe canalul de televiziune TF 3 si a fost desemnat unul din proiectele castigatoare ale concursului “Envie d’agir”. Cu atat mai bine pentru copiii din Beclean fiindca premiul castigat, circa 10.000 de euro, va ajunge tot la ei. Impactul a fost atat de mare incat mai multe persoane fizice si asociatii si-au oferit ajutorul. In total ar fi nevoie de peste 200.000 de euro, iar tinerii spera sa adune din tara lor cat mai mult din aceasta suma.


Televiziunile franceze sensibilizate

Dupa difuzarea reportajului la TF 3, la Beclean au inceput sa sune telefoanele din strainatate. “Am fost foarte emotionata si totodata bucuroasa pentru acesti tineri care au reusit sa mai aduca un dram de speranta pentru noi cei care lucram aici si suntem implicati in tot ceea ce facem. Tinerii francezi vor reveni de Pasti si vom sarbatori impreuna succesul pe care l-au avut cu proiectul lor”, a marturisit Letitia Vladutiu.
( ADRIANA MURESAN )


http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=m ... e&sid=2768
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Feb 02, 2008 10:39 am

Schimb de experienta si idei la simpozionul international
Dupa un program incarcat de lucrari stiintifice petrecute pe parcursul a doua zile, cu dezbateri si analize pe tema aspectelor medicale, sociale, psihologice si pedagogice la grupele de risc ale populatiei (varstnici si copii), simpozionul international desfasurat la restaurantul 'Belvedere' din Beclean s-a incheiat ieri, intr-o nota relaxanta, cu o excursie la Poiana Zanelor (Rodna).Practic, au fost doua zile pline, in care specialistii in mai multe domenii si personalitatile publice prezente la eveniment au abordat subiecte diverse, toate subordonate temei generale ce a vizat aspectele legate de ingrijirea, asistenta si recuperarea in cazul persoanelor adulte si varstnice cu dementa si a copiilor cu deficiente.

Problematicile abordate au fost diverse: de la managementul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Beclean, la interventia organizatiilor non-guvernamentale din Germania, Franta, Romania si a Fundatiei 'Karmel International' din Olanda in asigurarea asistentei medico-psiho-sociala la grupele de risc in judetul Bistrita-Nasaud si la CRRN Beclean, de la managementul si aspectele economice ale ingrijirii persoanelor cu dementa, la diagnostic, tratament medical, aspecte psihologice si terapia ocupationala pentru persoanele in varsta cu dementa, de la tulburarile cognitive in stadiul preclinic al bolii Alzheimer, tehnici de schimbare a comportamentului si intarirea pozitiva la copiii cu ADHD si autism, la rolul bisericii in solidaritatea sociala si asistenta spirituala a bolnavilor. De asemenea, specialistii din Olanda si Germania au tinut un curs despre ingrijirea si asistenta medico-psihologica si sociala a persoanelor varstnice cu deficiente psihice, in special cu dementa Alzheimer.

Abordarile stiintifice au continuat cu actualitati despre ADHD (tulburare de atentie cu hiperactivitate si impulsivitate) la copil: diagnostic, depistarea in gradinita, integrare scolara, implicarea asistentului social in echipa terapeutica, psihoterapia si evaluarea psihologica validate stiintific, particularitati ale limbajului oral la copilul prescolar cu ADHD si modalitatile de corectare in conditiile Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Beclean, metode educative utilizate in managementul comportamentului la clasa al copiilor cu ADHD, modalitati de optimizare a predarii in cazul elevilor cu deficit de atentie, interventii psihopedagogice, interventii si efecte asupra persoanelor cu tulburari psihice si exploatarea lor de catre persoanele juridice si nonjuridice, educatie si psihoterapie in ADHD. Ocazia a reprezentat si un util schimb de experienta, idei, opinii si informatii intre politicieni din tara si strainatate, medici psihiatri, psihologi, kinetoterapeuti, logopezi, profesori, invatatori, preoti, asistenti medicali, asistenti sociali, reprezentanti guvernamentali in teritoriu, autoritatile locale si judetene din Olanda, Germania, Franta si Romania.

In Romania, campul asistentei medicale si sociale in cazul persoanelor cu dizabilitati sau deficiente neuropsihice sau la categoriile de risc ale populatiei va trebui sa se supuna tendintelor venite dinspre Europa, cu toate ca responsabilitatea adoptarii unei politici nationale in domeniul oricum ramas in urma ne apartine noua, nu europenilor. Ideea a fost subliniata de Viorel Ghiran, profesor in psihiatrie de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, si accentuata de Walter Lubcke, reprezentant al Parlamentului Landului Hesen din Germania, care a vorbit despre responsabilitatea adoptarii unei politici sociale pentru toata lumea, in contextul in care factorul demografic, faptul ca populatia imbatraneste, se face din ce in ce mai simtit, in ciuda dinamicii actuale din domeniul tehnicii, al politicii etc. Iar in Europa de azi acestea sunt chestiuni centrale ale dezbaterilor si preocuparilor publice, depasind astfel conceptia socialista care a marginalizat la maximum aceste categorii defavorizate ale populatiei.

'Europa este o casa cu mai multe camere, si acestea trebuie sa fie amenajate de fiecare in parte, bineinteles, in acord cu regulile generale. E un lant in care punctul sensibil este dat de veriga cea mai slaba', a subliniat doctorul Lubcke, reprezentant al Parlamentului Landului Hesen din Germania. In aceeasi ordine de idei, doctorul Udo Schlitzberger, din partea Consiliului Judetean Kassel, parte dintr-o delegatie germana care a incheiat in urma cu doi ani un acord de parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, a vorbit despre problematica medicala si sociala la varstnici si copii in regiunea pe care o reprezinta, chiar cu punctarea unor aspecte legate de istoricul institutiilor de profil. Regiune cu circa 250.000 de locuitori, situata in inima Germaniei, Kassel are acum aproximativ 300 de asezaminte pentru persoanele varstnice, prima clinica de acest gen luand fiinta in anul 1967.

Modificarile demografice arata ca peste 12 ani o treime din populatia Germaniei va avea varsta peste 60 de ani, ceea ce va avea un impact semnificativ din punct de vedere social. In acelasi timp, persoanele varstnice de acum imbatranesc si mai tare, iar cu timpul vor suferi de boli specifice, precum dementa. De aceea, preocuparea principala in Germania este aceea de pastrare a rolului si a perioadei active in societate a persoanelor in varsta, in paralel cu acordarea asistentei medicale si sociale in astfel de cazuri.

Prin urmare, tema simpozionului a corespuns in mare masura realitatilor psiho-sociale din tarile care au avut reprezentanti la eveniment, dar si de la noi. In acest sens, Valeria Moisil-Tamasoiu, ca reprezentanta a Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei Bistrita-Nasaud, a punctat scopurile si preocuparile institutiei: sprijinirea, indrumarea, consilierea comunitatii locale in dezvoltarea serviciilor sociale primare care sa duca la depistarea cazurilor cu risc social, acordarea unor prestatii sociale familiilor si persoanelor aflate in situatii de risc si responsabilitatea standardelor de calitate in furnizarea serviciilor sociale. Concret, Valeria Moisil-Tamasoi a dat exemplul alocarii prin ministerul de resort a 3 milioane de lei pentru dezvoltarea serviciilor medico-sociale din Beclean, din care jumatate sunt pentru constructia centrului Alzheimer, iar jumatate au fost destinati reabilitarii centrului de recuperare de la Beclean si a complexului de batrani de la Nuseni.

In fine, subprefectul Gheorghe Tuta a punctat finalitatea si beneficiile pe care simpozionul international din aceste zile le-a adus orasului Beclean, pe langa schimbul de experienta si de idei. Este vorba despre realizarea unei infrastructuri de servicii sociale in beneficiul alinarii copiilor si varstnicilor, gratie parteneriatelor consfintite cu ceva timp in urma cu specialistii straini si a proiectelor punctate si accentuate cu aceasta ocazie in urbea someseana.

In cele din urma, n-ar fi de neglijat nici aspectele lingvistice ale manifestarii stiintifice din aceste zile, in contextul integrarii in Uniunea Europeana, iar surpriza in acest sens a venit de la profesorul honoris causa Heinrich Schnatmann din Germania, care, cel putin la festivitatea de deschidere, a facut eforturi considerabile de a vorbi in limba romana. In rest, eforturile ne vor apartine de acum inainte noua, pentru ca pana la europenizarea serviciilor si conditiilor noastre de asistenta medicala si protectie sociala mai este un drum destul de lung de parcurs.
16 Aprilie 2007
Sursa: News365

http://www.event365.ro/Schimb_de_experi ... 98098.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Jun 28, 2010 2:26 pm

Talisman a cantat la Beclean pentru o fetita cu autism
Eveniment | 28 Iunie 2010 - 13:55 | Numar vizualizari: 42


Formatia Talisman a concertat duminica seara pentru o cauza nobila. Trupa prezenta la Zilele Becleanului a donat toti banii stransi din vanzarea CD-urilor cu noul album intitulat "Angel". Acest gest de caritate a fost dedicat Ayannei, o fetita din Beclean care sufera de autism si are nevoie de tratamente speciale.
Trupa Talisman a organizat aceasta actiune caritabila in colaborare cu Primaria Beclean iar timp de o saptamana au fost amplasate sapte urne speciale in tot orasul. Beclenarii au sustinut aceasta initiativa si au oferit diverse sume de bani pentru acest caz, iar cei care donau 15 lei primeau gratis un album al formatiei. In timpul concertului Talisman de aseara, fetita a urcat pe scena si a oferit flori membrilor trupei, moment care a sensibilizat publicul. "Sper ca prin acest gest Dumnezeu o sa puna o bila alba, acolo sus" a spus Alin Oprea in timpul concertului.
Peste 25 de milioane de lei s-au adunat din donatii si de pe urma vanzarii albumului Talisman, banii fiind oferiti Ayannei, fetita diagnozticata cu autism.Cosmin Botezat
http://www.citynews.ro/bistrita-nasaud/ ... ism-86249/
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to Bistrita Nasaud

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest