Page 1 of 1

Hikikomori din Japonia

PostPosted: Sat Nov 25, 2006 2:15 pm
by Magister
Un fenomen foarte raspandit in Japonia care se pare ca are o corelatie puternica cu spectrul autismului - e forma lor principala de manifestare: tanarul se incuie (aproape) complet in casa... Ei zic ca ar fi circa 20% din tineret, sau 3% din toata populatia !
Informatia e importanta pentru ca arata cati tineri ar fi susceptibili daca ar fi lasati suficient de liberi (si conditiile economice ale tarii o permit).

http://en.wikipedia.org/wiki/Hikikomori
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/c ... 334893.stm
http://www.npr.org/templates/story/stor ... Id=6535284
http://www.nytimes.com/2006/01/15/magaz ... yt&emc=rss

PostPosted: Sun Nov 26, 2006 12:49 am
by Magister
OTAKU, un curent japonez mai putin extrem. Se refera la persoane cu interese speciale puternice (la ei, cel mai adesea, fani ai desenelor ANIME si MANGA, multi si creeaza; calculatoare si alte arte). La unii se suprapune si cu o viata 'conventionala', de forma. Seamana cu GEEK si NERD din Vest, si ei asociati cu sindromul Asperger si spectrul autist...

http://www.lazaruscorporation.co.uk/v4/ ... /otaku.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Otaku

Pe de alta parte, tendinta pe piata muncii japoneza e ingrijoratoare: pe langa cei "inregimentati" in sistemul foarte strict si astronomic de bine platit al firmelor mari "ca o familie severa", mai exista si FREETERS, care nu sunt tratati asa bine de societate:

http://en.wikipedia.org/wiki/Freeters

PostPosted: Mon Nov 27, 2006 8:49 pm
by caro
Haoleo , bre Magister, manca-ti-as ochisorii , pai astia e fratii nostri japoneji ! Auzi la ei cum isi zic , hikikomori, ca shogunii si samuraii ninja! Cultura mare ,boieri mari , mari caposi bre , auzi , sa stea inchisi in camera ani da zile! Si ce imbargo a pus pa americani , vo 2-3 secole, d-aicea cre ca li sa trage! Ca noi am fost mai tolinranti cu strainii!
Auzi bre Magister , nu crezi ca ar fi frumos un schimb da esperienta , noi sa mergem sa vizitam camerele lor si ei sa le viziteze pe ale noastre ? Ce zici? Ai s-auzim da bine , alles bahtalo !

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 1:21 am
by Magister
caro, stii ce vorbesti ? Daca te referi la etnia rroma, cred ca _de nevoie_ sunt cei mai _sociali_ oameni din tara. Si cu ceilalti, sa ii poata smenui pe gagii (= ceea ce sunt ghiaurii pentru musulmani, adica "ceilalti"). Da, aici "social" inseamna si "antisocial", dar foloseste aceleasi mijloace ;-) Si intre ei, sa respecte ierarhia interna a respectelor, protectiilor si impartelii... De multe ori i-am invidiat pentru talentul spontan deosebit in aceste ritualuri sociale, si cum m-au "dominat" in diverse situatii potential urate pe strada... (am cateva mici povesti, intre aproape-cosmar si oarecum comice. Altii, ati mai patit ?)

Chiar ma intreb in ce situatie ingrozitoare se poate afla un rrom aspie ? ori are un talent real, sa zicem de lautar, ori il desfigureaza parintii ca sa cerseasca... (sau poate am eu prejudecati ?) Ce se intampla de fapt cu un rrom cu tendinte d'ale noastre ?

PostPosted: Tue Nov 28, 2006 2:56 pm
by adi
Cred ca se face bine - cu 15 frati in casa acre se reped la acelasi castron de mancare

PostPosted: Wed Dec 06, 2006 6:44 pm
by mmaria
dragi parinti care ati trecut cu copilul dvs prin fata comisiei de evaluare a gradului de handicap dat de autism, va rog sa mi spuneti care a fost gradul acordat, asta pt ca urmeaza sa o duc si eu pe fetita mea. Intrucat evaluarea este strict subiectiva din cate am inteles, as vrea sa fiu la curent cu ceea ce voi ati obtinut pt ca sa stiu la ce pot sa ma astept de la un juriu in care chiar si un politist isi gaseste un loc (o fi adevarat???).

va multumesc anticipat,
mmaria

PostPosted: Wed Dec 06, 2006 11:49 pm
by Magister
Salutari mmaria,

Intrebarea e buna si merita un topic separat !
Ma rog, are si o foarte vaga legatura cu Hikikomori - daca trec prin proba legala a tarii lor pentru recunoasterea unui 'handicap' sau 'dizabilitati'...