CENTRU TRATAMENT SOCOLA

Moderators: camel, moderators

CENTRU TRATAMENT SOCOLA

Postby dora » Fri Jan 06, 2012 1:21 pm

Iaşi
La Spitalul „Socola” va funcţiona un centru de tratament al copiilor cu autism

Spitalul de Psihiatrie „Socola”, în parteneriat cu Centrul Naţional de Sănătate Mintală, va deschide primul Centru de Tratament al Copiilor cu Autism. Unitatea, realizată după modelul centrelor de specialitate din Franţa, va funcţiona începând de vineri, în cadrul Clinicii de Psihiatrie Pediatrică.

„Iaşul avea nevoie de un astfel de centru pentru că numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în creştere. Este un proiect la care s-a muncit mult pe partea de documentare în privinţa dotării centrului.

Am colaborat cu mai multe centre de tratament al bolnavilor cu autism din Franţa, care ne-au precizat cum ar trebui să arate şi ce ar trebui să conţină o astfel de unitate. Întreaga dotare şi amenajare a centrului a fost realizată întocmai cum ne-au spus francezii”, ne-a spus prof. dr. Călin Scripcaru, managerul Spitalului „Socola”.

În cadrul centrului vor lucra pentru început doi psihologi şi doi psihiatri specializaţi în autism. „Centrul vine sprijinul părinţilor, care până acum veneau cu copiii la spital, însă nu existau condiţii pentru efectuarea unei terapii de specialitate. Până acum unitatea noastră avea în grijă zece bolnavi cu autism şi sperăm că odată cu inaugurarea centrului adresabilitatea va creşte”, ne-a mai spus prof. dr. Scripcaru.

Investiţia se ridică la suma de 150.000 de lei şi a fost suportată de Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Spitalul de Psihiatrie „Socola”. (C. Mihăilă)

http://www.evenimentul.ro/articol/la-sp ... utism.html
Last edited by dora on Fri Mar 16, 2012 9:42 pm, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Feb 27, 2012 5:50 pm

Iaşi: Primul 'Centru de diagnostic şi terapie a copiilor cu autism' înfiinţat în cadrul unui spital

Copiii care prezintă simptome de autism pot beneficia de serviciile personalului specializat care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui 'Centru de diagnostic şi terapie a copiilor cu autism', înfiinţat, în premieră pe ţară, la Iaşi, în cadrul Spitalului Universitar de Neuropsihiatrie Socola.

Călin Scripcaru, managerul Spitalului Universitar de Neuropsihiatrie Socola a declarat vineri, cu prilejul inaugurării Centrului, că beneficiari vor fi copii din Iaşi dar şi din celelalte judeţe.

În cele două camere special amenajate după un model francez, susţine acesta, vor putea să îşi urmeze terapiile un număr de până la 20 de copii diagnosticaţi cu autism sau elemente de autism.


'Diagnosticul cât şi psihoterapiile sunt gratuite pentru toţi copiii care vin în acest centru. Părinţii copiilor trebuie să vină la noi doar în baza unei trimiteri de la medicul de familie.
Cei care nu sunt din Iaşi vor beneficia de internare continuă iar copiii ieşeni de internare de zi.

Era nevoie de un astfel de centru întrucât numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în creştere. Pentru buna funcţionare, am colaborat cu mai multe centre de tratament al bolnavilor cu autism din Franţa', a declarat Călin Scripcaru.
El a precizat că investiţia este de 150.000 de lei şi a fost suportată de Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Spitalul Socola.
În cadrul centrului îşi desfăşoară activitatea, deocamdată, doi psihologi şi doi psihiatri specializaţi în autism.
În judeţul Iaşi sunt aproximativ 500 de copii cu autism, 300 dintre aceştia fiind neşcolarizaţi întrucât puţini sunt părinţii care îşi permit să cheltuie, lunar, între 4.000 şi 6.000 de lei, sume care reprezintă contravaloarea tratamentului şi terapiei.
Deşi specialiştii în domeniu susţin că autismul este o tulburare a creierului care interferează adesea cu abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur, statul român nu decontează cheltuielile pentru tratamentul celor care suferă de astfel de afecţiuni.
Autismul determină diferite grade de izolare socială a individului însă tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativă. Acest fapt poate duce la capacitatea de a trăi independent atunci când cei diagnosticaţi cu autism ajung la vârsta adultă. AGERPRES/(AS-Daniela Malache)


http://www.medipedia.ro/Default.aspx?Ta ... leId=17916
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to JUD IASI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest