ANCAAR IASI

Moderators: camel, moderators

ANCAAR IASI

Postby dora » Fri Dec 21, 2007 10:23 am

ASOCIATIA NATIONALA PENTRU COPII SI ADULTI CU AUTISM DIN ROMANIA – FILIALA IASI (ANCAAR – FIL. IASI)

Cod de inregistrare fiscala: 15530951

Cont bancar: RO29 BSEA 0200 0000 4000 0192 Emporiki Bank – Romania

Adresa :

Iasi, Str. Sf. Andrei, nr. 67

Reprezentantul legal al filialei este :

Carmen Gherca
Tel: 0232 235598
E-mail: carmen_gherca@yahoo.co.uk

http://www.ancaar-iasi.ro/contact.html


Daruiti-le si lor Craciunul

A zis si celui care-l poftise: ” Cand dai un pranz sau o cina, sa nu chemi pe prietenii tai, nici pe fratii tai, nici pe neamurile tale, nici pe vecinii bogati, ca nu cumva sa te cheme si ei la randul lor pe tine, si sa iei astfel o rasplata pentru ce ai facut.
Ci, cand dai o masa, cheama pe saraci, pe schilozi, pe schiopi, pe orbi.
Si va fi ferice de tine, pentru ca ei n-au cu ce sa-ti rasplateasca; dar ti se va rasplati la invierea celor neprihaniti.”
(Evanghelia dupa Luca)Astfel am denumit primul nostru eveniment de mare amploare realizat aproape in totalitate de filiala ieseana a ANCAAR.

Ideea organizarii acestuia s-a nascut dintr-un exercitiu primit ca tema la cursurile “Dezvoltarea asociatiilor de parinti”, organizate de fundatia STAR of HOPE Romania. Grupurile de parinti din filiala noastra a hotarat sa prezinte proiectul organizarii unei serbari de Craciun pentru copiii cu dizabilitati.
Proiectul a trezit interesul tuturor celor prezenti si mi s-a propus sa-l pun in practica.Impreuna cu cei de la STAR of HOPE si in colaborare cu Asociatia “Cutezatorii” pentru copii si adulti cu handicap psihomotor Iasi, am prins curaj si ne-am propus sa reusim sa realizam ceea ce era atunci doar o idee.
Faptul ca am reusit sa adunam banii necesari proiectului nostrum ne-a facut sa ne dorim ca totul sa fie organizat foarte riguros si, de aceea, am realizat pliante, invitatii pe care le-am impartit celor de la Directia de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, autoritatilor locale, precum si colaboratorilor nostri. Am reusit sa avem si invitati din partea presei si televiziunilor locale, evenimentul fiind prezentat in cel putin trei cotidiene iesene si in programul de stiri a doua televiziuni locale.


Proiectul incepea deci sa devina pas cu pas ceea ce ne propusesem, asa ca, in data de 16 Decembrie 2004, la ora 15.00, in Aula Clubului CFR a avut loc serbarea de Craciun – “Daruieste-le si lor Craciunul”, dorindu-ne sa le oferim copiilor implicati in proiect, poate pentru prima data in viata, ocazia de a patrunde in lumea minunata a Sarbatorilor de Iarna, si de a-l intalni pe Mos Craciun incarcat de daruri.La programul organizat au participat 40 de copii cu autism si pareze cerebrale, care au fost colindati de un grup de copii de la Gradinita nr.26 din Iasi si de cei de la Centrul de zi pentru copii cu sindrom Down – “Cicoare”. Un moment emotionant l-a constituit programul artistic al propriilor copii, cei cu autism si pareze cerebrale, care au urcat si ei pe scena, plini de emotii.
Mos Craciun a impartit celor 40 de copii cu autism si pareze cerebrale pachete cu jucarii, suc, dulciuri, fructe si 56 de pachete cu dulciuri celorlati copii prezenti in sala.

http://www.ancaar-iasi.ro/eveniment.html

Asociatiile de parinti: ANCAAR Iasi (Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - filiala Iasi), "Cutezatorii" (Asociatia pentru Copii si Adulti cu Handicap Psihomotor), organizeaza in data de 22.12.2007, ora 11.00, la Clubul "Sundays" de la Casa de Cultura a Studentilor, cu sprijinul si suportul fundatiei STAR OF HOPE Romania, evenimentul: "Daruiti-le si lor Craciunul" .

Acesta, devenit deja o traditie, este un bun prilej de a aduce impreuna familiile copiilor cu dizabilitati, de a oferi daruri si de a ne intilni cu Mos Craciun.
In cadrul acestui eveniment STAR OF HOPE Romania va inchide proiectul "Cresterea sanselor de integrare in comunitate a copilului cu dizabilitati" , proiect in parteneriat cu Primaria si Consililul Local al Municipiului Iasi.

Programul va continua cu scenete sustinute de copii din cadrul Clubului "Special Kids", copii din trupa de teatru "Insira-te margarinte", colinde si se va incheia cu oferirea darurilor de catre Mos Craciun, in sunete de carnaval.

Acest eveniment este posibil datorita sponsorilor nostri inimosi. Multumim in special SC Antibiotice SA pentru contributia la acest eveniment!


Va asteptam cu drag.
Last edited by dora on Sat Sep 18, 2010 10:21 am, edited 1 time in total.
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Feb 23, 2008 9:25 am

dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Feb 24, 2008 5:16 pm

DOAMNA MIHAELA RADULESCU va admir pentru modul in care va implicati in tot ceea ce faceti , as dori ca si in cazul copiilor cu autism sa se implice cineva. Ei sunt o realitate , exista si trebuie facut ceva pentru ei. Stiu ca sunteti mama si sper sa ajung la inima dumneavoastra si sa ne ajutati si pe noi, macar sa cititi acest mesaj si sa lasati un raspuns , ar insemna enorm pentru mine.Ma numesc Irina Esanu , locuiesc in Iasi ,am doi copii, un baiat de 6 ani cu autism si o fetita de 4,5 ani. Am intrat intr-o asociatie de parinti care au copii cu autism din dorinta de a fi alaturi de alti parinti aflati in aceeasi situatie si de a ne ajuta unii pe altii . Copiii cu dizabilitati sunt parca uitati de stat , indiferent de diagnosticul lor : autism, pareze cerebrale sau down, urmand exemplul tarilor din vest unde incepand cu anii 70' s-a inceput procesul de dezinstitutionalizare adica scoaterea copiilor din institutii speciale si integrarea lor in scoli normale, printre copii normali dar avand alaturi un profesor de sprijin si in tara noastra s-a adoptat aceasta formula dar ne-am oprit dimpacate undeva la mijloc. Cu greu acesti copii sunt acceptati in gradinite , fie ca nu suntem inca pregatiti sa-i avem printre noi fie ca nu stim cum sa ne descurcam cu ei .Educatorii si invatatorii nu au pregatirea necesara sa se ocupe de ei, nu exista programa adaptata decat in scolile speciale si acolo e universal valabila pt toti ceea ce e gresit , ei fiind la nivele diferite. Uneori piedica o reprezinta ceilalti parinti care se simt deranjati de prezenta copiilor cu dizabilitati. Va rog sa urmariti o emisiune la care am fost invitati eu si sotul meu alaturi de presedinta asociatie noastre de parinti si de d-na psiholog care ne-a ajutat enorm in ultimii ani. In urma acestei emisiune am primit multe telefoane de incurajare sa continuam . Noi nu ne gandim doar la Mircea , nu inteleg pe cei ce cer 50.000 euro pt tratamentul copilului lor care are autism , este doar o picatura in ocean, cred ca toti copiii au drepturi egale si meritata toata dragostea si respectul nostru . Cred cu convingere ca statul trebuie sa-si asume responsabilitatea si sa faca ceva: imbogatirea cunostintelor celor care se ocupa de copiii cu cerinte educationale speciale, acordarea unui spor si celor care se ocupa de copiii cu dizabilitati nu doar celor care au copii premianti la olimpiade ( normal ca isi aleg copiii cei mai buni ) , si nu in ultimul rand trebuie gandit un viitor pt ei.
Emisiunea de care va vorbeam este la tele M din data de 19.02.08 "Povestea mea " http://www.telem.ro/index.php?option=co ... Itemid=144
va multumesc in speranta ca veti citi aceste randuri si va veti gandi la noi, unii mi-au spus: nu ma pot uita la genul acesta de emisiuni , ma deprima . Nu pot sa le raspund decat asa : pt mine si alte mii de parinti aceasta e realiatea de zi cu zi[/b]http://www.antena1.ro/forum/principal/v ... 055223e52b
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Dec 20, 2008 10:28 pm

Mos Craciun a ajuns si la copiii cu autism


Magia Sarbatorilor de Iarna si Mos Craciun au ajuns mult mai devreme la copiii cu autism, prin intermediul unui eveniment de exceptie.

Ieri, Teatrul Luceafarul a fost gazda unui spectacol special de Craciun dedicat copiilor cu autism, organizat in colaborare cu Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - filiala Iasi.

Peste 35 de copii din cadrul asociatiei s-au bucurat de spectacolul "Craciunul jucariilor", prilej cu care au reusit sa patrunda in lumea minunata a Sarbatorilor de Iarna, intalnindu-l pe Mos Craciun.

"Cei 35 de copii din cadrul asociatiei noastre au vizionat gratuit spectacolul «Craciunul jucariilor». Acest gen de eveniment isi propune sa constituie un pas inainte in procesul indelungat de reabilitare a copilului cu dizabilitati, avand ca scop schimbarea mentalitatilor, a constientizarii importantei implicarii comunitatii in viata acestor copii, contribuind din plin la socializarea acestora si a familiilor lor", a declarat Carmen Gherca, presedinta asociatiei. Evenimentul s-a dorit a fi o sarbatoare a tuturor copiilor, chiar daca acestia sufera de autism. Pe langa faptul ca micutii cu autism au avut posibilitatea de a asista la spectacolul de muzica si dans, acestia au avut si bucuria de a-l intalni pe Mos Craciun, care a impartit daruri celor mici. La sfarsitul spectacolului, copiii au avut prilejul de a petrece cele mai frumoase clipe in preajma Mosului darnic, care le-a adus dulciuri si jucarii.

"Am incercat sa aducem in sufletul acestor copii macar un pic din bucuria si spiritul Craciunului. Parintii lor sunt membri ai celor trei asociatii, copiii provenind din familii si nu din centre de plasament. Depunem toate eforturile pentru a salva viata acestor copii care nu poarta nici o vina", a mai adaugat Carmen Gherca.

Sambata, 20 decembrie 2008
http://www.bzi.ro/Mos-Craciun-a-ajuns-s ... 39670.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby celina s. » Sun Mar 01, 2009 10:33 pm

Copiii cu autism vestesc primavara la Iulius Mall

Autor: Claudia CRAIU
Peste 20 de copilasi bolnavi de autism, ai caror parinti fac parte din Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania, filiala IasI, si merg la Asociatia "Ancora Salvarii", isi vor expune lucrarile la Iulius Mall, etajul II.

Prichideii au realizat special pentru 1 si 8 martie felicitari, desene si martisoare. Expozitia "Copiii cu autism vestesc primavara" va fi deschisa incepind de duminica si pina pe 8 martie.

"Speram ca cei care vor vedea aceste lucrari, care sint minunate, copiii cu autism avind latura creativa foarte bine dezvoltata, sa ne ajute, prin donatiile lor, sa cumparam un microbuz. Dorim sa le usuram venirea la scoala a acestor copilasi asa ca avem nevoie de sprijin. Cei care vor dori sa cumpere lucrari sint bine-veniti", explica Carmen Gherca, presedinta ANCAAR Iasi.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica care ingreuneaza interactiunea sociala si abilitatile de comunicare. Cauzele specifice sint inca necunoscute iar incidenta autismului este in crestere. In prezent, 1 din 166 de copii e diagnosticat cu autism
http://www.ziaruldeiasi.ro/mozaic/copii ... all~ni59pp
celina s.
 
Posts: 19
Joined: Thu Nov 02, 2006 11:33 am
Location: Iasi

Postby dora » Sun Apr 05, 2009 1:21 am

26-03-2009


Lumea de dincolo de cuvinte


Pe copiii aflaţi în grija filialei Iaşi a Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) i-am cunoscut prin intermediul lucrărilor expuse nu demult într-un spaţiu generos de la "mall".

De fapt, aş putea spune că i-am reîntîlnit, chiar dacă nu am stat niciodată faţă în faţă. A fost de-ajuns să le văd chipurile în fotografiile din care priveau cu mîndria unui artist al cărui talent a fost apreciat pe simeze ca să-mi reamintesc unde ne-am cunoscut prima dată – într-o lume a dragostei, unde cuvintele de multe ori sînt inutile. Creaţiile lor pline de sensibilitate mi-au arătat încă o dată că arta este un limbaj universal pe care îl putem învăţa uşor dacă ne deschidem sufletul. "Să ştiţi că au muncit foarte serios şi le-a plăcut foarte mult expoziţia. Copiii noştri sînt foarte talentaţi şi au nevoie de încurajări", ne-a spus preşedintele filialei Iaşi a ANCAAR, dna Carmen Ghercă.

Profil de prieten

În judeţul Iaşi sînt peste 300 de copii cu autism, dar şi adulţi care suferă de această tulburare. "Celor trecuţi de vîrsta majoratului nu le ştim numărul, iar aici este vinovată legislaţia. Ştiaţi că un copil este autist doar pînă la 18 ani? După ce a împlinit vîrsta majoratului el iese din această încadrare pentru că un ordin mai vechi al Ministerului Sănătăţii nu include această tulburare pentru adulţi. Noi dorim să rectificăm eroarea şi să schimbă ordinul, cu sprijinul parlamentarilor ieşeni Mihaela Popa şi Tudor Ciuhodaru. Aşa am putea să venim şi în ajutorul adulţilor cu autism", ne-a spus dna Ghercă, făcînd referire la toate persoanele din Moldova şi din ţară care suferă de această tulburare.

De la d-sa am aflat că filiala Iaşi a ANCAAR a obţinut acreditarea pentru înfiinţarea Centrului de zi pentru tineri şi adulţi, unde persoanele cu autism ar putea fi susţinute şi învăţa o meserie într-un atelier protejat.

Pînă acum, filiala ANCAAR a primit sprijin doar sprijinul părinţilor şi al cîtorva fundaţii umanitare. Foarte mult s-a implicat Fundaţia "Ancora Salvării", condusă de Inge Jose Smelik, un voluntar olandez cu inimă mare. D-sa a reuşit să înfiinţeze, la Şcoala Specială din Iaşi, două clase (I şi a II-a) pentru copiii cu autism. "Pentru noi a însemnat enorm. Aceşti copii trebuie integraţi în învăţămîntul de masă, aşa cum sînt în alte ţări", a atras atenţia dna Ghercă.


Clubul de week-end

Filiala ANCAAR are sediul într-o clădire de pe strada Sfîntul Andrei, pusă la dispoziţie de Primăria Iaşi. În două încăperi dichisite, copiii lucrează cu un psiholog, un psihopedagog şi un asistent social. În week-end participă la activităţi recreative, desenează, lucrează pe computer, fac sport şi învaţă chiar să-şi facă sandvişuri. "Interacţiunea este foarte importantă pentru ei. Noi încercăm să-i învăţăm lucruri practice, pe care omul le face zi de zi. Pe viitor ne propunem să extindem clubul de week-end, tot ca să venim în sprijinul copiilor. După ce ne vom amenaja un centru mai mare, dorim să-i invităm pe copii şi pe tineri să petreacă alături de noi un week-end complet. Vrem să amenajăm o structură de genul centrelor respiro care există în străinătate, în care ei sînt pregătiţi pentru viaţa independentă. Dorm în centru, sînt învăţaţi să-şi aibă de grijă, să-şi facă de mîncare. Sigur, la nivelul care poate fiecare, dar este foarte important pentru că astfel se pot integra în comunitate", ne-a dezvăluit dna Carmen Ghercă o parte din planurile filialei.

Totul ar părea mai uşor dacă ar exista şi un sprijin financiar mai consistent. Deocamdată, filiala ANCAAR are la dispoziţie doar contribuţiile părinţilor şi ale unor sponsori care au înţeles că dăruind, vor dobîndi.

• • •

Cu membrii filialei Iaşi a ANCAAR mă voi reîntîlni pe 2 aprilie, la un spectacol de gală la care lucrează deja de ceva timp cu steluţele de la Academia Show. Sub atenta coordonare a dnei Ligia Delia Grozdan, mentorul academiei, micuţii de la ANCAAR au învăţat să danseze şi îşi vor dezvălui talentele pe scena de la motelul "Bucium". "Va fi o seară caritabilă, în care dorim să strîngem fonduri pentru un microbuz cu care copiii cu autism să meargă la şcoală, în excursii", am mai aflat de la dna Ghercă.

Pentru 2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, filiala Iaşi a ANCAAR a lansat campania "Arată că îţi pasă", prin care ne putem oferi sprijinul acestor copii şi tuturor celor care suferă de această tulburare.

Maura Anghel


http://www.evenimentul.ro/articol/lumea ... vinte.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Apr 07, 2009 9:07 pm

01-04-2009


Autismul – călătorie într-o lume tăcută"Autismul nu este o boală, ci o tulburare neuro-biologică şi care ţine de abilitarea de comunicare a persoanei", ne-a spus, încă de la începutul discuţiei noastre, dna Carmen Ghercă, preşedintele filialei Iaşi a Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism. O persoană cu autism are o capacitate calitativ scăzută în interacţiunea cu ceilalţi, are dificultăţi în a-şi crea relaţii de lungă durată, evită să privească în ochi o altă persoană şi nu este interesată de contactul cu alţii, îi este greu să înţeleagă sentimentele şi reacţiile altora, are o capacitate scăzută de comunicare şi deseori nu foloseşte limbajul pentru a comunica. Are un comportament limitat, repetitiv şi stereotip în interese şi activităţi. "Pentru mulţi copii cu autism, jocul nu are variaţii şi este legat deseori de un anumit obiect. Ei folosesc greşit chiar şi jucăriile", ne-a explicat dna Ghercă, făcînd referire şi la unul dintre jocurile fiului ei: "Este un exemplu pe care îl folosesc des, pentru că este clasic. Robert nu se juca normal cu maşinuţa pe covor, ci o răsturna şi învîrtea roţile".

Un copil cu autism este diagnosticat cam pe la vreo 2-3 ani. "Copilul meu avea aproape doi ani, vîrstă pînă la care nu a dat nici un semn de autism. Am observat că începuse să-şi piardă din achiziţii. Nu mai răspundea la stimuli, părea că nu aude. Am făcut tot felul de investigaţii şi, la final, am aflat că era vorba despre autism", a derulat dna Ghercă un film al memoriei. Pentru ea, momentul de atunci a fost şi unul de reîntoarcere în băncile şcolii. A participat la foarte multe cursuri despre autism, a învăţat cum pot fi ajutaţi copiii care au o astfel de tulburare şi a început o luptă cu sistemul care le refuză multe lucruri copiilor şi adulţilor cu autism.

Prima măsură a fost deschiderea, la Iaşi, a filialei Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism, organism prin care a început să deruleze proiecte în sprijinul persoanelor care suferă de această tulburare. În general, oamenii se tem de diferenţe, acceptă cu greu ideea că alţii pot fi altfel. Despre persoanele cu autism ştiu doar că au probleme de comunicare, dar nu ştiu că au o gîndire concretă, că înţeleg ceea ce li se spune chiar dacă nu vorbesc, că pentru ele limbajul non-verbal este foarte important. Pentru o persoană cu autism poate fi greu să înţeleagă cuvîntul în adevăratul său sens, să sesizeze confuziile şi pericolele, să fie nesincer şi să înţeleagă nesinceritatea ori intenţiile ascunse din comportamentul altora şi sentimentele altora. De aceea, au nevoie de sprijin, iar aici un rol foarte important în are statul, care însă nu a făcut mare lucru.

Copiii cu autism trebuie integraţi în învăţămîntul de masă, aşa cum este în multe ţări, iar adulţii au nevoie de un loc de muncă, pe care însă mulţi li-l refuză.

Filiala Iaşi a ANCAAR, cu sprijinul Fundaţiei "Ancora Salvării", a reuşit să obţină două clase de elevi la Şcoala Specială "Constantin Păunescu". De ei se ocupă o echipă din care fac parte psihologi, psihopedagogi, un educator specializat, logopezi şi kinetoterapeuţi. "Faptul că petrec atît de mult timp la şcoală îi ajută pe aceşti copii să devină mai independenţi. Aici primesc cunoştinţe noi prezentate într-o manieră cursivă, după programe şcolare adaptate specificului tulburărilor din spectrul autist", ne-a mai spus dna Ghercă.

Săptămîna trecută, la Iaşi, a fost prezentă Anke van Wijk, consultant autism/logoped, de la "Lunet zorg", o organizaţie pentru persoane cu dizabilităţi mentale şi coordonatorul proiectului de formare profesională în domeniul autismului în Iaşi. "Este vorba despre copiii cu autism, nu despre copiii autişti, pentru că dacă analizăm fiecare persoană în parte, fiecare dintre noi are în el un element autist", ne-a spus dna Anke van Wijk. Cursuri despre autism vor mai fi organizate şi în următoarea perioadă, respectiv încă două întîlniri în acest an (iunie şi octombrie/noiembrie) şi anul viitor, în primăvară şi în toamnă, cînd va avea loc şi închiderea cursului de autism.

Timp de o săptămînă, la Centrul de Servicii Comunitare "Sf. Andrei" din Iaşi s-a desfăşurat training-ul cu tema "Intervenţia asupra copilului cu autism", organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, în parteneriat cu Organizaţia Z.Z.G. Olanda, reprezentată de dna Anke Van Wijk şi Asociaţia Stichting Dominique Roemenie Olanda, reprezentată de dna Antoinette Smits. Acest training face parte dintr-un proiect de formare de 3 ani, de care este responsabilă Fundaţia ZZG Olanda şi care are ca scop perfecţionarea celor care lucrează cu persoane cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA), în colaborare cu Facultatea Fontys din Olanda. "Prima colaborare dintre olandezi şi Centrul "Sf. Andrei" datează din 2006, cînd a fost înfiinţată o grupă pentru copiii cu autism, cu un sprijin de 2.000 de euro din partea olandezilor", am aflat de la dna Georgeta Ciobanu, şeful Centrului de Servicii Comunitare "Sf. Andrei".

Seminarul desfăşurat în perioada 23–26 martie a fost al patrulea organizat la Iaşi de specialiştii olandezi, primul simpozion avînd loc în mai 2007. Au mai urmat apoi două întîlniri, în mai 2008 şi noiembrie 2008, în cadrul cărora s-a discutat despre reabilitarea copiilor cu autism, metode de stabilire a diagnosticului, cauzele care determină autismul şi metode de recuperare ale copiilor cu autism. La aceste manifestări au fost invitaţi de fiecare dată logopezi specialişti în autism, psihologi, medici din Olanda, dar şi asistenţi sociali, educatori specializaţi care lucrează în centrele de plasament din Iaşi şi centrele de zi pentru copiii cu nevoi speciale, cît şi părinţii copiilor cu autism.

Printre proiectele de viitor ale specialiştilor olandezi se numără traducerea unor cărţi despre autism, care să vină în sprijinul specialiştilor români şi nu numai, dar şi implementarea unui proiect pilot, în colaborare cu Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii "Al.I.Cuza" Iaşi, care prevede înfiinţarea unui master în autism, pentru pregătirea tinerilor studenţi ieşeni.
Maura Anghel, Geanina Manolache

http://www.evenimentul.ro/articol/autis ... acuta.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Apr 26, 2009 9:20 pm

Spectacol cu îngeri Iasi

articol publicat la: duminica, 26 aprilie 2009Scenă: parte mai ridicată a unei săli de teatru, unde joacă actorii; subdiviziune a unui act dintr-o operă, marcată prin intrarea sau ieşirea unui personaj; acţiune capabilă de a impresiona, de a atrage atenţia, întîmplare interesantă. Asta este definiţia oferită de orice dicţionar, căreia noi îi adăugăm cortina, ca element de farmec, şi culisele, ca ingredient de mister.

Dar cum v-aţi imagina o scenă fără nici o delimitare fizică? Un spaţiu imens, unde singurele limitări sînt cele ale sufletului spectatorului care nu cunoaşte foarte bine misiunea artistului, dar pe care o descoperă treptat, cu fiecare clipă în care ochii absorb scenele şi le trimit înapoi sub formă de priviri calde, însoţite de zîmbete şi aprecieri nerostite?

Am păşit pe o astfel de scenă joi seară şi am avut impresia că pot privi lumea de la înălţimea Universului, chiar dacă eram doar pe una din colinele Iaşului, ce găzduieşte motelul Bucium. De fapt, scena a avut şi culise, însă translatate în sălile în care s-au pregătit protagoniştii spectacolului oferit pentru copiii aflaţi în grija filialei Iaşi a Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism (ANCAAR), şi cortină, ţesută din necunoaştere, dar sfîşiată apoi de dragostea pentru cei de lîngă noi.

Poveste cu un mail... tăcut

"Am aflat de copiii de la ANCAAR în urmă cu vreo trei ani, printr-un mail. O mămică ne ruga să organizăm împreună un spectacol pentru copiii cu autism. Nu ne-a oferit prea multe detalii, dar citind cuvintele pe care mi le dezvăluia ecranul computerului am simţit că trebuie să-i cunosc.


Am ştiut încă de atunci că voi dansa pentru ei, chiar dacă mesajul nu oferea prea multe lămuriri", ne-a spus dna Ligia Delia Grozdan, fondatorul Academiei Show şi unul dintre maeştrii de ceremonii ai spectacolului de caritate găzduit de motelul Bucium în seara de 2 aprilie, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.
La început a fost cuvîntul, apoi au venit, grefate pe pasiune şi dragostea pentru tot ce-i frumos şi bun, colaborările cu filiala ANCAAR. "Pentru noi a fost mai mult decît o provocare. Trebuia să dansăm împreună cu micuţi a căror comunicare are loc într-o lume tăcută", au recitit vedetele academiei dintr-un jurnal al gîndurilor.

Ajutată de fiica sa, Alina Cosoi, Ligia Delia Grozdan, lector la Catedra de mişcare scenică din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, a schimbat garderoba elegantă cu echipamentul din sala de antrenamente şi s-a pus pe treabă. Adică, pe dans şi pe muzică! "Nu se poate spectacol fără muzică şi nu vă refer la piesele pe care dansăm, ci la soliştii vocali. Cînd am început să lucrăm pentru copiii de la ANCAAR, am discutat şi cu prietena mea Anca Apetroaie, coordonatorul Corului Luceafărul de la Palatul Copiilor, iar răspunsul ei era cel pe care îl oferă de fiecare dată: DA!".

Între Braşoveanca şi Vangelis

Măiestria fostului antrenor de dans sportiv şi cea a cioplitorului de voci s-a văzut din nou în spectacolul de la motelul Bucium. Micuţii de la ANCAAR au dansat, nu glumă! Şi-au făcut intrarea pe scenă în ritmurile celebrei "Braşoveanca", iar în privirile lor se citea bucuria pe care au trăit-o şi în timpul repetiţiilor. Costumaţi ca şi vedetele autentice, copiii au dansat şi au reuşit să sfîşie cortina unei nepăsări date de necunoaştere.

"Copiii cu autism sînt foarte sensibili. Despre persoanele cu autism mulţi ştiu doar că au probleme de comunicare, dar nu ştiu că au o gîndire concretă, că înţeleg ceea ce li se spune chiar dacă nu vorbesc, că pentru ele limbajul non-verbal este foarte important. Pentru o persoană cu autism poate fi greu să înţeleagă cuvîntul în adevăratul său sens, să sesizeze confuziile şi pericolele, să fie nesincer şi să înţeleagă nesinceritatea ori intenţiile ascunse din comportamentul şi sentimentele altora", a spus preşedintele filialei ANCAAR, dna Carmen Ghercă. În schimb, invitaţii la spectacolul de caritate le-au înţeles sensibilitatea, dovedită şi de talentul lor, şi de modul în care au perceput dansul şi muzica. În acordurile unei superbe piese de Vangelis, copiii au ridicat în înalt o imensă eşarfă pictată de ei, ca un mesaj adresat tuturor celor care le acceptă prietenia.

"a mic de mînă"

"Zarurile au fost aruncate şi am înţeles că trebuie să le accept aşa cum au căzut", a fost mărturisirea mamei unui copil cu autism şi spusă tuturor printr-un film realizat cu sprijinul TVR Iaşi. Pelicula nu şi-a propus să surprindă lacrimi de deznădejde, ci să transmită un mesaj că şi copiii cu autism trebuie acceptaţi şi sprijiniţi. "Mulţi ani, aceşti copii au fost ascunşi şi n-am înţeles de ce. Ei au nevoie de dialog, de afectivitate, de recunoaştere. Trebuie să învăţăm să-i ascultăm, să-i cunoaştem, să-i integrăm în societate", a recitit dna Ghercă un pasaj al manifestului ei de luptă pentru micuţii de la ANCAAR.

Cu ajutorul Asociaţiei "Ancora Salvării", la Şcoala "Constantin Păunescu" din Iaşi s-au înfiinţat două clase pentru copiii cu autism. Din filmul prezentat de TVR Iaşi, i-am văzut cum scriau sîrguincioşi "a mic de mînă" şi cum repetau slove din alfabet.

Sănătate, flori de liliac...

Asta le-au urat şi le-au adus în dar prin cîntec Alexandru Ocu şi Diana Vartolomei, doi puşti teribili şi plini de talent, pe care talentul, ambiţia şi sprijinul oferit de Anca Apetroaie le-au umplut palmaresul de premii la festivaluri din ţară şi internaţionale. Joi seară, ei au oferit un microrecital, la fel ca şi Ştefan Atîrgoviţoaie, un puşti în clasa a doua, la Liceul "Octav Băncilă", care s-a retras în grabă după reprezentaţie, "ca să-şi facă temele pe a doua zi".

Prin cîntec, Teodora Andronache le-a adus mesajul lor de dragoste, Ştefan i-a întrebat "ce este o poveste" şi "cine a inventat cuvîntul", iar Alexandru şi Diana i-au încîntat şi cu un cîntec de petrecere.

... şi tombolă

Momentele copiilor au fost separate prin cîteva "sesiuni de caritate", adică tombole la care invitaţii au cîştigat lucrări semnate de copiii de la ANCAAR. Maşini şi alte figurine confecţionate măiestrit din biluţe, peisaje pictate în culori pastelate au ajuns la cei cărora copiii cu autism le-au ridicat cortina unei lumi pline de sensibilitate. "Vă asigur de întreg sprijinul meu şi nu fac aceste promisiuni doar în calitate de medic", a spus viceprimarul Gabriel Grigore încă de la deschiderea manifestării, lucru dovedit şi prin cele două bilete de tombolă pe care le-a cumpărat.

Senatorul Mihaela Popa, un apropiat al copiilor de la ANCAAR, nu a uitat de promisiunea de a le susţine cauza. Convinsă fiind că există o lipsă de coerenţă în legislaţia de la ministerele Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei, situaţie reflectată şi prin imaginea distorsionată pe care o au mulţi despre micuţii cu autism, Mihaela Popa a dat asigurări că va face tot ce este posibil pentru a schimba multe lucruri.

Catwalk cu dragoste

Cea de-a doua parte a spectacolului a fost rezervat modei. Purtînd creaţii semnate de Cristina Nichita – Nichi, evoluţia de pe un catwalk imaginar a fost deosebită şi a avut ca modele femei de afaceri celebre. Deosebită prin concept şi mesaj, modelul, gîndit ca ansamblu, a fost un duo dintre mamă şi fiică. "Trăim într-o lume plină de semne, iar mesajul nostru s-a dorit să fie unul al dragostei pentru copii. Trebuie să ne gîndim mereu la un mîine şi trebuie să îl asigurăm. Aceşti copii au avut şansa de a se naşte în familii cu posibilităţi materiale, dar nu trebuie să-i uităm pe cei cu care soarta nu a fost prea generoasă. Aici este rolul nostru de mame şi de femei de afaceri. Trebuie să ne gîndim mereu la un mîine", ne-a sfătuit Cristina Nichita.

Banii adunaţi din creaţiile purtate cu graţie de doamne şi de fiicele lor şi cei donaţi de reprezentantele patronatelor prezente la spectacol au fost oferiţi filialei ANCAAR. "Sînt primele noastre donaţii, dar nu vor fi ultimele. Este un început şi vom dezvolta această colaborare cu ANCAAR. Am fost alături de Cristina Nichita din prima secundă în care ne-a solicitat sprijinul. Trebuie să închidem, să cicatrizăm o rană. Avem puterea de a face acest lucru", a dat asigurări dna Viorica Surdu.

Sumelor oferite de modelele serii şi celor adunate din tombolă li s-au adăugat donaţii generoase, cu care care filiala ANCAAR doreşte să cumpere un microbuz pentru copii. "Este important pentru ei. Vor ajunge mai uşor la şcoală, vor merge în excursii şi în vizite. Aveam mare nevoie de un mijloc de transport", a spus dna Carmen Ghercă, după ce le-a mulţumit oaspeţilor şi sponsorilor spectacolului, la fel ca şi Cristina Nichita.

• • •

Scenă – un loc unde magia transformă în sublim spectacolul vieţii pe care îl trăim zi de zi, ca actori în roluri principale; o acţiune capabilă de a sfîşia cortina nepăsării, de a releva trăirile din culisele sufletului şi de a oferi singurul lucru după care tînjim cu toţii – dragostea.

Maura Anghel


http://www.evenimentul.ro/printview/spe ... ngeri.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Jun 24, 2009 1:09 pm

http://www.youtube.com/watch?v=53_Zi6C5 ... re=related

Autism - "Arata ca-ti pasa" campanie ANCAAR IASI
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Nov 25, 2009 8:48 pm

17-11-2009
Microbuz pentru elevii cu autism

Elevii cu autism au, de ieri, un microbuz care să-i transporte de acasă la şcoală şi înapoi. "Este vorba despre un ajutor pentru 30 de copii care învaţă într-un corp de clădire de la Şcoala Specială Constantin Păunescu. Sînt cîte 5-6 copii în fiecare clasă. Vorbim despre o grupă pregătitoare, două clase întîi şi cîte o clasă a II-a şi a III-a", a explicat Carmen Ghercă, preşedintele filialei ieşene a Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România. Microbuzul a fost achiziţionat în urma strîngerii de fonduri din cadrul campaniei "Arată că îţi pasă".

În Iaşi sînt peste 300 de copii cu autism aflaţi în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. Dintre aceştia, prea puţini sînt însă cei care beneficiază de terapii specifice, care să-i ajute să aibă o viaţă mai bună.

Anda Pintilie

http://www.evenimentul.ro/articol/micro ... utism.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Dec 04, 2009 7:12 pm

03-12-2009

Alături de copiii cu autismPentru a micşora distanţa dintre "noi" şi "ceilalţi", astăzi, ca de altfel pe toată perioada lunii decembrie, se marchează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, prin programul "Alături de tine". Asociaţia de părinţi "Irina Cozma" din Podu Iloaiei, împreună cu Şcoala "Al.I. Cuza" şi Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România - filiala Iaşi derulează acest proiect educaţional pentru formarea sentimentelor de toleranţă, empatie, iubire pentru semeni, socializare.

Programul a început în luna noiembrie, printr-o activitate de informare a elevilor din Podu Iloaiei asupra problematicii autismului ca tulburare de dezvoltare. În ziua de 5 decembrie, în cadrul activităţii "Toleranţă versus discriminare", elevii vor veni la Iaşi, la sediul ANCAAR, unde, în cadrul Clubului de week-end, vor participa activ, împreună cu copiii cu autism, la un atelier lucrativ.

Anda Pintilie

http://www.evenimentul.ro/articol/alatu ... utism.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Dec 15, 2009 9:26 pm

Serbare pentru copiii cu autism
Ong


iasi- 14 Decembrie 2009 - Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania- filiala Iasi, organizeaza cu sprijinul KidsLand Club, serbarea de Craciun dedicata copiilor cu autism.

Evenimentul va avea loc in data de 16.12.2009, ora 15.00, la Kidsland Club – Iulius Mall.
Aici, cei 40 de copii din cadrul asociatiei noastre, vor impodobi un bradut, cu ornamente confectionate de ei la scoala unde invata : « C-tin. Paunescu » (clasele speciale pentru copii cu autism) si la clubul de week-end, reprezentand sperantele lor pentru viitor.
Dupa spectacolul sustinut de copiii cu autism, copiii de la Academia Show coordonati de d-na Ligia Delia Grozdan si d-na Cosmina Paraschiv, impreuna cu copiii de la Palatul Copiilor coordonati de d-na Anca Apetroaie, il vom intampina pe Mos Craciun, care va sosi plin de daruri.
Acest gen de eveniment isi propune sa constituie un pas inainte in procesul indelungat de reabilitare a copilului cu dizabilitati, avand ca scop schimbarea mentalitatilor, a constientizarii importantei implicarii comunitatii in viata acestor copii, contribuind din plin la socializarea acestora si a familiilor lor.

Multumim sponsorilor principali: AVON Iasi, NICHI – Cristina Nichita si angajatilor ENDAVA care au pregatit personal cadouri pentru copiii din cadrul asociatiei noastre.
Multumim si celorlalti sponsori ai nostri: S.C. General Serv Electroconstruct SRL, RODOTEX, precum si partenerilor nostri: fundatia „Ancora Salvarii”.

Detalii privind evenimentul puteţi obţine la numărul de telefon 0729 914094, persoana de contact Carmen Ghercă.
Aşteptăm cu interes prezenţa dumneavoastră la acest eveniment.
Cine suntem? - suntem o organizatie neguvernamentala infintata in luna mai 2003, la initiativa fundatiei STAR of HOPE.
Misiunea asociatiei este imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu autism si a familiilor acestora.
Viziunea: O Romanie in care drepturile fundamentale ale personelor cu autism sa fie respectate prin crearea si sustinerea tutror puntilor de acces la ele
Scopul: Abordarea multidisciplinara in indentificarea, cunoasterea si satisfacerea necesitatilor si drepturilor persoanelor cu autism.
Beneficiari: copiii, tinerii, adultii cu autism si familiile acestora .
Ce ne dorim? Un centru de zi pentru persoane cu autism unde acestea sa poata beneficia de terapii specifice, individualizate, cu ateliere ocupationale pentru tineri si adulti.


ANCAAR Iasi, Carmen Gherca - presedinte: 0729 914094
(Adresa de email este ascunsa din motive de securitate)
www.ancaar-iasi.ro
whttp://www.comunicatedepresa.ro/Serbar ... ar-iasi.ro
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Dec 17, 2009 11:20 am

dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Feb 27, 2010 9:34 pm

Copiii cu autism vestesc primavara"


Sambata, 27 Februarie 2010 Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania-filiala Iasi si Fundatia Ancora Salvarii, coordonata de Carmen Gherca, organizeaza in perioada 1 martie - 8 martie 2010 expozitia "Copiii cu autism vestesc primavara". Lucrarile expuse in cadrul Centrului Comercial Felicia sunt realizate de copiii cu autism din Iasi, care frecventeaza Clubul de week-end si clasele Scolii Speciale Constantin Paunescu. Vizitatorii au posibilitatea sa surprinda talentul acestor copii deosebiti care s-au straduit sa aduca in suflete caldura primaverii.

Doritorii pot face donatii pentru infiintarea unui centru pentru tinerii cu autism. Cei mai multi dintre copiii autisti nu sunt valorificati indeajuns, petrecandu-si cea mai mare parte a timpului acasa. Lipsa unei ocupatii zilnice duce la frustrare si izolare, nu numai a lor, ci si a familiilor acestora. Prin urmare, primirea lor intr-un centru in care sa-si dezvolte anumite abilitati creste sansele lor de a participa activ la viata sociala si, mai ales, creste sansele ca, pe viitor, acesti tineri sa fie incadrati in locuri de munca protejate, pentru a-si castiga singuri existenta. Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica care ingreuneaza interactiunea sociala si abilitatile de comunicare. Cauzele specifice sunt inca necunoscute, iar incidenta autismului este in crestere, unu din 166 de copii fiind diagnosticat cu autism.

.Valentin HUTANU valentin•bzi.ro

http://www.bzi.ro/copiii-cu-autism-vest ... ara-159942
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue May 18, 2010 9:38 am

"Let's roll!" pentru persoanele cu autism din Iasi


Luni, 17 Mai 2010 17:14 Hits: 67 Eveniment Acesta este noul proiect demarat de masteranzii de la Facultatea de Economie si
Administrarea Afacerilor, din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza...

Scopul proiectului este strangerea de fonduri pentru amenajarea unui centru de zi destinat persoanelor cu autism.

Simbata, 22 mai, la cinema Victoria vor rula spoturi realizate de studenti din intreaga tara.Biletul costa 10 lei. Banii stransi vor fi folositi pentru amenajarea unui centru de zi destinat persoanelor cu autism.

"Ne-am dorit si ne dorim foarte mult sa iasa un eveniment bun si sa vina cat mai multa
lume pentru ca chiar avem ce promova si chiar trebuie sa ne sustinem valorile studentesti. Toate persoanele din astfel de orase au fost deschise la acest evenimnet. Noi speram ca pe viitor sa devina un festival, cu tot ce insemna acest lucru, cu premii. Toti banii pe care ii vom strange din vanzarea biletelor si ce am mai strans de la sponsori pana acum vor merge la asociatia ANCAR si ii vom sprijini in amenajarea unui spatiu de zi pentru persoanele cu autism", a declarat Oana Avadanii, student.

"Desi acum suntem la inceput si ceea ce este o dorinta foarte apropiata este cea de a incepe cu acest centru, de a incerca cat mai repede de a veni in sprijininul celor bolnavi. Pe parcurs dorim noi ca acest centru sa se dezvolte si sa devina o unitate protejata pentru a putea sa o autofinantam si sa oferim acestor tineri si un sprijin financiar", a declarat Carmen Gherca, presedinte Asociatia Nationala pentru Copii si Autism din Romania, filiala Iasi.

In judetul Iasi sunt peste 350 de persoane care sufera de autism.(Mihaela Obada,
Ceciliu Tabara,17 mai 2010)

Vezi inregistrarea video a stirii
http://telem.telem.ro/telem/stiri/eveni ... -iasi.html
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Next

Return to JUD IASI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron