in iasi nu sunt centre ABA

Moderators: camel, moderators

in iasi nu sunt centre ABA

Postby ralu_c » Sat Mar 27, 2010 3:10 pm

ma uit pe listele oraselor unde sunt centre Aba si sunt fericita ca orasul Iasi (orasul meu) lumea nu este fixata pe Aba si nu crede ca aceasta terapie face minuni si nici ca ar fi singura care poate ajuta (si nu vindeca, subliniez) copiii cu autism.

Va doresc intelepciune pentru a face alegerile cele mai bune si inimi usoare pentru a va implini planurile.
Fericirea este o calatorie, nu o destinatie! Si poate ca astazi este cea mai buna zi sa incepi calatoria!
ralu_c
 
Posts: 25
Joined: Mon Mar 27, 2006 9:27 pm
Location: IASI

Postby shakalu » Mon Mar 29, 2010 12:18 am

mda ... un mesaj de mare angajament din partea unui om care se preocupa de copii astia de prin 2006 daca nu ma insel eu . bine ca nu te bucuri ca nu exista centre ptr TEACH sau ptr PECS in orasul tau . atfel as fi fost ingrijorat rau de tot .
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby ralu_c » Mon Apr 12, 2010 7:38 pm

Noi combinam metodele TEACCH, PECS, ABA si informatiile importante pt a ajuta copiii!
Fericirea este o calatorie, nu o destinatie! Si poate ca astazi este cea mai buna zi sa incepi calatoria!
ralu_c
 
Posts: 25
Joined: Mon Mar 27, 2006 9:27 pm
Location: IASI

Postby shakalu » Tue Apr 13, 2010 7:38 am

succes raluca ! ma tot intreb de ce romanului ii place sa reinventeze roata in loc sa devina perfectionist in a o folosi ?!
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby dora » Tue Apr 13, 2010 12:56 pm

Suedezi la "Penilla", olandezi la "Ancora Salvării"


La Iaşi sunt câteva centre de zi care se ocupă de copiii autişti. La "Penilla" – centrul de reabilitare infantilă – a fost implementată aşa-zisa "metodă suedeză" care, conform directoarei centrului Eti Vasilache, pune accent pe nevoile copilului.

Centrul are mobilier nou, piscină cu bile pentru copii, o curte interioară verde, cu tobogan, băi impecabile, miros de mâncare bună de la bucătărie. În centru, conform directoarei, se află 15 copii cu afecţiuni din spectrul autist, însă mai sunt şi alţii cu dizabilităţi fizice. Pentru că "Penilla" nu mai e finanţată de doi ani de suedezi, în acelaşi spaţiu au deschis şi o grădiniţă particulară.
Centrul a fost înfiinţat în 1994. Ideea le-a venit din 1991 unor suedezi care au văzut la televizor cum trăiesc copiii cu dizabilităţi din România. 200.000 de dolari de la Guvernul suedez au stat la baza proiectului şi munca mai multor voluntari români şi suedezi. "N-am avut autişti de la început în centru, pentru că nu aveam know-how-ul. Suedezii ne-au şi pregătit în sensul acesta. La noi se vede diagnosticul, la ei e important copilul", explică directoarea. Care sunt paşii în cazul unui copil autist care ajunge la "Penilla"? "În primul rând, un diagnostic clar. Noi avem o comisie formată din medic, logoped, terapeut, neuropsihiatru", completează dr Vasilache. "TEACCH se află la baza acestei metode prin care vrem să ajungem la nivelul maxim de dezvoltare a copilului şi căutăm să ameliorăm şi să adaptăm totul la mediul lui. Folosim şi PECS, dar cu fotografii de transport, nu pictograme, adică sunt fotografii care pot pune şi în alt context termenul respectiv. Mai folosim şi medicaţie, Ripsolet, atunci când copilul se automutilează", precizează directoarea.

Suedezii, spune Vasilache, nu agreează terapia ABA, pentru că o consideră agresivă pentru copil şi scumpă pentru părinţi.

"Am sperat că-şi va reveni"
Eliza I. este o mămică pe care psihologul de la un spital de copii a îndemnat-o să-şi aducă băieţelul la "Penilla". "Am descoperit la 3 ani jumătate că are o problemă. Sincer să vă spun, am sperat în ceva spontan, că-şi va reveni, n-am crezut că e ceva aşa de grav. Acum merg şi la comisie pentru a-i obţine certificat de persoană cu handicap", spune femeia. Încercările de a-l integra pe cel mic la o grădiniţă particulară din Iaşi au eşuat, deşi băiatul e nonviolent. "Oamenii sunt deosebit de reticenţi când aud «autism», deşi nu ştiu ce înseamnă. Copilul vine la «Penilla» de un an şi jumătate şi am observat că e mai puţin nervos, se orientează mai bine, cere, relaţionează, recunoaşte obiectele, are vocabular, deşi sărac. La «Penilla» are program de la 9:00 la 16:00 şi plătesc 420 RON pe lună, plus transportul", explică Eliza I.

"Ancora Salvării"
Într-un apartament amenajat la parterul unui bloc din Iaşi se află Fundaţia olandeză "Ancora Salvării". Inga a ajuns în România impresionată de reportajele care au făcut înconjurul lumii despre cum sunt trataţi copiii la noi, moştenire comunistă. În Olanda muncea în domeniul terapiei ocupaţionale. Din 1996 a lucrat la un orfelinat din Moldova şi în 2002 a reuşit să înfiinţeze Fundaţia "Ancora Salvării". În sufrageria centrului, mai mulţi copii aşezaţi în jurul unei mese învaţă să decupeze diverse figurine. Sunt autişti din întreg spectrul, de la fetiţa care stă izolată pe un scăunel până la alta, extrem de expansivă, care ar vrea să îmbrăţişeze pe toată lumea. Două tutoare au grijă de opt-nouă copii. Centrul e finanţat exclusiv de olandezi. "Ne-am ocupat de autism de la început, pentru că nu era nimic în acest domeniu la Iaşi când am venit noi. Programul nostru începe la ora 8:00-8:30 cu lucru individual: unii sunt atraşi de litere, alţii de cifre, scriu, citesc. La ora 12:00 e pauza mare, când se ia masa. Durează mai mult, pentru că vor anumite feluri de mâncare, le combinăm, îi ajutăm să mănânce singuri. Apoi facem activităţi în grup, copiii sar la trambulină, ieşim cu bicicletele, cu tricicletele. Au ocazia să şi socializeze. Copiii stau la noi până la ora 16:00", explică Inga.
"Noi folosim aici TEACCH, o terapie adaptată nevoilor şi plăcerilor copilului şi «Give me 5», adică terapia se centrează în jurul a cinci întrebări: Ce am de făcut? Cum să fac? Când?
Unde? De ce? Folosim şi un pic PECS.

Încercăm să facem copiii creativi, să le arătăm că au voie să fie aşa cum sunt, nu să-i forţăm să fie ca noi.

Colaborăm şi cu Şcoala Specială «Păunescu» din Iaşi, unde s-au înfiinţat două clase speciale pentru copii autişti. Sunt câte cinci în clasă şi nu li se schimbă foarte mult programul faţă de ce fac aici. Ideea e că de acolo li se recunosc şi studiile. Ne gândim la viitor şi îi învăţăm să facă ceva", spune preşedinta "Ancorei". Pentru părinţi, costurile sunt de două milioane de lei pe lună plus transportul. Pentru cei care nu-şi permit, fundaţia acceptă orice sumă. E o mămică singură care dă
10 lei, atât cât poate. Inga speră ca statul român să se trezească şi să preia centrele de felul acesta.

•Ionela Gavriliu

de Irina Munteanu
29/10/2008 (Actualizat 7:00)

http://www.jurnalul.ro/stire-copii-spec ... 37432.htmlONG-URILE – TRATAMENTE DUPĂ POSIBILITĂŢI
În centrul “Ancora Salvării” din Iaşi se aplică terapia TEACCH. Preşedinta fundaţiei olandeze, Inge Jose Smelik explică de ce a ales această terapie. “Nu sunt de acord cu ABA, noi folosim TEACCH, pentru că e o terapie adaptată nevoilor şi plăcerilor copilului.

http://www.jurnalul.ro/stire-copii-spec ... 37370.html
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Apr 13, 2010 1:31 pm

Eu i-as intreba pe fiecare in parte(pe Ralu, pe suedezi, olandezi):

Ce ai face daca ar fi propriul tau copil in aceasta situatie?
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby desperados » Wed Apr 14, 2010 6:03 am

Dora,

Aceeasi intrebare le am adresat o eu direct dar fara un raspuns.....
Ma bucur ca la Iasi suntem cateva familii care promovam agresiv Aba si ma mai bucur ca inclusiv prin activitatea facuta cu cei de la Universitate la care a participat Alina Bobarnac studentii au inceput sa inteleaga ca exista alternative viabile
In ceea ce priveste metodele hibride gen TEACH,PECS,ABA si orice altceva o experienta recenta in cadrul unui proiect ma determina sa spun din pacate copii cu auitsm sunt departe de a beneficia de cele mai bune servicii cel putin in Iasi
Si sincer sper ca cel cae tipa mai tare nu va mai avea intotdeauna dreptate
PS ptr cei care lucreaza cu copii nostrii : trebuie sa primeze interesul copilului si nu sustinerea unei terapii sau alteia
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby ralu_c » Wed Apr 14, 2010 11:59 am

Si interesul copilului care este? sa raspunda ca un catelus la comenzile noastre sau sa devina independent in alegeri si in viata de zi cu zi?!

Sper ca nu aparam teorii, metode, ci cautam ce e mai bun pentru fiecare in parte, caci fiecare copil are nevoile proprii si stil diferit de invatare. Nu acuz dar nici nu laud ABA. La un anumit moment, in educatia copilului, te apropii mai mult de stilul Aba, apoi daca te deschizi si ii intelegi nevoile de om, esti dispus sa apelezi si la alte metode care merg pe principiul: adaptam manualul la copil, nu copilul la manual!

Si daca al meu copil ar avea autism, as face ce fac si cu cei cu care lucrez. I-as da ce am mai bun si tot ce stiu! Dar asta nu ar insemna mii de euro, Aba Aba Aba...pe paine, in niciun caz.

Eu as vrea sa stiu: chiar credeti ca Aba vindeca? Pt ca asta este impresia pe care o dau cei care sustin aceasta metoda.
Am auzit si in strainatate de Aba, ce-i drept nu atat de mult ca la noi, dar acolo ei nu sunt atat de inversunati si nu o folosesc atat de rigid cum se face la noi. Cred ca e important sa ai cunostinte suficiente incat sa poti si critica si aduce imbunatatiri unei metode, si nu sa o iei ca atare si sa o folosesti fara sa te mai intrebi daca e sau nu potrivita copilului TAU!

Cele bune!
Fericirea este o calatorie, nu o destinatie! Si poate ca astazi este cea mai buna zi sa incepi calatoria!
ralu_c
 
Posts: 25
Joined: Mon Mar 27, 2006 9:27 pm
Location: IASI

Postby dora » Wed Apr 14, 2010 12:19 pm

ralu_c wrote:Si interesul copilului care este? sa raspunda ca un catelus la comenzile noastre sau sa devina independent in alegeri si in viata de zi cu zi?!

Cele bune!Ralu,

e greu de crezut, dar un copil care raspunde ca un catelus la comenzi, fara sa aiba habar de continutul lor, la inceput, poate sa devina independent in alegeri, spontan, creativ si fericit!!!!
Trebuie sa incepi de undeva....
Daca nu intelege chiar totul, asta nu inseamna ca exercitiul e inutil sau repetarea lui -o catastrofa!
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby thea » Wed Apr 14, 2010 1:35 pm

ABA nu e o metoda, e o stiinta. Iti garantez ca inclusiv noi, oameni adulti functionam pe principii ABA. PECS este un sistem de comunicare, nu o terapie. Multi copii care fac aba utilizeaza PECS, subliniez UTILIZEAZA, nu fac PECS, acesta fiind o unealta. In nici un caz Aba nu exclude Pecs-ul sau vice-versa.
thea
 
Posts: 6
Joined: Mon Aug 03, 2009 10:59 pm

Postby dora » Wed Apr 14, 2010 6:44 pm

Ralu,

cred ca ar trebui sa te bucuri ca exista familii in Iasi care fac ABA, sa mergi sa vezi...si inregistrari mai vechi, si rapoarte, si ritmul in care se lucreaza...

Pentru inceput aici, usa e deschisa si pentru cei care
nu sunt parinti
cuzucghe@yahoo.com
"Fiecare parinte de copil cu autism are usa casei
mele deschisa"

Autor: Emilia CHISCOP
Data publicarii: 17/02/2009
* a spus aseara Mihaela Cuzuc, la lansarea campaniei "Impreuna invingem autismul"

Solidaritatea si speranta au adunat aseara citeva zeci de parinti, bunici, studenti la Psihologie si Asistenta sociala, reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si profesori la libraria Carturesti din Iulius Mall. Aici, asociatia "Inca o sansa" a lansat la nivel local campania "Impreuna invingem autismul". Asociatia a fost fondata de Mihaela si Gheorghe Cuzuc, parintii lui George (6 ani) diagnosticat cu autism in urma cu patru ani. Cu eforturi imense din partea familiei si a oamenilor milosi, George urmeaza de peste trei ani terapia ABA, cea mai populara dintre terapiile de recuperare a autismului, cu sanse de reusita de 50%, potrivit studiilor stiintifice din SUA. Pina acum, George a facut progrese importante, sustin parintii sai, cel mai important pas fiind aparitia vorbirii.
http://www.ziaruldeiasi.ro/local/fiecar ... isa~ni58un
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby stepacro » Wed Apr 14, 2010 6:50 pm

Draga Ralu,
ce ma intereseaza pe mine sa stiu este in ce pozitie te afli atunci cand iti exprimi aceste opinii: terapeut, tutore, coordonator, parinte sau... altceva?
Daca am priceput bine, te afli in echipa care lucreaza cu acesti copii...daca e asa, atunci desigur ca ai tot dreptul din lume sa crezi in una sau alta dintre metodele de pe piata. Poti sa asezi acesti copii si pe canapeaua psihanalitica, daca vrei....nu stiu insa daca rezultatele vor fi pe termen lung.
Si fiindca sunt in pozitia de a-ti raspunde la constatarea ta personala ca in strainatate e "altfel", poti sa-ti raspund ca te inseli.... poate e explicabil, in virtutea faptului ca in strainatate totul e altfel decat in tara. E un fals mit, te asigur....E doar patternul binecunoscut romanesc Ei, facem si noi ce putem, ca daca am fi in strainatate....Daca ne ascundem in spatele lui, n-o sa invatam niciodata nimic....nici din "strainataturi" si nici din greselile noastre.
Si iata cum pe spatele Aba au aparut tot felul de alte terapii, care mai bazate pe dragostea parinteasca, care pe nu stiu eu ce mai....si in aceste terapii oameni care n-au nici o treaba cu ..... meseria.....chiar daca sunt absolventi de profil.

Ma intristeaza sa aud astea....tot din Iasi am plecat si eu.... si nu cred ca orasul are vreo legatura cu oamenii lui....

Mult succes
Always let your conscience be your guide...
stepacro
 
Posts: 124
Joined: Tue Sep 08, 2009 4:19 am
Location: Montreal

Postby desperados » Thu Apr 15, 2010 6:40 am

Buna ralu

Numele meu e Mihaela Cuzuc si invitatia lansata mai sus e valabila
Astept sa impartasim impresii si sa te cunosc personal....daca nu te cunosc deja
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby stefania » Thu Apr 15, 2010 10:06 am

Nici nu stiu cu ce sa incep...daca mai merita sau nu sa scriu...oricum nu inteleg cei ce ar trebui sa priceapa ceva...
Intotdeauna am vrut sa-i intreb pe unii daca stiu intr-adevar ce inseamna ABA,am mari indoieli.Nu am intalnit inca niciun "terapeut"sau mare specialist din Iasi care sa aiba curiozitatea sa vina sa vada ce si mai ales cum lucram noi astia nebunii acasa cu copiii,sa vada cum au fost copiii astia,cum sunt acum si cat sunt de robotizati si dependenti in alegeri.E usor sa vorbesti fara sa ai habar de ce inseamna terapia in esenta ei.De unde stiti cat e de rigida ABA?Ati fost la vreo familie si ati vazut cum se lucreaza?
Ce as fi facut eu si copilul meu daca nu era ABA,forumul asta si multi parinti???As fi continuat sa-mi duc copilul la unul din centrele din Iasi,sa faca o combinatie de metode terapeutice,sa astept sa treaca timpul si "sa ma obisnuiesc cu ideea"....imi este si acum greu dupa atata timp sa ma impac ca am pierdut 2 ani din viata copilului incercand....
Ar fi multe de spus,multe adunate in 5 ani ,dar ma intreb daca are sens sa bat campii....oricum astept pe oricine vrea sa vada cum lucram si cat de traumatizant este lucrul pt copil si mai ales cat de neeficient.
stefania
 
Posts: 31
Joined: Sat Dec 11, 2004 8:20 pm

Postby shakalu » Sun Apr 18, 2010 9:49 pm

Merita Stefania ... merita pentru ca la un moment dat unul din copii astia care urmeaza sa devina specialisti isi va pune o intrebare . si poate dupa aceea va avea curiozitatea sa ... afle . si poate , cine stie , acel specialist va face la un moment dat diferenta pentru un copil , altul decat copilul tau . de aia merita .

e adevarat ca si pe mine ma omoara alegatiile de genul asta in care specialisti sau viitori specialisti isi dau cu parerea despre lucruri despre care nu stiu . sau in care ...combina si reinventeaza roata .
PECS e un instrument , nu o terapie . se foloseste si in ABA si in TEACCH.Ultimele doua sunt terapii ... apropiate ca si sistem de lucru , diferite ca rigoare si ca scopuri . Tare mult mi-ar place ca o data , in viitor , fiecare centru de stat sa folosasca TEACCH si fiecare institutie privata sa foloseasca ABA .... starea tutor copiilor si adultilor cu TSA ar fi alta .

si nu Ralu , ABA nu vindeca . pentru ca autismul nu este o boala . este o dizabilitate . ABA il ajuta pe copil sa-si creeze noi patternuri neuronale incat sa poate functiona aproape normal sau foarte normal in societatea si lumea inconjuratoare . ABA le ofera sansa sa inteleaga lumea si sa-si defineasca scopuri in viata . ABA ii "scoate" din autism si ii aseaza intr-un mod firesc in realitatea din jurul lor . Nu vor gandi poate niciodata asa cum gandesti tu dar vor intelege cum gandesti si vor avea parerea lor despre chestia asta ... mai mult decat atat , vor reactiona la toti stimulii societatii exact la fel cum reactionezi si tu . ai ascultat clipul audio de la inceputul sitului ? nu doar ca radu l-a recitat dar radu l-a si gandit in cea mai mare parte , cu ajustarile de rigoare legate de mesaj . el a facut cea mai mare parte din script cu ideile lui !
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Next

Return to JUD IASI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron