clase autism Sc Speciala C. Paunescu IASI

Moderators: camel, moderators

clase autism Sc Speciala C. Paunescu IASI

Postby dora » Tue Jun 16, 2009 7:38 am

Educaţia pentru elevii cu autism

Începând cu luna octombrie 2008 s-au constituit două clase formate din copii cu autism.


Efectivul fiecărei clase este de 5 elevi.De aceştia se ocupă o echipă multidisciplinară formată din specialişti de la Şcoala Specială Constantin Păunescu şi Fundaţia Ancora Salvării.

Mai concret: în această echipă sunt psihologi, psihopedagogi special, un educator specializat, un logopezi, kinetoterapeuţi.


Copiii s-au bucurat mult, în primă instanţă, de spaţiul mult mai mare pe care îl au la dispoziţie.


În primele luni au studiat plini de curiozitate elementele noului loc în care îşi petrec aproape 8 ore din fiecare zi.


Faptul că petrec atât de mult timp la şcoală îi ajută să devină mai independenţi. Aici primesc cunoştinţe noi, prezentate într-o manieră cursivă, după programe şcolare, însă adaptate specificului tulburărilor din spectrul autist.
După-amiaza au posibilitatea să se joace dar şi să îşi dezvolte manualitatea şi să creeze lucruri noi şi frumoase utilizând materiale oferite cu generozitate de fundaţie şi creativitatea domnişoarei educator specializat. De asemenea ei urmează terapiile necesare. În anumite limite, ei îşi pot alege activitatea pe care o vor desfăşura, manifestându-şi preferinţele. Astfel, se dezvoltă spiritul de iniţiativă care este un indicator al autonomiei personale.
Un fapt îmbucurător este acela, ca deşi copiii sunt acum inscrisi la şcoala si urmează programul şcolar, totuşi se păstrează o legătura strânsa si plina de beneficii pentru ambele parţi cu fundaţia ancora salvării. De exemplu, atunci când este timp frumos ieşim cu copiii la plimbare in aer liber in împrejurimile Iasului pentru ca ei sa-si mărească orizontul cunoaşterii si in mod practic si prin metode mult mai atrăgătoare.
http://www.ancorasalvarii.ro/ro/ro4.html


Filiala Iaşi a ANCAAR, cu sprijinul Fundaţiei “Ancora Salvării”, a reuşit să obţină două clase de elevi la Şcoala Specială “Constantin Păunescu”. De ei se ocupă o echipă din care fac parte psihologi, psihopedagogi, un educator specializat, logopezi şi kinetoterapeuţi. “Faptul că petrec atît de mult timp la şcoală îi ajută pe aceşti copii să devină mai independenţi. Aici primesc cunoştinţe noi prezentate într-o manieră cursivă, după programe şcolare adaptate specificului tulburărilor din spectrul autist”, ne-a mai spus dna Ghercă.
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Dec 15, 2009 9:57 am

Proiect al Fundatiei Ancora Salvarii si Scolii Speciale "Constantin Paunescu"

Centru pilot pentru integrarea sociala a copiilor cu autism
Autor: Dana CHIRU
Data publicarii: 12/10/2009In cadrul Scolii Speciale "Constantin Paunescu" functioneaza de anul trecut 2 clase cu copii care sufera de deficiente din spectrul autist.


De anul acesta numarul claselor a crescut, avand in vedere rezultatele obtinute pana acum. In judet numarul copiilor cu autism inscrisi in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi este de 320, majoritatea fiind din mediul rural.

De anul trecut, in cadrul Scolii Speciale "Constantin Paunescu" copiii care sufera de autism au pentru prima data posibilitatea de a se integra in societate. Acest lucru a fost posibil in urma colaborarii intre institutia de invatamant si Fundatia Ancora Salvarii."Colaborarea cu fundatia a fost demarata anul trecut. Initial au fost 2 clase de copii cu autism, iar acum am ajuns la 5.


Pentru acesti copii trebuie elaborat un plan de invatamant special, un plan care sa le permita integrarea sociala dupa terminarea studiilor", a precizat Sorin Danila, directorul Scolii Speciale "Constantin Paunescu".
Astfel, din luna septembrie, in cadrul scolii speciale functioneaza cele 5 clase cu cate 6 copii cu tulburari din spectrul autist.

De acestia se ocupa o echipa formata din specialisti din cadrul Fundatiei Ancora Salvarii si din cadre ale Scolii "Constantin Paunescu".
"Evolutia copiilor cu autism nu era recunoscuta de stat. Aceasta colaborare este un pas important pentru modificarea legislatiei. In cadrul proiectului, fiecare clasa este asistata de catre un specialist din cadrul fundatiei. Conform literaturii de specialitate, cel mai bun raport de educatie si de lucru cu acesti copii este 3 la 1", a precizat Inge Smelik, coordonatorul Fundatiei Ancora Salvarii.

Doar 23 de cadre didactice specializate in judet

Proiectul este printre primele de acest gen din tara.
"Am inceput sa primim chiar cereri din partea parintilor pentru a primi copiii la scoala. Inainte ei preferau sa ii tina acasa sub indrumarea unor asa-zisi specialisti. Integrarea in scoala, in comunitate, este cea mai buna terapie", a completat directorul Scolii Speciale "Constantin Paunescu".
Crearea acestor clase ofera copiilor cu deficiente din spectrul autist posibilitatea de a se integra in societate, chiar intr-o forma de profesionalizare.
In acest moment, conform statisticilor oficiale, in judet sunt 320 de copii cu autism inscrisi in baza de date a DGASPC Iasi.
Cea mai mare parte a acestora provin din mediul rural. In acelasi timp, in judet sunt doar 23 de cadre specializate in lucrul cu acesti copii in cadrul Scolii Speciale "Constantin Paunescu", in conditiile in care ar trebui ca un astfel de copil sa beneficieze de atentia unui cadru cu pregatire speciala.
http://flacarais.ro/cms/site/f_is/news/ ... 21779.html
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Dec 30, 2010 10:26 am

Iaşi: Înving autismul în sala de clasă
Dana Chiru
120 afişări

Marţi 28 dec 2010

foto: „ancora salvării“


Micuţii sunt ajutaţi de logopezi şi kinetoterapeuţi Zeci de micuţi din Iaşi cu tulburări de comportament învaţă carte la o şcoală din Capitala Moldovei. „Constantin Păunescu“, unde funcţionează de doi ani şi jumătate o clasă pentru ei. Dascălii sunt ajutaţi de logopezi şi kinetoterapeuţi din Olanda.

Viaţa soţilor Ghercă din Iaşi s-a schimbat radical când fiul lor Robert avea doi ani. „Nu prea mai vorbea, nu căuta să se joace cu ceilalţi copii, într-un cuvânt, era într-un regres brusc. În fiecare zi era mai rău“, spune Carmen Ghercă, mama copilului.


iA luptat cu depresia


Atunci au început şi vizitele regulate la psihologi şi psihiatri, dar fără efect. „Ne-au spus că are doar probleme cu vorbirea. Ne-au sfătuit să-i facem un control la ureche, poate nu aude bine. Am ajuns într-un final la un neurolog la Spitalul de Copii, care ne-a spus că are autism. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns acasă a fost să caut pe internet ce înseamnă acest lucru“, povesteşte Carmen, mama lui Robert. Pentru că şi-au dorit foarte mult un copil, părinţii au negat la început situaţia cu care se confruntau. Nimeni nu ştia să le spună ce să facă şi a urmat depresia.


„Plângeam încontinuu. Cel mai greu era că nu aveam cui să cer ajutor. După aceea mi-am dat seama că trebuie să fiu eu tare şi să fac tot ce pot ca să îmi ajut copilul“, povesteşte Carmen Ghercă. Pentru a-şi recăpăta copilul, soţii Ghercă l-au înscris într-o grădiniţă de stat, în Păcurari. Aici Robert a stat timp de doi ani, perioadă în care nu au observat niciun progres. Carmen a aflat apoi de şcoală în care copiii cu autism au şansa de a fi integraţi în societate. „De doi ani şi jumătate, la Şcoala «Constantin Păunescu» din Iaşi funcţionează clase de copii cu autism. Cadrele didactice lucrează alături de specialişti veniţi din partea fundaţiei. Se lucrează cu logopezi şi cu kinetoterapeuţi“, a explicat Inge Smelik, o tânără din Olanda care a înfiinţat la Iasi, în 2003, Fundaţia „Ancora Salvării“, pentru reabilitarea copiilor cu tulburări comportamentale.


Probleme cu programa


După ani întregi în care terapeuţii au lucrat alături de el şi de familia sa, acum Robert poate să comunice. „Vorbeşte“ cu mama şi cu cei din jur prin scris. „Vineri seara vine la mine cu agenda în care scriem tot ce trebuie să facă în săptămâna următoare“, spune Carmen Ghercă.


Inge Smelik s-a stabilit la Iaşi pentru că părinţii aveau nevoie de ajutorul ei. În 2003, când a început activitatea la fundaţie, avea grijă doar de trei copii, iar acum numărul lor a ajuns la câteva zeci. Cu cât micuţii înaintau în vârstă a apărut necesitatea integrării lor în alte forme de terapie. Astfel a apărut prima şcoală din ţară în care copiii cu autism au şansa de a fi integraţi în societate.


Deşi au fost probleme cu programa de studii, care trebuie adaptată pentru copiii cu deficienţe, cei care vin la Şcoala „Păunescu“ au învăţat să devină independenţi. Copiii sunt integraţi în clase de la grădiniţă la clasa a IV-a, iar educatorii încearcă să le formeze deprinderi care-i vor ajuta să se descurce în viaţă.

http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Iasi ... 60402.html
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to JUD IASI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron