INCA O SANSA, IASI

Moderators: camel, moderators

Postby Zugoor » Wed Feb 18, 2009 11:15 am

Pt. prima oara am vazut la IASI adunati la un loc ,parinti,bunici,tutori,logopezi,profesori,reuniti pt. a saluta aparitia acestei carti si pt. a incuraja lupta pt recuperarea acestor copii.
Sper ca acest eveniment sa fie primul dintr-o serie lunga.
Zugoor
 
Posts: 209
Joined: Mon May 01, 2006 9:29 pm
Location: iasi

Postby desperados » Wed Feb 18, 2009 11:44 am

Eu vorbesc din perspectiva -organizatorului deci s ar putea sa fiu un pic subiectiva
Din fericire au fost f multe persoane la aceste eveniment parinti care erau usor de identificat datorita lacrimilor din ochi ,copilasi ,profesori de la universitate care si au aratata disponibilitaea de a ajuta,presa,tutori
Dorinta noastra cea mai bmare a fost sa atragem atentia asupra acestei probleme care a devenit fff presanta si acuta
In ciuda celor spusede d na de la DGASPC iasi ca nu s ar inregistra o crestere a numarului de cazuri da la an sau mai mult ca ar fi o scade (sa cum reiesedin statisticilre acestei institutii) acesti copilasi sunt din ce in ce mai multi
Ce am realizat ? Sa atragem atentia asupra noastra si acesta este doar un prim pas
dIn pacate in ciuda faptului ca autoritatile locale au fost invitate acestea nu au dat curs invitatiei......
Dintre centrele care se ocupa de acesti copii nu au venit decat cei de la Star of Hope .din pacate cei mai inversunati adversati ai acestui tip de recuperare nu au dorit sa fie prezenti in ciuda invitatiilor facute personal prin telefon
Sper asa cum spunea si Zugoor sa nu fie decat primul dintr o serie mare deastfel de evenimente care sa vina in sprijinul familiilor care au un copilas cu autism
Din pacate noi ca si ong nou ne confruntam cu lipsa finantarilor ,cu lipsa unui spatiu adecvat care sa ne permita desfasurarea activitatilor ,
Dar sa speram ca toate acestea se vor schimba
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby dora » Wed Feb 18, 2009 5:45 pm

http://telem.telem.ro/telem/index.php?o ... &Itemid=37

Povestea Mea" din 17.02, ora 19.00
Vezi emisiunea din 17.02.2009 in format video


Mihaela Cuzuc si Carmen Gherca dupa lansare, despre autism
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Feb 22, 2009 2:45 pm

IMPREUNA INVINGEM AUTISMUL"-CAMPANIE PENTRU SUSTINEREA COPIILOR DIAGNOSTICATI CU AUTISM


Editat de Violeta Cincu


(CUZANET, Iasi, 17 februarie)

Sperante, vise si pasiune toate se regasesc in sloganul lansat luni, 16 februarie la startul campaniei "Impreuna invingem autismul".

Rafturi de carti, ceai, suflete de parinti si asistenti sociali. Nu este un tablou realizat de un pictor celebru, ci lansarea cartii "Lasa-ma sa-ti aud glasul" de Catherine Maurice, tiparita la Editura Curtea Veche.


La dublul eveniment organizat la Libraria Carturesti din Iulius Mall au participat atat parintii copiilor bolnavi de autism cat si oficiali ai organizatiilor guvernamentale.
"Inca o sansa"

Asociatia nonguvernamentala "Inca o sansa" militeaza pentru drepturile copiilor cu autism. Fonadatorul si presedintele asociatiei, Mihaela Cuzuc a reprezentat in cadrul campaniei "Impreuna invingem autismul" vocea mamelor care au copii bolnavi de autism.

Emotiile si trairile sufletesti au putut fi remacate in cuvintele Mihaelei Cuzuc deoarece este mama unui copil diagnosticat cu autism in urma cu patru ani. George, baiatul profesoarei Mihaela Cuzuc si al preotului Gheorghe Cuzuc are sase ani si sufera de "elemente de autism". Despre "eroul" ei, asa cum l-a numit, Mihaela Cuzuc a vorbit cu greu si si-a stapinit cu greu lacrimile. "Atunci cand un parinte primeste un astfel de diagnostic, din proprie experienta, va spun ca are un impact devastator, si noi vrem sa ii ajutam pe parinti , sa ii informam corect si realist. In Romania se pot face multe lucruri, dar din cauza unui determinism social si financiar, lucrurile tind sa devina dramatice. Un copil din spectrul autist are sanse reale la o viata normala, in limita posibilitatilor lui, pentru ca nimeni nu spune ca terapiile fac minuni, dar un copil are sanse prin aplicarea unei terapii individualizate, printr-o terapie adaptata", a marturisit Mihaela Cuzuc, presedinta asociatiei nonguvernamentale"Inca o sansa".

"Nimeni nu poate sa ne ia dreptul sa avem grija de copii nostri"

Eforturile pentru recuperarea unui copil care sufera de autism au fost caracterizate de catre Mihaela Cuzuc drept imense. Cu atat mai mult cu cat exista, potrivit iesencei, in prezent, o bariera sociala si una financiara. Mihaela Cuzuc a precizat faptul ca s-a lovit mereu de probleme, inca de la aflarea diagnosticului. E exemplificau cu lipsa de informare, de finantare, de specialisti si de lipsa de implicare din partea statului. Totodata, s-a aratat indignata de refuzul inregistrat atunci cand a incercat sa il integreze pe George in mediul social. Mai mult, atunci cand i s-a spus ca George nu mai are loc intr-o scoala publica, nu s-a dat batuta si a cerut sa i se raspunda in scris.. " Nimeni nu poate sa ne ia dreptul sa avem grija de copii nostri si nimeni nu are dreptul sa ne spuna Nu", au fost cuvintele Mihaelei Cuzuc, adresate tuturor parintilor prezenti luni, 16 februarie la Carturesti.

Curajul Mihaelei Cuzuc de a porni pe un drum lung pentru a-l ajuta pe George, a luat forma atunci cand a citit cartea lui Chaterine Maurice, "Lasa-ma sa iti aud glasul", carte lansata aseara. "Am citit aceasta carte pe drum, in timp ce veneam de la Bucuresti la Iasi, in limba engleza. Aceasta carte a fost imboldul, datorita ei noi am inceput sa practicam terapia ABA (Applied Behavior Analysis) si ne-a ajutat sa credem ca intr-o zi copilasul nostru va putea fi un copil normal, atat cat poate fi el de normal.

Le recomand parintilor care se afla in aceeasi situatie cu noi sa aiba curajul sa lupte si sa stie ca e foarte important acest lucru pentru copiii lor, pentru ca nimeni altcineva nu poate lupta. Ma astept, in urma acestei campanii, la o schimbare a mentalitatii celor din jur si la o mai mare implicare din partea autoritatilor ", a marturisit Mihaela Cuzuc.

Parintii refuza sa accepte boala copilului din motiv de rusine

Importanta unei diagnosticari timpurii, acceptarea unui astfel de diagnostic si lipsa de informare au fost punctate in discursul Mihaelei Cuzuc. "Autismul este o tulburare extrem de devastatoare si, din pacate, daca nu se face ceea ce trebuie facut, efectele in timp sunt de-a dreptul dureroase. Sunt o groaza de copii, 408 diagnosticati la nivelul judului Iasi. Din pacate, sunt convinsa ca sunt mai multi, pentru ca sunt copii care nu beneficiaza de un diagnostic adecvat, si sunt copii ai caror parinti nu accepta diagnosticul, implicit incadrarea intr-un grad de handicap". " Noi vrem si militam pentru un diagnostic corect si precoce. Este esential ca acesti copii sa primeasca un diagnostic cat mai devreme cu putinta pentru ca in felul acesta cresc sansele lor de recuperare", a adaugat Mihaela Cuzuc. Asistentul social Mihaela Zaharia a declarat ca numarul copiilor care sufera de autism este mult mai mare decat cel declarat. "Din experienta, din interactionarea cu parintii, acestia refuza sa inteleaga faptul ca au nevoie de ajutor, atat ei cat si copiii. De cele mai multe ori, parintii refuza sa recunoasca boala copilului din motiv de rusine, teama de ce zic cei din jur, sau din lipsa de informare", a precizat asistentul social Mihaela Zaharia, sef serviciu la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului.

"A lucra cu un copil autist este precum un puzzle"

Costurile unei terapii depasesc suma de 2 000 de euro lunar iar timpul alocat zilnic pentru recuperare este de opt ore, rezultatele sunt evidente dupa mai bine de cativa ani.
"Nu exista vindecare, exista doar remediu pentru recuperare si acesta este sufletul. Fiecare copil are un suflet, un fel de a fi special. Copilul este o sursa de energie. Desi recunosc uneori ca la finalul unei zile esti istovita, ai satisfactia unui zambet, a unui pas inainte.

A lucra cu un copil autist este precum un puzzle. Mai bine zis, este un bol de sticla care a fost aruncat de un perete si spart. Bucatelele de sticla s-au imprastiat, iar munca pe care o depun eu este sa le aduc mai aproape una de alta, sa adun fiecare bucatica. Scopul este sa creez din fiecare copil o persoana independenta, sa se poata juca singur", a declarat Alina Bobarnac, expert in terapia ABA.

Autoritatile ridica din umeri

Sediul asociatiei "Inca o sansa" este casa Mihaelei Cuzuc. Desi au fost depuse nenumarate cereri la Consiliul Judetean, raspunsul a fost acelasi "nu exista spatiu pentru asociatie".

Parintii copiilor bolnavi de autism sunt hotarati sa mearga mai departe si sa stranga semnaturi pentru ca aceasta insitutie sa poate functiona normal.

"Aportul institutiilor este, evident, insuficient. Probabil nu este intru totul eficient zbuciumul doar a unei parti. De asemenea, institutiile mari si cele publice au o inertie mai mare de a se adapta la provocarile intalnite. Poate fi o modalitate de a spune ca mai sunt multe de facut aici. Deseori, reprezentantii institutiilor inca nu au toate datele pentru a intelege importanta efortului care le este cerut din partea asociatiilor infiintate de parintii copiilor cu autism", a marturisit conf.dr. Tiberiu Soitu la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice, din cadrul Universitatatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi.


http://www.cuzanet.ro/index.php?option= ... &Itemid=48
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

informare medici de familie

Postby desperados » Tue Mar 17, 2009 10:03 pm

INVITATIE
Asociatia „INCA O SANSA” din Iasi in colaborare cu Asociatia Medicilor de Familie Vaslui va invita sa participati la prezentarea materialului „Autism -Ghidul medicului ” care a fost publicat cu sprijinul Fundatiei Romanian Angel Appeal , Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Fundatia Vodafone Romania si care va avea loc miercuri ora 15, la Hotel Europa Vaslui.
Prezentarea va fi facuta de catre :
- dr. Chiriac Gabriela , medic neuropsihiatru in cadrul Policlinicii Vaslui
-Mihaela Cuzuc ,vicepresedinte Asociatia’’Inca o sansa’’ pentru ajutorarea copiilor cu autism din Iasi


Autismul este o disfuncţionalitate neuro-biologică ce afectează persoana în toate ariile de dezvoltare. Afecţiunile din spectrul autist determină pe termen mediu şi lung costuri sociale şi financiare uriaşe suportate integral de familie, în contextul configuraţiei actuale a sistemului de protecţie şi servicii sociale. In ciuda tuturor aceste impedimente sansa la o viata normala poate fi facilitata printr-o diagnosticare precoce urmata de o terapie de recuperare adecvata nevoilor fiecarui copil.


Mihaela Cuzuc , vicepresedinte Asociatia „ Inca o sansa” Iasi
-tel. 0232 260967 ; 0766272525
- e-mail asociatia_ios@yahoo.com
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby desperados » Tue Mar 17, 2009 10:10 pm

INVITATIE
Asociatia „INCA O SANSA” din Iasi in colaborare cu Asociatia Medicilor de Familie Vaslui va invita sa participati la prezentarea materialului „Autism -Ghidul medicului ” care a fost publicat cu sprijinul Fundatiei Romanian Angel Appeal , Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Fundatia Vodafone Romania si care va avea loc miercuri ora 15, la Hotel Europa Vaslui.
Prezentarea va fi facuta de catre :
- dr. Chiriac Gabriela , medic neuropsihiatru in cadrul Policlinicii Vaslui
-Mihaela Cuzuc ,vicepresedinte Asociatia’’Inca o sansa’’ pentru ajutorarea copiilor cu autism din Iasi


Autismul este o disfuncţionalitate neuro-biologică ce afectează persoana în toate ariile de dezvoltare. Afecţiunile din spectrul autist determină pe termen mediu şi lung costuri sociale şi financiare uriaşe suportate integral de familie, în contextul configuraţiei actuale a sistemului de protecţie şi servicii sociale. In ciuda tuturor aceste impedimente sansa la o viata normala poate fi facilitata printr-o diagnosticare precoce urmata de o terapie de recuperare adecvata nevoilor fiecarui copil.


Mihaela Cuzuc , vicepresedinte Asociatia „ Inca o sansa” Iasi
-tel. 0232 260967 ; 0766272525
- e-mail asociatia_ios@yahoo.com cuzucghe@yahoo.com
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby desperados » Mon Mar 23, 2009 2:16 am

Maine are loc la Inspectoratul scolar Iasi lansarea proiectului Educatia Incluziva Sansa la normalitate a copiilor cu dizabilitati care este facut in parteneriat de Asociatia ''Inca o sansa'si Inspectoratul Scolar Iasi iar ca partener media avem alturi de noi pe cei de la Radio Nord est .Speram acesta sa fie un prim pas spre normalitate facilitind astfel accesul copiilor cu dizabilitati in scollile de ,masa
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby dora » Tue Mar 24, 2009 5:20 pm

Vesti bune de pe frontul de la Iasi...

Lupte, aliante, victorii...


Si un licar de speranta pentru noi toti
Cadrele didactice vor fi instruite cum sa lucreze cu copiii cu autismGeorge si-a facut chiar si prieteni printre colegii de gradinita, care doresc sa stea neaparat linga el", povesteste mama unui copil din Iasi care are autism.

Copiii cu autism au sanse mai mari de recuperare si de integrare daca invata in scolile de masa. Pornind de la aceasta idee demonstrata stiintific, la Iasi a fost demarata ieri, din initiativa Asociatiei «Inca o sansa», fondata de parintii unui copil cu autism, Mihaela si Gheorghe Cuzuc, o campanie de informare si sprijinire a copiilor bolnavi de autism, campanie care se adreseaza parintilor si cadrelor didactice.

Astfel, in urmatoarele doua luni, va fi derulat un program de formare pentru educatori si invatatori, care sa stie astfel cum se poate lucra cu acesti copii.


„Cind am citit proiectul, m-am gindit ca as fi putut fi chiar eu mama unui copil cu autism. Copilul cu nevoi speciale trebuie sa aiba dreptul sa traiasca normal, de aceea propun initierea unui curs, in parteneriat cu ISJ, pentru formarea cadrelor didactice pe aceasta componenta. La fel de necesara este insa si oferirea unei consilieri pentru parinti", a declarat Liliana Romaniuc, inspector general adjunct in cadrul ISJ.


In judetul Iasi, numai in 2008 au fost identificate 29 de noi cazuri de autism in rindul copiilor de pina la 7 ani. Statistic, 25 dintre copiii din judetul Iasi care sufera de aceasta boala sint in prezent integrati in scolile de masa, alti 33 invatind in scoli speciale.


„Includerea unui copil bolnav de autism intr-o colectivitate normala are beneficii si pentru copiii obisnuiti din clasa care devin empatici si toleranti", explica Andreea Schindler, asistent universitar in cadrul Catedrei de Asistenta sociala a Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi.

Mihaela Cuzuc, vicepresedinta Asociatiei „Inca o sansa", initiatoarea proiectului, a explicat beneficiile integrarii copilului sau la o gradinita publica.


„Am observat schimbari extraordinare dupa doar 3 luni de mers la gradinita, impreuna cu un profesor de sprijin sustinut de familie. De asemenea, am observat ca ceilalti copii il sustin, il ajuta si au inteles ca are o problema. George si-a facut chiar si prieteni printre colegii de grupa, copii care doresc sa stea neaparat linga el", a spus Mihaela Cuzuc. Campania de informare „Autismul in cuvinte" mai are ca parteneri Radio Nord-Est, Asociatia Studentilor Jurnalisti, „Ziarul de Iasi" si Teatrul „Luceafarul", care ofera bilete gratuite la spectacole copiilor cu nevoi speciale.


http://www.ziaruldeiasi.ro/local/cadrel ... ism~ni5bip
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Mar 24, 2009 10:37 pm

Luni, 23 martie, s-a dat startul campaniei „Autismul in cuvinte” - o campanie de informare si sprijinire a copiilor bolnavi de autism.


Proiectul a fost initiat de Radio Nord-Est Fm si Asociatia Studentilor Jurnalisti din Iasi (ASJ), in colaborare cu Laboratorul Multimedia Ringier si isi propune sa informeze parintii, cadrele didactice din invatamantul primar si prescolar si cadrele medicale cu privire la necesitatea unei abordari diferite a problemei copiilor cu autism, in procesul integrarii acestora atat in scoala, cat si in societate.

„Si copiii cu autism pot sa mearga la scoala!”

Asa cum anunta si numele campaniei, „Autismul in cuvinte” are la baza ideea de comunicare verbala si non-verbala, considerata motor al evolutiei noastre si al intregii societati umane. Comunicarea, insa, ii este deseori refuzata copilului care sufera de autism, si asta pentru ca intre el si lume se interpune un zid pe care un copil nu il poate depasi si prin care lumea, pe de alta parte, nu doreste sa gaseasca o portita de deschidere.

„Egalitatea este o utopie si perfectiunea practic nu exista, ci doar o relativitate acceptata de noi toti”, considera Vladilena Bacu, reprezentanta Radio Nord-Est Fm, subliniind absurditatea comportamentului de respingere fata de aceasta categorie de copii.


Cu toate acestea, societatea prefera sa-i eticheteze drept „anormali” si sa-i excluda din nivelul obisnuit al comunicarii umane. Ei se trezesc izolati, intr-o lume a lor, un labirint de sticla prin care vad lumea exterioara, asa-zis guvernata de normalitate, dar nu pot rupe barierele comunicationale pentru a-si gasi loc si pentru a-si arunca strigatul de ajutor spre toate insatantele incapabile, in acest moment, sa-i inteleaga.

Principalul motiv care sta la baza intergarii deficitare a copiilor cu autism in societate este lipsa de informare cu privire la ceea ce inseamna aceasta boala si care se manifesta, ca fenomen, atat la cadrele dicatice, cat si la medicii de familie si la parinti.

Este, in fond, ceea ce-si propun initiatorii acestei campanii de informare, sensibilizare si constientizare asupra autismului.

„As fi putut sa fiu mama unui copil autist”Declaratia ii apartine Lilianei Romaniuc, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi – institutie partenera in derularea acestei campanii. Abordand problema mai intai din perspectiva mamei, si abia apoi a functiei pe care o detine, Liliana Romaniuc a subliniat succint principalele aspecte care necesita atentia autoritatilor competente.

In primul rand, putini medici au capacitatea de a da un diagnostic in timp util, pentru a spori sansele de recuperare.


Presupunand ca este diagnosticat si se incepe procesul integrarii in scoala de masa, familia copilului autist se loveste de problema cadrelor didactice insuficient pregatite din acest punct de vedere, pentru ca nu exista cursuri, in invatamantul superior, care sa pregateasca viitorii profesori pentru o astfel de situatie. Nu in ultimul rand, si parintii au nevoie de consiliere. „E un lucru foarte important sa-ti accepti copilul pe care-l ai, chiar daca are probleme”, considera Liliana Romaniuc.

„Noi, ca parinti, trebuie sa devenim avocatii copiilor”

Una dintre sustinatoarele vehemente ale conceptului de educatie integrata este Mihaela Cuzuc, viceperesedinta Asociatiei „Inca o Sansa” si mama unui baietel autist, in varsta de 6 ani. , integrat cu profesor de sprijin la o gradinita normala. „Ideea acestei campanii a aparut in momentul in care, revenita din Bucuresti in Iasi, am sesizat ca lucrurile nu s-au schimbat”, declara Mihaela Cuzuc. Iar schimbarea mentionata ar trebui sa incapa, in urma desfasurarii campaniei „Autismul in cuvinte”, prin informarea medicilor de familie, care sa fie capabili sa identifice elementele de autism la varsta optima de 18-19 luni, urmand apoi promovarea une terapii de recuperarea in vederea pregatirii copilului pentru educatia integrata.

Pentru ca procesul integrarii sa poate incepe in conditii optime, este necesara asumarea in cunostinta de cauza a bolii copilului in primul rand de catre parinti. „Noi, ca parintii, trebuie sa devenim purtatorii de cuvant si avocatii copiilor nostri”, considera Mihaela Cuzuc.

La nivelul Iasului sunt institutionalizati 58 de copii cu autism

Mihaela Zaharia, seful Serviciului de evaluare complexa a copilului de la Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului Iasi, mentioneaza ca, la ora actuala, in evidenta DGAPC sunt 25 de copii cu autism sau elemente de autism integrati in scoala publica si alti 33 institutionalizati in scoli speciale, dar numarul real este mult mai mare. Parintii se feresc, insa, sa-i declare ca atare, fie pentru ca sunt insuficient informati si nu constientizeaza ca au un copil cu aceasta deficienta, fie din cauza reactiilor de retinere sau chiar agresivitate pe care le manifesta societatea la adresa lor.

„Noi, care avem un copil sanatos, refuzam sa ne punem in situatia parintilor unui copil cu probleme”, afirma Coca Vasiliu, inspector de specialitate privind invatamantul special integrat in cadrul ISJ Iasi, semnaland cazurile in care respingerea venita din partea parintilor celorlalti copii, din teama ca integrarea unui copil autist sa nu aduca dezavantaje educatiei copiilor lor, provoaca o reactie similara din partea cadrelor didactice.


„Fiecare dintre noi avem reactia, ca oameni, de respingere fata de necunoscut”, considera Coca Vasiliu.


Tocmai din acest motiv, este nevoie sa se deschida calea spre cunoastere, spre intelegerea faptului ca a primi in colectivul scolar un copil autist nu inseamna contaminarea celorlalti elevi cu elemente comportamentale negative, ci mai degraba formarea atitudinilor sociale de empatie, prietenie si toleranta.


Lungul drum spre o integrare de tip romanesc

„Integrarea noastra va fi una de tip romanesc, nu se poate compara cu cea din Statele Unite, dar important e ca se face”, considera Andreea Schindler, asist.univ.drd. la Catedra de Asistenta Sociala a Facultatii de Filosofie si Stiinte Sociale din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi.

n semn ca exista motive de optimism, la acest inceput de drum, il constituie faptul ca, in ultimii ani, a crescut numarul copiilor sub 7 ani, diagnosticati cu autism, de la numai doua cazuri, in 2003, ajungandu-se la 29, la sfarsitul lui 2008.

Copiii cu autism trebuie pregatiti pentru integrarea in societate, iar societatea trebuie pregatita pentru a-i accepta si pentru a-i intelege. Este un drum lung, pe care trebuie sa-l parcurga alaturi parinti, specialisti in domeniu, medici, cadre didactice, dar si autoritatile competente si cu putere de decizie, pentru a da o sansa la o viata decenta si normala copiilor bolnavi de autism.

Alina-Dora Toma

http://iasi.comunicat.ro/tag/autismul-in-cuvinte
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby desperados » Thu Mar 26, 2009 8:45 pm

Pe 2 aprilie, arata ca iti pasa de copiii bolnavi de autism!

Autor: Claudia CRAIU
Iesenii sint invitati pe 2 aprilie, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, in Piata Palatului Culturii, pentru a-si manifesta solidaritatea fata de persoanele bolnave de autism.

Toti cei care doresc sa realizeze alaturi de parintii copiilor cu autism o fundita din piese de puzzle, simbol al luptei pentru un viitor mai bun pentru acesti copii, sint invitati de la ora 10.00 in Piata, de Asociatia "Inca o Sansa", fondata de Mihaela si Gheorghe Cuzuc, parintii unui copil cu autism.

Evenimentul face parte din campania "Arata ca iti pasa", initiata de filiala Iasi a Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism (ANCAAR). "Este foarte important ca parintii copiilor care sufera de autism sa fie uniti, sa lupte pentru drepturile acestora, pentru schimbarea legislatiei si a sistemului. Evenimentul de pe 2 aprilie ofera aceasta posibilitate: de a se face auziti", explica Carmen Gherca, presedinta filialei iesene a ANCAAR.

Desi in judetul Iasi sint inscrisi in evidentele Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului 301 de copii cu autism, Carmen Gherca nu se asteapta ca toti parintii acestora sa fie prezenti la manifestare.

"Din pacate, unii dintre parinti sint mai putin solidari, sint interesati doar de cazul copiilor lor, iar altii inca nu sint dispusi sa accepte boala acestora, ceea ce nu este o solutie", spune Carmen Gherca, care spera ca toti iesenii carora le pasa de acesti copii sa li se alature pe 2 aprilie.

Campania "Arata ca iti pasa" include si un eveniment caritabil, care va avea loc in aceeasi zi, de la ora 18.00, la Motel Bucium. Scopul acestuia este de a stringe bani pentru achizitionarea unui microbuz, de care copiii bolnavi de autism au nevoie pentru a merge la scoala si a participa la actiunile organizate de ANCAAR, filiala Iasi.

Actiunea de joia viitoate este realizata cu sprijinul Primariei Iasi, Fundatiei Romanian Angel Appel, FDSC, Fundatiei Vodafone Romania si Fundatiei Pentru Voi.
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Ghidul medicului

Postby somalezu » Sat Apr 04, 2009 5:02 pm

Desperados tocmai m-a rugat sa postez eu mesajul de mai jos (din cauza unor probleme tehnice, nu a putut-o face personal).

INVITATIE
Asociatia „INCA O SANSA” din Iasi in colaborare cu Asociatia Medicilor de Familie Iasi va invita sa participati la prezentarea materialului „Autism -Ghidul medicului ” care a fost publicat cu sprijinul Fundatiei Romanian Angel Appeal , Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Fundatia Vodafone Romania si care va avea loc sambata 4 aprilie ora 10, la hotelul Ramada
Prezentarea va fi facuta de catre :
- DR Laura I lascu ,medic neuropsihiatru infantil in cadrul spitalului de copii Sf Maria
-Mihaela Cuzuc ,vicepresedinte Asociatia’’Inca o sansa’’ pentru ajutorarea copiilor cu autism din Iasi

Pachetul de materiale de screening pentru autism (poster şi ghid), a fost elaborat de catre organizaţia Help Autism Now Society din Statele Unite care a acordat permisiunea organizatorilor campaniei Impreuna Invingem Autismul sa il traduca in limba romana.
Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, împreună cu partenerul lor oficial Fundaţia Vodafone România susţin campania de informare pentru ca autorităţile, medicii, oamenii, societatea să conştientizeze că un diagnostic pus corect şi la timp şi o terapie adecvată pot ajuta un copil cu autism să ducă o viaţă aproape normală.
Campania a debutat la Librăria Cărtureşti din Bucureşti cu o expoziţie de fotografii emoţionante a 23 de copii frumoşi, delicaţi, sensibili care se luptă zilnic să iasă din captivitatea lumilor lor speciale. Printre temele prezentate se va afla şi subiectul diagnosticului precoce al autismului la copil. Această temă suscitata interes şi discuţii , întrucât până acum informaţiile legate de instrumentele de screening şi de evaluare şi monitorizare a copilului cu autism au lipsit pina acum sau sunt de mult depăşite. Aceasta în condiţiile în care rolul medicului de familie este unul esenţial în stabilirea şi confirmarea unui diagnostic precoce de tulburare din spectrul autismului (TSA).

Rolul medicului de familie în stabilirea şi confirmarea unui diagnostic de tulburare de spectru autist este foarte important, el fiind prima verigă care ajută în recuperarea acestor copii. De aceea, De aceea, intalnirea cu medicii din Iasi reuniti in cadrul asociatiei medicilor de familie, ce se va desfăşura în perioada in data de 4 aprilie, este unul dintre momentele esenţiale de diseminare a informaţiilor despre autism prin intermediul broşurilor realizate în campania “Împreună învingem autismul!”.
Campania, care se desfaşoară în perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009, continuă în luna următoare cu o acţiune intensă de advocacy pentru creşterea gradului de implicare a autorităţilor publice competente pentru a răspunde nevoilor copiilor cu autism din Român

Autismul este o disfuncţionalitate neuro-biologică ce afectează copiilor în toate ariile de dezvoltare. Afecţiunile din spectrul autist determină pe termen mediu şi lung costuri sociale şi financiare uriaşe suportate integral de familie, în contextul configuraţiei actuale a sistemului de protecţie şi servicii sociale. In ciuda tuturor aceste impedimente sansa la o viata normala poate fi facilitata printr-o diagnosticare precoce urmata de o terapie de recuperare adecvata nevoilor fiecarui copil.


Mihaela Cuzuc , vicepresedinte Asociatia „ Inca o sansa” Iasi
-tel. 0232 260967 ; 0766272525
- e-mail asociatia_ios@yahoo.com ; cuzucghe@yahoo.com
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby dora » Mon Apr 26, 2010 12:49 pm

Seminar despre autism la "Cuza"

Autor: (D.C.)
Data publicarii: 26/02/2010


Asociatia "Inca o sansa" organizeaza vineri un seminar cu tema "Autismul - cercetari si experiente practice ale terapiei ABA".

Acesta va fi sustinut de Alina Bobarnac, consultant in terapie comportamentala aplicata, si de Mihaela Cuzuc, reprezentantul asociatiei organizatoare. Seminarul are loc in Sala D 301 a Universitatii "Al.I.Cuza".

http://www.flacarais.ro/cms/site/f_is/n ... 31994.html
dora
 
Posts: 3782
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Previous

Return to JUD IASI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron