Litiu

Moderators: camel, moderators

Litiu

Postby dora » Sat Oct 15, 2016 9:51 am

TERAPIE MULTIFOCALĂ ÎN TULBURĂRILE DE LIMBAJ LA COPILUL AUTIST

Autor: Ionela Ciocan Stanescu


Sunt prezentate detaliile recuperării satisfăcătoare a unei fetiţe cu tulburare autistă formă severă care a beneficiat de asistenţă susţinută, complexă şi individualizată psihopedagogică, logopedică şi medicamentoasă în care pe post de coterapeut au fost implicaţi statornic atât familia cât şi cadrele didactice din grădiniţă şi şcoală.Deoarece terapia era sever blocată de lipsa de cooperare cu fetiţa s-a impuns un nou consult psihiatric în vederea găsirii unei formule terapeutice care să asigure un contact mai bun. S-a trecut pe: Zuclopentixol (Clopixol- 2 picături dimineaţa şi la prânz) şi Carbonat de litiu 300 mgr pe zi sub controlul periodic al litemiei.

Contactul cu copilul s-a ameliorat promt şi vizibil.
Observasem variaţii în terapia logopedică, încă de la început, făcând trimitere şi la medicamentele pe care le avea prescrise. Agitaţia psiho-motrică, nervozitatea şi lipsa de cooperare, fie cu mine, fie cu mama, în faţa oglinzii, sau privind în ochii persoanei cu care lucra, interacționa în intervale foarte scurte, de câte o secundă, m-au determinat să oprim schema medicamentoasă veche şi să apelăm la o altă evaluare neuro-psihiatrică.
S-a confirmat diagnosticul, dar s-a considerat că este necesar o intervenție multifocală: medicamentoasă: CLOPIXOL(2 picături, dimineață și prânz),și LITIU(300 mg pe zi), S-a efectuat si litemia, care avea valuarea sub 0.


Au fost făcute și se fac și în prezent, analize, periodic pentru stabilirea litemiei, pentru a putea fi ţinută sub control, observând oscilaţiile care au apărut la nivelul valorilor, în funcţie de anotimp, solicitare şi implicarea copilului în diferite activităţi. De-a lungul anilor, schimbările comportamentale, modul în care au fost făcute achiziţiile, au avut legătură şi cu gradul de asimilare al litiului în organism. Au variat și dozele de clopixol, în funcției de gradul de solicitare a programului terapeutic și de integrare în diferite medii sociale ale copilului:grădiniță, mergând neînsoțită, chiar de la început, locuri de joacă, parcuri.
http://snpcar.ro/revista.php?level=arti ... 015&id=560
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to MEDICAMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest