Colaborare cu universitati

Moderators: camel, moderators

Colaborare cu universitati

Postby somalezu » Sat Mar 14, 2009 7:08 pm

Luna trecuta am fost prezent la o conferinta a profesorului italian Cuomo (cred ca asa se scrie). Nu vreau sa discut aici despre continutul central al acelei conferinte ci despre un lucru care ni s-a spus acolo : "colaborati cu universitatile, folositi-va de studenti !".
Ei bine, ideea asta imi da tarcoale de cateva saptamani.
Avem nevoie de ajutor pentru diverse proiecte de interes pentru intreaga comunitate a celor afectati de Tulburarile din Spectrul Autist si cred ca astfel de proiecte pot fi propuse drept proiecte de semestru sau de an pentru studentii din diverse universitati.
Exemple de astfel de proiecte :
- scurte documentare de instruire pentru medici pediatri si medici de familie (de genul celui de la http://www.invingemautismul.ro/resurse.php) sau pentru educatori de gradinita. La realizarea tehnica a unor astfel de documentare de intruire pot participa studenti la regie / imagine / etc.
- studii comparative ale costurilor terapiei la varste mici versus costurile de asistenta sociala pe intreaga perioada a vietii in cazul celor care nu beneficiaza de terapie intensiva timpurie (de tipul studiului referit la http://www.behavior.org/autism/index.cf ... enefit.cfm ). Probabil studentii de la Ase ar putea da o mana de ajutor?.
- anchete sociologice de demonstrare a eficientei terapiei ABA (chestionare realizate de catre cei de la psihologie si interviuri cu sute de parinti de pe acest forum realizate de studenti de la sociologie?).
- o baza de date (expusa sub forma unui site web) in care sa se poata inscrie cazurile TSA din Ro (cu date personale, diagnostic, istoric de tratament si terapie, evident cu respectarea confidentialitatii). Realizabil foarte usor de catre studenti la diferite facultati de informatica (automatica, cibernetica, etc) si foarte util atat in cercetare cat si in dialogul cu autoritatile (argumenteaza cazuistica, eficienta terapiilor, etc).
- un recensamant (sau macar o estimare) a numarului de personane afectate de TSA in Romania. Posibile surse de informatie ar fi : centre de diagnostic (gen Obregia), institutii ale statului (de tipul directiilor de protectia a copilului, scolilor sociale sau institutiilor unde sunt internate persoane mature cu autism), centre de terapie si suport (de genul centrului din Focsani despre care am citit pe forum si care avea parca vreo 45 de copii in evidenta), forum-uri si alte resurse online (autism.ro sau petitia pentru o educatie adecvata semnata de cca 2000 de parinti). Un studiu care sa documenteze numarul de persoane cu autism din Romania ar fi extrem de util in cadrul discutiilor cu autoritatilor. Ce fel de studenti ar trebui sa se implice in proiectul asta .. imi spuneti voi.

Ei bine da, poate n-am gasit cele mai elocvente proiecte care pot fi abordate in acest mod. Ideea insa ramane : in fiecare an, studentii se implica in foarte multe proiecte "teoretice"; o colaborare cu profesori universitari din diverse domenii ar putea fi foarte benefica pentru comunitatea TSA si motivanta pentru studentii care pot aplica teoria invatata in timpul anului in proiecte reale, cu impact social.

Ce proiecte considerati ca ar putea fi abordate (partial sau integral) intr-o astfel de modalitate ? Ce contacte aveti prin universitati ?
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby oanaA » Fri Mar 20, 2009 3:37 am

O idee bine venita.Scriu dupa mult timp,dar greu gasesc portite sa fac acest lucru ,terapia cu copilul meu imi ocupa tot timpul,pentru ca doar eu lucrez cu el,cu sprijinul primordial al unei domnisoare psiholog ,Luca Mihaela.Sunt studenta la psihologie si mama de copil autist,credeti-ma ca sunt multi studenti care nici macar nu stiu ce inseamna cuvantul autism,o astfel de campanie in universitati,ar aduce multe persoane cu picioarele pe pamant si ar vedea poate ca ,studiile care le fac ar putea ajuta suflete de copil nevinovat,nu doar cupluri care se despart si cazuri care aduc multi bani,poate ca sunt mama si asta imi schimba mentalitaea ,dar inca nu sunt sigura!O seara buna!
oanaA
 
Posts: 21
Joined: Tue Nov 25, 2008 2:21 pm

Re: Colaborare cu universitati

Postby dora » Mon Mar 23, 2009 8:21 pm

somalezu wrote:Ei bine, ideea asta imi da tarcoale de cateva saptamani.
Avem nevoie de ajutor pentru diverse proiecte de interes pentru intreaga comunitate a celor afectati de Tulburarile din Spectrul Autist si cred ca astfel de proiecte pot fi propuse drept proiecte de semestru sau de an pentru studentii din diverse universitati.
Ce proiecte considerati ca ar putea fi abordate (partial sau integral) intr-o astfel de modalitate ? Ce contacte aveti prin universitati ?
E o idee excelenta, Somalezu!

studentii ar putea ajuta enorm...iata un exemplu

Autismul, în dezbatere la ISJ


Membrii Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti vor derula, în intervalul 23‑29 martie, o campanie de informare asupra problemelor copiilor autişti.

Demersul "Autismul în cuvinte" va beneficia de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean, instituţie care îşi va asuma şi oficiile de gazdă. La sediul Centrului de Resurse şi Proiecte Educaţionale, se vor organiza zilnic o serie de conferinţe pe această temă.

Întîlnirile se adresează în primul rînd cadrelor didactice care activează în învăţămîntul preşcolar şi primar, precum şi părinţilor ai căror copii suferă de autism. Obiectivul campaniei este de informare cu privire la aspectele medicale, dar şi standardul foarte scăzut al tratamentelor disponibile şi finanţate de statul român. Organizatorii îşi mai propun activităţi de distribuire a unor materiale cu rol informativ în spitalele, grădiniţele şi şcolile ieşene.

Noţiuni fundamentale despre simptomele şi tratamentul autismului vor fi astfel asigurate, iar organizatorii speră că mesajul lor adresat autorităţilor, personalului specializat şi opiniei publice se va face nu doar auzit, ci şi aplicat. Pentru că şi cei ce gîndesc prin imagini, desene sau simboluri merită atenţie. (R.Sofian)


http://www.evenimentul.ro/articol/autis ... a-isj.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby somalezu » Tue Mar 24, 2009 3:03 am

Tare frumos ce fac studentii de la ISJ.
Si evident .. au suportul nostru (si in privinta materialelor si in privinta "marturiilor" ca se poate invinge autismul). Nu prea mi-e clar cum ii putem contacta .. dar daca cineva care are o legatura cu aceasta initiativa citeste forumul, e bine sa stie ca suntem alaturi de ei si ca ne dorim sa dam o mana de ajutor . pentru a fi ajutati.
Toate cele bune,
Cosmin
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby dora » Thu Apr 09, 2009 5:26 pm

Printre proiectele de viitor ale specialiştilor olandezi se numără traducerea unor cărţi despre autism, care să vină în sprijinul specialiştilor români şi nu numai, dar şi implementarea unui proiect pilot, în colaborare cu Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii "Al.I.Cuza" Iaşi, care prevede înfiinţarea unui master în autism, pentru pregătirea tinerilor studenţi ieşeni.
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to GRADINITE,SCOLI, UNIVERSITATI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron