Certificat de orientare scolara?

Moderators: camel, moderators

Certificat de orientare scolara?

Postby tudorella » Sun Jan 04, 2009 2:04 pm

---
Last edited by tudorella on Sat Oct 30, 2010 4:54 pm, edited 4 times in total.
tudorella
 
Posts: 5
Joined: Mon Jan 07, 2008 11:04 am

Postby seba8nst » Sun Jan 04, 2009 3:41 pm

In cazul fetitei mele, care a urmat cursurile normale incepand de la grupa mica, deci 4 ani de gradi (mica, mijlocie, mare, pregatitoare) si acum este in clasa 1, tot la o institutie scolara normala si nu una speciala, acel certificat a reprezentat numai o foaie de hartie de pus la dosar. Persoanele care au lucrat cu ea, educatoarele, ajutoarele etc. s-au bazat pe cunoasterea directa, intuitie si propriile cunostinte/experiente, si nu pe continutul actelor din dosar. Am avut insa noroc de persoane capabile si intelegatoare, care s-au descurcat foarte bine. Cred ca certificatul respectiv poate fi folositor numai intr-o prima faza de documentare, si pentru o cunoastere indirecta. Cei care vor lucra cu copilul oricum il vor cunoaste in timp. Poate la inceput isi vor forma totusi o idee si le va folosi.
seba8nst
 
Posts: 209
Joined: Sat Oct 16, 2004 8:46 pm

Postby dora » Fri Feb 20, 2009 1:54 pm

La ce foloseşte certificatul de expertiză şi orientare şcolară?


Joi, 11/10/2007 - 15:22 — aura


Certificatul de expertiză şi orientare şcolară este actul prin care se atestă că posesorul acestuia, respectiv copilul cu cerinţe educative speciale are nevoie de servicii educative speciale în cadrul şcolii sau la domiciliu, servicii ce vin în întâmpinarea problemelor de învaţare pe care le întâmpină acesta.


Prin acordarea certificatului de expertiză şi orientare şcolară se asigură la nivelul şcolii adaptarea procesului educativ conform potenţialului real al elevului. Acest fapt se realizează prin intermediul curriculumului diferenţiat (individualizat/personalizat) sau a curriculumului adaptat..


“Curriculum diferenţiat - se referă la modalităţile de selectare şi organizare a conţinuturilor, metodelor de predare-învăţare, metodelor şi tehnicilor de evaluare, standardelor de performanţă, mediului psihologic de învăţare, în scopul diferenţierii experienţelor de învăţare şi de adaptare a procesului instructiv-educativ, la posibilităţile de înţelegere, la nivelul intereselor şi cerinţelor educaţionale, la ritmul şi la stilul de învăţare al elevului (…)
Curriculum adaptat - este în strânsă legătură cu termenul de curriculum diferenţiat, în sensul că diferenţierea presupune, implicit, şi o adaptare a conţinuturilor, metodelor, mijloacelor şi tehnicilor de lucru în cadrul activităţilor instructive-educative” (“Psihopedagogia persoanelor cu cerinţe speciale”, pag 17-18);

Pe scurt, utilitatea acestui certificat este:

Certificatul permite orientarea copilului spre o şcoală/gradiniţă specială sau de masă cu curriculum adaptat, în funcţie de caz;

Conţinutul procesului instructiv-educativ este adaptat nevoilor copilului cu c.e.s.;

Evaluarea se face ţinând cont de capacităţile reale ale copilului, evitându-se în acest fel corigenţa sau repetenţia;

Elevul poate beneficia de profesor de sprijin sau de profesor itinerant, dacă în şcoala spre care este orientat copilul aceşti profesori există.

http://www.copil-speranta.ro/?q=node/298
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to GRADINITE,SCOLI, UNIVERSITATI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron