Formarea specialistilor in Romania

Moderators: camel, moderators

Formarea specialistilor in Romania

Postby casandra » Tue Oct 25, 2005 10:46 pm

De curand am citit apelul unei mamici a unui baietel autist, in care se cere ajutor financiar pentru organizarea unui workshop ABA. Familia ar fi putut sustine terapia propriu-zisa, adica sa plateasca terapeutii, 4 la numar. Dar, cine sa ii pregateasca pe terapeuti? Pentru asta au nevoie de un consultant asdus din strainatate, care pentru 2 zile cat sta la familie, cere un pret exorbitant. Un consultant adus din strainatate e ata de scump, ca e practic imposibil de adus, pentru majoritatea parintilor, de oriunde din lume, nu numai din Romania. Numai ca in State, in Canada, UK, Germania, Israel,..., poti gasi un psiholog, mai mult sau mai putin bine pregatit, care sa iti urmareasca terapia, si la care poti merge din 2 in 2 saptamani. Admit ca unul foarte-foarte bun, renumit, te poate costa 100-200 de dolari/sedinta, desi media e cam de 80 dolari. Pana la urma, daca te arde, si cu ajutorul eventual al familiei, unchi, bunici, care te pot ajuta, cum-necum, o scoti la capat cumva.

Eu ma gandeam ca decat sa platesti 30000 Euro/copil, care e foarte-foarte mult, mai eficienta ar fi aducerea unui specialist in Romania, eventual un profesor universitar, care sa pregateasca si specialisti autohtoni.

Asta ar insermna sa fie cooptate si universitatile. Dar de ce nu?
casandra
 
Posts: 98
Joined: Fri Oct 31, 2003 6:13 pm

Postby shakalu » Tue Oct 25, 2005 11:31 pm

... nu exista profesori universitari care sa se ocupe de asa ceva decat foarte putini ... practic exista doar la UCLA din Los Angeles ... restul (cei din europa) sunt directorii institutelor ABA din diferite tari si in acelasi timp profesori universitari la universitatile de pe langa orasele lor de resedinta.
... un consultant afara are in general facultatea si un master si o experienta de 5-7 ani in ABA pe anumite baze si criterii ... undeva dupa anul 3 sau 4 de munca fac un stadiu de 6 luni sau 1 an la UCLA si asa devin consultanti. Toate astea se bazeaza insa pe mai bine de 30 de ani de experienta de lucru si studiu efectiv ... Acolo sta diferenta la capitolul eficienta din pacate.
Exista si aici inceputul facut... radu a avut 10 tutori la inceput din care 5 au ramas si toti lucreaza in continuare aba ... mai exista 5 familii care si-au adus consultanti din afara si daca fac o medie de 3 sau 4 tutori imi iese ca probabil o sa mai apara inca 15-20 de profesionisti ... centrul horia motoi are si el 10 tutori extrem de bine pregatiti ... asta face ca totalul viitorilor potentiali consultanti sa fie undeva pe la 35-40 de persoane asta nemaipunand la socoteala alte workshopuri sau traininguri facute de noi pentru alte fro 20-30 de familii de unde daca au talent si se vor implica probabil ca vor mai aparea si alti specialisti... Problema este ca cei mai experimentati au doar o istorie care se apropie de 2 ani ! Si ca experienta lor si posibilitatile de studiu si de informare sunt extrem de reduse ... Cu toate astea eu sunt convins ca din acestia macar 15-20 din ei vor deveni cosnultanti aba si niste specialisti foarte buni ... doar ca din pacate va mai dura cel putin 2 ani si totul se intampla acum intr-o enclava care se numeste Bucuresti ...

aaa... si inca o precizare ... un consultant de afara costa in medie cam 10-12 mii euro pe an , asta incluzand absolut toate costurile , de la plata orelor lui ( in jur de 100 Euro/ora - 6 ore pe zi - 2 sau 3 zile cat sta aici ) cat si avion , hotel , masa , etc .
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby casandra » Wed Oct 26, 2005 4:41 am

Eu apreciez foarte mult tot ceea ce ati facut si faceti.

Tocmai pentru ca posibilitatile de studiu si informare sunt reduse, iar experienta limitata, cred ca ar fi extrem de utila aducerea unui specialist si demararea unor proiecte de cercetare.

Eu, in Montreal, asta am vazut ca se face. Universitatea a cooptat un expert in domeniu, care conduce cateva grupe de cercetare.
Bine, am trmarcat ca, mai nou, directia cercetarilor este indreptata catre cauzele autismului, dar au avut pana de curand un grup foarte puternic pentru o terapie asemanatoare, dar nu identica cu ABA, si inca mai au pentru un program bazat mai mult pe speech si occupational therapy.
Am vazut ca si in Budapesta exista un centru de cercetare in problema autismului.
casandra
 
Posts: 98
Joined: Fri Oct 31, 2003 6:13 pm

Postby shakalu » Wed Oct 26, 2005 11:45 am

chiar nu stiu ce sa-ti spun in sensul in care studii si cercetari se tot fac ... din pacate foarte putine vin si cu ceva concret ... cele mai multe sunt o picatura intr-un ocean de necunoastere si doar cu realizari si aplicatii stiintifice si mai putin practice ... Si ca sa fiu sincer nici nu stiu daca romanii sunt cei mai buni la proiecte de cercetare in conditiile in care peste faptul ca nu exista conditii nici nu au antrenament in implicarea in astfel de programe de cercetare . Canada este alta gasca in alta traista :)... si la fel si Budapesta .... la multi , multi ani lumina de romania.
Si mai este un aspect : in montreal inclusiv aba este mult mai light decat normele ... unul din tutorii lui radu este acolo si lucreaza intr-un astfel de institut ... momentan este siderat pentru ca oamenii aia fac doar aproximativ 10 ore pe saptamana cu un copil datorita faptului ca li se pare scump ... intr-un fel au dreptate . Pe de alta parte 10 ore sau nici o ora in ABA pe saptamana inseamna aproximativ acelasi lucru pentru majoritatea copiilor ... Laur s-a implicat atat de tare ca a preferat sa faca voluntariat pentru restul de 30 de ore necesare pentru un copil si rezultatele nu au intarziat sa apara ... plus ca laur are experienta unei chestii extrem de ferme si de fara compromisuri lucru care chiar si acolo unde teoretic lumea ar putea fi mai bine informata , nu este asa cum ar trebui.

... sa dea dumnezeu sa apara si programe de cercetare pe tema autismului in romania desi eu am dubii extreme ca va aparea ... si uite si o intreabre retorica : si cine si cand va reusi sa beneficieze de pe urma unor astfel de cercetari ?
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby casandra » Wed Oct 26, 2005 5:37 pm

Si Lovaas a fost privit cu suspiciune.

Cine ar beneficia? Pe termen lung, poate ca si copiii copiilor nostrii.

Inteleg ca in Romania nu se pot face cercetari pentru descoperirea unui tratament medicamentos, nu neaparat pentru autism, ci pentru orice alta boala. Inteleg ca nu dispunem de aparatura ultraperformanta. Inteleg multe.

Dar pentru evaluarea, imbunatatirea unei terapii psihologice, pana la urma, si ale carei baze au fost puse de mult timp, de ce ai nevoie?

Nu sunt in Romania copii bolnavi? Nu se vor naste altii? Parintii lor nu sunt platitori de taxe?

Pana la urma, inteleg si lipsa de preocupare pentru cercetare. Au cercetat si cerceteaza altii. Dar macar sa pregatim specialisti in domeniu, care sa stie de rezultatele si metodele altora.

Asa cum statul investeste in pregatirea medicilor specialisti, oncologi, ginecologi, dermatologi,..., de ce nu ar pregati si specialisti in terapie comportamnetala?

De ce tratamentul, macar partial, nu ar fi acoperit de Casa de Asigurari?
casandra
 
Posts: 98
Joined: Fri Oct 31, 2003 6:13 pm

Postby dora » Wed Oct 26, 2005 6:51 pm

Pana la a fi acoperit costul de Casa de asigurari e o distanta atat de mare Casandra....
Acum un an domnul profesor Milea, cu tot respectul, mi-a spus ca Aba e o prostie, ca dreseaza copilul, ca a aflat ca fac unii acasa,nu m-ar sfatui insa...
Sa fac eu ce cred cu copilul,fara obiective precise, incet incet, ca nu dau turcii
Suntem romani,aici totul e pris a la leger
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby casandra » Wed Oct 26, 2005 9:23 pm

Draga Dora, nu stiu cine e profesorul Milea, dar desigur ca nu e singurul profesor. Sunt sigura ca exista si oamnei in Romania care vor sa mearga inainte.

Adevarul e ca nici un stat nu e prea dornic sa investeasca in recuperare, si acolo unde se investeste, se face ca urmare a presiunii aelegatorilor.

In Ontario, parinitii au dat intentat proces guvernului, pentru a obtine servicii platite:

http://www.autisme.qc.ca/forum/view.php ... 1112297843

http://www.autisme.qc.ca/forum/view.php ... 1110305026


http://www.autisme.qc.ca/forum/view.php ... 1106841813

si nu doar Ontario:

http://www.autisme.qc.ca/forum/view.php ... 1102006082


Iar in Canada, exista un program national de cercetare a autismului, program in care sunt implicati si parintii:

http://www.autisme.qc.ca/forum/view.php ... 1088532540
casandra
 
Posts: 98
Joined: Fri Oct 31, 2003 6:13 pm

Postby emil_c » Thu Oct 27, 2005 9:57 am

Din păcate noi ăştialalţi trăim în România care nu se poate schimba peste o noapte (fie ea oricât de lungă) numai prin faptul că unii din noi se refugiază în străinătate. Atunci când se va crea cadrul ca vouă să vi se pară OK să vă întoarceţi (şi nu din motive de imposibilitate de adaptare acolo) atunci se vor face într-adevăr progrese spectaculoase. Şi sunt convins că ziua aceea va sosi! Nu mă întrebaţi când.

Cât despre prof. Milea & Co, aş fi fost curios ce ar fi spus despre Sonrise. Ceva de genul "nu faceţi ca ei că deveniţi ca ei" (cam aşa a spus şi o mare specialistă ABA într-un filmuleţ la un Congres DAN! - a propos reţinerile mele). Mai sigur că acest Milea nici nu a auzit de Sonrise. Oricum dinosaurii, cu tot respectul a ce au făcut o viaţă vor dispărea. Întrebarea e dacă este cine să le ia locul înainte de a lua un bilet de avion.

cu scuze, şi succes tuturor
Andrei – n. 12.06.2000
Autism usor, atipic (sau nu)
emil_c
 
Posts: 142
Joined: Sun Jul 31, 2005 2:03 pm
Location: Oradea

Postby shakalu » Thu Oct 27, 2005 12:26 pm

mda... uite un punct de vedere :)

... casandra , realitatea este ca europa este foarte departe atat in concepte cat si in practici fata de lumea de peste ocean ... din pacate cu doua sau trei exceptii notabile , marea britanie , ungaria si olanda, restul europei este socialista pana in varful unghiilor si aici nu ma refer la organizarea politica ci la sistemul de gandire al populatiei si la institutii in sine ... este foarte greu de inteles pentru un european acest alt sistem de gandire prezent pe continentul american ... si daca ma gandesc ca europa vestica este in spatele americii cu fro 20-30 de ani la aproape toate capitolele - poate mai putin la filozofie :) - nici nu vreau sa ma gandesc unde este romania pozitionata...
... canada... canada este un melanj intre socialismul filosofic european si pragmatismul american ... cea de a doua este data de apropierea geografica fata de usa iar prima este data de resursele canadiene ... pana la capat canada este o tara uriasa cu doar 30 mil locuitori !! ... cum dreaq sa duca lipsa de resurse ??... asa se face ca foarte multe lucruri care par firesti in canada nu's firesti nici in statele unite , ce sa mai vorbim de europa... iar noi din pacate nici din europa nu facem parte ...

emil_c are dreptate cand vorbeste de dinozauri ... din pacate nu prea au cum sa se schimbe ... ca este vorba de sonrise , terapii comportamentale sau orice altceva ... nu pot concepe ca inclusiv psihologia este doar un domeniu in care se descopera lucruri noi si ca lumea avanseaza si ca ceea ce au invatat ei la scoala acum 50 de ani si ceea ce i-au invatat pe studentii lor in ultimii 30-40 de ani nu prea mai are legatura cu ceea ce este general acceptat de lumea stiintifica acum pe plan mondial ... este un fapt . Partial este scuzabil de lipsa de fonduri si de lipsa de antrenament si de cei 50 de ani de inchistare ... nu este insa scuzabila lipsa de dorinta de a stii si a te informa... si aici nu ma refer nicicum doar la autism ci la aproape toate capitolele .

in schimb nu-i dau dreptate deloc cand vine vorba de "refugiat" in alta parte decat in mirifica romania :) ... asta este o optiune a fiecaruia dintre noi , absolut personala ... pentru ca imi vine in minte o intrebare aproape retorica : daca tot nu ne place aici si tot spunem ca nu este bine de ce dreaq nu plecam ???... si uite ca acu dau si raspunsul : pentru ca la o mare majoritate dintre noi ne este teama ... teama de necunoscut , teama de munca , teama de inadaptabilitate , teama de esec si tot asa ... in schimb este infinit mai usor sa ii blamam pe cei care au avut curajul , inconstienta sau intelepciunea sa plece :) ... noi suntem poporul ala care otraveam fantanile si ne dadeam foc la avutii ca sa nu ni le ia cotropitorii :).... tot timpul avem o treaba cu capra vecinului . cred ca asta este o dizabilitate genetica a natiunii asteia ... aici cred ca ar trebui indreptate niste programe de cercetare serioase:))... oare cum ar fi fost sa fim noi mai abitir si mai mult timp sub ocupatie ?? ... daca ma uit la banat si la ardeal care au fost pentru extrem de putin timp din punct de vedere istoric sub ocupatia celui mai slabut imperiu din vremurile moderne ma gandesc ca fro mie de ani ca si colonie englezeasca n e-ar fi facut sa fim la stele acum :))))

in alta ordine de idei ... emil_c , iti inteleg rezervele (ma refer la a alege o terapie sau alta ) si fiecare dintre noi poate avea propriile motivatii sa le aiba ... ramane o chestie subiectiva si de perceptie in functie de care sunt criteriile si prioritatile fiecaruia dintre noi ... cu toate astea am sa te rog sa iei orice protocol DAN! si sa citesti care este prima optiune sugerata pentru copii de pana la 5 ani din spectrul autist ... iti spun eu : terapii comportamentale ( aba , teachh ) ... si ca sa ai si un punct de plecare citeste ce spune dr. rimland parintele dietelor cu vitamine si unul din fondatorii DAN! despre terapiile comportamentale si despre aba. Si hai sa-ti spun eu cum am ales eu aba in detrimentul altor terapii... am fost in state si am inceput sa citesc totul despre toate terapiile si toate studiile referitoare la autism ... asa cum ai mentionat undeva intradevar totul este gandit acolo ca o afacere si in consecinta in afara unor date aproape in totalitate comerciale nu prea gasesti gratis informatie practica ... exista cateva carti mai mult de beletristica despre cum s-au recuperat copii atat cu son-rise cat si cu aba ... de aici incolo insa lucrurile se bifurca : in timp ce despre aba am gasit studii stiintifice si o intreaga controversa in lumea stiintifica despre precepte morale , etice , despre pareri pro si contra , despre interpretarea rezultatelor si a procentelor - de genul : in fapt rata de recuperare nu este de 45% este de doar 38% - de controverse de genul : nu este corect sa se spuna ca acesti copii sunt vindecati pentru ca autismul este o stare de fapt ci este corect sa se spuna doar ca autismul a fost doar ecranat de comportamente normale si tot asa, despre son-rise nu exista studii stiintifice de nici un fel si nici macar fro controversa in lumea stiintifica ... pur si simplu in lumea stiintifica son-rise nu exista. Toate astea m-au facut pe mine sa ma aplec si sa studiez cu foarte multa atentie aba desi nici din punctul meu de vedere la vremea respectiva lucrurile nu mi se pareau tocmai etice sau ca noua, ca familie ni s-ar potrivi. Tot timpul insa am incercat sa il punem pe radu si sansele lui mai presus de senzatiile si sentimentele mele personale de parinte. Asta nu inseamna deloc ca son-rise nu este posibil si nu este eficient ... teoretic daca nu ar fi cat de cat eficienta oricat de bun ar fi marketingul unui produs incet dar sigur s-ar stinge ecourile si (mai ales in usa) produsul ar iesi singur de pe piata.

Deci si prin urmare pentru ca tot iti doresti atat de mult terapia asta : emil_c , ce anume iti trebuie ca sa pui mana pe niste manuale serioase de sonrise si sa inveti cum se aplica la modul serios ? daca ai nevoie de ajutor de orice fel spune-mi . vorbesc foarte serios .
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby casandra » Thu Oct 27, 2005 4:39 pm

Ma iertati ca v-am suparat. Nu asta a fost intentia mea.
Si nu vreau sa dau lectii nimanui.

Rcunosc ca apelul acestor parinti, disperati ca nu isi pot ajuta copilul, ca nu gasesc in tara resursele necesare, ca nu au de unde sa scoata bani sa aduca specialisti din afara, m-a rascolit si m-a facut sa retraiesc tot ce am simtit cand am aflat de diagnosticul copilului meu.

Si acest copil, cum stim cu totii, nu e singurul abandonat de stat.
Dar sunt sigura ca pana nu va ridica cineva problema la nivel decizional, statul nu se va sesiza ca ar trebui sa contribuie cu ceva. Pentru ca, pe langa autism, mai sunt multe alte probleme de care are cunostinta si pe care le are in vedere.

Cine? Nu stiu. Poate se gaseste cineva care sa stie cum trebuie abordata problema, ca sa poata fi solutionata cu succes.
Am vazut pe site ca sunt atatea asociatii. Poate ar avea impact mai mare daca s-ar organiza intr-una singura la nivel national, si ar putea avea un cuvant greu de spus.

Profesorii fac greva ca sa li se mareasca salariile, studentii la fel, pentru a li se indexa bursele, samd...
casandra
 
Posts: 98
Joined: Fri Oct 31, 2003 6:13 pm

Postby seba8nst » Thu Oct 27, 2005 7:52 pm

casandra, ai perefcta dreptate, solutia este ca cineva sa inceapa sa pregateasca specialisti aba in mod stiintific, profesionist, constant. fie la o universitate, fie la o scoala postliceala sau alta forma. e usor pentru cei cu bani sa spuna fa rost de 15.000 de euro si copilul tau va beneficia de aba. daca nu ai banii, gata?? s-a terminat?? cu siguranta este o posibilitate pentru a se instrui terapeuti si in Romania, trebuie sa cautam mai mult!
succes!!
seba8nst
 
Posts: 209
Joined: Sat Oct 16, 2004 8:46 pm

Postby shakalu » Thu Oct 27, 2005 11:02 pm

casandra ... nu cred ca ai suparat pe cineva . pe mine cel putin in nici un caz . fiecare dintre noi ne spunem parerile ... acum ar fi culmea ca ele sa coincida pana la identitate.

seba ... permite-mi sa nu-ti dau dreptate ... aba este o specializare de dupa facultatea de psihologie care dureaza cam 4-5 ani si se face in campul muncii , adica lucrand aba in acesti ani de dupa facultate... si deja se intampla chestia asta ... se pregatesc specialisti . Oricare ar fi dorintele noastre aba tot o terapie scumpa ramane , in romania sau in usa sau in israel sau in uk sau oriunde in lume ... ba chiar in romania ramane in continuare mult mai ieftina decat in alte parti . Si stiu familii care au facut eforturi extreme ca sa aiba posibilitatea sa-si plateasca cei 3-4 tutori de care are nevoie copilul lor ... doar ca in continuare aia 3-4 tutori/studenti si daca ii platesti la nesfarsit cu 100 euro/luna tot ajungi sa cheltui in jur de 500 de euro/luna ... inmulteste cu 12 luni si spune-mi ce suma iti iese. Problema sistemului din romania este nu cum sa faci sa fie mai ieftina ci cine sa iti plateasca acesti bani . Pentru ca acei tutori de care vorbeam mai devreme nu poti sa-i pui sa munceasca degeaba ... la o gradinita normala (de stat ) ai o cotizatie de aproximativ 2.000.000 lei /luna x 15-20 copii din grupa ... ghici din ce bani sunt platiti educatoarele care se ocupa de copii respectivi... daca la fiecare din acei copii i-ar trebui 2-3 educatori sa vezi ce sume ar trebui sa platesti pentru o amarata de gradinita.

Din pacate insa nu este o problema singulara a romaniei ... toata europa are aceaasi problema ... oriunde statul trebuie sa plateasca acesta incearca sa se fofileze si sa plateasca cat mai putini bani. Inclusiv in canada ! ( in usa societatile de asigurari platesc si de aia situatia este alta) Numai ca in canada oamenii au drepturi pe care si le-au aparat in instanta : adicatelea au dat statul in judecata ca sa li se plateasca aba si au castigat in proportie covarsitoare ... asta este singura diferenta.
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby casandra » Fri Oct 28, 2005 4:11 am

Shakalu, tu vorbesti de cum se formeaza un consultant ABA certificat la nivel international.

Dar un copil auttist nu are evoie neaparata de cineva cu certificatul in buzunar, ci de cineva care sa stie ce are de facut, macar la nivel teoretic si sa aiba un minim de practica.

Profesorii cum se formeaza? In facultate, unde fac mai mult teorie dar si ore de practica. Un tanar absolvent ajuns in fata elevilor nu are experienta unui profesor cu gradul I, care poate sa fie blazat, dar are mai multa initiativa, energie, dorinta de a-si conoaste si intelege elevii. Stiu bine ca asa stau lucrurile, pentru ca am predat intr-un liceu, in ultimii ani de facultate.

Nu vad nici un motiv pentru care terapia nu ar fi predata in facultate, cu ore de practica pe langa centrele de recuperare, cu seminarii in care sa se discute diverse studii de caz. OK, participantii la curs nu vor fi consultanti certificati, dar vor putea indruma parintii. Parintii nu se vor astepta nici ei la minuni, vor invata la randul lor, dar vor avea un punct de pornire, ceva de care sa se lege.

Si nu inteleg de ce un copil are nevoie musai de 4 tutori. La nevoie, te poti descurca si cu 1, urmand ca parintii sa isi atribuie si rolul de terapisti. Stiu parinti care nu au avut nici un ajutor dar nu au stat pe loc.
Pana la urma, parintele are nevoie de cineva care sa ii arate ce are de facut, ca pe el il arde cel mai tare.

Si in Canada lucrurile nu stau chiar ca in Romania. In ultimii ani, in universitati s-au introdus cursuri chiar pentru studentii "undergraduate". Si exista centre de recuperare in care se face ABA, ma indoiesc ca toti de acolo sunt certificati cu 5 ani de experienta, nici n-ar avea cum, caci ABA a fost introdusa mai de curand ca terapie in centrele de readaptare. Sunt sigura ca nivelul e mult sub standardele institutului de la Londra, dar se face ceva, sunt traininguri,......
casandra
 
Posts: 98
Joined: Fri Oct 31, 2003 6:13 pm

Postby dora » Fri Oct 28, 2005 6:59 am

Casandra,
ai mare dreptate.
Nu ne-am permis sa angajam un consultant din strainatate, dar fetele de la centru, in ciuda lipsei de experienta, au dat dovada de atata creativitate, atata dorinta de a gasi solutii,atata ambitie si perseverenta
Este adevarat ca baietelul nostru nu era atat de sever afectat, nu avea multe stereotipii si s-a intamplat sa-i placa mult de tot sa se distreze la centru
Pentru el era o continua distractie,Aba e o terapie a fericirii,esti recompensat tot timpul.Daca ar exista asemenea centre in toate orasele destinul nostru ar fi altul.E atata inertie, atata nepasare si lene in tara asta,platim cu totii prin suferintele si lacrimile copiilor
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby shakalu » Fri Oct 28, 2005 9:49 am

dora uiti sa amintesti ca fetele de la centru , in afara de energie si perseverenta au mai beneficiat si de sfatul a cel putin doi superviseri cu o experienta de 2 ani si care au facut diferenta ...
amintesteti de diferenta intre a lucra din carti si a lucra cu supervising ... si automat si cu experienta acestora .

casandra ... simpozioane si chestii de genul asta sunt posibile la nivel teoretic ... sunt , parerea mea , improbabile la nivel practic ...
... pe de alta parte teama imi este ca doar o chestie superficiala si doar cunostinte teoretice or sa faca mai mult rau decat bine ... aba este o chestie care trebuie mulata in mod particular pe fiecare copil ... aplicarea ei strict la fel pe copii diferiti nu ajuta ...
... la fel , pentru a obtine rezultate exista niste jaloane foarte bine stabilite ... din cauze practice un tutore nu are voie sa lucreze mai mult de 16 ore pe saptamana cu un copil ... daca trebuie sa fac 40 de ore pe saptamana am nevoie de minim 3 tutori ... tot timpul vor exista solutii si compromisuri dar depinde unde le faci ... daca in loc de 3 tutori folosesc 1 tutore si cei doi parinti ai copilului nu este tocmai ok dar poate sa functioneze ... depinde enorm de cei doi parinti si de acel tutore si nu in ultimul rand de copil ... daca faca mai putin de 40 de ore iarasi nu este ok dar poate sa functioneze ... daca fac mai putin de 15 ore pe saptamana nu au nici un avantaj si nici o ameliorare ... sunt mii de lucrruri de luat in calcul ...
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Next

Return to GRADINITE,SCOLI, UNIVERSITATI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron