De prin gradinite si scoli-articole

Moderators: camel, moderators

Postby fag10 » Fri Oct 17, 2008 4:59 pm

Fiul meu de 5 ani diagnosticat cu TSA de dr. Dobrescu, dupa mine un DSM forma usoara cu intarziere de limbaj, eu cadru diadactic care am anul acesta clasa I. ce face el la gradinita: se joaca singur cu jucariile, cand au activitati se joaca, nu este solicitat sa participe, daca copilul nu deranjeaza, e cuminte, o grija in minus pentru educatoare (asta stiu de la un nepote care e mai mare, are 6 ani si e in grupa cu fiul meu), dar totusi l-am auzit fredonand prin casa cantece noi, pe care nu l-am invatat noi, deci el se joaca singur dar prinde si ce se intampla prin clasa. Asa ca dupa metoda doamnelor, cand o eleva de-a mea din acest an, mai nazdravana, se urca pe calorifer, pe banca, pleaca din banca, eu ar trebui sa o ignor si ea sa faca ce vrea, daca pe mine nu ma deranjeaza. De ce doar incepand cu scoala, respectiv clasa I corectam toate comportamentele neadecvate si la gradinita doar pe cele care deranjeaza pe educatoare sau ceilalti copii?
fag10
 
Posts: 57
Joined: Thu Jan 31, 2008 12:10 am

Postby dora » Sat Dec 13, 2008 9:52 pm

Autistii nu merg la scoala
April 26, 2008 by poveste

In fiecare zi, la ora 11 dimineata, Bogdan -un pusti brunet de 8 ani- se pregateste de lectii. Se imbraca, mananca si asteapta cuminte la televizor sosirea” invatatoarei”. Victoria, mama sa este in permanenta in preajma. II aranjeaza jucariile, il ajuta sa se imbrace si sa manance si ii explica fiecare desene animat.

In fiecare zi la ora 11 dimineata Bogdan ar fi trebuit sa fie la scoala. Sta acasa pentru ca nu poate urma cursurile unei scoli normale. In urma cu cinci ani, un medic l-a diagnosticat cu autism.

In Romania nu exista nici o statistica privind numarul copiilor cu autism. Conform “Asociatiei parintilor copiilor cu autism” numarul acestora s-ar ridica la 6 000, ceea ce inseamna ca din o mie de copii, unul are aceasta dizabilitate. Inca din anii ‘70, “Asociatia mondiala a autistilor” a stabilit ca autismul este o deficienta de comunicare si relationare si nu o boala psihica.

In cadrul MEC nu exista nici un fel de date care sa ateste cati copii cu autism sunt scolarizati. Statisticile existente privind scolarizarea “copiilor cu deficiente” vorbesc de patru categorii: copii cu deficiente motorii, psihce, auditive si vizuale. Despre autisti, nimic.

Si din lege lipsesc prevederi privind documentele pe care ar trebui sa le contina “dosarul” unui copil autist. De exemplu, scoala nu este obligata sa ofere parintilor rapoarte de evaluare initiala si de progres pentru copii autisti. Nu se specifica ce rol ar trebui sa aiba parintii in educarea acestiua. Nu sunt garantate drepturile parintilor de a asista si de a participa activ la educatia copilului in scoala, pentru ca mai apoi sa stie cum sa continue acest tip de educare acasa.

Parintilor le este chiar refuzata asistarea la ore, in scoala. Aceast fapt poate dauna evolutiei copilului autist pentru ca, in momentul intrarii in mediul scolar, acesta are nevoie de o perioada de acomodare la nou, iar o persoana cunoscuta, de incredere pentru cel mic, este mai mult decat necesara.

Conform aceleiasi asociatii, in scolile normale nu exista invatatori/profesori care sa stie sa lucreze cu acest copii. Andreea, invatatoarea lui Bogdan, este, de fapt, studenta la Facultatea de Psihologie si Stiintele educatiei din Bucuresti. A aflat despre Bogdan de la o colega de grupa, care lucra la randul ei cu alt copil autist. ” Nu am invatat in faculate sa lucrez cu acesti copii. Stiam doar la nivel teoretic. Tot ce am invatat, am invatat de la parintii lui Bogdan, care deja stiau de la medici s de la alti consilieri”.

La fiecare doua-trei luni, pe panoul de anunturi din facultatea de Psihologie, un parinte vine si lipeste o coala de hartie ” Daca doriti sa lucrati cu un copil autist, va rog contactati-ne la numarul…”http://poveste.wordpress.com/2008/04/26/autistii-nu/
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Previous

Return to GRADINITE,SCOLI, UNIVERSITATI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest