povestea lui Tito

Moderators: camel, moderators

povestea lui Tito

Postby seba8nst » Thu Jul 20, 2006 7:25 am

luni 24 iulie va fi difuzat din nou pe Zone Reality(Reality TV), la ora 19.00 documentarul Povestea lui Tito, despre un baietel autist din India si calatoria lui in Marea Britanie. Nu l-am vazut inca, asa ca nu pot da mai multe amanunte.
seba8nst
 
Posts: 209
Joined: Sat Oct 16, 2004 8:46 pm

Postby Magister » Sat Jul 22, 2006 8:14 am

Rezultatele "miraculoase" ale lui Tito au fost puse pe seama insistentei extreme a mamei sale Soma, deseori aproape de tortura si abuz:

http://www.autistics.org/library/tito-can.html
http://www.sonic.net/mustang/moggy/archives/001013.html
n.1974, recent Dx - sindrom Asperger
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden
Magister
 
Posts: 236
Joined: Tue Jun 06, 2006 9:24 am
Location: Bucuresti

Postby Magister » Mon Jul 24, 2006 7:56 pm

Am vazut documentarul, e din 2000 cand Tito avea 11 ani.

Filmul e facut 'poetic', cu intercalari din momente din viata lui (si interactiuni cu mama lui, Soma) si recitari solemne din poeziile lui, care sunt intr-adevar profunde.

Mai tulburator e ce NU a fost aratat - cum Soma il lega de scaun, ii lega creionul de mana ca sa scrie, il lovea des, ii dadea mancare numai dupa treburile cerute etc.
Se spunea numai delicat ca ea e 'de o energie inepuizabila, fara compromisuri'. Ii cerea repede sa raspunda, cu putine pauze [ Pana si eu m-as fi zapacit rau intr-un asa mediu, de obicei "diger" mai greu si cu explicatii 'de baza']. Metoda a fost teoretizata apoi de Soma ca HALO si RPM (Rapid Prompting Method), cu care lucreaza acum ca instructoare intr-o scoala speciala din SUA.

Filmul arata cum la 11 ani au facut calatoria in Anglia pentru ca Tito sa fie evaluat la centrul NAS (National Autistic Society) din Bromley, Anglia. L-au examinat dr. Lorna Wing, Judith Gould si Beate Hermelin si aceste specialiste (doamne de ~60-70 de ani) au fost uimite cat de mult Tito are toate trasaturile 'autismului clasic' si in acelasi timp 'gifted' (supradotat) in domeniul verbal, nu matematic care ar fi fost mai putin rar.

Nu rezulta cum e Tito acum, daca nu e intr-adevar stresat de asa viata de prezentari publice, "exponat de gradina zoologica care vorbeste despre sine..."
n.1974, recent Dx - sindrom Asperger
"Nu imi propun sa scriu o oda decaderii, ci sa ma laud cu placerea cocosului cantator dimineata, cocotat peste cuibar, chiar numai pentru a-mi trezi vecinii" Henry David Thoreau - Walden
Magister
 
Posts: 236
Joined: Tue Jun 06, 2006 9:24 am
Location: Bucuresti

Postby vali » Tue Jul 25, 2006 7:59 am

Am vazut si eu documentarul pe Zone Reality.
Nu am vazut niciodata un documentar despre autism, nici comportamentul copiilor cu autism. Banuiesc ca era vorba despre "autism clasic" (hiperactivitate, limbaj f. sarac,stereotipii etc), deoarece n-am observat un comportament asemanator la copii cu autism pe care ii cunosc. La Bogdan sunt zile cand ma intreb daca intr-adevar are autism, deoarece se comporta absolut normal ca orice copil, chiar mai calm, mai calculat, nu poti sa-ti dai seama de problema lui.
Oricum, evaluarea din "documentar" mi s-a parut prea sumara pentru un copil autist.
vali
 
Posts: 399
Joined: Mon Feb 20, 2006 10:51 am


Return to CARTI, FILME AUTISM

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron