Filme documentare

Moderators: camel, moderators

Filme documentare

Postby poecr » Tue Jan 24, 2017 1:51 pm

https://youtu.be/9EQbykijxYo
Filmul este despre copiii cu ADHD dar se potriveste foarte bine si pentru copiii cu autism (inclusiv parerile psihologilor ).
poecr
 
Posts: 9
Joined: Wed Nov 04, 2015 11:17 am

Re: Filme documentare

Postby dora » Sat Mar 11, 2017 7:47 am

Un film autist normal
Miroslav Janek
Republica Cehă
87 min

14 martie, 20:30, Elvire Popesco
Proiecție desfășurată în prezența: regizorului
15 martie, 14:30, Eforie
(proiecție dedicată exclusiv liceenilor)
Proiecție desfășurată în prezența: regizorului
15 martie, 18:00, Eforie
Proiecție desfășurată în prezența: regizorului


http://oneworld.ro/2017/l/ro/un-film-autist-normal-316/

SYNOPSIS
„Pentru societate, eu am o dizabilitate. Pentru mine, societatea are o dizabilitate“, spune unul dintre protagoniştii filmului, cu toţii etichetați ca „autiști“. Regizorul Miroslav Janek decide să-și abordeze subiecții nu în calitatea lor de copii diagnosticaţi cu sindromul Asperger, ci ca personaje complexe şi neuro-diverse rătăcite într-o majoritate de neuro-tipici. Într-o asemenea perspectivă, autismul încetează a mai fi un diagnostic şi devine un mod neobişnuit de a gândi, care necesită efort pentru a fi descifrat. Filmat pe parcursul a doi ani, acest documentar este un portret intim și afectuos a cinci adolescenţi originali care, în afara pasiunilor pentru Tarantino şi Micul Prinţ, pentru muzică clasică sau scriitură creativă, pot explica foarte clar modul în care viaţa le este afectată de construcția diferită a creierelor lor. Energia şi imersivitatea filmului sunt parte a strategiei regizorului de a repoziționa perspectiva acestei majorităţi care decide ce e „normal“.

In cadrul festivalului de film si drepturile omului OneWorld Romania va fi prezentat si acest film documentar ceh, care se arata a fi un interesant stimul de gandire a situatiei celor ca noi, din spectrul autism/Asperger.

Ar fi bine sa ne coordonam daca sa venim mai multi marți 14 martie la ora 20:30, sau miercuri 15 martie la 18:00. Biletul de bază e 10 lei, dar la 5 persoane e 35 de lei. Va rog sa retrimiteți și altor persoane care pot fi interesați de fenomen.


Toate cele bune! și să ne vedem curând la rulare,

Mircea Paucă
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Filme documentare

Postby dora » Mon Mar 20, 2017 6:24 am

Un film autist normal
March 19th, 2017

http://www.decatorevista.ro/interviu-un ... ania-2017/

Un film autist normal nu e doar un documentar despre copiii diagnosticați cu autism, ci povestea unor persoane inteligente și deosebite, cu umor și ironie. Talentele lor – cântatul la pian, desenatul, cultura cinematografică bogată – limbajul complex și gândirea elaborată îi diferențiază de ceilalți colegi de la școală.
Documentarul abordează diagnosticul prin portretele a cinci personaje de vârste diferite, care consideră că societatea e cea care suferă de fapt de o dizabilitate, pentru că nu îi acceptă și îi vede doar ca pe niște copii ciudați sau bolnavi.
Am stat de vorbă cu regizorul Miroslav Janek la One World Romania, unde a câștigat trofeul celei de-a zecea ediții a festivalului.

Interviu de Andreea Anghel
Imagini: One World Romania

DoR: Ce te-a determinat să faci un documentar despre autism?
Miroslav Janek: Nu a depins neapărat de mine. Am fost abordat de producătorul filmului, care mi-a sugerat să fac documentarul. Mai realizasem în trecut și alte filme având ca protagoniști copii. La început nu eram deloc interesat, pentru că nu știam nimic despre temă, dar când am întâlnit copiii am început să mă gândesc că s-ar putea să iasă un documentar chiar foarte bun.
Cum au fost selectate personajele care să participe la acest documentar?
Din fericire, am avut pe cineva care ne-a ajutat, un om care ține inclusiv prelegeri despre autism, fiind și el una dintre persoanele diagnosticate astfel. Lucrează inclusiv cu familii care au copii cu autism, cunoscând deja multe cazuri. La un moment dat, am decis să exclud adulții și să fac exclusiv un documentar cu copii. Am făcut cunoștiință cu mai mulți dintre ei, dar am ales intuitiv, pe cei pe care îi consideram eu că o să se potrivească cu documentarul.
Care a fost unghiul de abordare al poveștii?
În primul rând, nu am vrut să-i tratez pe copii ca pe niște persoane bolnave, am vrut doar să arăt cât de interesant poate să fie să fii diferit. În al doilea rând, nu am încercat să le supraevaluez talentele, deși unii dintre ei le demonstrează din plin în documentar. Am dorit să prezint gândirea lor misterioasă. Nu am avut neapărat o idee despre ce vreau să obțin, a fost mai mult un proces de a-i cunoaște.
Au existat dificultăți în ceea ce privește comunicarea cu protagoniștii?
Odată ce au fost de acord să fie filmați, nu s-au mai răzgândit. În timp, copiii au fost din ce în ce mai deschiși și mi-au oferit mai multe posibilități. Munca mea începuse să devină mai ușoară.
Cum s-a desfășurat filmarea?
Nu am avut așteptări. De fiecare dată când mergeam pe teren, nu știam ce urmează să filmez. Uneori ne decideam și știam doar locul în care trebuie să mergem, dar nu știam ce urmează să se întâmple acolo. A fost improvizație în totalitate, de la început până la final. Nu am avut niciodată ideea preconcepută despre ce aș vrea să arăt.
Filmarea a durat timp de doi ani. Când te-ai decis că este momentul să te oprești?
Cred că în total au fost doi ani și trei luni, de la înțelegerea pe care am făcut-o cu producătorul, până la editarea finală. Dar în primul an nu am filmat aproape nimic, am făcut doar documentare. În al doilea an am filmat aproape mereu. M-am oprit atunci când pur și simplu am simțit că am destul material pentru a face documentarul.

Pentru coloană sonoră ai folosit piesele interpretate la pian de unul dintre copii. Care a fost motivul?
De la început când am știut că o să filmez cu el, am sperat că poate să interpreteze câteva melodii special pentru coloana sonoră. Mi-am dat seama că piesele lui sunt autentice pentru surprinderea atmosferei. Am folosit și puțin din melodiile de rap ale altei protagoniste.
Au fost momente în care te-ai simțit copleșit de subiect?
Pentru mine au fost numeroase surprize. Uneori puteam să filmez ceva și deveneam teribil de încântat în legătură cu scena. Mi-a plăcut atât de mult să fiu alături de acești copii, să fiu cu părinții lor. A fost un an extraordinar.
Cum i-ai perceput?
Sunt originali, interesanți și inteligenți. Fiecare dintre ei e diferit, are ceva de oferit. Tot ce poți face e să nu-i tratezi ca pe niște persoane ciudate. Când merg la școală, colegii se poartă urât cu ei. Asta le provoacă supărările și crizele, iar profesorii, de multe ori, nu știu cum să le facă față.
În documentar ai prezentat inclusiv un caz în care familia nu susținea copilul. Cum se resimțea acest aspect în atitudinea lui?
Existau urme mai ales din copilărie. În acest caz, părinții nu aveau idee sau poate nici nu au recunoscut că fata lor e puțin mai diferită, așa că nu au dus-o să i se pună un diagnostic până la vârsta de 13 ani. Până atunci o tratau ca pe un copil răzgâiat, răsfățat, leneș, care nu voia să învețe și care provoca conflicte la școală. Totul s-a transformat în sentimente negative. Alți copii au avut norocul să fie diagnosticați mai devreme, la vârste fragede, iar părinții au înțeles și i-au tratat într-o manieră specială, pentru că știau că au pe cineva deosebit acasă. Sunt și alte cazuri, în care părinții pur și simplu nu vor să accepte, sunt foarte triști și dezamăgiți.
Te-ai gândit să te întorci asupra subiectului și să surprinzi evoluția personajelor?
E tentant, dar, așa cum se spune, „nu am călcat niciodată de două ori în același râu”. Am rămas în legătură cu ei. Dacă ar fi să continui povestea, probabil aș încerca să găsesc un alt unghi de abordare.
Filmul a fost premiat și apreciat de critici. Care a fost impactul avut asupra publicului?
Toate reacțiile pe care le-am întâlnit au fost pozitive. Am auzit și multe despre toleranță, despre cum copiii trebuie să fie înțeleși. Probabil a fost un fel de magie în film care a făcut acest lucru posibil.

Andreea Anghel e studentă în anul III la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și e parte din DoR Lab, un program de învățare pentru studenți.
Festivalul internațional de documentar și drepturile omului One World Romania se desfășoară între 13 și 19 martie în cinematografe din București. Găsiți aici programul complet al evenimentelor.
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Filme documentare

Postby poecr » Mon Mar 20, 2017 11:41 am

Filmul poate fi vazut si pe youtube, se numeste ''Normal autistic film''.Regizorul a mai spus ca nu a vorbit cu nici-un psiholog inainte de a face acest film si nici nu stia nimic despre autism.A mai spus despre fata de 17 ani , ca dupa ce a vazut filmul a cerut sa se scoata scenele in care apare ea si sa se lasa numai una, dar pentru ca nu se putea, regizorul a scos doar doua scene care erau mai dure.Si baiatul de 15 ani a vrut sa se scoata scena in care se certa cu mama lui care vroia sa il interneze, dar pana la urma mama a spus ca nu se supara ca va aparea in film si au lasat-o.
poecr
 
Posts: 9
Joined: Wed Nov 04, 2015 11:17 am

Re: Filme documentare

Postby dora » Sun Oct 15, 2017 7:49 am

Un film facut de un adolescent cu Asperger atrage atentia asupra fenomenului bullying
http://www.cafegradiva.ro/2015/12/asper ... lying.html

Ryan Wiggins, un tanar de 14 ani cu Sindrom Asperger, a produs si a jucat un scurt film care arata momentele dificile prin care a trecut incercand sa faca fata hartuirii. Comportamentul abuziv cunoscut sub forma fenomenului bullying s-a manifestat sub forma insultelor verbale venite din partea unor tineri din mediul lui Ryan.Baiatul a realizat filmul cu ajutorul unui bat pentru selfie, al unui trepied stricat si cu o camera de filmat a mamei sale. Dureaza 3 minute si a fost facut special pentru o campanie de constientizare si informare impotriva abuzului suferit de persoane cu tulburari de dezvoltare. Filmul, intitulat foarte sugestiv Tomorrow, a adunat deja aproximativ 218 000 de vizualizari pe Youtube. El debuteaza cu o scena in care spectatorul desluseste vocea lui Ryan:
O sa stiu vreodata cum e sa te ridici din pat fara sa mai simt ca nu am chef de nimic sau sa stau pe picioarele mele fara sa ma clatin? Cu siguranta nu astazi. Poate maine.


O alta secventa din film il arata pe Ryan alergand cu lacrimi in ochi spre casa dupa ce a primit un mesaj pe telefon de la un numar necunoscut care-i spunea s-o termine cu viata. Baiatul isi aminteste ca inca din scoala primara a fost victima fenomenului bullying. Copiii il agresau verbal spunandu-i "ciudat" sau "gay". A indurat si abuz fizic din partea unor colegi care l-au batut. Toate acestea, pentru ca era diferit. Pentru ca suferea o forma de autism numita Sindrom Asperger. Multi dintre cei ce sufera aceste afectiuni se confrunta cu un puternic sentiment de rusine cauzat de conditia lor medicala. Sentimente de anxietate sau de depresie puternice apar la copiii agresati pentru ca au fost diagnosticati cu o tulburare psihica. Acum, Ryan petrece mare parte din timpul sau sustinandu-i si pe alti copii cu autism. Iubeste, de asemenea, sa cante si sa joace. Anul trecut, de pilda, a participat la o competitie in Londra care promoveaza in randul tinerilor diagnosticati cu autism afirmarea pe scena muzicala.


Povestea adolescentului diagnosticat cu Asperger este una extrem de dureroasa si emotionanta. Acest tanar, ca atatia altii aflati in situatii similare, se intreaba, destul de sceptic, daca va fi oare posibil sa vina o zi in care sa se simta in sfarsit fericit. Din pacate, tot mai multi copii care indura stigmatul prezentei unei afectiuni mintale sau a unei tulburari pervazive de dezvoltare raspund negativ la aceasta intrebare. Chiar si-asa, Ryan spera ca filmul pe care l-a realizat sa-i incurajeze si pe alti tineri sa vorbeasca despre momentele in care au fost hartuiti si sa diminueze astfel comportamentul de bullying. Daca nu azi, poate maine...
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Filme documentare

Postby camel » Wed Nov 15, 2017 11:09 pm

camel
 
Posts: 608
Joined: Sat Jun 28, 2008 1:21 pm
Location: oradea


Return to CARTI, FILME AUTISM

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron