Lansare de carte "SA INTELEGEM AUTISMUL"

Moderators: camel, moderators

Lansare de carte "SA INTELEGEM AUTISMUL"

Postby IlonaRosana » Sat Nov 20, 2010 4:11 am

LANSARE DE CARTE

Editura Aramis vă invită la lansarea cărţii "Să înţelegem autismul", care va avea loc duminică, 21 Noiembrie 2010, la ora 17:30, la Ceainăria din cadrul Târgului de carte "Gaudeamus".
Invitaţi: actriţa Manuela Hărăbor, psiholog terapeut Anca Dumitrescu

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi site-ul Editurii Aramis: www.edituraaramis.ro

„Să înţelegem autismul” reprezintă mărturia impresionantă a unei mame al carei copil suferă de autism. Cartea este o sursă de informare în ceea ce priveşte autismul sau cel puţin un ghid scris pe înţelesul tuturor, care conţine informaţii uşor accesibile.
„Să înţelegem autismul” de Karen Siff Exkorn face parte din colecţia „Tu şi copilul tău” (Editura Aramis).
Lucrarea oferă răspunsuri la o serie de întrebări, printre care:
• Ce este autismul?
• De ce suferă copilul meu de autism?
• Care sunt persoanele abilitate să-i pună diagnosticul copilului meu?
• Ce metode de tratament există şi care sunt cele mai eficiente?
• La ce rezultate să ne aşteptăm în urma aplicării tratamentului?
IlonaRosana
 
Posts: 5
Joined: Tue Feb 16, 2010 4:02 am

Postby dora » Thu Nov 25, 2010 2:11 pm

Duminică, 22 noiembrie, Editura Aramis a lansat în cadrul Târgului de carte Gaudeamus lucrarea: "Să înțelegem Autismul", de Karen Siff Exkorn.

Scrisă din perspectiva unei mame cu un copil bolnav de autism, lucrarea "Să înțelegem Autismul",oferă răspunsuri la o serie de întrebări, printre care:
- Ce este autismul?
- De ce suferă copilul meu de autism?
- Care sunt persoanele abilitate să-i pună diagnosticul copilului meu?
- Ce metode de tratament există și care sunt cele mai eficiente?
- La ce rezultate să ne așteptăm în urma aplicării tratamentului?

Actrița Manuela Harabor și psihologul terapeut Anca Dumitrescu, prezente la eveniment, au punctat importanța solidei surse de documentare pe care cartea "Să înțelegem Autismul" o reprezintă și au purtat discuții libere cu persoanele prezente, atât specialiști în domeniu, cât și părinți având copii diagnosticați cu această afecțiune.

Autismul este o tulburare de dezvoltare, fiind considerat una dintre cele mai severe afecţiuni neouropsihiatrice ale copilăriei. Simptomele autismului apar în prima etapă a copilărie, între 1-3 ani. Boala nu poate fi diagnosticată la naştere, pentru că semnele fie nu apar, fie nu pot fi uşor identificate înainte de 18 luni. Primele semne sunt: copilul nu îi observă pe cei din jurul lui, se concentrează pe un obiect pentru o perioadă lungă de timp, este ori foarte tăcut, ori plânge foarte des. Mai târziu, devine retras, autoagresiv şi nesociabil.
http://www.sanatateatv.ro/stiri-medical ... autismul-/


noiembrie 2010
Sindrom Asperger si ecopraxia

M-am apucat de citit, prima carte fiind si cea mai noua aparitie in domeniu, respectiv "Sa intelegem autismul".
Daca, uneori, mai aveam vreo mica urma de indoiala ca Razvan e autist, ei bine primele 50 de pagini citite m-au convins definitiv ca nu e nici o greseala de diagnostic.In primul rand, cartea este scrisa in termeni simpli si usor de inteles, sunt descrise subcategoriile de diagnostic TSA(specificandu-se ca nu trebuie sa intruneasca toate manifestarile), iar la fiecare subcategorie are si un studiu de caz.Mai mult decat atat, sunt date si alte diagnostice care sunt asemanatoare cu TSA, si pot fi confundate.
Iata subcategoriile TSA: Tulburare de tip autist (autism, autism infantil sau Sindrom Kanner), Sindrom Asperger, Tulburare dezintegrativa a copilariei ( sau Sindromul lui Heller), Tulburare de tip Rett si Tulburare globala pervaziva de dezvoltare (PDD-NOS sau autism atipic)
Afectiunile asemanatoare cu TSA si care pot fi confundate ducand la un diagnostic gresit sunt: Afazia, Sindromul Fragile X, Sindromul Landau-Kleffner, Retardul mintal, Tulburari ale invatarii nonverbale, Tulburare obsesiv-compulsiva, Schizofrenia, Afectiunea atasamentului reactiv, Afectiuni care implica probleme la nivelul exprimarii, respectiv la nivel lingvistic, Impedimente de ordin senzorial (nevazatori, dificultati de auz), Sociofobia.
O alta scuza pe care o folosim (noi, parintii) de obicei a fost demontata, si anume ca unele manifestari din autism le au si copii neorotipici.E adevarat, nu numai copii neurotipici ci chiar si adultii insa,adevarata problema este intensitatea si frecventa.
Citind cu atentie, singurul diagnostic in care l-am regasit pe Razvan intr-un procent mai mare de manifestari, respectiv si in studiul de caz este Sindrom Asperger.Dupa descrierile din aceasta carte diagnosticul lui este fara urma de indoiala Asperger.Exista doi psihologi care au ridicat problema de Asperger in cazul lui si chiar eu am avut unele momente in care l-am suspectat.
Am sesizat o tendinta a specialistilor de a exclude Asperger categoric din discutie, gandindu-se ca Asperger e musai sa aibe un creier briliant si sa-i dea pe spate de savantism in secunda doi dupa ce au intrat in cabinet.Nesesizand nici un fel de genialitate, omit alte manifestari si indicii pentru diagnostic Asperger.Am gasit referiri in mai multe carti de specialitate la Asperger ca avand o inteligenta medie sau superioara, deci nu e musai sa te dea pe spate, sunt alte lucruri de luat in seama.Mai degraba felul cum vorbeste (stilat, pedant, de ex in studiul de caz scrie ca baietelul se exprima "prefer sa raman singur" in loc de "nu vreau sa ma joc cu tine" cum ar spune altcineva); si un lucru decisiv in privinta diagnosticului este aparitia limbajului(daca in alt tip de autism limbajul apare la o varsta normala ulterior disparand complet iar la alt tip de autism limbajul nu apare deloc, la Asperger aparitia limbajului se produce la o varsta relativ normala si se dezvolta relativ normal.Alte indicii pentru diagnostic Asperger ar fi memoria (pe care toti autistii o au foarte dezvoltata, insa Asperger pot memora cantitati foarte mari si reda intocmai in special subiectul lor favorit-in studiul de caz baietelul de 6 ani e pasionat de animale, memorand lucruri legate de specii, habitate sau ritualuri de imperechere).Un alt indiciu de Asperger este o anumita postura a corpului (exista medici care au un ochi fin si o observa, la Razvan a observat d-na Magureanu de cand era mic si anul acesta d-na Urziceanu, -desi nu au facut o legatura cu Asperger; si o "incetineala din punct de vedere motor", specificandu-se ca deficientele motorii sau tonus muscular redus se remarca la toti copii TSA insa la Asperger lucrurile sunt descrise ca "incetineala".
Ecopraxia-capacitatea de a imita dusa la extrem, copilul imita si repeta actiunile unei persoane fara a intelege cu adevarat ceea ce face.Cred ca ecopraxia a devenit o problema si pentru noi.


http://copilulcurcubeului.blogspot.com/ ... +Razvan%29
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to CARTI, FILME AUTISM

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron