Centrele AS AUTISM TRANSILVANIA Cluj,Turda

Moderators: camel, moderators

Centrele AS AUTISM TRANSILVANIA Cluj,Turda

Postby dora » Thu May 22, 2008 2:09 pm

Asociatia Autism Transilvania

CIF 18939153

Str. Almasului nr. 1, ap. 56, Cluj-Napoca, jud. Cluj

Tel. 0744/180.748, 0744/332.549, 0744/867.789

e-mail: autismtransilvania@yahoo.com

[b]Puncte de lucru:
1. Str. Vasile Alecsandri 3-5, Cluj-Napoca, Cluj
2. Str. Haiducului nr. 9, Cluj-Napoca, ClujTurda –
Str. Câmpiei Nr. 51)[/b]

BOALĂ. Copiii care suferă de autism pot să se vindece cu ajutorul terapiei comportamentale


Informaţii utile

Centrul de Recuperare Autism Transilania - Strada Vasile Alecsandri, nr. 5, Cluj-Napoca, e-mail: autismtransilvania@yahoo.com, nr telefon: 0768 974 122

* O asociaţie din Cluj încearcă să integreze bolnavii în societate

Autismul este un fenomen despre care românii ştiu puţine lucruri. Excepţia sînt doar cei care sînt nevoiţi să facă faţă bolii în fiecare zi. Este o afecţiune cu care unii copii se nasc şi care impune anumite piedici în integrarea socială a acestora. Pentru asta există metode de recuperare terapeutică care dau rezultate uimitoare, dar din lipsa informării asupra simptomelor bolii mulţi ratează şansa de a avea o viaţă normală.

Prima fază - negarea

Un părinte îşi dă seama de obicei dacă este ceva în neregulă cu copilul său. Totuşi, caută diferite motive pentru a explica gesturile şi reacţiile copilului în anumite situaţii. Motive care de obicei nu sînt valabile şi care pot ascunde de fapt o boală, autismul. Din punct de vedere ştiinţific încă se mai fac cercetări asupra simptomelor bolii, deoarece ea se manifestă diferit la fiecare om. Această afecţiune poate fi tratată eficient dacă este diagnosticată în timp util. Dar din cauză că oamenii nu sînt suficient de informaţi asupra subiectului, mulţi dintre copiii bolnavi ajung la medic abia pe la vîrsta de patru, cinci ani cînd deja rezultatele terapiei nu vor fi tocmai cele aşteptate. „Nu e greu să realizezi că ceva nu este normal în comportamentul copilului tău, ci să accepţi existenţa bolii. Asta este adevărata încercare”, spune Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania Cluj.

Un alt fel de a fi

Părinţii observă încă de la început că micuţii nu răspund cînd sînt strigaţi pe nume. Îşi fac impresia greşită că ar avea probleme cu auzul şi consultă un medic orelist. Află că de fapt copilul aude, dar nu înţelege, nu-şi cunoaşte identitatea. „De abia de aici se ajunge la un doctor neuropsiholog, unde este diagnosticat corespunzător”, spune Mirela Prună. Autismul poate avea grade diferite de manifestare. Există forme mai severe, însoţite de retard mintal sau sînt cazuri în care inteligenţa copilului este peste medie şi este mai dificil să-ţi dai seama din comportamentul său că ar avea această afecţiune. Copilul poate părea doar puţin ciudat. Nu execută anumite comenzi şi are probleme cu componenta senzorială. Are anumite preferinţe alimentare şi în schimb nu suportă unele feluri de mîncare, îi plac anumite texturi şi îmbracă numai unele haine. Nu suportă anumite mirosuri, lumini sau dimpotrivă are o nevoie mai accentuată de aceşti stimuli. Bagă totul în gură, pentru că are nevoie să se stimuleze gustativ, îşi flutură mîinile prin faţa ochilor deoarece simte nevoia de stimuli vizuali. O altă problemă poate fi limbajul verbal. Acesta este cel mai greu de dobîndit şi mulţi dintre copii preferă o altă formă de comunicare. Totuşi, uitîndu-te la ei nu-ţi dai seama de prezenţa bolii. În genere sînt dezvoltaţi fizic absolut normal şi părintele crede că odată cu timpul comportamentul se va stabiliza. „Mulţi nu consideră afecţiunea o boală, ci un alt fel de a fi. Ideea că ei au o lume a lor, este doar un mit. Ei vor să comunice, dar nu ştiu cum şi trebuie ajutaţi. Orice gest al lor înseamnă ceva, important este ca părinţii să privească totul într-un context” a ţinut să menţioneze Milena Prună.

Şansa la o viaţă normală

De obicei în tratarea afecţiunii se recomandă medicaţia. Cărţile de specialitate spun că boala va afecta pacientul toată viaţa. Dar există şi o metodă mult mai eficientă de tratament, acesata fiind terapia comportamentală. Ea poate ameliora foarte mult efectele bolii, astfel încît omul să poate duce o viaţă cît mai aproape de normal. Din păcate, la nivel de sistem naţional nu există oameni specializaţi în tratarea afecţiunii. În Cluj există un singur centru de recuperare care oferă terapie comportamentală, kinetoterapie şi consiliere parentală care aparţine Asociaţiei Autism Transilvania.

Acesta funcţionează din mai 2007 şi este administrat de Milena Prună şi alţi părinţi devotaţi care luptă cu boala alături de copii lor. „Cînd fiica mea Mara a fost diagnosticată, i-a fost recomandat tratamentul medicamentos. Însă citind pe internet despre ce înseamnă autismul, am descoperit că există şi această metodă de recuperare prin terapie. La momentul respectiv nu exista în Cluj un centru care să ofere servicii adecvate copilului meu. De aceea am hotărît alături de alţi părinţi să facem ceva pentru copii noştrii şi am înfiinţat acest centru” a mărturisit Milena.

La început s-a lucrat cu trei copii bolnavi, ca în timp numărul lor să ajungă la 18. În prezent, centrul dispune de un spaţiu ce se împarte în şase camere unde se lucrează concomitent cu cîte un copil şi o sală de consiliere pentru familiile acestora. Terapia este de preferabil să înceapă de la o vîrstă cît mai fragedă pentru ca reazultatele să fie cît mai bune şi mai rapide. Doi, trei ani de terapie intensivă începută înaintea vîrstei de cinci ani, care presupune 40 de ore pe săptămînă de lucru cu copilul, pot conduce la independenţa socială a copilului şi integrarea la o şcoală normală la vîrsta de şapte ani.

Progresul există

Părinţii trebuie să fie interesaţi de recuperarea copiilor lor. Nu trebuie să îi izoleze de mediul social. Din contră, trebuie să-i înveţe să comunice cu cei din jur. Să continue terapia de la centru şi acasă conform instrucţiunilor terapeutului. Autism Transilvania a organizat un curs de specializare la Cluj- Napoca , susţinut de singurii specialişti acreditaţi internaţional din ţară, la care au participat medici de la secţia de neuropsihiatrie infantilă ale spitalelor, oameni de la grădiniţe speciale, cît şi părinţi. Persoane cheie, de la care poate porni un tratament adecvat pentru copii bolnavi. „Avem deja copii integraţi în şcoli şi grădiniţe normale. Ei sînt însoţiţi de un tutore care asistă permanent la activităţile lor şi îi ajută la asumarea responsabilităţilor şi acţiunilor cu care întîmpină dificultăţi. Îl avem pe Ionuţ care acum este în Statele Unite cu familia sa şi care a reuşit să înveţe limba engleză foarte bine”, a mai spus Milena Prună. Dar contează şi disponibilitatea societăţii de a accepta un copil cu deficienţe. Asociaţia adepus şi un proiect la Primăria Cluj-Napoca pentru obţinerea unui spaţiu propriu, pentru a nu mai fi nevoiţi să plătească chirie. Însă, un răspuns întîrzie să apară. La nivelul ţării noastre există deja în jur de 4.000 de cazuri de autism.

Informaţii utile

Centrul de Recuperare Autism Transilania - Strada Vasile Alecsandri, nr. 5, Cluj-Napoca, e-mail: autismtransilvania@yahoo.com, nr telefon: 0768 974 122

Tarife centru
Program normal - 10 lei /oră
Program social (pentru familii cu venit scăzut) – sub 10 lei/ oră

Calendar
30, 31 mai - iunie 2008 Curs de autism şi interacţiune muzicală. Training pentru părinţi, specialişti şi studenţi organizat de Asociaţia Autism Transilvania


http://www.ftr.ro/o-alt-3539.php
Last edited by dora on Mon Apr 26, 2010 9:00 am, edited 2 times in total.
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue May 19, 2009 3:35 pm

Copiii cu autism, importanti doar pentru parintiAutor: Andra-Daria SZASZ
Data publicarii: 03/04/2009
De Ziua Mondiala a Autismului, parintii clujeni ai copiilor cu autism au tras un semnal de alarma: ?Noi incercam sa ii ajutam sa se integreze, dar nu este normal sa fim singuri in acest demers?.

Foto Andrei Gadalean

„La 2 ani si 8 luni, sotia mea a mers cu Beniamin la un psihiatru infantil. Ne-a intrebat citi copii mai avem, pentru ca, potrivit diagnosticului, cel mic nu mai are sanse de recuperare: n-o sa vorbeasca niciodata si n-o sa se integreze“, isi amintea ieri Calin Marta, vicepresedintele Asociatiei Autism Transilvania (AAT), in pauza evenimentului care a marcat la Cluj-Napoca Ziua Mondiala a Autismului.


De activitatile Centrului AAT beneficiaza, in prezent, 38 de copii clujeni cu sindrom autist si familiile lor. Desi in judet sint luati in evidente 200 de micuti cu acest diagnostic, in realitate, numarul copiilor care au autism e mult mai mare.


„Noi incercam sa ii ajutam pe ei si pe familiile lor sa se integreze, dar nu e normal sa fim singuri in acest demers. Studiile internationale arata ca 1 copil din 166 ar putea avea sindrom autist. Medicii de familie ar trebui sa fie primii care sa ii atentioneze pe parinti, primii care sa se preocupe de sanatatea celor mici, iar psihiatrii infantili macar sa le dea speranta parintilor“, a spus Milena Pruna, presedinta AAT. Ea a aratat ca in Romania doar 4.000 de copii sint luati in evidenta cu aceasta boala.
„In conditiile in care autoritatile nu se preocupa de problema autismului si chiar ii descurajeaza pe parinti, in cel mai bun caz, un copil cu sindrom autist nedetectat, fara tratament constant si intensiv, ar putea fi inadaptat social. Nu exista nici macar programe de screening pentru copii. Ginditi-va ca dupa 15 minute, cit dureaza examenul, parintii macar ar fi orientati si ar sti cu ce probleme se confrunta“, a completat Milena, care are o fiica de 9 ani cu autism, acesta fiind motivul pentru care a infiintat asociatia.
„Chiar ieri vorbeam cu Beni despre kerosenul din avioane, va dati seama? Cu ajutorul terapeutilor de aici (AAT – n.r.), la 3 ani dupa ce medicul ne-a spus ca practic e pierdut“, a dezvaluit ieri Calin Marta.


http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj ... 61787.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Oct 31, 2009 9:40 am

Cluj: Clujenii înving autismul mai uşor decât restul europenilor (FOTO VIDEO)


Autori Radu Neag , Ioana Tăut
Data: 24 oct 2009


În centrul din Cluj-Napoca al Asociaţiei de Autism Transilvania, rata de recuperare a bolnavilor de autism este de 50%, cu 20 de procente mai mare decât media Uniunii Europene. Odată ce îşi redobândesc abilităţile de comunicare, autiştii îşi pot evidenţia mai bine calităţile intelectuale ieşite din comun.Mara Prună (9 ani) ştie pe de rost 400 de cântece.

Foto: Vakarcs Lorand


În urmă cu şapte ani, în România nu se cunoştea aproape nimic despre autism, medicilor fiindu-le imposibil să diagnosticheze o astfel de boală, care se manifestă printr-o tulburare neurologică ce afectează modul de comunicare a suferinzilor cu cei din jur.

De trei ani, însă, voluntarii Asociaţiei Autism Transilvania (AAT) au reuşit să schimbe viaţa a zeci de copii, cărora medicii nu le dădeau nicio şansă de recuperare.

„Medicii prescriau reţete până acum şi le spuneau că, deşi le pare rău, pentru autism nu se poate face nimic, iar copilul va rămâne cu asta pe viaţă. România era ţara în care nu se ştia nimic despre autism”, ne-a povestit Milena Prună, fondatorul asociaţiei, care şi-a dedicat viaţa combaterii autismului, după ce fetiţa sa a fost diagnosticată cu această boală.

În prezent, rata de recuperare a autiştilor din centrul AAT este de 50%, mult mai mare faţă de media Uniunii Europene, care este de 30%, potrivit lui Călin Marta, vicepreşedintele asociaţiei.

Mara şi-a învins temerile prin muzică

Fetiţa Milenei Prună avea doi ani când a fost diagnosticată cu autism. Mara (9 ani) suferă de sindromul Asperger, acelaşi pe care îl avea şi Einstein. După patru ani de cercetare în domeniu a mamei sale şi trei ani de terapie comportamentală cu ea, fetiţa merge singură la şcoală de doi ani, unde este şi premiantă.

„Mara face în prezent materia de clasa a IV-a, deşi e doar în clasa a III-a. Înainte mergea cu însoţitor la o şcoală privată, care a fost desfinţată”, ne-a povestit mama acesteia. Fetiţa, care are acum nouă ani, învaţă la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca şi poate recunoaşte după primele note peste 40 de opere de muzică clasică celebre, cum ar fi cele de Mozart, Vivaldi, Beethoven. Îi place să cânte la pian, activitate pe care s-a şi concentrat în anii recuperării sale. De asemenea, cunoaşte pe de rost versurile a peste patru sute de câtece.

Oricine ar povesti cu Mara ar rămâne impresionat de cultura pe care deja o are şi, de asemenea, de modul în care se exprimă, asemenea unui adult. „Muzica e cel mai bun prieten al meu. Nu ştiu în ce epocă ne aflăm, dar aş vrea să trăiesc în epoca Barocului.

Urăsc totuşi să port perucă albă, nu vreau să dau impresia că sunt prea bătrână”, ne-a spus fetiţa.

În centrul AAT din Cluj-Napoca sunt afişate câteva fotografii ale copiilor ce suferă de autism


În general, copiii diagnosticaţi cu autism au o inteligenţă peste medie. De exemplu, Benjamin Marta, un băieţel în vârstă de cinci ani, cunoaşte numele a zeci de dinozauri atunci când îi vede în albume. „Benjamin are autism infantil, nu vorbea deloc. Acum, după terapie, totul e perfect, nu-l mai putem opri din vorbit”, ne-a spus mama acestuia, Anamaria.

Ce calităţi intelectuale deţin autiştii: Stephen Wiltshire din Londra


Ce presupune tratamentul

Pentru tratarea autismului, copiii trebuie să urmeze o terapie comportamentală zilnică, prin care vor învăţa să perceapă lucrurile şi sentimentele ce îi înconjoară. Autismul nu se poate vindeca, însă, complet. Cursurile au loc zilnic şi durează până la patru ore, timp în care copiii imită gesturi, se joacă, lucrează la măsuţă sau reproduc sunete.http://www.adevarul.ro/articole/cluj-cl ... nilor.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to CENTRE ABA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron