CENTRUL HORIA MOTOI,BUC, ABA

Moderators: camel, moderators

CENTRUL HORIA MOTOI,BUC, ABA

Postby dora » Sun Oct 30, 2005 11:20 am

Asociația pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România - Horia Moțoi


Adresa: Strada Papiu Ilarian nr. 15, interfon 01, sector 3, București
Telefon: 021.232.19.91 / 0735.858.875
E-mail: office@centrul-horiamotoi.ro
Program: luni-vineri: 10:00 - 18:00

http://centrul-horiamotoi.ro/
https://www.facebook.com/pg/autismhoria ... e_internal
Last edited by dora on Sun Sep 02, 2012 9:57 pm, edited 6 times in total.
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby PIT » Sun Oct 30, 2005 3:12 pm

Daca ma puteti putin lamuri ce se face la centru, care sunt criteriile de eligibilitate?
PIT
 
Posts: 11
Joined: Sun Oct 16, 2005 10:01 pm
Location: BUCURESTI

Postby shakalu » Sun Oct 30, 2005 5:45 pm

PIT... la centru se face aba in cel mai profesionist mod cu putinta in romania. Criteriile de eligibilitate nu-s foarte complicate: varsta copilului intre 2,5 si 4, 5 ani, un diagnostic si parinti implicati pana peste urechi ... mai sunt si alte cateva pe care ai sa le gasesti aici pe forum. Ideea este ca locurile libere sunt cam lipsa din cauza spatiului. exista deja o lista de asteptare.
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby dora » Sun Oct 30, 2005 5:46 pm

La centru se face aba ca la carte, adica sunt 3 copii, vreo zece tutori, cativa superviseri si o directoare minunata, cum rar am vazut, vesnic cu aerul ca intreaba Cu ce pot sa va ajut?
Fiecare copil are camera lui, cu materiale didactice din belsug, fiecare copil are un program riguros, stabilit in sedinte o data pe saptamana cu parintii. tutorii si superviserii.
Tutorele isi face plan de lectie amanuntit cu fiecare intrebare pusa,cu ordinea mutarilor etc
La sfarsitul activitatii se noteaza intr-un registru aprecieri, recompense etc.
Pt fiecare program! Programele se ajusteaza saptamanal, e o echipa!
Fetelor li s-a spus de la inceput: Pe mine nu ma intereseaza decat acesti copii! Daca aveti probleme personale, orgolii le lasati la usa! (Shakalu dixit!)
Criteriile de selectie sunt afisate, eu am scris un mail (nu-l cunosteam decat de pe forum, credeam ca-l cheama Horia Motoi :lol: )am fost la interviu, cu mari emotii si asta a fost tot!!!Asta se intampla anul trecut pe vremea asta, Vladut a facut parte din prima serie. A lucrat cam 8 ore pe zi cu pauza de o ora pt somn.
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby emil_c » Sun Oct 30, 2005 8:21 pm

Totuşi, cine este (a fost ) acest Horia Motoi ? - credeam că e o personalitate pentru voi şi nu se cuvine să nu o ştim noi ăştia de la periferia UE. Noi avem o stradă rebotezată aici pe malul Crişului - un numele precedat de "erou" al unui băiat care a murit tânăr, dar nu în "revoluţie". M-a intrigat - am aflat că defapt acesta a vrut să salveze de la înec o altă persoană - da, un adevărat erou.
Andrei – n. 12.06.2000
Autism usor, atipic (sau nu)
emil_c
 
Posts: 142
Joined: Sun Jul 31, 2005 2:03 pm
Location: Oradea

Postby dora » Thu Apr 13, 2006 6:53 am

Parintele "ABA"

18 Februarie 2005 Jurnalul national
LAURA TOMA

Tatal unui copil autist a adus pentru prima data in Romania terapia de recuperare ABA, pe care a invatat-o de la specialistii americani. De doi ani, barbatul organizeaza campanii de strangere de fonduri si sustine traininguri in care instruieste tutori romani. In toamna, a fondat in Capitala primul centru din Europa de Est pentru copiii cu aceasta afectiune.REUSITA. In Centrul "Horia Motoi", copiii autisti sunt tratati prin terapie americana
Damian N. lucreaza in publicitate si este unul dintre "romanii fericiti", cum el insusi se defineste, pentru ca poate sa duca o viata fara lipsuri "stridente". Nu a absolvit Medicina, insa cursul vietii l-a impins sa se aplece atent spre acest domeniu. Asta s-a intamplat cand a descoperit ca Radu, fiul sau, sufera de autism. Vreo doi ani a tot urcat Golgota sistemului medical romanesc, dar nu a gasit vreo metoda de recuperare. In Romania nu exista clinici specializate pentru tratarea autismului. Radu nu vorbea, facea pe el, nu reactiona la nici un fel de stimul. "Era ca o leguma miscatoare", spune tatal. Singura solutie a fost sa contacteze specialisti straini si asa a ajuns in clinici din SUA si Marea Britanie. A angajat 10 tutori romani si a adus specialistii straini sa-i instruiasca. Cu ajutorul lor intr-un an si jumatate, Radu a fost recuperat aproape 80%. Si asta dupa ce toti medicii romani i-au spus: "Obisnuiti-va cu ideea, nu e nimic de facut". Metoda de terapie comportamentala ABA nu include medicamente, ci doar lucrul cu tutori. Acum, Radu poate citi, invata engleza si schiaza.

"NU STA DEOPARTE". Dupa ce a reusit sa-l trateze pe Radu prin metoda ABA, barbatul a incercat sa ajute cat mai multi copii autisti din tara. A deprins el insusi metoda de tratare si a sustinut traininguri in care a predat tehnica unor tineri absolventi de Psihologie. Anul trecut a organizat campanii de strangere de fonduri, iar cu banii astfel adunati a fondat in Capitala Centrul "Horia Motoi", unde, din octombrie, mai multi copii au fost tratati. De asemenea, a introdus metoda de recuperare si in Centrul de copii "Sf. Margareta", unde sunt copii cu diferite boli in faze terminale, printre care si autisti. Parintii mititeilor care sunt recuperati in centru platesc un sfert din pretul tratamentului, restul este acoperit cu fondurile stranse prin campaniile initiate de "parintele ABA". Cea mai recenta campanie de acest fel s-a numit "Nu sta deoparte" si a fost o licitatie pe Internet cu desene facute de copiii din centru. "Am fost sceptic la inceput... cu licitatia, dar iata ca ne-a reusit si asta", spune Damian despre campania care s-a incheiat cu o zi in urma. Am gasit si unul dintre licitatori... Costin Popescu, un tanar care a dat 37 de euro pe o plansa desenata de manute autiste. "Am licitat pentru cea mai colorata dintre ele si am castigat...", spune impacat barbatul.

"AZI A INVATAT SA SPUNA "DA""! In Centrul "Horia Motoi", cateva tinere absolvente de Psihologie aplica metoda pe mititeii autisti timp de opt ore pe zi, incercand sa-i reintegreze in societate. Adica fiecare dintre ei sa poata urma o gradinita cu program normal cand parasesc centrul si apoi sa mearga la scoala. Vladut are trei ani si, de cand a venit in centru, a progresat foarte rapid, incat acum e un mic trofeu al locului. Se joaca intr-o camera cu tutorele sau, iar noi il privim prin geamul usii impreuna cu Damian. "Uite, el e ca o floricica", spune cald barbatul cu tinuta rece de businessman. "Va pleca in curand la gradinita." Dintr-o incapere alaturata iese Andrei, un alt pici care azi a invatat sa spuna "DA", indiferent din ce colt al camerei l-ai striga. Asa se masoara izbanda in Centrul "Horia Motoi": intr-un cuvant nou pe zi, intr-o manuta intinsa spre un obiect, intr-o privire mai ferma catre gura care ii striga.


LA SPECIALIZARE
"Cand am vazut progresele fiului meu prin terapia americana, am hotarat sa ajut si familiile copiilor autisti care nu aveau situatia noastra financiara. Pentru a umple golul de specialisti in autism de la noi, de care m-am izbit initial, voi trimite o parte din tutorii romani angajati in centru sa mearga la cursuri in clinicile straine." - Damian N. parinte de copil autist


COPILARIE MUTA
Autismul este o tulburare neuropsihiatrica a copilariei. Se manifesta prin pierderea utilizarii cuvintelor, a contactului vizual si a interesului pentru joc sau retragere sociala. Se estimeaza ca 30%-50% din persoanele cu autism raman mute de-a lungul vietii. Autistii evita privirea celorlalti, nu inteleg expresiile faciale, gesturile, limbajul corporal al celor din jur. La noi nu exista statistici privind autismul, in California, un copil din 300 fiind autist.

http://www.jurnalul.ro/articol_28346/pa ... _aba_.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed May 17, 2006 8:30 am

dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby Milena » Sat Jul 01, 2006 9:35 pm

Pentru o programare la Centrul Horia Motoi mai sunt valabile coordonatele din primul post?
Mara - aprilie 2000; diagnostic: autism infantil; alte observatii: prematur gradul III
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby Milena » Sat Jul 01, 2006 9:36 pm

din prima postare, vreau sa zic :)
Mara - aprilie 2000; diagnostic: autism infantil; alte observatii: prematur gradul III
Milena
 
Posts: 346
Joined: Mon Sep 29, 2003 1:38 pm
Location: Cluj-Napoca

Postby shakalu » Mon Jul 10, 2006 9:09 am

milena, nu. centrul s-a mutat la alta adresa si are un alt numar de telefon. doar ca nu mai sunt publice. da-mi un mesaj daca vrei ceva in mod particular
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby dora » Thu May 10, 2007 7:13 am

ANDREEA DEMIRGIAN/RRI 07/12/05

BUN VENIT ÎN OLANDA

Emisiunea "Ingeri printre oameni",Radio Romania International noiembrie 2005

"Când aştepţi un copil, e ca şi cum ai plănui o vacanţă în Italia: Cumperi o ghiduri turistice şi îţi faci planuri. Colosseumul… Gondolele Veneţiei… Înveţi câteva fraze utile în italiană. După luni întregi de aşteptare, porneşti la drum. Când avionul aterizează, stewardesa îţi spune: Bun venit în Olanda. Olanda? spui… Cum adică Olanda? Eu m-am îmbarcat pentru Italia! Dar au aterizat în Olanda… trebuie să cauţi alte ghiduri. Să înveţi o limbă complet nouă. Întâlneşti oameni pe care, altfel, nu i-ai fi cunoscut niciodată. După ce îţi tragi sufletul şi arunci o privire în jur, începi să observi că Olanda are mori de vânt… lalele …. Şi pe Rembrandt. Dacă îţi petreci viaţa plângându-te de faptul că nu ai ajuns în Italia, s-ar putea să nu înveţi să te bucuri de lucrurile foarte speciale şi foarte plăcute pe care le poţi găsi în Olanda… "


Altă voce: “Deşi se consideră de către medicii din România că autismul este irecuperabil, afirmaţia este doar pe jumătate adevărată. Copiii autişti se pot recupera dacă sunt diagnosticaţi între vârsta de 2 şi 7 ani şi dacă nu au nici o altă dizabilitate fizică. Gradul de recuperare depinde de la copil la copil. Există însă şi recuperări totale. Sunt părintele unui copil autist în vârstă de 5 ani, pe nume Radu. În ultimii ani am experimentat din plin disperarea şi am înţeles cât rău poate face lipsa de informaţie. Eu am găsit resursele şi calea prin care să îmi ajut copilul.”

Acestea sunt cuvintele lui Damian, tatăl lui Radu, astăzi un copil ca oricare altul, poate cu ceva mici probleme de atenţie, dar cu un IQ mult peste media vârstei sale. Cum a reuşit să-l transforme din posesorul unui certificat de handicapat în copil “normal” ne spune chiar cel ce i-a fost lui Radu nu doar tată ci şi tutore, medic şi însoţitor.

: “Radu avea 4 ani şi nu vorbea… practic era un fel de legumă care umbla şi zâmbea din când în când. Ne-am apucat să vedem ce se întâmplă peste ocean… am început să căutăm să aflăm ce terapii se aplică şi unde s-a ajuns la modul practic: aşa am ajuns la ABA (applied behavioural analysis) care este o terapie comportamentală, singura care dpdv ştiinţific oferă şansa de recuperare a unui copil autist.”


Damian şi Cristina au cumpărat cărţi şi s-au apucat de învăţat. Când Radu avea aproape 5 ani au adus un consultant de la Londra care a organizat un workshop ABA, pentru cei doi părinţi şi pentru 10 tutori - absolventi sau studenţi în ultimi ani la psihologie, angajaţi de Damian.

Track: “Aşa a început saga noastră. Practic, 12 ore pe zi, sau mai precis, cât Radu era treaz, se lucra cu el. El nu ştiu dacă o vedea ca pe o lecţie, ci mai mult ca pe o joacă. Erau 12 adulţi care aveau grijă de el în fiecare zi, nu să nu se lovească ci trăgând pur şi simplu de el pentru fiecare lucru pe care putea să îl facă şi, încet încet, de la lucruri pur mecanice, am ajuns ca după 2 ani de zile Radu să fie un copil absolut normal, integrat într-o grădiniţă normală, de la un copil total non-verbal, cu pampers la cinci ani, care nu răspundea la nimic, multă vreme am crezut că e surd, care acum vorbeşte şi în engleză, schiază, înoată, citeşte, desenează, se bucură, spune poezii la sfârşit de an şi e un copil normal.”

Când Radu a depăşit etapa în care terapia comportamentală îl ajuta, Damian a hotărât că e vremea ca băieţelul să fie reevaluat. Două echipe de psihologi, care nu aveau nici un fel de date despre istoricul medical al copilului, l-au trecut printr-o baterie de 8 teste. Verdictul a fost acelaşi: “Radu este un copil absolut normal, cu o inteligenţă peste medie, cu mici probleme de atenţie, fără nici o problemă clinică.” Damian şi Cristina ar fi putut răsufla uşuraţi. Copilul lor era bine. Dar nu s-au oprit, nu au întors spatele unei comunităţi pe care ei înşişi o închegaseră pe internet:


Track “În momentul respectiv am zis, ok… noi putem, noi ne permitem, avem anumite abilităţi, experienţă, banii necesari şi determinarea să o facem. Ce se întâmplă cu cele câteva sute de părinţi pe care îi văzusem timp de doi ani când urcam Golgota sistemului românesc… ce fac ei? Hai să facem ceva, ne-o datorăm nouă şi i-o datorăm lui Radu. Aşa a apărut site-ul autism.ro, centrul Horia Moţoi… aşa au apărut toate, din dorinţa de a-i ajuta şi pe alţii.“

Centrul Horia Moţoi este de fapt o casă în care copiii îşi petrec 9 ore pe zi. Fiecare copil lucrează cu câte un tutore, în două sesiuni: 4 ore dimineaţa, 4 ore după amiaza, timp în care învaţă de la gesturile cele mai mărunte până la acţiuni complexe, până când pot fi integraţi în grădiniţe normale, fără însoţitor. În prezent, sunt 3 copii în centru. Alţi doi au încheiat terapia şi sunt consideraţi acum absolvenţi.
Dar centrul Horia Moţoi este abia la început.
Cel mai eficient mod de a porni la drum este cu un consultant din afară. Costurile lui sunt undeva între 12.000 – 15.000 de euro pe an. În afară de aceasta, ABA e scumpă datorită oamenilor care sunt implicaţi. Pentru fiecare copil ai nevoie de un minim de 3-4 tutori pe care trebuie să îi plăteşti în fiecare lună: 800 de euro pe lună. Orice venire a unui consultant costă intre 2000 şi 2500 de euro.
Ce poţi face când nu eşti din Bucureşti, când nu îţi poţi permite să angajezi un consilier şi 4 tutori dar vrei să spargi zidul de sticlă care te desparte de copilul tău?


Milena şi Dorin au reuşit s-o smulgă pe Mara, fetiţa lor, din lumea tăcută în care trăia, oferindu-i multă atenţie, multă dragoste, adaptându-se nevoilor şi aptitudinilor ei. Singura modalitate prin care au izbutit să comunice cu Mara a fost prin muzică. Muzica îi atrăgea atenţia, o calma, o liniştea


Track: “O interesa foarte mult tot ce era cântat şi ritmat, doar aşa era atentă la noi, când îi vorbeam pe ton cântat sau versificat:
(n.r: cântă) Mara… uită-te la mama, vine jucăria, uită-te la noi…

în momentul în care i-am atras atenţia şi a făcut cunoştinţă cu noi, când a învăţat să ne iubească, am putut să vorbim normal. A fost foarte greu, avea şi tulburări de somn, se trezea şi de 20 de ori pe noapte, erau zile când dormea 20 de minute şi stătea o oră trează şi tot aşa timp de 24 de ore…”


Dorin a învăţat să cânte la pian ca să o înveţe şi pe Mara. Milena a lăsat-o să deseneze pe pereţi şi a păstrat la îndemână un trafalet cu care îi oferea noi “pânze” atunci când Mara nu mai avea loc să picteze. Şi pentru tot ce desena trebuia să se găsească şi o explicaţie.

Track: “La liniile drepte le zicea linii domestice… făcând referire la sensul pe care îl ştia. Liniile mâzgălite erau linii sălbatice. Viespile îmbătrânesc când dunga neagră de pe spate se face gri… Broaştele îmbătrânesc atunci când fac riduri. Pentru toate găseşte o explicaţie şi se gândeşte la tot ce se întâmplă în jurul ei.”


Au fost doi ani în care 3 copii din vecini se jucau în fiecare zi într-o cameră alăturată. Milena o ducea acolo doar câte un minut şi jumătate, ca să se obişnuiască, apoi o scotea din cameră, să se liniştească. Astăzi, Mara şi cele trei fetiţe sunt foarte bune prietene.
Merge la grădiniţă, ia ore de călărie şi de pian, îi place să deseneze şi să danseze, se joacă, în sfârşit, cu păpuşile… Ce poate îndrăzni să viseze Milena pentru Mara, acum când e aproape de capătul drumului spre normalitate?


Track: “Ea spune adeseori că la 16 ani va cânta într-un concert pe o scenă din ţara Anglia…îi place engleza şi asta vrea să facă… Cel mai extraordinar compliment pe care l-am primit de curând: Mergeam cu ea prin parc şi, auzind-o vorbind, o doamnă mi-a spus că şi-ar dori să aibă o fetiţă ca ea”

Damian, Cristina, Milena şi Dorin sunt doar două perechi de părinţi români care au reuşit să îşi salveze copiii de la soarta prezisă de medici: duceţi-vă acasă, luaţi medicamentele acestea, obişnuiţi-vă cu gândul şi când o să vină vremea poate îl veţi interna undeva”.

Conform parabolei de la începutul acestei emisiuni, deşi se îmbarcaseră pentru Italia, ei au ajuns în Olanda şi, după un timp, au devenit chiar ghizi.
Dora mama lui Vlăduţ, unul din absolvenţii centrului Horia Moţoi spune că fără ei, fără forumul de la autism.ro, ar fi fost pierdută
.

Track: “Eu am fost mare norocoasă. Când am aterizat în Olanda, un olandez m-a aşteptat, m-a dus la hotel, m-a ajutat să învăţ limba… mă gândesc cu groază la cei care au aterizat în întuneric şi nu i a aşteptat nimeni. Nu ştiu de ce am avut norocul acesta, probabil că eram prea slabă şi aş fi căzut, dacă nu erau oamenii de pe forum, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat. Celor ce sunt disperaţi le spun doar atât: se va găsi întotdeauna un olandez prietenos, care să-i ajute la început, măcar aici pe forum!
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Sep 02, 2009 8:27 am

Se spune ca nimic nu e mai frumos pe lume a zambetul unui copil. Iti lumineaza viata, iti incalzeste inima, te face sa simti ca traiesti. Ei bine, in cazul unor copii speciali, cum sunt cei care au tulburari din spectrul autismului, un zambet se obtine doar dupa ani grei de terapie

Centrul Horia Motoi este una din putinele gradinite din tara, unde se face o terapie speciala pentru copiii cu autism, ABA (analiza comportamentala aplicata), care da rezultate palpabile. A fost infiintat in urma cu aproape 5 ani, de o familie al carei copil cu autism a urmat cu succes terapia comportamentala ABA. La acest centru, cativa copii sunt adusi zilnic si lucreaza ani in sir cu psihologi inainte de a putea spune pentru prima data „mama”.[...]


Monica Manastireanu, unul dintre psihologii de la Centrul Horia Motoi si specialista in terapia ABA, face o definitie complexa a „conditiei” de autist. „Autismul reprezinta un complex de tulburari de dezvoltare care se manifesta in primii trei ani de viata ai copilului si sunt rezultatul unei tulburari neurologice care afecteaza functionarea normala a creierului". Cauzele care provoaca autismul nu sunt cunoscute inca. Aceste tulburari au un impact major in dezvoltarea ariilor de interactiune sociala si a abilitatilor de comunicare.
Cum iti dai seama ca un copil este autist?
„Copiii cu autism prezinta o intarziere a limbajului sau o lipsa totala a dezvoltarii limbajului verbal -neacompaniata de nicio incercare de a compensa acest deficit prin alt mod de comunicare (gesturi sau mima). Chiar daca sunt copii care verbalizeaza, nu inseamna ca ei si comunica, ca transmit un mesaj - au dificultati in initierea si sustinerea unei conversatii cu altii si prezinta stereotipii de limbaj, cum ar fi sa puna aceeasi intrebare de mai multe ori, chiar daca au primit deja un raspuns”, spune psihologul. De asemenea, copiii cu autism nu inteleg si nu practica jocuri social-imitative (de exemplu, sa isi imagineze ca banana este un microfon la care pot canta), adauga ea.
Deficiente apar si in utilizarea limbajului nonverbal: contactul vizual si anumite gesturi folosite in mod uzual in interactiunea sociala (cum este sa saluti atunci cand te intalnesti cu cineva) lipsesc la copiii cu autism.
„Tot in ceea ce priveste interactiunea sociala se constata absenta manifestarii spontane a unor trairi emotionale sau a unor reactii sociale de reciprocitate – adica sa se bucure, sa rada atunci cand isi vede mama sau sa arate compasiune pentru cineva aflat in suferinta. In concluzie, persoanele cu autism au multe deficiente comportamentale separate, si nu una centrala care, daca este corectata, sa duca automat la o ameliorare sau o imbunatatire a comportamentului. De aceea, progresele se realizeaza treptat si cu pasi mici, si nu brusc, ca urmare a descoperirii unei solutii unice, care sa controleze toate comportamentele”, afirma psihologul.

O sansa pentru copiii cu autism - terapia ABA


Asadar, acesti copii sunt perfect sanatosi din punct de vedere fizic, arata normal, dar nu se exprima. Cum sa inveti un copil sa-si arate afectiunea este poate una din cele mai dificile misiuni ale unui parinte. Cei de la Horia Motoi pot ajuta prin aplicarea unei terapii revolutionare – ABA, explica Monica Manastireanu, care arata ca metoda tine cont de particularitatile copiilor care au autism. „Comportamentele autiste se impart in comportamente in exces (autostimulari, agresivitate, hipekinetism, stereotipii) si comportamente deficitare (in ceea ce priveste limbajul, abilitatile sociale si autoservirea). Scopul terapiei este acela de a descreste comportamentele in exces si de a spori, de a modela comportamentele deficitare, explica psihologul. Poate aceasta terapie sa aduca un copil cu autism la normalitate? „S-a dovedit faptul ca prin terapia ABA copiii cu autism pot fi recuperati si integrati in comunitate. Terapia ABA faciliteaza adaptarea copilului la mediu: prin etape de generalizare, lucrurile invatate sunt transpuse in viata de zi cu zi”, spune psihologul.
Implicarea parintilor in terapie, esentiala pentru succesul ei
Totul trebuie repetat si invatat metodic, pentru ca un copil autist nu va arde etapele asa cum o fac copiii normali, iar parintii trebuie sa fie foarte implicati in ameliorarea conditiei lor.

Terapia ABA este o procedura care se aplica 24 de ore din 24, iar stabilitatea familiei si respectarea de catre parinti a indicatiilor psihologilor este esentiala pentru reusita.


Psihologii de la Horia Motoi fac saptamanal rapoarte despre starea copiilor si le explica in amanunt parintilor progresele pe care acestia le-au facut si modul in care trebuie sa se comporte cu ei.


„Terapia ABA trebuie vazuta ca un stil de viata - in fiecare moment, parintii si echipa de terapeuti vor aplica principiile comportamentale, iar interactiunea cu copilul este continua. Consecventa este cheia succesului acestei terapii, atat din punct de vedere cognitiv, cat si in ceea ce priveste abordarea comportamentelor- problema. Astfel, de pilda, copilul este stimulat sa dea raspunsuri complete la intrebari, in propozitie si doar acestea ii sunt acceptate (doar acestea ii sunt recompensate) de catre echipa de terapeuti. Acelasi lucru trebuie facut si de catre parinti, pentru ca altfel copilul nu va generaliza noua abilitate, nu si-o va insusi, iar in final va alege calea cea mai simpla - a raspunsului intr-un singur cuvant”, explica psihologul.


Cauzele sunt necunoscute
De la cauze genetice, la poluarea de mediu si anomalii la nivelul creierului, multi factori au fost incriminati pana acum si inca nu se stie ce declanseaza autismul.


S-a dovedit ca terapia ABA da rezultate. A dat in majoritatea cazurilor, asa ca se poate spune ca cei patru copii care sunt acceptati la Centrul Horia Motoi sunt norocosi.


Din pacate, numarul de locuri e limitat din pricina costurilor ridicate... Copilul care intra in terapia ABA trebuie sa vina in fiecare zi la centru, iar de el se ocupa doi psihologi pe parcursul intregii zile, de la 9 la 7 seara. Aici psihologii lucreaza in ture.

„Terapia foloseste principiul conditionarii operante: daca un tip de reactie este intarit, probabilitatea ca acesta sa se manifeste mai frecvent creste. De exemplu, atunci cand copilul tipa pentru a-i transmite adultului ca vrea o jucarie, el trebuie invatat sa arate sau sa spuna ce vrea si recompensat, dandu-i-se jucaria; evident, daca poate si stie sa ceara jucaria intr-un mod adecvat, dar prefera sa tipe, nu o va primi. Copiii cu autism trebuie invatati, practic, totul de la inceput. Daca elevul isi insuseste o abilitate de limbaj, nu va face ca el sa isi insusesca neaparat si una sociala; invatarea unei singure abilitati de limbaj (folosirea propozitiilor) nu va determina aparitia altei abilitati de limbaj (folosirea pronumelui in adresare)”, arata Monica Manastireanu


Cat costa tratamentul persoanelor cu autism
Pentru persoanele cu autism, statul ofera lunar o alocatie de 450 de lei, o suma insuficienta pentru a acoperi costurile unei terapii corespunzatoare. Potrivit Valericai Grigore, care este directorul Centrului Horia Motoi, terapia lunara a unui copil autist poate sa ajunga la 3000 de euro lunar. Daca un copil ajunge sa fie acceptat la Centrul Horia Motoi, costurile terapiei sunt, in mare parte, acoperite de fundatie – si anume aproximativ 2000 de euro lunar, restul fiind suportat de familia micutului. Acesti bani provin din donatii, sponsorizari sau din cei 2% din impozitul pe salariu pe care fiecare angajat ii poate directiona anual la depunerea declaratiei pe venit. Dupa ce copilul face anumite progrese, el poate fi integrat intr-o gradinita cu program special, unde parintii platesc intre 10 si 12 milioane de lei pe luna, mai spune Valerica Grigore. „Este mai greu in aceasta perioada, pentru ca oamenii nu au bani din cauza crizei, dar ne descurcam”, mai spune directorul centrului.Mi-am scos copilul din amorteala!Drama familiei lui A.C. (parintii doresc sa-si pastreze anonimatul) a inceput in urma cu cinci ani si jumatate. „Diagnosticul pus, sindrom autist, ne-a lasat fara cuvinte, parca ne lovise cineva in cap si nu puteam sa ne revenim”, povesteste mamica lui A., un baietel care are acum putin peste 7 ani si se comporta ca orice copil normal, rade, povesteste, se joaca. „Am trecut relativ repede peste diagnosticul pus, insa nu usor, si am inceput sa cautam sa intelegem ce inseamna acest cuvant aparut peste noapte in vocabularul nostru.

Nici nu auzisem despre autism. Prima informatie legata de terapia comportamentala am avut-o de la doctorul Iuliana Dobrescu, care ne-a sugerat sa luam legatura cu parintii copilului care au aplicat ABA pentru prima data in Romania.


Pentru a intelege mai bine ce inseamna autism am mers la stationarul de zi Titan, unde am vazut un pusti de vreo 12 ani care se juca la groapa cu nisip si nu scotea decat niste sunete ciudate.


Are un IQ peste medie!
Ne-am spus, atunci, sotul meu si cu mine, ca trebuie sa gasim o cale de a ne recupera copilul! Cand am vazut cum a functionat terapia ABA la copilul familiei care a infiintat Centrul Horia Motoi, mi-am dat seama ca aceasta este solutia.

Cand am ajuns la centru, baietelul meu avea 3 ani si o luna si nu vorbea, nu ma privea in ochi. Nu reusea sa stea pe scaun, iar ca sa manance, trebuia sa-i distrag atentia si sa ma plimb dupa el, alerga dintr-un colt al camerei in altul, nu se uita cand era strigat si altele”, povesteste mama lui A.

Dupa trei luni, avea sa vina prima bucurie majora: a spus primul cuvant la comanda: «pisica» si asta a fost, si-au dat seama ca terapia da rezultate.


„Acum suntem la finalul terapiei, merge la gradinita singur, stie sa citeasca, sa socoteasca, povesteste ce i s-a intamplat la gradi, ce desene animate a vazut. Patineaza, schiaza, merge in excursii impreuna cu colegii lui, iar din toamna va merge la scoala, la fel ca toti copiii”, spune, mandra, mamica.
Ca totul e in ordine i-a aratat si o evaluare psihologica facuta de un specialist care nu stia ca A. are autism. „Psihologul mi-a spus: are IQ 135, iar varsta mentala este 9 ani si sase luni, deci are avans cognitiv, este bine dezvoltat din punct de vedere psihologic, biologic si social, asa cum sunt toti copiii la varsta lui”, adauga mamica.[...]

http://www.benessere.ro/Reportaj/1029/C ... artei.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby formykid » Mon Mar 15, 2010 8:54 am

Cam cat se asteapta pe lista de asteptare?
Multumesc
It requires more courage to suffer than to die.
formykid
 
Posts: 55
Joined: Sat Jan 03, 2009 4:45 pm

Postby shakalu » Tue Mar 16, 2010 11:29 am

greu de spus formykid. sunt 5 locuri disponibile... teoretic fiecare copil are 2 ani minimum de facut terapie. tot in mod teoretic cam in fiecare an din ultimii cativa a fost cate un copil care a iesit din centru si a mers spre scolile/gradinite normale ceea ce a disponibilizat cate un loc. la fel, cand s-a marit centru s-a dat anunt pentru locurile in plus ...
poate fi imediat sau poate fi in doi ani. de obicei nu ai cum sa astepti si ar fi o nebunie sa astepti. e mai degraba chestie de sansa ...

din pacate personalul este cel care este ca sa putem sustine cei 5 copii si alti cativa in workshopuri acasa la ei cu echipele lor. si nu putem mari personalul in conditiile in care banii reusim sa-i strangem tot mai greu iar oamenii trebuie motivati din ce in ce mai mult. si crede-ma ca toti cei care cotizam suntem afectati de criza intr-un fel sau altul ...
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby dora » Fri Mar 19, 2010 11:22 pm

Cristina Nedescu salvează copiii cu autism

Elena Irimia
Vineri 19 mar 2010

Bucureşti
Cristina NedescuCristina a aplicat pentru prima dată în România terapia ABA chiar pe fiul ei. Băieţelul este acum, după 5 ani de terapie, un copil normal. Cristina a pus bazele unui centru de terapie şi acum ajută şi alţi copii diagnosticaţi cu autism.

Cristina a aflat ce înseamnă autismul din propria sa dramă, aceea de a fi mama unui copil lovit de această afecţiune. Radu, fiul ei care acum are 11 ani, a fost diagnosticat la 2 ani cu autism. În primii ani, Cristina şi soţul ei au făcut cale bătută prin cabinetele specialiştilor fără a găsi vreo modalitate de tratament. Majoritatea specialiştilor i-au recomandat să se obişnuiască cu ideea că nu se poate trata. Cristina nu a abandonat căutările şi a descoperit că în alte ţări Analiza Comportamentală Aplicată (ABA), face adevărate minuni. „Am auzit că există cazuri de recuperare completă în lume. Dacă s-a putut în cazul unuia trebuie să se poată şi în cazul copilului meu, mi-am spus atunci“, povesteşte femeia.


Cristina şi soţul ei au contactat o firmă privată din Anglia şi au plătit mii de euro pentru ca un instructor să vină în România şi să lucreze cu Radu. „Terapia a început când el avea cinci ani, la trei ani după ce fusese diagnosticat. Am pierdut timp preţios, dar chiar şi aşa Radu a avut o evoluţie incredibilă. Acum este un copil absolut normal, merge la şcoală, are prieteni. Memoria sa este vie şi poată să ne explice acum prin ce trecea atunci când era, practic, închis în lumea lui“, explică Cristina. Pentru că terapia ABA a avut un succes atât de mare cu copilul ei, Cristina a decis să deschidă un centru în care să poată fi ajutaţi şi alţi copii. „Din toate părţile ţării am început să primim semnalele familiilor disperate. Unii îşi aduc copiii la centru, la alţii trimitem noi specialişti acasă“, a adăugat ea.


Terapia costă lunar 1.500 de euro


Cristina povesteşte că într-o lună de terapie la centru se cheltuie 1.500 de euro pentru fiecare copil. Banii vin de la sponsori şi de la părinţi, dar nimic de la statul român. Sunt şi părinţi care renunţă pentru că nu-şi permit costurile. Ea a mai spus că autismul a devenit o afecţiune din ce în ce mai frecventă, ajungându-se la o frecvenţă de 1 la 160 de nou-născuţi. „Nimeni nu ştie care este cauza şi nici de ce creşte numărul de cazuri. Majoritatea sunt băieţi, raportul fiind de 4-5 băieţi la o fată. Există un echilibru totuşi, băieţii se recuperează mai repede, un aspect de asemenea inexplicabil“, mai spune Cristina. „Dacă nu urmează terapie ei nu evoluează social, nu învaţă practic nimic, astfel că 75% din copiii cu autism şi care nu urmează terapie vor suferi şi un handicap mintal“, avertizează femeia.

Întrebări şi răspunsuri

Ce este autismul şi care sunt simptomele lui?


Autismul înseamnă scăderea sau lipsa capacităţii de a interacţiona social şi de a comunica, toate acestea ducând la izolare. Un copil cu autism are vorbire redusă şi limbaj sărac, nu interacţionează cu cei din jur, nu poate copia mişcările altora, nu se poate orienta când este strigat pe nume, nu poate arăta obiecte la cerere, are preocupări ciudate şi nu pune întrebări.


În ce constă terapia ABA?


Analiza Comportamentală Aplicată înseamnă să lucrezi cu fiecare copil timp de 40 de ore pe săptămână, vreme de 2-3 ani. Copilul învaţă să înveţe, să se raporteze la lumea înconjurătoare. Important este ca părinţii să aibă răbdare şi să înveţe şi ei cum trebuie să lucreze cu copilul. Eu sunt o autodidactă, nu am studii în domeniu, dar pot să spun că la noi la centru am făcut minuni.

Ce-i place


„Îmi place să trăiesc frumos, să învăţ mereu câte ceva, să călătoresc. De asemenea, îmi mai place să lucrez cu copiii diagnosticaţi cu autism. Psihoterapia s-a transformat din necesitate în pasiune. Sunt foarte fericită când văd primele ameliorări în starea unui copil“, spune Cristina.


Ce nu-i place

„Nu suport minciuna şi prostia. Mă deranjează foarte mult tendinţa unor persoane de a pune etichete, de a judeca în grabă, fără a ştii despre ce este vorba. Mă refer aici şi la autism. Nu este o boală, ci un alt fel de a vedea lumea“, mai spune femeia.


PROFIL
Născută: 25 mai 1969, Mediaş
Studii: Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti
Profesie: Este fizician
Ocupaţie: Unic acţionar şi manager al locurilor de joacă BooBoo
Familie: Are doi copii, Radu (11 ani) şi Andrei (17 ani)

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti ... 77403.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Next

Return to CENTRE ABA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron