Sf Margareta,Aba

Moderators: camel, moderators

Sf Margareta,Aba

Postby Cata » Tue Jul 06, 2004 3:12 pm

Buna!
Stie cineva cum pot sa iau legatura cu cei de la centrul Sf. Margareta? Au o adresa de mail?
Multumesc!

Cata
Cata
 
Posts: 19
Joined: Tue Jun 22, 2004 2:49 pm

Postby shakalu » Tue Jul 06, 2004 8:29 pm

021.212.01.29 Dna. Valentina Zaharia
Fundatia "Copii in dificultate", centrul Sf. Margareta, Bucuresti, sector 2, str. Radu de la Afumati nr 16
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby dominique » Thu Jul 08, 2004 4:59 pm

Pt D-na Valentina Zaharia se poate folosi si adresa de mail: bucuresti@cid.org.ro
dominique
 
Posts: 79
Joined: Tue Jan 13, 2004 11:27 am

Postby dora » Fri Apr 22, 2005 10:12 am

Pentru a ne intoarce in Bucuresti, un alt loc pe care v-am sugera sa-l aveti in vedere este Centrul "Sf. Margareta", infiintat de Fundatia "Copii in dificultate". Aceasta este reprezentanta autohtona a unei organizatii din Londra, care, incepand cu luna mai 2001, este implicata in mai multe proiecte legate de copiii autisti (sau suferinzi de alte boli grave) din Romania. De serviciile acestui centru beneficiaza 12 copii cu varste cuprinse intre 3 si 8 ani, in cadrul unui tip particular de gradinita cu program prelungit (9-15) si, de asemenea, se intentioneaza cuprinderea unui total de aproximativ 50 de copii cu varste mai mari in programe de terapie ABA la domiciliu. Proiectul de asistenta la domiciliu se afla inca in stadiul colectarii de fonduri, in vederea dezvoltarii. Pana anul acesta, ca si la "Casa Faenza", copiilor autisti li s-au aplicat mai multe terapii (prin joaca si socializare in mediul urban), alaturi de ore de logopedie sau de excursii de socializare. Din nefericire, adesea autismul se asociaza cu retardul psihic sever. In plus, cel mai frecvent, familiile copiilor cu autism nu pot face fata cheltuielilor lunare pentru terapii moderne, cheltuieli ce ating cateva sute de euro.

http://www.presspro-medic.ro/articole/i ... are-38.php
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Jul 27, 2006 7:18 am

ALISDAIR BARRON, MBE, presedinte CID Romania

Autistii, copiii uitati ai RomanieiDatorita unor mame care cautau cu disperare o speranta pentru îngrijirea copiilor lor, Valentina Zaharia, directoarea Centrului pentru Copii Sfanta Margareta, s-a confruntat cu realitatea unei noi generatii de copii uitati ai Romaniei. Managerul de proiect al Fundatiei Copii in Dificultate a fost pus în fata unei lipse generale de întelegere si a absentei unor centre specializate în îngrijirea copiilor romani cu dereglari din spectrul autist (DSA). Ca si marea majoritate a romanilor, Valentina nu auzise vorbindu-se despre subiectul respectiv, nu vazuse pana atunci un copil cu DSA. Fiecare mama era epuizata, mental si fizic, din cauza efortului constant de a darui copilului iubit îngrijire permanenta, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Ca si pentru multe alte familii care traiesc cu povara DSA, îngrijirea unui astfel de copil special, care le este alaturi, dar la care nu pot avea acces si care nu poate sau nu vrea sa comunice, reprezinta un efort emotional si economic care afecteaza foarte mult atat mariajul, cat si relatiile cu rudele. Familile lor sunt nevoite sa-si dedice întreaga viata problemelor legate de dereglarile din spectrul autist, deoarece acestea nu se pot vindeca: copilul autist devine un adolescent cu autism, urmand apoi sa devina un adult autist si este posibil ca nevoile sa devina din ce în ce mai mari, odata cu înaintarea în varsta.

Fiecare dintre aceste mame a trait întrebandu-se mereu de ce copilul lor este diferit si daca sunt ele vinovate sau responsabile într-un anumit fel. De fapt, autismul nu poate fi transmis, nu este rezultatul unei infectii, nici al unui vaccin de imunizare si nici al absentei grijii materne sau a mediului înconjurator existent în prezent. Pur si simplu, unii copii prezinta mici particularitati în codul lor genetic, iar acestea au ca rezultat autismul.

Ca urmare a strigatului de ajutor al Valentinei, s-a înfiintat un nou serviciu în cadrul Centrului, acest spatiu fiind disponibil pentru nevoile acestor copii. Astfel a aparut ideea primei unitati de educatie si dezvoltare pentru copii autisti. Dupa efectuarea unei cercetari amanuntite, s-a ajuns la concluzia ca cele patru mame nu erau singurele în aceasta situatie, dimpotriva, existau multi alti copii, de toate varstele, care aveau nevoie de ajutor. Pentru ca exista un numar mare de cazuri, s-au infiintat la Centru servicii de zi si monitorizare la domiciliu. Toate acestea pot fi realizate prin intermediul întelegerii si tehnicilor moderne în educatie si socializare.

Centrul a fost inaugurat la data de 10 mai 2002, cele trei camere existente fiind reamenajate pentru a fi conforme cu nevoile copiilor autisti. Astfel, au fost initiate programe ce au ca scop atat educarea comunitatii, cat si a unor grupuri mici sub îndrumarea a patru educatori, terapeuti prin arta si fizioterapeuti dedicati activitatii lor. Personalul, pregatit pentru a folosi terapia prin schimb de imagini (PECS) si analiza comportamentala aplicata (ABA), ofera sperante copiilor care pana acum nu au iesit din casele lor sau din cercul familial. Primele cateva luni au fost dificile, dar organizarea, rutina si rabdarea, bunatatea si atentia echipei au facut în asa fel încat copiii din primul grup au început sa faca progrese vizibile si au învatat rapid sa foloseasca sistemul PECS si pentru prima oara în viata au fost capabili sa puna întrebari în legatura cu cele mai simple lucruri si sa ceara mancarea preferata sau sa ceara voie sa mearga la toaleta sau la joaca.

Dupa doi ani de negocieri în vederea extinderii Centrului pentru autism în cadrul CID Romania si functionarii lui într-o scoala, echipa Copii in Dificultate a hotarat în acest scop amenajarea unor clase in Scoala de Hipoacuzici din Bucuresti, sectorul 1. Astfel, Scoala Sf. Mihail pentru copii cu dereglari in spectrul autist, avand la dispozitie spatiul oferit de scoala de surzi, a evoluat mult de la un simplu proiect pilot stabilit cu sprijinul Uniuniii Europene si cel al Ligii Romane Nationale a Asociatiilor pentru Persoanele cu Handicap Mental. De-a lungul timpului, a ajutat mai bine de 60 de copii si familiile acestora. Pentru multi dintre copii, aceasta a fost prima oara cand s-au aventurat în afara casei, au avut ocazia sa participe la activitati în aer liber, la mici excursii si alte ocupatii concepute astfel încat sa le maximizeze experienta, sa le îmbunatateasca coordonarea si abilitatile motorii si sa le dezvolte încrederea si experienta de viata în comunitate.

In mod special, Ministerul Educatiei a pus la dispozitie serviciile a înca doua educatoare de gradinita, care au fost cooptate în echipa deja existenta de profesionisti. Aceasta se va mari prin participarea viitoare a altor educatori care vor ajuta alti cinci copii, folosind terapia ABA intensiva, în clasele suplimentare pentru juniori. Programul comunitar continua adresandu-se nevoilor unui numar de 40 de copii mai mari, care au absolvit deja, si altor adolescenti pentru care acest program este singurul serviciu disponibil.

Fundatia Copii in Dificultate si echipa Centrului sunt hotarate sa-si împartaseasca experienta si succesul. CID Romania a promovat de asemenea si un program de simpozioane, conferinte, ateliere si evenimente de pregatire. Astfel s-a adus la cunostinta oamenilor si s-au determinat schimbari în atitudine, tratament si îngrijire a celor cu dereglari de spectru autist din întreaga tara. Cea de-a patra în seria de conferinte desfasurata la Bucuresti, în luna mai a acestui an, cu sprijinul Deutschsprachiger Kulturkreis Bukarest, a fost un eveniment international, care i-a reunit pentru prima oara în Romania pe unii dintre cei mai staluciti doctori si specialisti din Franta, Germania si Marea Britanie.

Cei trei sute de delegati care au participat, precum si cei care nu au reusit sa fie prezenti la conferinta, solicita guvernului sa întocmeasca o statistica nationala pentru persoanele din Romania afectate de DSA, sa determine nivelul cererii pentru un numar de centre de zi specializate, pentru a veni în întampinarea nevoilor unor adolescenti si adulti cu DSA; sa efectueze adaptarea unui curriculum national pentru cei care beneficiaza de educatie; sa creeze un centru de pregatire national si sa acrediteze instructori si îngrijitori pentru cei cu autism; de asemenea, dezvoltarea unui program de diagnostic timpuriu în centrele din toata Romania. Aceste cereri au fost înaintate primului ministru de catre doamna Monique Gruber, sotia ambasadorului Germaniei la Bucuresti. Mesajul transmis de Monique Gruber si de presedintele CID, Alisdair Barron, este urmatorul: „Romania a muncit din greu ca sa imbunatateasca viata copiilor abandonati, iar acum a venit momentul sa acorde atentie corespunzatoare persoanelor - copii, adolescenti si adulti - care au autism. Acestia merita sa fie ajutati pentru ca sa aiba o viata cat mai buna“.


VALENTINA ZAHARIA, director pentru dezvoltare al Centrului „Sfanta Margareta“ in cadrul Fundatiei „Copii in Dificultate“

Proiectele privind ingrijirea si educarea autistilor au nevoie de sprijinul autoritatilorCe si-a propus fundatia dumneavoastra vis-à-vis de problema autistilor?

Fundatia noastra si-a propus sa infiinteze un serviciu alternativ de educatie si terapie pentru copiii cu autism. In 2001, cand am initiat acest proiect in Bucuresti, nu exista decat stationarul de zi al d-nei dr. Rodica Urziceanu. Copiii cu autism erau (si inca mai sunt) considerati copii cu boli psihice - dizabilitati mintale, mai exact - si integrati in clase de invatamant special, cate 16-17 copii in clasa cu un singur profesor. Nu foarte multa lume auzise despre autism, foarte multi asociau autismul cu o deficienta de auz. Asa ca obiectivele noastre erau centrate atunci pe organizarea unui serviciu de educatie si terapie pentru copii cu autism si pe informarea societatii in privinta problemei grave a autismului. Lucrurile s-au mai schimbat de atunci, dar inca avem foarte mult de luptat pentru acesti copii, adolescenti si adulti.

In acest sens, fundatia a infiintat un centru de zi pentru copii cu autism, pe o perioada de 9 luni, cu finantare PHARE, dupa care Children in Distress, din Marea Britanie, a preluat sustinerea financiara a proiectului. La momentul respectiv, dat fiind spatiul mic de care dispuneam, aveam 12 copii in centrul de zi si alti 30 monitorizati la domiciliu. In prezent, prin mutarea centrului in incinta Scolii speciale nr. 1 pentru copii hipoacuzici, avem 20 de copii la centrul de zi si aproape 50 la domiciliu (copii din toata tara).

Ce progresele a inregistrat acest proiect din 2001 pana in prezent?

In primul rand, faptul ca am putut mari numarul de copii la centru este un progres enorm. In al doilea rand, acum trei ani am obtinut aprobarea Ministerului Educatiei pentru infiintarea unei clase de scoala si a unei grupe de gradinita, anul acesta aprobandu-se alte doua grupe de gradinita. Pentru noi, aceste lucruri reprezinta progrese importante, deoarece sustinerea autoritatilor in astfel de demersuri reprezinta satisfactia cea mai de pret pe care un ONG o poate avea atunci cand intreprinde ceva. Nu in ultimul rand, sunt progresele inregistrate de copiii care trec pragul centrului nostru.

Ce regrete aveti in legatura cu dificultatile pe care le intampinati in atingerea obiectivelor pe care vi le-ati stabilit?

Nu cred ca putem sa vorbim despre regrete. Daca privim in urma, putem sa spunem ca suntem mult mai departe decat ne-am fi gandit acum 5 ani, cand am inceput. Este adevarat ca poate am fi putut face mai mult, tinand cont de faptul ca noi am avut si avem modele, nu trebuie sa descoperim singuri roata, dar atunci cand vrei sa realizezi un lucru nu se poate fara suisuri si coborasuri din care toti avem de invatat.

Care este cea mai frumoasa experienta a dumneavoastra la Centrul de zi pentru copii cu autism?

Experiente frumoase avem in fiecare zi. Fiecare cuvant nou spus sau invatat de catre unul dintre copiii nostri este o experienta frumoasa. Grea, pentru ca in spatele lui stau luni de munca, dar frumoasa. Experiente frumoase sunt si atunci cand poti da sperante parintilor vlaguiti de luni sau ani de alergatura pentru aflarea adevarului despre „boala copilului lor“. Faptul ca invatam zi de zi lucruri noi impreuna cu acesti copii reprezinta experiente frumoase pe care viata ni le ofera.

Ce demersuri intentionati sa intreprindeti in continuare?

Cei care ne cunosc stiu ca in fiecare an organizam cate un eveniment care sa le fie de folos parintilor si specialistilor. Anul acesta, in luna mai, am organizat impreuna cu d-na Monique Gruber - sotia ambasadorului Germaniei la Bucuresti, o conferinta internationala cu tema Dezvoltari actuale in ingrijirea si educarea persoanelor cu probleme din spectrul autist, la care am invitat specialisti de renume din Marea Britanie, Germania, Franta si Ungaria. Acest eveniment, initial organizat pentru 150 maximum 200 de participanti (specialisti si parinti), s-a finalizat cu 300 de participanti, aproximativ la 100 de persoane le-a fost refuzata participarea din cauza spatiului de desfasurare a conferintei.

Concluzia generala a acestui eveniment a fost ca s-ar impune organizarea unui centru de formare pentru specialisti si parinti, organizarea unui centru de diagnosticare timpurie, elaborarea unui curriculum national pentru clasele/grupele destinate copiilor cu autism, infiintarea unor centre pentru adoloscenti si adulti (dupa varsta de 14 ani educatia acestora devenind o problema) si organizarea unei campanii de strangere de date pentru formarea unei baze de date cu numarul persoanelor cu autism (copii si adulti) pentru a se cunoaste amploarea fenomenului in Romania.

Toate aceste proiecte de amploare - intrucat privesc probleme de interes national - au nevoie de sustinerea autoritatilor.

In perioada imediat urmatoare, vom face demersuri la autoritatile de resort - Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei - pentru demararea acestor proiecte.Interviuri realizate de Bianca Burta-Cernat


http://www.revista22.ro/html/index.php? ... 2006-06-30
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Aug 28, 2007 9:32 am

Complexul de Servicii pentru Copii Sf. Margareta a primit autorizatia de functionare din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilui din Romania, ca unul din cele mai bune centre de servicii de ingrijire a copilului din Romania.

Inaugurat initial in 1999 ca "Proiectul de adapostire a copiilor strazii - Yorkshire" a avut ca prim obiectiv salvarea copiilor strazii din Bucuresti de abuz si exploatare economica, fizica, psihica si sexuala.

Ulterior, proiectul s-a transformat in Programul de Educatie pentru copii cu risc ridicat de abandon scolar si familial, in parteneriat cu Fundatia Sf. Macina, care a pus la dispozitia noastra spatiul in care astazi 30 de copii au intors definitiv spatele vietii pline de neprevazut si riscului strazii.

Aripa Asezamantului tip Hospice din cadrul Centrului Sf. Margareta a fost inaugurata la trecerea Mileniului, in cadrul careia se asigura ingrijire paliativa pentru 15 copii care prezinta afectiuni cronice neurologice, sau handicapuri multiple, copii care altfel, cu greu ar fi supravietuit in saloane nespecializate din cadrul spitalelor supraaglomerate, de stat.
Saloanele pentru bebelusi si pentru copii cu handicapuri multiple sunt prevazute pentru a pune la dispoziti ingrijire cu ajutorul asistentelor calificate din Romania, ingrijitoare maternale si terapeuti condusi de un medic pediatru. Ca parte esentiala a serviciilor acestui complex, o echipa multidisciplinara de ingrijire paliativa acorda consultatii de specialitate unui numar de peste 100 de copii bolnavi incurabili, sau in stadiu terminal, datorita problemelor neuro-genetice.
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to CENTRE ABA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron