Evenimentele lunii aprillie 2013

Moderators: camel, moderators

Evenimentele lunii aprillie 2013

Postby NicoletaL » Tue Mar 26, 2013 12:04 pm

Aprilie este o luna speciala pentru AUTISM !

Aprilie este o lună specială pentru noi, cei care cunoaștem o persoană cu autism. În toată lumea, în luna aprilie, persoanele cu această afecțiune și familiile lor organizează marșuri, dăruiesc fundițe albastre, fac desene pe care le împart oamenilor pe stradă sau realizează imense puzzle-uri umane.

Cu alte cuvinte, fiecare marchează în felul său Luna conștientizării autismului.

Nici noi, cei de la APCA Galați ( Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copiii cu Autism Galati ), nu vom sta deoparte. Ceea ce ne dorim este ca aceste evenimente sau activități să creeze o punte de legătură durabilă între cauza pe care noi o susținem și comunitatea gălățeană.

Pe 2 aprilie, vom marca Ziua Mondială a Conștientizării Autismului alături de partenerii noștri de suflet, care ne găzduiesc și sediul asociației, de la Școala Specială “C-tin Pufan”. În curtea instituției, alături de voluntari, părinți ai copiilor cu autism, colaboratori și cadre didactice vom întinde o pânză uriașă cu mesajul “AUTISMUL ESTE RECUPERABIL - HAI SĂ LUPTĂM ÎMPREUNĂ!”. În plus, vom dansa, vom purta cu mândrie albastru (care simbolizează la nivel mondial această afecțiune) și vom înălța spre cer baloane albastre. La inițiativă poate participa oricine crede că se identifică cu mesajul nostru.

Tot luna viitoare, vă așteptăm la un alt eveniment care ne va ajuta, de data aceasta, să atragem atenția asupra copiilor din asociația noastră și, în același timp, să strângem fonduri pentru terapiile de recupere pentru aceștia. Pe 16 aprilie, Teatrul Muzical "Nae Leonard" va găzdui un spectacol caritabil pentru copiii cu autism din APCA Galați. Spectacolul se desfășoară cu sprijinul Centrului Cultural “Dunărea de Jos” (cu participarea Secțiilor Canto, Balet și Folclor), al Școlii “C-tin Pufan” și al Grădiniței "Lizuca". Sperăm ca la spectacol să participe toți gălățenii care vor să-i sprijine pe acești copii speciali sau care doresc să sprijine activitatea asociației nostre.

Pentru APCA Galați, Luna conștientizării autismului nu se încheie cu aceste două evenimente. Avem în plan un proiect deosebit de important, legat de problematica autismului, ale cărui detalii le punem la punct chiar în perioada aceasta!
http://autism-galati-apca.blogspot.ro/2 ... entru.html
https://www.facebook.com/pages/APCA-Aso ... 1421251073
NicoletaL
 
Posts: 127
Joined: Wed May 25, 2011 11:47 pm

Re: Evenimentele lunii aprilie - Luna constentizarii autism

Postby dora » Mon Apr 01, 2013 6:47 am

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) organizează astfel, prin intermediul fundaţiilor şi asociaţiilor membre, o serie de manifestaţii şi evenimente, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra autismului dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu autism din România.

În Bucureşti, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia Învingem Autismul şi Asociaţia Help Mălin, membre ale FEDRA, au pregătit acţiuni şi manifestaţii publice, precum şi o conferinţă internaţională.

În nopţile de 1 spre 2 şi 2 spre 3 aprilie, vor fi iluminate în albastru clădirile Guvernului şi Parlamentului, iar în noaptea de 2 spre 3 aprilie, Teatrul Naţional şi Arcul de Triumf.În 2 aprilie, la iniţiativa Asociaţiei AUTISM România, vor fi depuse de cereri de emigrare la ambasada Marii Britanii, ca "semnal de alarmă cu privire la lipsa de speranţă a parinţilor, legat de şansele pe care le au copiii lor cu autism în România", se menţionează în comunicat.

Tot în 2 aprilie, la piaţeta de deasupra parcării subterane de la Universitate, zeci de persoane se vor grupa în forma fundei puzzle (simbolul luptei contra autismului) şi vor fi lansate baloane albastre.

La 3 aprilie, Palatul Parlamentului va găzdui conferinţa internaţională cu tema "Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenţia recuperării, funcţionalităţii, integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist". La eveniment vor participa reprezentanţi ai unor instituţii prestigioase din SUA, Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda şi Suedia, ţări cu vastă experienţă de furnizare de servicii şi de integrare a persoanelor cu autism şi cu dizabilităţi în general, reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, autorităţilor naţionale şi locale, organizaţiilor neguvernamentale de profil.

Simultan, în aceeaşi perioadă, organizaţiile membre FEDRA desfăşoară evenimente similare în Baia Mare, Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, se mai arată în comunicat.

Astfel, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, vor fi iluminate în albastru Casa Sfatului din Braşov, Cetatea Braşov, Centrul Cultural Reduta din Braşov, Primăria Braşov, Primăria şi Turnul Ştefan din Baia Mare, Centrul Istoric din Bistriţa Năsăud, Cazinoul din Cluj Napoca, Centrul de Zi Innocenzo Fiore din Craiova, Primăria Iaşi, Universitatea "Al. I Cuza" Iaşi, Universitatea "Petre Andrei" Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, Turnul lui Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ şi Primăria Municipiului Piteşti.

Toate clădirile iluminate în albastru în jurul datei de 2 aprilie se alătură campaniei internaţionale "Light It Up Blue", în cadrul căreia în jur de 3.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în aceeaşi culoare, purtând mesajul persoanelor cu autism.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost stabilită pentru 2 aprilie de Organizaţia Naţiunilor Unite, în urmă cu cinci ani.

Autismul este o tulburare complexă care afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează unul din 100 de copii.
http://www.mediafax.ro/social/ziua-inte ... a-10702249
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Evenimentele lunii aprilie - Luna constentizarii autism

Postby AndreeaM » Tue Apr 02, 2013 10:53 am

Ce stiti despre autism?

Cu ocazia zilei de 2 aprilie – Ziua Internationala a Constientizarii Autismului - Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) demareaza o campanie de informare si constientizare a autismului, denumita generic “Ce stiti despre autism?”.
Campania isi propune sa informeze cu privire la 3 aspecte:
1. Autismul exista.
2. Autismul se poate recupera.
3. Copiii cu autism au drepturi, aceleasi ca toti copiii.
Peste 100 artisti, psihologi, sportivi, ziaristi, si alti prieteni ai asociatiei au raspuns invitatiei de a se alatura campaniei. Stefan Banica, Voltaj, Oana Cuzino, Laura Cosoi, Ioana Picos, Ana Maria Branza, Laura Gabriela Carlescu, Gianina Corondan, Ioana Ginghina, Andrei Nourescu, Irina Mohora, Denisa Nechifor, Cristina Soloc, Monica Iagar, Otilia Badescu, Valeria Racila van Groningen, Marius Dascau, Gabriela Firea si Marius Matache, sunt doar cateva dintre persoanele publice care au ales sa fie alaturi de copiii cu autism in ziua de 2 aprilie si sa duca prietenilor lor mesajul copiilor.
AITA este un ONG infiintat in anul 2008, care ofera servicii psihologice complete copiilor cu tulburare de spectru autist. La centrul AITA sunt inscrisi 20 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani. Interventia timpurie este cea mai eficienta in recuperarea autismului. Dincolo de serviciile oferite in cadrul centrului, echipa AITA este procupata de informarea comunitatii despre autism si de integrarea copiilor cu autism in societate.
Mesajele campaniei se refera la informatii despre autism formulate ca „Stiati ca...?” si pot fi vizualizate pe site-ul: http://www.autism-aita.ro/2-aprilie-ziu ... ala-autism. Aceasta campanie se desfasoara si pe Facebook, fiecare dintre persoanele care s-au alaturat campaniei isi pot pune la coperta o imagine realizata de Asociatia AITA care contine o poza a persoanei si un mesaj despre autism.
Stiati ca...
• Copiii cu autism au emotii. Ei traiesc la fel ca noi toti iubirea, supararea, dorul, satisfactia, tristetea. Doar modul de exprimare este diferit!
• Autismul este mai comun la baieti decat la fete (1 fata la 4 baieti)?
• Autismul poate sa apara in orice familie indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie?
• Un copil poate fi: vesel, afectuos, inteligent, haios, harnic, chiar daca are autism?
• In Romania sunt aproximativ 30.000 de persoane cu autism?
• Nu exista nici un tratament medicamentos care sa vindece autismul, dar cu terapie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta?
• Diagnosticul de autism este pus de regula inainte de implinirea varstei de 3 ani? Uneori exista o dezvoltare normala pana la 2 ani, apoi se instaleaza regresul. Alteori semnele sunt evidente din primul an de viata.
AITA doreste ca acesta campanie sa fie inca un pas in: depistarea timpurie a autismului, interventie
precoce si integrare cu succes in societate a persoanelor cu autism.
AndreeaM
 
Posts: 15
Joined: Mon Apr 30, 2012 10:50 am

Re: Evenimentele lunii aprilie - Luna constentizarii autism

Postby dora » Wed Apr 03, 2013 6:28 am

2 Aprilie, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului! Kanal D sustine cauza autismului VIDEO


02 Aprilie 2013 | 219 vizualizări

Kanal D impreuna cu Asociatia "Invingem autismul" au dat startul Zilei Internationale de Constientizare a Autismului.

http://dragameaprietena.kanald.ro/Stiri ... lui-VIDEO/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Evenimentele lunii aprilie - Luna constentizarii autism

Postby dora » Wed Apr 03, 2013 6:31 am

Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea,
intervenția recuperării funcționalității, integrarea socială, educațională și profesională
a persoanelor cu tulburare de spectru autist.

Conferința va avea loc miercuri, 3 aprilie, la Palatul Parlamentului, sala Drepturile Omului (nivel P), intrarea S2 (Monitorul Oficial), între orele 9:00 – 15.30.

Scopul conferinței este de a prezenta modele de servicii pentru integrarea persoanelor cu TSA, ce se aplică și funcționează cu succes în alte state, precum și de a sublinia necesitatea implicării factorilor de decizie din România, în elaborarea de politici publice și în asigurarea sustenabilității serviciilor.

Participă:
 Reprezentanți ai unor instituții prestigioase din California (SUA), Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda și Suedia, țări cu vastă experiență de furnizare de servicii și de integrare a persoanelor cu autism și cu dizabilități în general
 Reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, autorităților naționale și locale, organizațiilor neguvernamentale de profil.
Agenda9.00 – 9.15 Întâmpinarea participanților

9.15 – 10.00 Deschiderea conferinței
Moderator: Sînziana Dobre, Director de programe, Centrul de Resurse pentru participare publică

Prezentarea scopului conferinței și a invitaților
Andreea Sorescu, Președinte FEDRA – Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist

Legislația privind persoanele cu TSA și în general persoanele cu dizabilități, din perspectiva legislativului
Valeriu Zgonea, Președinte al Camerei Deputaților

Prezentarea priorităților Programului de Guvernare în ceea ce privește persoanele cu TSA și persoanele cu dizabilități în general
Vasile Cepoi, Consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru
Liviu Voinea, Ministru delegat pentru buget

Prezentarea situației persoanelor cu dizabilități în România
Mădălina Turza, Președinte al Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, coordonatorul național al Coaliției O Singură Voce pentru Dizabilitate

Luări de cuvânt:
Cristina Nichita – Deputat,
Gabriela Podașcă – Deputat,
Petru Lohan – Europarlamentar

10.00 – 10.45 Prezentarea modelului olandez
Anke van Wijk, Logoped, consultat în domeniul autismului la organizația Lunet zorg, Eindhoven
Bert van de Meeberg, Medic specialist în deficiență mentală la organizația Lunet zorg, Eindhoven
Trudy Bax, Logoped, consultat în domeniul autismului la Centrul de Consultanta și Expertiză, Eindhoven

Discuții, intrebări și răspunsuri

10.45 – 11.00 Pauză de cafea. Discuții cu presa: întrebări/răspunsuri, interviuri


11.00 – 11.30 Prezentarea modelului britanic
Dr Vicky Slonims, Șeful secției de terapia limbajului la Centrul de Neuroștiințe Pediatrice Newcomen, St Thomas' și Conferențiar onorific la Colegiul Kings College, Londra.

Discuții, intrebări și răspunsuri

11.30 – 12.00 Prezentarea modelului Statelor Unite
Steven Richardson, Consultant BCABA (analiză comportamentală aplicată)

Discuții, intrebări și răspunsuri

12.30 – 13.00 Brunch

13.00 – 13.30 Prezentarea modelului norvegian
Harald Neerland, Vice președinte al organizației Autism Europe, de două ori președinte al Societății Norvegiene pentru Autism, membru în numeroase grupuri consultative la nivel national

Discuții, intrebări și răspunsuri

13.30 – 14.00 Prezentarea modelului finlandez
Hanna Ekman, Service Manager, Autism Foundation (servicii de zi, training și orientare)

Discuții, intrebări și răspunsuri

14.00 - 14.30 Prezentarea modelului suedez
Inger Lilja, Vice președinte, Programe pentru Estul Europei, Star of Hope

Discuții, intrebări și răspunsuri

14.30 – 15.30 Concluzii
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Evenimentele lunii aprilie - Luna constentizarii autism

Postby dora » Tue Apr 16, 2013 9:58 am

http://www.money.ro/program-national-co ... 45583.html
Program naţional complex pentru autism, propus de Vasile Cepoi

Sursa: Mediafax| Publicat: 03 apr 2013, 15:23 | Actualizat: 03 apr 2013, 15:23

Vasile Cepoi, consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a declarat miercuri că pentru autism ar trebui gândit un program naţional complex care să cuprindă toate etapele, de la identificare şi până la partea de îngrijire acordată copiilor diagnosticaţi.Cepoi a precizat că problema autismului este una "extrem de complicată" şi că, de fapt, nu a devenit şi una introdusă pe agenda publică, alături de bolile rare.Consilierul guvernamental a mai spus că a încercat, anul trecut, să determine o acţiune, însă a constatat că este o lipsă de specialişti care să ştie ce trebuie făcut.


Cepoi consideră că ar trebui gândit un program naţional complex, cu proceduri clare de identificare, evaluare, sprijin şi monitorizare a copiilor cu tulburări din spectrul autist.

"E nevoie de un grup de specialişti care chiar cunosc problema şi ar fi necesar un grup de lucru interministerial, dar nu formal, al cărui scop final să fie un program complex. Nici măcar nu cred că este vorba de mulţi bani, căci bani pentru copii oricum se cheltuiesc, dar nu în mod bine ţintit", a spus Vasile Cepoi.Consilierul guvernamental a mai spus că nu este specialist în problema autismului şi abia acum conştientizează că, în perioada în care a fost medic de familie, a întâlnit astfel de copii şi nu ştia ce e cu ei."Nici acum, medicii de familie nu sunt pregătiţi să depisteze boli rare", a mai spus Cepoi.Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, în parteneriat cu Presedinţia Camerei Deputaţilor şi Comisiile de Muncă, Sănătate şi Învăţământ ale Camerei Deputaţilor, a organizat, miercuri, conferinţa internaţională cu tema "Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenţia recuperării funcţionalităţii, integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist".Preşedintele federaţiei, Andreea Sorescu, a precizat în deschiderea conferinţei că un copil din 100 are o tulburare din spectrul autist. În România, costurile lunare pentru intervenţia necesară unui copil cu autism se ridică la 1.000 de euro şi, din cauza lipsei reglementărilor, a unui sistem funcţional şi a specialiştilor, familiile sunt nevoite să asigure "terapie la negru" celor mici.

Cu acelaşi prilej, europarlamentarul Petru Luhan a declarat că, la nivel european, se înregistrează o creştere alarmantă a numărului de copii cu autism, fapt ce necesită intervenţia urgentă.

Luhan a precizat că, la nivelul Parlamentului European, s-a discutat şi despre necesitatea elaborării unei strategii comune ale cărei costuri ar fi mari pentru efecte mici din punct de vedere cantitativ.


Potrivit Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, zeci de mii de persoane cu autism din România aşteaptă soluţii concrete privind îmbunătăţirea serviciilor de diagnosticare, recuperare şi integrare socială.


Diagnosticul precoce, intervenţia terapeutică timpurie şi integrarea în comunitate cresc şansele de recuperare ale persoanelor cu tulburări de spectru autist (TSA). În România, persoanele cu TSA sunt diagnosticate cu întarziere, nu au acces la servicii de recuperare a functionalităţii şi la şcoli incluzive, sunt respinse, izolate şi cel mai adesea ajung asistate social sau la risc de a fi instituţionalizate.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 3 guests