ZIUA AUTISMULUI 2 Aprilie 2012

Moderators: camel, moderators

ZIUA AUTISMULUI 2 Aprilie 2012

Postby gabi.b » Thu Mar 22, 2012 9:47 pm

Cladiri care vor fi luminate de ZIUA MONDIALA DE CONSTIENTIZARE A AUTISMULUI , in Romania ( cele confirmate pana acum):

Baia Mare - Primaria Baia Mare
Asociatia Autism Baia Mare (www.autismbaiamare.ro)

Bucuresti - Parlament, Guvern, Primarie si Hotel Marriot
Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (www.autism-aita.ro)
Fundatia Romanian Angel Appeal (www.raa.ro)
Asociatia Invingem Autismul (www.invingemautismul.ro)
ANCAAR (www.autismancaar.ro)

Brasov - Cetatea Brasovului (Citadela)
Asociatia Copiii de Cristal (www.copiiidecristal.ro)

Cluj - Teatrul National Cluj Napoca
Asociatia Autism Transilvania (www.autismtransilvania.ro)

Craiova - Primaria si Prefectura
ANCAAR (www.ancaar-craiova.ro)

Focsani - Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia
Asociatia Speranta Andradei (www.miculprint.org.ro)

Iasi - Primaria si Universitatea “Petre Andrei”
ANCAAR (www.ancaar-iasi.ro)

Oradea - Teatrul Regina Maria
SOS Autism Bihor (www.autismbihor.ro)

Timisoara - Opera Romana Timisoara
Fundatia “Pentru Voi” (www.pentruvoi.ro)
gabi.b
 
Posts: 247
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm

Postby gabi.b » Fri Mar 30, 2012 4:55 pm

Harta oraselor tarii care vor avea cladiri luminate in albastru de 2 Aprilie . Pe harta aceasta se vad asociatiile si fundatiile care contribuie la luminarea cladirilor din orasele lor..........

Image


Aici e site-ul Autism Speaks U.S.A

http://www.facebook.com/autismspeaks

Aici cladirile care au fost luminate de 2 APRILIE IN INTREAGA LUME.. anul trecut
http://www.lightitupblue.org/Markslist/home.do
gabi.b
 
Posts: 247
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm

Postby dora » Sun Apr 01, 2012 3:42 pm

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului - 2012


Cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, pe 2 aprilie 2012, mai multe organizaţii din Bucureşti, printre care şi AUTISM ROMANIA, vor organiza câteva acţiuni comune:

1 Aprilie

ora 20.00 - iluminarea în albastru a câtorva clădiri din Bucureşti: Parlamentul, Guvernul, Ateneul Român, Hotel Marriot, ca parte a campaniei internaţionale Light It up Blue, care constă în luminarea în albastru a unor clădiri reper din întreaga lume, strălucirea albastrului atrăgând astfel atenţia asupra autismului.

2 Aprilie

ora 10:00 – adunarea prietenilor, voluntarilor, susţinătorilor persoanelor cu autism ZICA, împărţirea baloanelor albastre
ora 11:00 – recompunerea unui Puzzle uriaş de către copii cu autism
ora 12:00 – Marşul Baloanelor pe traseul Universitate (Coltea)→Pţa Unirii, se vor împărţi fluturaşi cu informaţii despre autism
ora 13:00 – Parcul Unirii: eliberarea baloanelor albastre

Evenimente organizate de AUTISM ROMANIA

20 Aprilie, orele 9.30-13, AUTISM ROMANIA va organiza masa rotundă cu tema „Pregătirea pentru viaţă a copiilor şi elevilor cu autism în şcoală, angajabilitatea şi calitatea vieţii adultului cu autism”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul de sănătate Mintală Bucureşti, care va fi gazda dezbaterii.
Invitaţi: reprezentanţi ai autorităţilor, şcolilor, persoane cu autism, părinţi, profesionişti, ONG-uri, angajatori.
Locaţia: CSM, Calea Griviţei nr. 71, Sector 1.

http://www.autismromania.ro/site/noutat ... zica_2012/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Apr 01, 2012 3:47 pm

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
Pe 2 aprilie, cu ocazia „Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului”, Asociaţia „Împreuna pas cu pas” va organiza în AFI Palace Cotroceni o serie de acţiuni artistice pentru copii.

Îndrumaţi de cei patru specialişti ai asociaţiei, cei mici pot realiza activităţi de pictură, desen, colaj sau modelaj. Toţi cei care doresc să se informeze cu privire la dificultăţile persoanelor cu autism şi de asemenea cu privire la modalitatea în care arta poate ajuta dezvoltarea acestora sunt invitaţi în AFI Palace Cotroceni unde reprezentanţii asociaţiei „Împreuna pas cu pas” vor distribui materiale de informare.
Va asteptam la un eveniment emotionant.

http://www.aficotroceni.ro/events/Ziua- ... ismului-76
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sun Apr 01, 2012 4:07 pm

Vezi aici ce gest a făcut actriţa pentru a susţine campania "Împreună învingem autismul"! Manuela Hărăbor a realizat un filmuleţ alături de băiatul ei autist

Actriţa Manuela Hărăbor se implică şi în acest an în acţiunile realizate în sprijinul copiilor şi tinerilor diagnosticaţi cu autism.
Mamă a unui copil autist, artista a realizat un spot publicitar şi va fi prezentă pe 2 aprilie, de Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, în Parcul Colţea din Piaţa Universităţii, alături de fiul ei, Andrei.

Ca să reuşească să sensibilizeze opinia publică şi să tragă un semnal de alarmă asupra greutăţilor pe care le întâmpină părinţii autiştilor, Manuela Hărăbor a realizat un spot publicitar în care apare şi fiul ei. Andrei are 22 de ani, a fost diagnosticat cu autism la vârsta de doi ani, iar de atunci actriţa a făcut tot posibilul ca să îl ajute să se recupereze, înscriindu-l în programe speciale în ţară sau în America, unde au locuit o perioadă. În spotul publicitar, Andrei rezolvă un puzzle, zâmbeşte şi se prezintă.

Filmuleţul se încheie cu intervenţia Manuelei Hărăbor care îndeamnă părinţii copiilor bolnavi de autism sau persoanele care doresc să-i ajute, să participe în 2 aprilie, de Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, la acţiunea din Parcul Colţea din Piaţa Universităţii. Ca o ironie, tot pe 2 aprilie, Manuela Hărăbor îşi sărbătoreşte aniversarea, actriţa fiind născută în acea zi.


Autor: Simona Odorhean


http://www.cancan.ro/showbiz/showbiz-in ... 12657.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Apr 02, 2012 2:30 pm

Ziua Internaţională a Autismului - Reprezentanţii societăţii civile solicită statului să respecte drepturile persoanelor cu dizabilităţi: "Copiii cu autism trăiesc într-o zonă gri" (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax foto)

Reprezentanţii societăţii civile au iniţiat o petiţie publică prin care solicită statului român să recunoască şi să respecte prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. În document se arată că, în România, lacunele şi ambiguitatea legislaţiei în vigoare, în toate domeniile (sănătate, muncă, educaţie), afectează sau aduc atingere dezvoltării, creşterii şi integrării sociale a copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism, condamnându-i să trăiască într-o "zonă gri" în care au doar "dreptul" de a fi ignoraţi şi marginalizaţi şi unde li se refuză adesea educaţia în şcolile de masă, sunt trataţi cu rezervă în spitale şi li se limitează şansele la recuperare, din cauza unei infrastructuri insuficiente de asistenţă şi intervenţie.Petiţia, care poate fi citită şi semnată on-line, la adresa www.petitieonline.com/petitie_pentru_re ... _cu_autism , prevede posibilitatea încadrării în grad de handicap a copiilor cu autism, modificarea ordinelor comune ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi Ministerului Sănătăţii (MS) nr. 725/2002 şi nr. 762/1992/2007 şi adoptarea de urgenţă a unor criterii specifice bazate pe evaluarea gradului de funcţionalitate pentru încadrarea în gradul de handicap. Aceste criterii, spun iniţiatorii petiţiei, ar urma să nu mai permită confuzii între autism, retard mental şi schizofrenie, oferind în schimb servicii adecvate şi continuitatea accesului la acestea pe tot parcursul vieţii, precum şi implicarea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale în procesul de elaborare şi modificare a actelor normative care pot afecta viaţa copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism.

"Solicităm tuturor reprezentanţilor administraţiei publice centrale să depună toate eforturile pentru amendarea şi modificarea actelor normative care pot conduce la asigurarea dreptului la recunoaştere şi integrare în societate a tuturor copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism", arată iniţiatorii petiţiei.

Tot de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului (2 aprilie), semnatarii petiţiei au lansat către factorii decizionali, respectiv ministerele Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei, un apel la întâlniri şi consultări cu privire la drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) din România.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, a transmis un mesaj prin care asigură familiile care au în îngrijire copii cu TSA că problemele cu care se confruntă sunt în atenţia sa, dar şi pe agenda instituţiei.

"Cunosc foarte bine faptul că, în România, numărul cazurilor diagnosticate cu tulburare de spectru autist a crescut semnificativ în ultimii ani. În evidenţa serviciilor de asistenţă socială figurează astăzi un număr total de 5.077 copii diagnosticaţi cu TSA, dar ştiu că specialiştii estimează faptul că numărul real este mult mai mare. Din acest motiv, am iniţiat un dialiog cu Ministerul Sănătăţii, în vederea urgentării şi aprobării normelor metodologice ale Legii 151/2010" , precizează ministrul Claudia Boghicevici.

Legea 151/2010 defineşte serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, reglementând totodată dreptul şi accesul pacienţilor la acestea.

Ministrul Muncii recunoaşte faptul că, în absenţa unei reţele de servicii de asistenţă în vederea recuperării şi a unui program naţional de recuperare, familiile având copii cu TSA se confruntă cu dificultăţi materiale majore, fiind nevoite să suporte integral costurile legate de terapie.

În opinia Claudiei Boghicevici, abordarea la nivel naţional, în parteneriat public-privat, a problematicii integrării sociale şi profesionale a persoanelor cu TSA asigură îmbunătăţirea situaţiei actuale, dar şi sustenabilitatea acestei schimbări.

Legea Autismului, adoptată în 12 iulie 2010 şi intrată în vigoare în 1 ianuarie 2011, nu are nici în prezent aprobate normele metodologice de aplicare.
http://www.mediafax.ro/social/ziua-inte ... ri-9466269
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Apr 03, 2012 8:36 am

dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Apr 03, 2012 8:40 am

dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Apr 03, 2012 8:49 am

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=moni ... _id=111795

Albastru pentru speranţa „Copiilor de cristal“Autor: M.N., data: 03.04.2012, 11 accesări


Doi aprilie marchează Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului, iar claritatea albastrului, culoare în care se luminează clădirile, simbolicele baloane albastre, funde cu puzzles, marşuri ale tăcerii, concerte şi conferinţe tematice, încearcă să deschide ochii şi inimile celor din jur faţă de delicata situaţie a familiilor în care creşte un copil autist.

Pentru că în faţa unui copil cu autism, noi ceilalţi trebuie să acceptăm, să înţelegem şi să învăţăm să-l ajutăm. În Braşov, Asociaţia „Copiii de cristal”, care se preocupă de recuperarea copiilor cu autism, a amplasat ieri în Piaţa Sfatului un cort unde braşovenii au putut afla cum pot ajuta sau măcar înţelege. „În 2 aprilie în toată ţara se iluminează o clădire importantă aleasă de către organizaţie. Anul trecut, am ales Casa Sfatului, iar anul acesta am ales să iluminăm în albastru în 2 aprilie Cetatea Braşov, pentru că se vede foarte bine. Şi este şi o clădire semnificativă. În jurul prînzului am dat şi drumul baloanelor albastre”, a spus Gabriela Plopeanu, preşedintele Asociaţiei „Copiii de Cristal” Braşov. Special pentru acestă zi, copiii din asociaţie care fac terapie prin joc au pregătit o scenetă după o poveste clasică. „Toţi sînt adolescenţi sau adulţi care nu au avut şansa să lucreze pe recuperare, dar prin terapia prin joc reuşesc acum să mimeze un lucru. Este un succes, pentru că practic această capacitate nu se prea întîlneşte la copilul autist sau la adolescent.

El are tendinţa de a se izola, de a trăi într-o lume a sa. Cu aceste terapii, ei reuşesc să iasă din carapace şi să relaţioneze”, a mai spus Plopeanu. Ea crede că un copil cu autism poate prin noile terapii să fie recuperat aproape de normalitate. „Am vrut să arătăm că miturile care spun că autismul nu se poate controla, sînt false, şi că se poate interveni acum cu foarte mare succes la copilul mic, iar pînă la vîrsta şcolară el să prezinte foarte puţine simptome sau deloc. În cazul unui adult sau adolescent este o muncă mai grea, dar cu succes, astfel că el poate fi ajutat să devină independent social. Toate aceste terapii însă înseamnă finanaţare şi efort finanaciar. Acum, de pildă, am făcut acest stand cu produse la vânzare, pentru că ne dorim să facem un atelier care are nevoie de susţinere financiară”, a mai spus Plopeanu.
Asociaţia „Copiii de cristal” numără 149 de familii asistate. La grupul de terapie ocupaţională sînt asistaţi 18 tineri şi adolescenţi cu autism, şi alţi 32 de copii cu vîrste mai mici sînt în terapia ABA (Applied Behaviur Analysis, adică Analiza Comportamentală Aplicată).Terapia ABA este o abordare ştiinţifică a înţelegerii comportamentului şi a modului în care copilul autist poate fi afectat de către mediul înconjurător. Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică. Se manifestă prin deficienţe de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală şi comportamente repetitive şi stereotipe. Copiii diagnosticaţi cu această afecţiune au nevoie de ajutor specializat pentru a se dezvolta şi a progresa din punct de vedere educaţional şi emoţional
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Apr 04, 2012 12:09 pm

http://www.transilvaniatube.ro/video/de ... n-02042012


De Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, Transilvania L!VE prezintă, în cadrul emisiunii „De la 5 la 6”, un film despre Asociaţia Autism Transilvania şi copiii recuperaţi cu ajutorul specialiştilor de aici.

Numit „În recuperarea timpului pierdut”, filmul realizat de Transilvania L!VE în colaborare cu Asociaţia Autism Transilvania din Cluj-Napoca vorbeşte despre greutăţile prin care trec cei afectaţi de această tulburare şi apropiaţii lor, despre eforturile care s-au făcut până acum pentru adoptarea unei legi dedicate şi despre ce am putea face fiecare dintre noi pentru a-i ajuta.

Nu rataţi şansa de a o cunoaşte pe Mara care, la 11 ani, demonstrează că autismul nu e o boală, cum îi place ei să spună, ci doar un fel diferit de a fi. Diagnosticată la 2 ani şi 5 luni cu autism infantil, Mara urmează în acest moment cursurile unei şcoli de masă – Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj. Familia şi specialiştii care au ajutat-o să se recupereze au reuşit să transforme un simptom al autismului – obsesia ei pentru muzică – într-o calitate rară. Mara, care are auz absolut, a înţeles că muzica este modalitatea perfectă oprin care se poate exprima, iar la 11 ani a compus deja mai multe piese de muzică clasică premiate la concursuri naţionale.

Din acelaşi film veţi avea ocazia să cunoaşteţi pe Izabela Baciu, mama a două fetiţe gemene diagnosticate la rândul lor cu autism, care a luat decizia de a se muta cu întreaga familie de la Piatra Neamţ la Cluj, pentru ca gemenele să poată beneficia de serviciile oferite la centrul Asociaţiei Autism Transilvania.

În România sunt diagnosticaţi cu autism peste 3.000 de copii, dar realitatea de dincolo de statistici ar putea fi alta: la nivel mondial, una din o mie de persoane are simptomele bolii. Înfiinţată de câţiva dintre părinţii copiilor diagnosticaţi cu această afecţiune, Asociaţia Autism Transilvania luptă din 2006 pentru ca aceştia să primească o şansă în plus la recuperare. Pentru părinţi, cel mai mare duşman în această misiune este timpul: cu cât încep mai devreme să lucreze cu copiii lor, cu atât speranţele ca micuţii să fie integraţi în societate sunt mai mari.

Transilvania L!VE lansează săptămâna aceasta şi o campanie de conştientizare a publicului faţă de această afecţiune, campanie care militează pentru donarea celor două procente din impozitul pe venit către Asociaţia Autism Transilvania.
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Thu Apr 05, 2012 4:23 pm

ziua mondială de conștientizare a autismului, marcată și la Slobozia

Publicat de Rodica BOANCĂ în Ştiri la 3 aprilie 2012

Pentru a sensibiliza, dar și pentru a trage un semnal de alarmă asupra însemnătății autismului, Asociația „Ajutați-ne să înțelegem lumea!“ a organizat, ieri, un marș în municipiul Slobozia, la care au participat atât părinți și copii, cât și voluntari și membri ai asociației.Ziua internațională de conștientizare a autismului a fost marcată și la Slobozia

În timp ce pregătirile pentru derularea acțiunii de conștientizare erau în toi, am stat de vorbă cu o mămică al cărei fiu, de șase ani, are autism. Din păcate, puțini sunt aceia dispuși să își deschidă sufletul, celor mai mulți fiindu-le teamă de „gura lumii“. Nu este și cazul Gicuței Suru, din Slobozia, care ne-a spus că nu are de ce să se rușineze, dimpotrivă, își iubește băiatul mai presus decât orice și ar face tot ceea ce este nevoie pentru a-l vedea fericit. „Ciprian este bine acum. Sunt mulțumită de evoluția lui, mai ales după ce a făcut și acasă terapie, apoi l-am dus la Centrul din Slobozia. Nu am mai putut continua cu terapia specializată la domiciliu deoarece ne costa prea mult, dar lucrează mult la Centru, apoi acasă, cu mine. Eu nu lucrez, sunt asistenta lui și primesc un salariu de la primărie și, cu cel al soțului, încercăm să facem față. Pentru a avea tot ceea ce are nevoie, ne trebuie cam 1.100 de lei pe lună. Dar nu mă plâng, mă bucur când îl văd că vorbește, pentru că nu a vorbit până acum de curând, iar în prezent poate lega propoziții“, ne mărturisește Gicuța, în timp ce își privește pruncul care ar vrea numai să se joace.

După ce terminăm dialogul, Gicuța și Ciprian se alătură celorlalți veniți să mărșăluiască până în Parcul Catedralei. Acolo, zeci de baloane albastre s-au ridicat spre cer pentru a accentua ideea că persoanele care suferă de autism trebuie să beneficieze de condițiile necesare din punct de vedere social, moral și educațional, pentru a se dezvolta asemenea oricăruia dintre noi.

La centrul pentru copiii cu autism din Slobozia, merg 15 micuți

Autismul este o tulburare neurobiologică, în care sunt afectate dezvoltarea normală a abilităților de comunicare, interacțiune socială, a funcțiilor cognitive și ale comportamentului.

Din nefericire, la nivelul municipiului Slobozia, Centrul deschis de Asociația ASIL este singurul sprijin pentru copiii cu această afecțiune, ceea ce este extrem de puțin. Deși autismul a fost foarte multă vreme ignorat și tratat necorespunzător, eforturile mondiale au arătat că, dacă există un tratament eficient, tulburarea poate fi ținută sub control sau chiar inhibată.

În Slobozia, Centrul pentru copiii cu autism este frecventat de 15 micuți cu vârste între 3 și 10 ani. De asemenea, 14 specialiști și 40 de voluntari fac posibilă dezvoltarea și raportarea lor corectă la mediul înconjurător.


http://www.observatordeialomita.ro/tag/ ... -slobozia/
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Apr 06, 2012 2:18 pm

VIDEO!!! Albastru şi tăcere pentru copilul cu autism

Publicat de Raluca Manolache2012-04-01 20:45:00 397 vizualizari 1 comentarii
Baloanele albastre, culoarea autismului, au fost înălţate spre cer pentru copiii diagnosticaţi cu această boală

200 de persoane au mărşăluit în tăcere prin Focşani pentru a atrage atenţia asupra autismului u „este un marş al tăcerii pentru că pînă acum cam toţi au tăcut în cînd a venit vorba despre autism. De acum vor trebui să vorbească”, spune tatăl unui copil cu autism, de profesie medic

„Ceea ce văd eu aici nu e decît învelişul. Lucrul cel mai preţios rămîne nevăzut” (Antoine de Saint Exupery –Micul Prinţ).

Acesta a fost mesajul pe care l-au transmis cei peste 200 de elevi, părinţi şi specialişti care au mărşăluit ieri pe străzile din Focşani în „Marşul Autismului”, acţiune ce a pornit din faţa Centrului regional de recuperare a copilului cu autism – Micul Prinţ. Cu baloane albastre, culoarea autismului, pliante informative şi steguleţe, participanţii la marş au încercat prin tăcere să atragă atenţia că şi persoanele cu autism au drepturi. „Dorim să facem cunoscut autismul pentru că este un lucru foarte important. Nu am un copil cu autism, ci cu sindrom Down, dar face recuperare la centrul Micul Prinţ. Luna aprilie se doreşte a fi luna autismului. Vor fi astfel de manifestaţii în toată ţara”, a menţionat Dana Negoiţă, una dintre participantele la marş. Printre cei ce au marşăluit pe străzile din Focşani s-a aflat şi fostul manager de la Ambulanţă, dr. Cristian Onia. Acesta înţelege mai mult decît oricine această boală, deoarece unul dintre copii i-a fost diagnosticat cu autism. Acesta spune că viaţa este mai specială cu un copil cu autism, chiar dacă a fost un diagnostic greu de acceptat. „În mod normal ar trebui să fie un marş al tăcerii pentru că pînă acum cam toţi au tăcut în momentul în care a venit vorba despre autism. De acum vor trebui să vorbească”, a arătat dr. Cristian Onia.


La fiecare 7 ore se naşte un copil cu autism


Marşul s-a finalizat la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” unde aproape 200 de baloane albastre au fost înălţate spre cer pentru copiii cu autism, iar Teatrul a fost iluminat în albastru. „Am dorit să atragem atenţia opiniei publice în legătură cu faptul că din ce în ce mai mulţi copii au autism în Romania şi în întreaga lume. La fiecare 7 ore se naşte un copil cu autism. Scopul nostru este să se ştie lucrul acesta, părinţii să-şi urmească copiii cît mai devreme, din primele luni de viaţă astfel încît să putem identifica cazurile cît mai repede. Autismul este o tulburare de dezvoltare complexă. Din păcate nu se cunoaşte încă cauza. Este afectată întreaga viaţă, recunoscut prin faptul că sînt probleme de integrare, adaptare în societate, de relaţionare cu ceilalţi oameni ”, a spus Gabriela Dima, asistent social în cadrul Asociaţiei „Speranţa Andradei”. Această acţiune a fost organizată de Asociaţia Speranţa Andradei pentru a se marca ziua de 2 aprilie – “Ziua internaţională de luptă împotriva autismului”. (Raluca MANOLACHE)


Cum îţi dai seama dacă ai un copil autist

Autismul nu este de multe ori diagnosticat pînă la vîrsta de 3 ani, chiar dacă unii copii încep să arate semne de întîrziere în dezvoltare înainte de a împlini un an. Caracteristicile autismului sînt prezente de la începutul vieţii, iar mama îşi poate da seama destul de repede că este ceva în neregulă cu dezvoltarea copilului dacă urmăreşte următoarele „steaguri roşii” ale autismului: fără zîmbete largi sau alte expresii calde de afecţiune către vîrsta de 6 luni şi după, lipsa răspunsului la sunete, zîmbete sau alte expresii faciale pînă la vîrsta de 9 luni şi după, lipsa primelor semne de limbaj (lalaţie) pînă la 12 luni, fără răspunsuri la gesturi cu ar fi: a arăta cu degetul, a privi, a căuta sau a face cu mîna până la 12 luni şi după, lipsa oricărui cuvînt pînă la 16 luni, lipsa achiziţiei unor fraze din 2 cuvinte, cu sens (fără imitaţie sau repetiţie) pînă la 12 luni, lipsa răspunsului cînd copilul este strigat de la 10 luni, orice pierdere a limbajului, lalaţiei sau a abilităţilor sociale la orice vîrstă. „Majoritatea intervenţiilor timpurii se adresează copiilor cu vîrsta de 2-3 ani. Cu cît părintele se adresează mai repede unui specialist după aflarea diagnosticului şi copilul beneficiază de intervenţie de specialitate, cu atît recuperarea se realizează într-un timp mai scurt, copilul cu autism avînd şansa mai tîrziu să se poată integra în societate, să poată învăţa în grădiniţe şi şcoli normale, să aibă un loc de muncă, deci să fie independent”, spun specialiştii de la Asociaţia Speranţa Andradei. (R.
http://www.ziaruldevrancea.ro/social/76 ... utism.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron