Cursuri autism pt medici

Moderators: camel, moderators

Cursuri autism pt medici

Postby dora » Fri Sep 02, 2011 8:39 pm

Proiectul isi propune sa raspunda nevoii de informatii actualizate cu privire la instrumentele de screening si diagnosticare a TSA, resimtita de comunitatea medicala din Romania, prin dezvoltarea unor module de educatie medicala continua, adresate medicilor de familie, pediatri si specialisti in psihiatrie infantila.

Modulele sunt dezvoltate de autori cu experienta de peste 15 ani in diagnosticarea copiilor cu TSA, vor fi acreditate de Colegiul Medicilor din Romania si lansate in sistem e-learning incepand cu luna iulie 2011.

Cele doua module sunt:

•Diagnosticarea precoce a tulburarilor de spectru autist – modul adresat medicilor de familie si pediatrilor,
•Tulburari de spectru autist; tulburari pervasive de dezvoltare – modul adresat medicilor specialisti in psihiatrie infantila.
Pentru accesarea cursurilor apasati aici.
http://www.autism.raa.ro/cursuri/e-learning
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Sep 02, 2011 8:51 pm

De asemenea, in cursul lunii iunie, Fundatia Romanian Angel Appeal finalizează două module de educatie medicala continua la distanta (e-learning), destinate medicilor de familie, pediatrilor si psihiatrilor, in vederea depistarii precoce a tulburarilor de spectru autist.
Dosarul urmeaza a fi depus, spre acreditre, la Colegiul Medicilor, iar modulele de formare vor putea fi accesate incepand din iulie 2011.


Prin proiectul “Si ei trebuie să aibă o sansă! – program de sprijin pentru integrare sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist” se vizeaza formarea a cel putin 1200 de medici de familie si pediatri, insa modulele de curs vor fi active si dupa terminarea proiectului, lasand astfel deschis accesul medicilor la formarea continua pe zona depistarii precoce a TSA.


Curs EMC: Tulburari de spectru autist
For de acreditare: Colegiul Medicilor din România
Credite EMC: 18
Test: 30 de întrebări, cu patru opţiuni de răspuns. Limită de timp: 45 minute
Prag de absolvire: 23 răspunsuri corecte (75%)--------------------------------------------------------------------------------


Curs EMC: Diagnosticul precoce al tulburarii de spectru autist
For de acreditare: Colegiul Medicilor din România
Credite EMC: 14
Test: 23 de întrebări, cu patru opţiuni de răspuns. Limită de timp: 40 minute
Prag de absolvire: 18 răspunsuri corecte (75%)--------------------------------------------------------------------------------
http://www.tsa.medability.ro/mod/adminc ... tation.php

Inregistrarea este gratuită!
Pentru a putea accesa cursurile şi pentru a susţine testele pentru acordarea creditelor EMC, trebuie să acordaţi câteva minute pentru a vă crea un cont pe site-ul Medability. Pentru aceasta urmaţi paşii de mai jos:
1.Apăsaţi pe butonul "Creează cont nou", de mai jos iar apoi completaţi formularul "Cont nou" cu datele dumneavoastră. Atenţie: adresa poştală menţionată în acest formular va fi folosită pentru trimiterea certificatelor EMC, în urma absolvirii testelor de verificare.
2.Veţi primi un mesaj pe adresa de e-mail menţionată în formular.
3.Citiţi cu atenţie mesajul şi apăsaţi link-ul de confirmare la care se face referire. Veţi valida astfel noul cont creat şi veţi obţine acces la cursuri şi la teste.
4.Pe viitor, va fi suficient să introduceţi numele de utilizator şi parola stabilite de dumneavoastră.

http://www.tsa.medability.ro/login/index.php
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Oct 05, 2011 1:53 pm

23 sep 2011

Din luna septembrie a acestui an, au demarat cursurile de educatie medicala continua la distanta: „Diagnosticul precoce al tulburarii de spectru autist” si „Tulburari de spectru autist”.

Cursurile se adreseaza medicilor de familie, pediatrilor, specialistilor in psihiatrie pediatrica, sunt creditate de Colegiul Medicilor din Romania si sunt disponibile on-line, pe platforma www.tsa.medability.ro.


Elaborarea acestor cursuri face parte din activitatile desfasurate de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania, in cadrul proiectului strategic „Si ei trebuie sa aiba o sansa! – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist”.

Cele doua cursuri de interes pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri au ca autori pe: Prof. Dr. Iuliana Dobrescu, Sef al Clinicii de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, Bucuresti, Doctor in Stiinte Simona Macovei, de la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, Dr. Mariana Lungu, Medic Primar de medicina generala / medicina de familie, la Centrul de Plasament “C.A. Rosetti”, pentru copii cu deficiente neuropsihice, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi si sunt realizate de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat academic cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi.

Cursurile cuprind cate 12 capitole, plus o prezentare de caz (pentru cursul „Diagnosticul precoce al tulburarii de spectru autist”) si ofera informatii complete si actualizate, privind diagnosticarea precoce a tulburarilor de spectru autist, criteriile de diagnosticare a TSA, instrumentele de screening validate stiintific, referirea cazurilor cu diagnostic prezumptiv, pricipii ce stau la baza tratamentului comorbiditatilor in TSA.


Formarea se desfasoara exclusiv on-line si cuprinde: instruire teoretica, testare si certificare, asigurarea suportului tehnic pentru cursanti
„Ne-am propus ca, pana in septembrie 2013, la finalul proiectului, sa formam cel putin 1200 de medici de familie, in diagnosticarea tulburarii de spectru autist”, declara Adelaide Katerine Tarpan, Manager de proiect. „Chiar si dupa terminarea proiectului am dori ca aceste cursuri sa poata fi accesate in continuare, pentru ca medicii de familie sa beneficieze, in numar cat mai mare, de formare continua pe zona diagnosticarii precoce a TSA”.


http://www.autism.raa.ro/comunicate/cur ... coce-a-tsa
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Mon Oct 24, 2011 3:49 pm

Medicii de familie, instruiţi pentru a recunoaşte autismul
24 octombrie 2011, 08:35 | Autor: Mariana Minea | 508 afişări


Gesturile repetitive ale copilului pot fi semn de autism, dacă sunt dublate de ignorarea celor din jur


Cadrele medicale se pot înscrie la cursuri gratuite de instruire privind manifestările bolii, pentru a o putea diagnostica timpuriu. Din luna septembrie a acestui an, medicii de familie, pediatrii şi psihiatrii pot urma ­cursurile de educaţie medicală continuă la distanţă „Diagnosticul precoce al tulburării de spectru autist“. ­


Cursurile sunt creditate de Colegiul Medicilor din România şi sunt disponibile gratuit, online, pe platforma www.tsa.medability.ro.

Diagnosticul, înainte de 4 ani

În autism, este esenţială vârsta pe care o are copilul la momentul începerii tratamentului. Astfel, schema terapeutică opreşte evoluţia bolii şi oferă bolnavului cele mai mari şanse de integrare socială dacă este iniţiată înainte de 4 ani. În acest context, rolul medicilor de familie şi al pediatrilor este esenţial. Ei pot observa de timpuriu manifestările bolii sau pot informa părinţii asupra principalelor semnale de alarmă.

Citeşte şi:

FOTO Descoperire: Copiii autişti au trăsături faciale diferite de cei sănătoşi

„Răspunsul la tratament depinde de rapiditatea cu care se începe psihoterapia, esenţială în autism, de severitatea bolii şi de resursele familiei afectate de această problemă", subliniază medicul Iuliana Eparu, specialist în psihiatria copilului şi adolescentului la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia" din Bucureşti.

Cursuri realizate de profesionişti

Programul este elaborat de Fundaţia „Romanian Angel Appeal", în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România, în cadrul proiectului "Şi ei trebuie să aibă o şansă! - program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist".

Cursurile au fost realizate, în colaborare, de prof. dr. Iuliana Dobrescu, Şeful Clinicii de Psihiatrie a Copilului şi a Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia" din Bucureşti, de doctorul în ştiinţe Simona Macovei, de la aceeaşi clinică, şi de medicul primar de medicină de familie Mariana Lungu de la Centrul de Plasament pentru copii cu deficienţe neuropsihice "C.A. Rosetti" din Iaşi.

Cursurile cuprind 12 capitole şi o prezentare de caz şi oferă informaţii privind criteriile de diagnosticare a tulburărilor de spectru autist. După parcurgerea lor, medicii pot susţine un test, tot online, a cărui promovare le aduce un certificat recunoscut de Colegiul Medicilor din România.

La o lună de la activare, sunt deja 791 de medici înscrişi şi 191 de certificări luate. Ţinta noastră este să avem, până la sfârşitul proiectului (septembrie 2013), 1.200 de medici certificaţi", ne spune Costinela Niculescu, coordonator PR al Fundaţiei „Romanian Angel Appeal".

O boală a izolării

În România, nu există statistici exacte privind numărul persoanelor diagnosticate cu autism. Boala provoacă tulburări la nivelul interacţiunilor sociale, la nivelul comunicării verbale şi nonverbale, precum şi la nivel de imaginaţie şi de interese. Potrivit specialiştilor, aceste semne pot fi depistate şi de la vârsta de 1 an şi jumătate.

„Retragerea socială, lipsa comunicării cu cei din jur, anumite stereotipii pot fi semne de autism. Dacă părinţii sau educatorii observă astfel de simptome, trebuie să ceară sfatul medicului cât mai repede", subliniază medicul psihiatru Iuliana Eparu.

Atenţie la semnalele de alarmă!

Iată ce manifestări provoacă autismul la vârste mici şi trebuie să-i îngrijoreze pe părinţi:

- Copilul nu arată cu degetul, nu îşi exprimă preferinţele (de exemplu, prin răspunsuri sub forma de „Da" sau de „Nu"), nu semnalează faptul că îi este foame sau că doreşte un anumit aliment

- Nu reacţionează la stimuli auditivi şi nu răspunde atunci când este strigat pe nume

- Nu transmite dorinţa de a fi luat în braţe

- Este foarte serios, nu participă la jocurile cu părinţii, nu zâmbeşte persoanelor cunoscute, nu colaborează cu ceilalţi copii atunci când se joacă

- Evită contactul vizual

- Are întârzieri sau deficit în dezvoltarea limbajului - de exemplu, nu articulează cuvinte, deşi a trecut de vârsta de 1 an şi jumătate

http://www.adevarul.ro/life/sanatate/Me ... 42525.html
dora
 
Posts: 3783
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ARHIVA EVENIMENTE

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest