la magazin

Moderators: camel, moderators

la magazin

Postby dora » Sat Oct 01, 2011 1:11 pm

Cum învățăm să ne comportăm în magazin?


Un articol al Institutului Lovaas, San Diego, arată că învăţarea poate fi încorporată în programul încărcat de zi cu zi. Un drum până la magazinul alimentar este o muncă de rutină a familiei care poate oferi o oportunitate pentru învăţare. Sugestiile autorului Keri Spence sunt potrivite pentru un copil care poate urmări instrucţiunile simple şi le-a arătat părinţilor că se poate descurca să facă un scurt drum la magazin.

Câteva sfaturi pentru a învăţa să folosiţi o listă de cumpărături
În primul rând trebuie să creaţi o listă de cumpărături vizuală pentru copilul dumneavoastră. Pentru a pregăti acestă ieşire, trebuie să selectaţi şi să decupaţi 3-5 lucruri din pliantul magazinului alimentar din apropierea casei dumneavoastră.

1.Scrieţi o scurtă listă de cumpărături. Apoi, lipiţi imaginile din pliant lângă fiecare item scris de pe listă. Pentru a atrage motivaţia copilului dumneavoastră, alegeţi lucruri familiare sau preferate (cum ar fi de exemplu farfurii din hârtie, covrigei,etc.).
2.Repetiţia este adesea o componentă importantă a procesului de învăţare. De aceea, copilul poate beneficia de folosirea aceleiaşi liste sau cumpărarea aceloraşi produse în timpul mai multor vizite succesive la magazin, aşa că este util să faceţi copii după primele liste.
3.Pentru un efect mai bun, pe lista de cumpărături adăugaţi ceva care îi place foarte mult copilului dumneavoastră (ex. bomboane, suc), la sfârşitul listei.
4.Produsele pot fi scrise pe listă în ordinea în care sunt aşezate în magazin.
Este important să vă ajutaţi copilul să găsească fiecare produs şi să-l aşeze în coş. De fiecare dată când acesta găseşte un item de pe listă trebuie răsplătit. Autorul articolului subliniază că este important ca la începutul vizitelor la magazin părintele să-l ghideze pe copil, apoi, gradual, să scadă acest control. Cu cât copilul realizează mai bine sarcina de a respecta lista, părintele trebuie să aibă aşteptări mai mari, dar cel mai important lucru este ca să-l răsplătească pe copil pentru eforturile sale, să îi arate mândria pe care o resimte datorită modului în care el se comportă. Cu timpul, trebuie să adăugaţi lucruri noi pe listă.

Aşteptarea la coadă
De asemenea, este important să-l învăţaţi pe copilul dumneavoastră să stea la coadă la casă, să stabiliţi un cuvânt care să aibă scopul de a-i aminti ce trebuie să facă, de genul "aşteaptă". Pentru a-i face aşteptarea mai uşoară copilului, este indicat să luaţi cu dumneavoastră câteva mici jucării pentru a-i atrage atenţie în perioada de aşteptare la casă. Copilul trebuie implicat în punerea produselor pe bandă. După ce a aşteptat cu succes la coadă, copilul trebuie răsplătit. La început, îl puteţi răsplăti mai des, la fiecare 2 minute de aşteptare, sau după aşteptarea la coadă.

O altă parte importantă a acestei activităţi este folosirea banilor. Trebuie să îl învăţaţi pe copilul dumneavoastră să identifie bancnotele şi valoarea fiecăreia şi să numere banii. La început, puteţi să îi daţi bani la magazin să cumpere un lucru preferat de el, pe care îl va primi după. Astfel va învăţa valoarea banilor, dar este şi o bună ocazie să interacţioneze cu o altă persoană.

Necesită practică, dar învăţarea sistematică poate fi încorporată în rutina de zi cu zi, inclusiv sub forma listei de cumpărături. Un alt aspect pozitiv al acestei abordări comportamentale este că familia poate fi implicată şi poate resimţi satisfacţie datorită rezultatelor.

http://invingemautismul.ro/stiri#cum_invatam
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to ABA APLICATA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron