Fisa postului pentru tutore ABA

Moderators: camel, moderators

Postby jude » Wed Feb 28, 2007 10:56 am

La fel ca si majoritatea de pe acest forum, ma bucur de lucrurile mici, ma bucur ca traiesc, citesc mult, nu prea dorm noptile(recuperez periodic diminetile)nu fac comparatii si nu fac planuri pe termen lung. Am sansa de a avea alaturi un barbat minunat si am doi copii frumosi si iubitori. Plec 2-3 zile de 2 ori pe an fara copii doar cu sotul la cel putin 200 km de Bucuresti si folosim telefonul doar pentru urgente, plecam cu copii si un tutore de 2 ori pe an in vacanta de 1-2 saptamani. Cand baiatul meu avea 2 ani si facea progrese fantastice in raport cu sora lui de 4 ani am facut un an de terapie cu Doamna psiholog Vera Sandor si a fost un pas intelept, am invatat sa nu ii compar intre ei ci cu ei insisi ieri sau acum o luna. Am invatat cu ea sa vad ce am nu ce nu am. Am o structura optimista, iar cand chiar cad am invatat ca a ajuta pe altul care are nevoie este tonic. Am descoperit acest lucru acum 8 ani cand pazeam cu orele usa centrelor de recuperare si socializam pe holuri cu alti parinti, 2 ani mai tarziu am initiat cercuri de sprijin pentru parinti( un real esec, am intalnit nenumarati parinti ce se aratau interesati, confirmau prezenta si nu veneau), apoi am hotarat sa pastrez legatura doar cu cei ce se oboseau macar sa citeasca ce le dadeam.
Cu terapeutii sant foarte directa si rezolv lucrurile pe loc, astept acelasi tratament din partea lor, nu las neintelegerile nerezolvate si ma deranjeaza discutiile repetate sau amanate cu luna. In general stiu ce probleme au si daca pot le sustin, am incredere in ele, nu sant suspicioasa, aniversam zilele de nastere, participam la evenimentele importante din viata lor, si iesim in oras macar de Craciun toata echipa. Am niste fise de evaluare a terapeutului, pe care le urmaresc cand dau feed back si rog terapeutii sa i-si dea periodic feed back intre ei si sa vada inregistrari cu ei. A trebuit sa invatam sa dam si sa primim feed back, el trebuie sa cuprinda si patile pozitive si cele negative, inca mai lucram la el, in Romania este luat ca o critica si este primit extrem de personal, nu ramane la nivel profesional si este comentat sau reamintit ulterior, ceea ce este extrem de daunator. Am sa postez aici fisa, ea mai exista pe undeva pe forum, dar nu mai stiu unde:
RASPUNS LA TERAPEUT

LUCRUL COMFORM DISCRETE TRIAL DATA

SD - R - SR
SD - se da clar fara echivoc, cu voce mai ridicata decat obisnuit, cu putere si siguranta, , decis, fara interferente si cuvinte de prisos. Stimulii si tokenii sunt prezentati clar si punctual cu spatii intre ei. Toate sunt prezentate cand copilul este pregatit de R.
P - timing bun. Folosirea P adecvat cat mai putin intrusive, ce va conduce la R corect. Experienta in diminuarea P. Folosirea P adecvat itemilor masterati si folosirea P ce pot fi diminuate.
R - este dat la 3-5’ dupa SD. Atentie la reactiile colaterale comportamentului adecvat sau la reactiile alternative.
SR - alegerea SR sa se potriveasca criteriilor de R stabilite sau sa se potriveasca copilului.. Sa fie date rapid dupa R. Sa se faca diferentierea SR potrivit cu R. SR verbal punctat.NU informative cu voce tare si clara dar nu aversiv.
PUNCTE TARI:

PUNCTE CE NECESITA IMBUNATATIRI:

ORGANIZARE SI MAMAGMENT
Alegerea corecta a sittingurilor ce trebuiesc efectuate. Organizarea corecta a sittingurilor. Ritmul de lucru potrivit copilului, ce pastreaza un nivel ridicat de concentrare, in sitting si intre sittinguri.
Planificarea sittingurilor inainte de parcurgerea lor.
Managenent bun al tokenilor si stimulilor.
Tinerea copilului ocupat cu diferite activitati intre sittinguri.
Organizarea cand copilul este ocupat cu o activitate adecvata (fara autostimulare).
Chemarea si eliberarea de la lucru la timpul potrivit.
Notarea corecta la timpul potrivit si cat de precis se poate.
PUNCTE TARI:

PUNCTE CE NECESITA IMBUNATATIRI:

REZOLVAREA UNOR ACTIUNI SPECIFICE
Capacitatea de a face sitting cum s-a stabilit si notat in sedinta.
Intelegerea obiectivelor.
Urmarirea comportamentelor interferate.
Stimularea comunicarii verbale adecvate copilului cu frecventa ridicata.
PUNCTE TARI:

PUNCTE CE NECESITA IMBUNATATIRI:

CREATIVITATE SI INITIATIVA
Folosirea de SR diferite si creative.
Oferirea unei ocupatii bune si creative in timpul liber.
Cererea comunicarii cu copilul sub diferite forme creative.
Investirea de energie in autocorectia comportamentala.
Sa se gandeasca la comportamentul copilului si noi modalitati de invatare ale acestuia.
PUNCTE TARI:

PUNCTE CE NECESITA IMBUNATATIRI:

RESPONSABILITATE SI DEVOTAMENT IN TRATAMENT
Sa arate interes in tratament si in evolutia copilului.
Bun jucator in echipa in paralel cu bunul lucru cu copilul.
Ascultarea si implicarea la sedinte.
Raport la sedinte al problemelor si succeselor.
Participarea cu echipa, oferirea de idei pentru imbunatatirea tratamentului.
Receptarea feed-back-ului si aplicarea lui in tratament.
Respectarea orarului.
Ajungerea la timp la intalniri.
Anuntarea schimbarilor de program din timp, pentru a se putea gasi solutii.
PUNCTE TARI:


PUNCTE CE NECESITA IMBUNATATIRI:

Cu aceasta fisa puteti urmarii coerent terapia, asteptarile dumneavoastra sant clare si puteti aprecia mult mai bine calitatile terapeutului avand in fata ochilor acest plan, in loc de o foaie alba pe care notati doar ce va sare in ochi, si din pacate in ochi ne sare in mod special ce nu se face sau nu se face bine.
Ma adresez aici celor care fac ABA si va amintesc ca si pentru noi si pentru terapeuti este valabil tabelul de analiza :
ANTECEDENT/COMPORTAMENT/CONSECINTA
si noi si ei avem nevoie de Recompensa (cea sociala cred ca este foarte importanta), si noi si ei reactionam la stimuli comform experientelor anterioare. Daca te apuci de ABA supervizoarea fiicei mele spunea ca incepi sa vezi lumea prin niste ochelari marca ABA si greu ii dai jos de pe nas.
Poveste si diagnostice peste ceva timp, marti plecam pe la medici de pe alte meleaguri, caci avem ceva probleme si trebuie sa incercam sa le rezolvam.
Salutari tuturor, spor la lucru si sa avem parte de bucurii aduse de MARTISOR.
jude
 
Posts: 65
Joined: Sun May 08, 2005 1:03 am
Location: bucuresti

Return to ABA APLICATA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron