parinti si copii

Moderators: camel, moderators

parinti si copii

Postby madade » Sat Nov 08, 2008 12:42 am

De cateva zile ma roade o intrebare.
Gasesc raspunsuri si justificari pentru ele.
Tot eu le demontez.

Cum ar fi ca parintele unui copil special sa fie tutore in echipa altuia - si viceversa - vorbesc aici, bineinteles, de cei care au disponibilitate si inclinatie in aceasta directie.

Voi ce parere aveti?
Magda
madade
 
Posts: 15
Joined: Mon Jun 09, 2008 4:32 pm

Postby gamara2 » Sat Nov 08, 2008 7:04 pm

Si noi ne-am gandit de multe ori la "chestia" asta. Si e greu de dat un raspuns. Dupa o analiza mai adanca, as spune ca si NU, si DA. Si anume :

- nu inainte de a termina sau a fi aproape de sfarsit cu terapia propriului copil, deoarece:
1. ar putea interveni frustrarile in fata progreselor facute de celalalt, cand al tau intampina greutati in anumite programe
2. ar fi intotdeauna mai mult preocupat de propriile probleme decat de cele ale copilului din fata sa
3. nu ar avea suficienta experienta pentru a putea diversifica si adapta metodele de lucru la un caz diferit
4. ar exista intotdeauna tentatia de a face comparatii intre copilul propriu si cel la care lucreaza, ce s-ar putea dovedi neprofitabil pentru ambele cazuri

- da, pentru ca motivarea intrinseca este de obicei mult mai mare in cazul unui parinte cu copil special
- da, pentru ca fiecare din parinte poate veni cu sugestii de rezolvare a problemelor provenite din experienta propriilor incercari, si pe care l-a randul lui a avut ocazia sa le culeaga din inspiratia mai multor tutori sau consultanti
- da, pentru ca implicarea ar putea fi mai mare, manat de dorinta de a invata lucruri noi ce sa il ajute in rezolvarea problemelor proprii
gamara2
 
Posts: 140
Joined: Mon Jun 16, 2008 2:13 pm
Location: Timisoara

Postby madade » Sun Nov 09, 2008 12:12 am

Minusurile 1 si 4 se suprapun cumva - si din punctul meu de vedere insa constituie rezerva principala in acest mod de lucru. Nu imi dau seama in ce masura maturitatea si echilibrul fiecareia din partile implicate, mai ales in conditiile in care copiii s-ar situa la nivele comparabile ale dezvoltarii globale, ar reduce semnificativ acest risc.

In privinta punctelor 2 si 3, mie imi par valabile si in cazul terapeutilor, mai ales a celor neexperimentati.

As mai adauga la conditii:
- "umbrela" unei aceleiasi abordari in terapia celor 2 copii
- foarte bune abilitati de comunicare ale parintilor implicati - feed-back mai ales

Multumesc pentru raspuns, ma mai gandesc si eu.
magda
madade
 
Posts: 15
Joined: Mon Jun 09, 2008 4:32 pm

Postby marius_filip » Mon Nov 10, 2008 11:50 am

Eu aş zice categoric NU. OBS: eu şi soţia facem terapie cu copilul nostru, nu întru în detalii de ce am ales această cale.

Dacă ar fi să fac terapie cu copilul altui părinte aş fi un terapeut foarte prost, mai prost decât un începător. Realitatea autismului copilului meu ar fi destul de prezentă în mine, ataşamentul emoţional faţă de această realitate nu ar dispărea, ispita de a face "comparaţii" ar fi mare şi rezultatul ultim ar fi o eficienţă scăzută.

Autismul este o povară grea (ştiu, ştiu, autismul nu e o povară ci "un mod de viaţă", etc) şi două persoane cărând în spinare o stâncă nu prea mai au membre libere să-şi dea reciproc o mână de ajutor (o imagine cam dramatică, dar se înţelege ideea).

Experienţa proprie nu cred că este transferabilă decât în grad foarte limitat, exceptând persoanele care sunt antrenate (sau se antrenează) în acest sens (tutori, supervizori, coordonatori).
Eusebiu, aproape 5 ani, TSA, face ABA acasă şi va face VBA
Altfel, nu mult mai mult decât http://mariusfilip.blogspot.com
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Postby somalezu » Mon Nov 10, 2008 12:30 pm

Fiecare din noi (parintii) re-descoperim roata de la inceput. E pacat de toata experienta acumulata sa nu fie impartasita cumva si cu ceilalti parinti.
Personal gasesc foarte interesanta ideea Magdei dar nu cred ca are rost sa o analizam prea mult "pe cazul general" . Cred ca, asemeni multor lucruri in autism, trebuie "probata" si verificata in ce masura se dovedeste viabila si eficienta intr-un caz sau altul - depinde foarte mult de familiile implicate, de copiii respectivi..
Pe de alta parte exista si alte metode de a impartasi experienta fiecaruia din noi.
Marius a ales sa scrie un blog si sa contribuie cu idei de discutie foarte interesante aici, pe forum.
Gamara a ales sa publice inregistrarile video ale terapiei lui Rares, sa fie folosite drept model pentru alti parinti care incep acum.
Eu am primit feedback pe baza unei inregistrari video din terapia lui Tudor de la un parinte foarte implicat, care a inteles sa rapeasca cateva ore din timpul pe care ar fi trebuit sa-l acorde copilului lui si ni le ofere noua, pentru a viziona, a analiza si a-mi scrie cateva pagini de feedback pe marginea celor vazute.
Bottom line - Magda, fiecare simte nevoia de a ajuta pe celalalt si de a cauta feedback din partea celuilalt - si fiecare o face in modul pe care il gaseste mai apropiat.
Daca tu simti ca ai putea face asta (sa fii terapeut cu alti copii) - incearca si fa analiza dupa experiment, pe baza rezultatelor, nu inainte (pe riscuri).
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby madade » Mon Nov 10, 2008 2:35 pm

Nici eu nu stiu in ce masura m-as descurca, deocamdata ma gandesc la argumente pro si contra, inca sunt prinsa intr-un job de 11 ore pe zi si mai e mult de lucru pana sa functionam ca o echipa.

Varinta pe care o propuneam se refera insa la 2 parinti care sa lucreze fiecare cu copilul celuilalt - si vine dintr-o durere mai veche, anume ca mie personal imi este foarte greu sa lucrez cu Ana.

Intre timp, dupa cum stii, usa mea e deschisa oricui doreste sa (ne) vada...
Si biblioteca asemenea...

Magda
madade
 
Posts: 15
Joined: Mon Jun 09, 2008 4:32 pm

Postby dora » Mon Nov 10, 2008 3:02 pm

Una din cele mai emotionante povesti auzite...o mamica a devenit la un moment dat consultant pentru alte familii(undeva intr-un orasel de provincie)

Ceea ce presupune si munca de tutore, zile de facut programe cap coada demonstrativ pentru echipa...
Si a declansat un entuziasm general...
Pledoaria ei "nu ratati clipa se poate si mult si bine......copilul e mic si are un potential fantastic...sa fi avut eu sansa asta....)

Amaraciunea personala de a-i fi fost data o cruce mult mai grea n-a impiedicat-o ....
Dimpotriva....e un soi de inversunare in a_i ajuta pe altii ...
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ABA APLICATA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest