Rolul unui Shadow la gradi

Moderators: camel, moderators

Rolul unui Shadow la gradi

Postby somalezu » Sun Oct 05, 2008 11:40 am

Buna ziua tuturor,
Tudor va incepe sa mearga la gradinitza pe la sfarsitul saptamanii viitoare - pana atunci as vrea sa mai citesc cate ceva despre rolul shadow-ului in gradinita : Ce ar trebui sa faca ? Ce ar trebui sa NU faca ?
As aprecia orice fel de sugestii de articole / carti sau sfaturi pe aceasta tema.
Va multumesc,
Cosmin (Somalezu).
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby dora » Mon Oct 06, 2008 1:18 pm

dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Re: Rolul unui Shadow la gradi

Postby Alexxia » Mon Oct 06, 2008 7:38 pm

Am mai gasit asta :

"Shadowing


SD
Ce este:
Un SD poate lua diferite forme in cadrul scolii. Poate fi orice in mediul inconjurator. Poate fi un stimul specific, de exemplu, obiectele necesare pentru pictat care e aranjat pe masa poate fi pentru copil un SD de a-si pune sortul. Alte SD-uri includ indicii vizuale(de exemplu, un sir de copii aliniati reprezinta SD-ul de a ii imita), gesturi(profesorul care isi tine degetul peste buze e SD-ul de a fi linistit), sau sunete, cum ar fi clopotelul scolii. Orarul zilei poate fi si el o serie de SD-uri(dupa pauza e ora de citit).

Cine:
Profesorul ar trebui sa dea SD-urile. Copii pot sa dea si ei SD-uri sau sa fie chiar ei SD-uri(de exemplu, vederea unui coleg poate fi SD-ul de a spune “salut”).


Raspunsul
Acesta trebuie initial invatat si apoi generalizat, de exemplu, odata ce copilul isi termina lucrarea, sa o duca profesorului.


Promptarea
Tipuri:
Exista mai multe tipuri de prompt care pot fi folosite in mediul scolar. Pot fi fizice – indicarea cu degetul, imitare, gesturi, cuvinte scrise, si tehnici de autocontrol. Promptarea verbala este ideala numai la instruirea altui copil in ceea ce vrem sa faca copilul insotit sau inainte de situatia scolara propriu-zisa, sau in situatii partticulare cand Consultatul considera ca promptul e potrivit pentru copil. Cel mai putin intrusiv e folosit intotdeauna ca sa promoveze independenta in mediul scolar.

Cine:
Atat insotitorul, cat si copiii si profesorul pot sa ofere prompturi. Totusi, e important sa se aiba in vedere ca de obicei copiii se ajuta foarte mult intre ei si se poate ajunge la supra-promptare. E important a se avea grija de acest lucru, astfel incat copilul sa fie complet independent.


Intaritori
Tipuri:
Primari – acestia trebuie sa se acorde subtil din cauza naturii mediului scolar. Este important sa nu fie deranjati ceilalti copii, astfel, cand, de exemplu, se folosesc dulciuri, acest lucru se face in modul cel mai putin evident pentru ceilalti copii.
Secundari – pot lua forma jucariilor, pozelor, cartilor, tokenilor(individual sau in grup, astfel incat alti copii sa castige tokeni in functie de ce face copilul, sau castiga cu totii tokeni in cazul intaritorului de grup), gesturi, intaritori indirecti(recompensarea altui copil pentru comportamentul dorit).

Cine:
Insotitorul, profesorul si copiii pot oferi intaritori, desi copiii nu ar trebui incurajati sa ofere neconditionat recompense. Insotitorul se poate folosi de situatii din clasa sau de pe terenul de joaca pentru a se asigura ca alti copii il recompenseaza pe copilul insotit.

Cand:
Recompensa poate fi imediata sau cu intarziere.
Imediat – in cazul unor comportamente noi, cum ar fi vorbitul spontan, compritamentele in curs de achizitie care necesita SR+ imediat, sau cerinte dificile pentru copil
Cu intarziere – in forma economiei tokenilor(permite ca intaritorii sa fie dati mai putin intrusiv, mai discret). Poate implica si economie extinsa de tokeni, cand copilul primeste un token”mare”, pentru fiecare tabla de tokeni”mici” umpluta trebuie sa primeasca un numar x de tokeni “mari” ca sa primeasca intaritorul. Poate de asemenea sa includa un numar variat de SR+(fiecare al 2-lea, al 3-lea, al 4-lea raspuns), in cantitati atat fixate, cat si variate.

Distanta
Distanta dintre insotitor si copil creste treptat cu cat copilul invata sa se poarte independent in clasa.
Insotitorul ar trebui sa stea in spatele copilului daca se prompteaza langa copil, ca sa ii fie mai usor sa se indeparteze cand copilu lucreaza independent. Daca se foloseste imitatia sau gesturile insotitorul trebuie sa stea in fata copului astfel incat copilul sa il vada, dar la o distanta cat mai mare, pentru a raspunde independent. E important ca insotitorul sa nu stea in fata altor copii si sa atraga cat mai putina atentie asupra copilului insotit.

Promptarea si recompensa copiilor din clasa
Copiii din clasa trebuie recompensati pentru ca ii acorda atentie copilului insotit. Copiii au tendinta sa fie interesati de insotitori(mai ales datorita intaritorilor), dar aceasta atentie trebuie canalizata asupra copilui insotit. Copiii pot fi recompensati social, sau insotitorul si profesorul pot folosi siteme mai complexe de recompense. De exemplu, pentru ca se joaca si vorbesc cu copilul insotit, ceilalti pot castiga tokeni pentru un intaritor de grup, cum ar fi sa mearga intr-o excursie.
E important ca acest lucru sa nu duca la impresia ca cel insotit este diferit de ceilalti copii. Astfel copiii pot fi recompensati si pentru ca se poarta frumos si se joaca unii cu altii.

Comportamente in crestere in clasa:
comportamentele in curs de achizitie: atentia, limbajul, interactiunea sociala, imitatia, aptitudini de joaca, auto-ajutorarea, generalizarea tuturor aptitudinilor, invatarea orarului scolar, independenta, aptitudini academice.Comportamente in diminuare
Comportamentele la care copilul trebuie sa lucreze pentru a le diminua: autostimularea, agresiunea, toanele, fuga, non-raspunsurile. Fiecare comportament trebuie corectat prin interventii potrivite, asa cum au fost stabilite de consultant sau tutorele senior.

Tehnici pentru diminuarea comportamentelor in clasa:
Stabilind controlul SD-urilor inainte de inceprerea scolii se reduce probabilitatea apritiei unor comportamente. A lucra cu tutorele cand nu e nimeni in clasa poate ajuta.
Tehnici: extincita, redirectionarea, extra-corectarea, porsibil si time-out. Consultantul sau tutorele senior trebuie sa le stabileasca, daca este necesar.

Stabilirea scopurilor
Este importanta stabilirea unui standard al aptitudinilor copilului in scoala pentru a avalua nivelul la care acesta se afla.
Target-urile ar trebui identificate atat pentru scoala cat si pentru acasa, deoarece exista activitati care pot fi facute acasa si vor ajuta evolutia la scoala. Analiza cerintelor trebuie scrisa si urmata. Scopurile care urmaresc un comportament trebuie clar formulate si revazute regulat pentru a monitoriza progresele.

Rolul insotitorului
- de a se asigura ca copilul se foloseste de aptitudinile pe care a inceput sa le stapaneasca acasa
- de a oferi recompense conditionate de comportamentele adecvate(dupa cum au fost identificate in standard)
- de a ajuta copilul sa fie capabil sa invete la scoala. Insotitorul NU preia rolul profesorului in predarea materiei. Asfel profesorul il va trata pe copil ca facand parte din clasa, in timp ce insotitorul prompteaza daca e necesar
- de a crea consecintele pentru comportamentele nepotrivite pentru a le reduce
- de a strange datele despre comportamente in timpul orelor
- scopul ultim al copilului e de a fi capabil sa invete intr-o situatie scolara
- de a incuraja pe ceilalti tutori sa citeasca jurnalul.

Rolul profesorului
Este important ca profesorul sa se astepte de la copil sa participe la lectie la fel ca ceilalti, cat de mult posibil. Cosultantul si profesorul pot identifica faptul ca e important pentru profesor sa preia tehnicile de intarire de la insotitor.

Rolul tutorelui senior
Este implicat in stabilirea scopurilor si antrenarea tutorilor pentru insotire. El face rezumatele lunare ale progresului copilului. Ofera informatii despre tehnicile ABA la scoala profesorului. Daca este necesar, este legatura dintre profesor si insotitor. Participa la Trecerea in revista Anuala si alte sedinte.
Tutorele senior trebuie sa il puna la curent pe profesor cu informatii despre programa de acasa. Poate asista la scrierea IEP-ului copilului si participa la sedintele IEP.

Rolul Consultantului
Consultantul trebuie sa conduca vizitele scolare pentru a supraveghea stabilirea target-urilor. Participa la Trecerea in revista Anuala si alte sedinte. Asista la scrierea IEP-ului copilului si participa la sedintele IEP.
"
Alexxia
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 14, 2007 12:19 pm

Postby liann_an » Tue Oct 07, 2008 10:57 am

Sau… ce trebuie sa faca cel care insoteste copilul cu autism la gradinita si ce trebuie sa faca educatoarea cand are la clasa un copil autist!

Mai devreme sau mai tarziu fiecare copil trebuie sa fie integrat in colectivitate, si cel mi probalil la inceput va trebui sa mearga la gradinita cu insotitor. Mersul la gradinita depinde foarte mult de varsta copilului, daca are pana in 3 ani - se poate astepta sa dobandeasca intai niste abilitati care sa-i permita sa se adapteze mai usor la viata din gradinita si sa raspunda mai adecvat la cererile educatoarei si ale copiilor; daca are peste 5 ani - este deja mare si trebuie integrat imediat! Oricum in ambele cazuri se recomanda ca cel putin inceputul mersului la gradinita sa fie cu insotitor!

Care sunt abilitatile minime pe care copilul trebuie sa le aiba cand merge la gradinita?

1. Sa poata sta pe scaun la cerere o perioada de timp (la inceput mai mica, dar care va creste progresiv);

2. Sa aiba abilitati de imitare (sa imite actiunile celorlalti copii si / sau ale educatoarei);

3. Sa raspunda la instructiuni simple;

4. Sa poata raspunde la intrebarea “Ce vrei?” - verbal sau cu imagini;

5. Sa poata bea cu cana si sa manance cu lingura;

Ce trebuie sa faca umbra / insotitorul? Sa ajute copilul sa indeplineasca sarcinile primite de la educatoare si sa interactioneze cu copiii. De regula insotitorul sta in spatele copilului si il ajuta fizic sau verbal atunci cand este nevoie. In functie de dificultatile copilului intr-un domeniu sau altul la gradinita, umbra are rolul sa imbunatateasca abilitatile slabe si sa-l ajute pe copil sa devina independent, urmarind deci anumite obiective inainte stabilite. Toate lucrurile care se intampla la gradi sunt contorizate intr-un tabel care se completeaza in fiecare zi si in care sunt notate raspunsurile copilului:

- cum a salutat si cum a raspuns la salut;

- daca a cooperat la activitatile propuse de educatoare;

- daca a initiat comunicare cu educatoarea;

- daca a raspuns la comunicarea educatoarei si in ce fel;

- daca a initiat comunicare cu copiiii;

- daca a raspuns la comunicarea copiilor si in ce fel;

- care au fost dificultatile intampinate si la ce activitati (pentru a fi lucrate suplimentar acasa);

- comportamentele de protest / neadecvate / agresive (cauza - daca este posibil, consecinta, momentul la care s-a intamplat);

- comportamentul la masa, si la toaleta;

Educatoarea conduce clasa si lectiile, iar umbra ajuta copilul sa raspunda la solicitarile acesteia. Insotitorul nu face lectii si nu intervine in activitatile propuse de educatoare.

Educatoarea trebuie sa NU ii permita copilului un alt comportament decat cel pe care il au toti copiii din grupa, fara teama ca acesta va plange sau va protesta (sa nu ii dea voie sa se plimbe prin clasa, sa nu ii dea voie sa stea la catedra - decat daca tuturor copiilor li se permite asta, etc). Copilul va invata repede ce se asteapta de la el iar umbra va fi acolo sa-l ajute sa stea in rand cu toti ceilalti copii. Educatoarea trebuie sa-i ofere copilului o consecinta la comportamentele nepermise adica sa-i faca observatie copilul cand greseste (cand are comportamente neadecvate) si nu umbra, dar sa-l si incurajeze pentru toate comportamentele pozitive si sa-si construiasca o relatie cu copilul astfel incat acesta sa inteleaga ca trebuie sa-i raspunda ei si asta nu doar pentru ca umbra este acolo si il impinge de la spate. Umbra poate oferi copilului recompense pentru comportamentele pozitive, sau pentru raspunsul bun la activitatile mai grele sau mai lungi, discret, si sa motiveze suplimentar copilul cu ceva material, la care trebuie sa se adauge si recompensa verbala, sociala a amandorura.

Educatoarea trebuie sa-l trateze pe copil ca pe oricare altul - iar umbra sa-l ajute pe copil sa raspunda la cererile ei! Ea ii va da sarcini DIRECT copilului si nu umbrei, pentru ca aceasta sa ii traduca copilului, si practic umbra sa devina cea care ii cere sa faca ceva si nu educatoarea!

http://autismro.wordpress.com/category/gradinita/
liann_an
 
Posts: 53
Joined: Mon Feb 23, 2004 11:28 pm
Location: BUCURESTI


Return to ABA APLICATA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest