Sfaturi pentru prima intalnire cu un consultant ABA

Moderators: camel, moderators

Sfaturi pentru prima intalnire cu un consultant ABA

Postby somalezu » Tue Jan 29, 2008 10:44 pm

Maine voi primi vizita unui consultant ABA care urmeaza sa il diagnosticheze / evalueze pe fiul meu in varsta de 2 ani si 4 luni.
As aprecia orice sugestie de chestiuni importante de stabilit inca de la prima intalnire de la parintii cu experienta in ABA (si mai ales in relatia cu terapeuti si consultanti).
Ideea mi-a venind citind un document (lovaas_romana.doc) descarcat urmand nishte instructiuni de pe forum. In acest document se fac numeroase referiri catre un capitol 34 care ar cuprinde sfaturi pentru selectia consultantilor si a tutorilor. Din pacate traducerea e partiala, iar eu nu am cartea in original (in engleza). (Are cineva versiunea in engleza?).
Va multumesc foarte mult,
Cosmin
somalezu
 
Posts: 284
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:39 pm
Location: Bucuresti

Postby dora » Sat Dec 13, 2008 11:20 am

Cum n-ai primit nici un sfat si am senzatia ca te-ai descurcat de minune,
am sa deturnez putin topicul in "Intalniri cu consultanti"


30 aprilie 2008
Heidi

Un munte de femeie, plete blonde şi piept generos. Heidi, consultantul ABA din Norvegia. Primul nostru consultant. Sunt gâtuită de emoţie, am o adulaţie pentru oamenii ăştia care îţi pot pune copilul pe picioare. Soţul a aşteptat-o la aeroport cu o seară înainte şi mi-a spus de cum a intrat pe uşă: e haotică, nu-şi găseşte lucrurile prin geantă, o să vezi mâine. Ei, şi tu acuma, am râs eu.

Cele două zile de workshop au confirmat intuiţia masculină. Prietenoasă şi vorbăreaţă, Heidi a fost o dezamăgire pe linie profesională. Dezorganizată, cu un îngrozitor accent norvegian şi o engleză şchioapă, a venit cu două cărţi după ea din care ne sugera mereu idei. Mersi, Heidi. Una din cărţi o am şi eu, de pe ea lucrez de aproape 3 ani. Ceva în plus? De exemplu, cum să îmbunătăţesc relaţia dintre Maria şi fratele ei mai mare? Păi, ce le place să facă împreună, mă întreabă Heidi. Ptiu! Tocma asta era buba, dacă le plăcea ceva, nici nu te mai întrebam. Dă-mi o idee, sugerează-mi un joc de care n-am mai auzit până acum, dă-mă pe spate cu ştiinţa ta de terapeut.

Uite, altceva, Maria îl zgârie mereu pe frati-su, umblă după el prin casă special ca să-l "agaţe". Ce e de făcut? Nu ştiu, zice Heidi, tu ce sugerezi? Aici ar trebui un emoticon din ăla de-şi smulge părul din cap. Dar nu, eu sunt politicoasă, mi se pare penibilă întrebarea lui Heidi, who's supposed to be in charge, şi încerc să-i sar în ajutor cu o idee. Uite, zic eu, i-am făcut un cartonaş PECS pe care scrie "Vrei să te joci cu mine?", mă gândeam să o învăţ să i-l dea lui frati-su de câte ori îl vede, poate îi înlocuim astfel comportamentul agresiv cu care vrea să-i atrargă atenţia. Foarte bună idee, zice Heidi.

Gata, m-am hotărât, mă fac supervizor ABA. Sunt îngrozitor de bună. Cărţile alea din care ne dă idei le am, aşa că nu ştiu ce îmi mai lipseşte să cer 100 de euro pe oră cui are nevoie de sfaturile mele.

A doua zi după workshop, am anulat contractul cu clinica din Norvegia.
Publicat de Ileana A. la 05:06 7 comentarii
Etichete: consultant ABA, terapie09 mai 2008
Louise

După experienţa norvegiană cu Heidi, am zis să mai facem o încercare, să nu scuipăm ca după pisica neagră. Am mai contactat o agenţie de supervizare şi am chemat încă un consultant la Maria. Voi fi rea, am jurat în barbă ca Baiazid, voi fi rea şi pretenţioasă şi nu mă las până nu taxez orice greşeală, cât de mică. Doar o fac pe banii mei.

Louise m-a dezarmat însă. Prin pricepere şi creativitate, prin simţul practic indispensabil unui terapeut de calitate, prin dorinţa de a ajuta. După plecarea ei, brusc m-am liniştit: Maria nu e un pachet de stereotipii imposibil de controlat, aşa cum am ajuns să cred, obosită să mă mai aştept la ceva bun şi incapabilă să mai văd tabloul de sus din pricina nodurilor în care m-am prins.
Maria poate învăţa multe şi poate fi disciplinată, dacă ştii cum şi dacă ai răbdarea şi consecevnţa de a o face.

Degeaba învaţă forme geometrice, culori, emoţii şi dimensiuni dacă nu e capabilă să interacţioneze cu fratele ei decât prin pumni în spate sau zgârieturi. Louise ne-a redirecţionat spre partea practică, extrem de funcţională a terapiei, spre firescul lucrurilor. Programe simple, dar îngrozitor de utile: cum să nu mai arunce mâncarea din farfurie, cum să nu mai apuce toate obiectele din jur şi să le tragă/arunce/mănânce, cum să aştepte...

Venit acasă mai devreme, fratele mai mare al Mariei s-a emoţionat auzind-o pe Louise vorbind în engleză. Şi-a scormonit mintea după ultimele lecţii de engleză de la grădiniţă şi a început să plaseze fraze scurte în pauzele din conversaţia noastră: "I am a mosquito", "I am an elephant"...

He, he, băiete, nici nu ştii ce te aşteaptă. O învăţăm pe Maria să joace cărţi cu tine şi să te provoace la Război. Snap!
Publicat de Ileana A. la 13:12 2 comentarii
Etichete: consultant ABA

http://namerose.blogspot.com/search/lab ... tant%20ABA
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Sat Dec 13, 2008 8:59 pm

Consultanta ABA din Statele Unite

S-a incheiat prima vizita a consultantului ABA la Kiti. Impresiile sunt pozitive in cea mai mare parte. Evaluarea lui Kiti a fost exhaustiva, iar rezultatele au subliniat ariile in care deficitele sunt accentuate, medii sau minime.

Inainte insa de aceasta evaluare consultantul ne-a invitat la un interviu destul de intens (aprox 2 ore) pe mine si pe sotul meu in care a dorit sa ne cunoasca, acest lucru insa a fost implicit, pentru ca discutia a fost construita pe intrebari legate de prezenta lui Kiti in programul unei zile obisnuite a familiei noastre si pe descrieri specifice a comportamentelor ei in diverse circumstante.


Am fost "promptati" sa ne stabilim obiective clare, explicite pentru urmatorul an, sa zicem.

Apoi am convenit asupra lectiilor pe care sa ne concentram atentia pentru urmatoarele 3 luni de terapie si viata de zi cu zi.Binenteles ca am clarificat si aspecte de tehnica aceasta fiind deseori sursa de dificultati in invatare.
Ceea ce mi-a placut in mod deosebit a fost deschiderea mare pentru ideile noastre si argumentatia lui pentru orice schimbare gandita.

Lucrurile pe care le facem cu Kiti se fac pentru ca urmarim un anumit scop si nu pentru ca trebuie sa ii umplem timpul.

Acest lucru pare evident insa nu este intotdeauna pentru ca este dificil sa fii obiectiv cu tine insati. Si nu numai atat, uneori o mana de ajutor din partea unui om cu experienta bogata care astfel vede mai clar the big picture este binevenita si de dorit.

Consider ca este esential ca parintii sa inteleaga rolul acestor consultanti. Ei nu vin aici ca sa ne "vindece" copiii, ei vin ca sa ne ajute sa construim un program coerent, functional pentru o urmatoare perioada a copilului nostru, sa ne ajute sa identificam scopuri clare in dezvoltarea lui si sa incerce , iar experienta lor indelungata le permite sa vina cu idei interesante, sa rezolve probleme comportamentale ale copilului care ii fac viata dificila, lui in primul rand dar si celor din jur.
Insist pe aceasta tema, asa cum am facut-o si in alte situatii, pentru ca si perceptia consultantului a fost ca parintii cu care a interactionat de-alungul vremii se agata de ei (cei cu competente in analiza comportamentala aplicata) disperati si isi propun, odata cu contractul pe care il incheie cu ei, obiectivul de a-si "trata" copilul, eventual in 2 ani. Ceea ce este categoric nerealist si care poate crea frustrari mari familiei si evident copilului din partea caruia se asteapta minuni.

Din pacate, copiii nostri trebuie ajutati sa inteleaga pas cu pas viata inauntrul legilor ei esentiale de functionare, iar cand constati ca actiuni extrem de simple ca privitul intr-o directie indicata sau chiar gestul de a arata constituie teme pentru predat, intelegi ca, desi nu este imposibila o recuperare in sensul asa-zisei "normalitati", este mai degraba realist sa-ti propui tinte mai mici, pentru perioade scurte, decat "vindecarea" in 2-3 ani.


Iar daca aceasta se produce in acest timp sau mai repede sau mai tarziu nu poate decat sa aduca mai multa bucurie.

Deaceea cred ca viata in familia unui copil cu dizabilitati ar fi mai buna daca copilul respectiv nu este considerat un copil cu probleme ci doar copilul sau alt copil al familiei.

Viata familiei respective sa fie una linistita, obisnuita, fara autocompatimire sau autoinvinuire sau alte sentimente asemenea, si , mai ales, sa nu se transforme intr-0 cursa nebuna pentru recuperare, ceea ce evident nu inseamna opusul.


In familia noastra sunt trei copii: Horia, Kiti si Felix, in ordinea descrescatoare a varstelor lor. Iar aceasta ordine este aleasa acum aleatoriu, pentru ca in ce priveste interesul pentru dezvoltarea lor acesta este acelasi si se adapteaza in functie de nevoile fiecaruia.


http://doileisiopisicuta.blogspot.com/
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Wed Dec 17, 2008 2:45 pm

Am primit de cateva ori pm-uri cu intrebari referitoare la terapia facuta de Doina Ocu cu fetita ei...


Nu stiu amanunte, la inceput cu cineva din Israel, n-au fost prea multumiti,
apoi cu Alina

Poate un tutore care luvcreaza cu Iris ne da mai multe amanunte
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby cata_mp » Fri Sep 04, 2009 12:20 am

Frumos post si destul de educativ, ai atins multe tinte!Felicitari!Nu stiu de ce restu nu au urmat exemplul sa isi spuna experienta si sa vedem cum au facut altii si chiar temerile lor, greselile lor, suntem oameni si avem nevoie sa aflam ca si ceilalti sunt oameni cu sentimente si frici.
cata_mp
 
Posts: 37
Joined: Thu Sep 06, 2007 7:39 pm
Location: Constanta

Postby dora » Thu Oct 08, 2009 1:15 pm

Cata,

promit ca am sa mai caut si sa postez aici impresii de la prima intalnire cu consultantul...chiar de-ar fi sa cutreier lumea asta virtuala in lung si-n lat...
Ramai aproape...


04 octombrie 2009
The role of an international coordinator (I)Ironia sorţii face că tocmai acum, când a venit coordonatorul internaţional, echipa să fie mai dezlânată şi mai incertă ca niciodată. De fapt, este pretenţios să spun "echipă" pentru că nu este decât un singur om stabil în ea, No5, care a lucrat tot anul trecut şi s-a angajat că va lucra şi anul acesta. Pe lângă ea, de nevoie, am rugat un tutore care a lucrat cu ea în alt loc să ne acorde măcar şase ore săptămânal. Însă, după ce a primit un minim de instruire (prea puţin, ea vine dintr-o echipă unde se face modelul Lovaas şi partea de început, aşa că diferenţele sunt mari) a venit cu vestea că orarul ei este foarte încărcat şi nu vrea să lipsească deloc de la facultate...nu oferă decât două-trei ferestre, total insuficiente, aşa că nu ştiu cât ne va folosi pe viitor. Pe lângă ele două, există în zonă şi I., din prima echipă care a lucrat cu M. A dat un telefon să mai întrebe ce mai face M. şi i-am spus că o să am nevoie de însoţitori... ea are deja experienţă destul de mare, a lucrat până acum în două echipe cu coordonare internaţională. Însă memoria lui M. este crudă. Nici nu a intrat bine pe uşă şi l-am simtit procesând amintiri de acum trei ani ...ieri au revenit şi primele provocări, cu răspuns corect însă din partea ei.
Aşadar ce rol poate să aibă consultantul internaţional într-o echipă, fie ea şi una între ghilimele, cum este cea de acum?
- creează motivaţie: mi-au spus după prima parte a workshopului de ieri că sunt impresionate de nivelul ei profesional (probabil, cu dorinţa de a se perfecţiona şi ele);
- schimbă perspective: pentru cele două membre "proaspete", Verbal Behavior şi abordarea funcţională sunt total noi;
- construieşte/întăreşte unitatea: după ce a plecat consultanta, au inventat spontan un joc de grup cu M. la care el s-a pliat foarte bine (ehei! cât mă chinuiam acum trei ani să se joace cineva cu M. după şedinţe :) )
- subliniază priorităţile: cum era corect, accentul a fost pus pe cele mai mari probleme, pe cele care împiedică integrarea socială a lui M.;
- creează "impulsul" (asta se referă mai ales la mine...): de multe ori, un consultant, indiferent din ce domeniu, îţi spune lucruri pe care le ştiai şi le simţeai, mai ales dacă te documentasei solid pe o temă. Însă formularea obiectivă şi pragmatică a unor concluzii creează impulsul şi obligaţia de a
acţionahttp://weandautism.blogspot.com/
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Oct 20, 2009 8:49 am

vineri, 9 octombrie 2009


The role of an international coordinator (II)Până acum, când auzeam de workshopuri cu consultanţi internaţionali, mă întrebam cum supravieţuiesc mamele copiilor, care trebuie să şi organizeze vizitele dar să şi participe nemijlocit, ca membru al echipei...Şi o altă întrebare pe care mi-o puneam este cum rezistă copiii la un asemenea maraton informaţional şi energetic.


Ca observaţie în plus, în special primul workshop este greu: în cazul nostru, a trebuit să concentrăm informaţia esenţială despre caz în prima zi, în cinci ore.

Asta chiar dacă la evaluare s-a economisit timp pentru că N. (consultanta) intenţiona să aplice ABLLS-R, dar noi îl aveam deja completat, lucram după el...aşadar din punct de vedere al terapiei vorbeam aceeaşi limbă :).
Revenind la întrebări şi răspunsuri:

a) este într-adevăr greu pentru mame şi în special pentru una singură ca mine, a trebuit să mă ocup integral de probleme organizatorice (cum ar fi transportul şi masa) plus interacţiunea cu consultanta, traducerea ocazională pentru tutori ,căutarea de explicaţii, soluţii, interpretări...

b) M. s-a consumat şi el destul de mult în sensul că a participat emoţional (a înţeles că workshopul era pentru şi despre el, chiar dacă nu înţelegea o boabă de engleză). Pe de altă parte, a fost şi un impact pozitiv în sensul că l-a înviorat, se simţea un pic vedetă, iar interacţiunea între el şi consultantă a fost excelentă în ciuda barierei de limbă.

PS. A fost reconfortant să vorbesc despre M. cu cineva avizat care să nu mă judece. Majoritatea celor cu care vorbesc despre problema lui M. (inclusiv aşa zişi profesionişti din Ro) ori nu sunt informaţi, ori au auzit câte ceva dar sunt neîncrezători/indiferenţi, ori consideră că părinţii au vreo vină pe undeva...

Publicat de Mother of M la 05:25
http://weandautism.blogspot.com/
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Tue Oct 20, 2009 8:52 am

Terapia comportamentala se desfasoara in prezent sub indrumarea unui consultant aba de la ABC California, pe nume Lisa Byrne (vezi Consulting Agreement Bianca & Sabina), careia tinem sa-i multumim in primul rand ca ne-a acceptat ca si caz, intrucat suntem doar 11 familii care au consultant din America, iar ‘’lupta’’ a fost una foarte stransa ( pe acesta cale ii multumim d-nei Andreea Sorescu, careia ii datoram reusita acestui aspect), si apoi pentru profesionalismul cu care coordoneaza intreaga noastra echipa, desi este destul de departe de noi.Intrucat specialistii americani sunt foarte incarcati cu astfel de cazuri, pentru Romania deocamdata atat poate fi implicarea lor, desi va imaginati ca lista este impresionant de lunga.


Am facut aceasta optiune intrucat era nevoie urgenta de un supervisor, pentru o evaluare reala si pentru stabilirea pasilor concreti ce vor trebui urmati pentru o fundamentare temeinica a terapiei, care se vor traduce bineinteles in imbunatatirea calitatii vietii fetitelor noastre.

Dar si pentru ca experienta lor este impresionanta , iar costurile sunt mai mici decat cu alti consultanti. Colaborarea am inceput-o in decembrie 2008, urmand ca Lisa sa vina o data la trei luni in tara, pentru reevaluare , stabilirea si imbunatatirea programelor, in functie de rezultatele pe care le obtinem in aceasta perioada.

Dupa fiecare intalnire, o data la trei luni, se stabilesc target-uri ce ar trebui atinse pana peste alte trei luni cand revine. Pentru o coordonare atenta a terapiei, se tin saptamanal intalniri on-line, unde se discuta problemele cu care ne confruntam atat la programe, cat si in general (mediu, gradinita, comportament).

Deja pana acum am avut 2 intalniri, ultima fiind de curand, si anume in martie. Este evident ca supervizarea are un rol foarte important in derularea terapiei si implicit in rezulatele care apar la Bianca si Sabina.


De la prima evaluare facuta de consultantul aba din decembrie, fetele au inregistrat cresteri in toate ariile evaluate, la unele chiar surprinzator de bine. Ramane sectorul de socializare, unde mai toti copii cu autism au deficiente, unde va trebui mult, mult lucrat. Intrucat am semnat un acord de confidentialitate, nu voi putea discuta despre programe efectiv, dar voi posta, sper regulat cateva secvente cu Bianca si Sabina la terapie.


Doresc sa fac acest lucru intrucat simt ca am datoria morala de a-i tine pe toti cei care ne-au ajutat, la curent cu evolutia fetelor noastre, dar si pentru ceilalti parinti care doresc sa se informeze asa cum si eu am facut-o si o fac la randul meu.

Costurile cu supervizarea se ridica la 2000 de usd o data la trei luni, insa indiferent de cat de mult trebuie sa ne zbatem pentru a reusi sa facem rost de acesti bani, suntem constienti ca tot efortul merita, iar rezultatele nu contenesc sa apara. Importanta supervizarii este foarte mare, chiar daca echipa este una buna.

In prezent echipa noastra, calificata pentru efectuarea terapiei comportamentale, se compune din:

ALEXANDRA CERCEL


COTUNA DANA


GEORGIANA TUGUI


CORINA STEFANESCU


Echipa face parte din familia noastra…

http://www.biancasisabina.ro/terapiacomportamentala.htm
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby dora » Fri Oct 23, 2009 1:47 pm

vineri, 23 octombrie 2009
The role of an international coordinator (III)După ce tărăşenia cu venirea consultantului internaţional a luat sfârşit (nu şi tărăşenia cu raportul, care se lasă aşteptat) am început să văd şi alte beneficii ale acestei relaţii.

Ele sunt valabile mai ales în cazul meu, pentru că mi-am format şi coordonat singură echipele.

Anume, pentru că în Românica nu există nici un sistem de acreditare/legitimare al coordonatorilor şi consultanţilor, pur şi simplu nu ai legitimitate ca şi coordonator de echipă...lumea din interiorul şi din afara sistemului te priveşte fie ca şi cum ai fi căzut din lună pentru că încerci să faci ceva pentru un caz condamnat (aşa cred ei), fie ca şi cum ai pretinde că eşti altceva decât eşti.

Pe când, dacă invoci povestea cu coordonarea internaţională, lucrul echipei capătă subit substanţă şi devine îndreptăţit. Am văzut beneficiile în aceste două săptămâni, căutând grupa pregătitoare care să îl primească pe M. (deja, căutarea este o saga cu mai multe episoade). Pentru oamenii cu care vorbeam părea mai coerentă insistenţa mea cu restul naraţiunii: doar nu am dat atâtea sute de dolari pe consultanţă ca să îl duc la şcoala specială obişnuită! Ei, şi iată o cale de comunicare...


Tot în căutări am văzut şi reversul legitmităţii. Uneori, o mamă superspecializată şi cu consultant internaţional pare o ameninţare pentru organizaţiile şcolare cu pricina: li se pare că "ai venit să îi înveţi", "să îi verifici" sau "să le dai programul peste cap". Când simţi asta îţi pare rău că nu ai făcut eforturi să pari mai puţin pregătit...

http://weandautism.blogspot.com/
dora
 
Posts: 3780
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI


Return to ABA APLICATA

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron