Good bye

Moderators: camel, moderators

Good bye

Postby marius_filip » Mon Nov 24, 2008 12:38 pm

Am decis să-mi închid contul pe forumul acesta. Motivele sunt multe şi voi începe cu cele care nu au strict legătură cu mine. Bineînţeles că cele ce scriu reprezintă strict opiniile mele şi deşi nu voi adăuga la fiecare enunţ precizarea „după părerea mea ...” nu înseamnă că această adăugire nu este luată în vedere cu tot ceea ce scriu.

Forumul acesta este pentru mine inacceptabil întrucât:
+ este covârşit de radicalism şi intoleranţă. Lucrurile sunt fie „alb/negru” fie ajung repede la acest stadiu. Nuanţele, opiniile intermediare nu prea îşi fac locul sau sunt rapid reduse la tăcere – nemaivorbind de viziunile alternative. Discuţiile eşuează iute într-un contradictoriu plin de fervoare religioasă care nu aduce nimic bun.
+ îi lipseşte un minimum standard al comunicării, atât în ceea ce priveşte conţinutul cât şi forma. Se aruncă vorbe cu prea mare uşurinţă, familiarităţile (nemăgulitoare) zburdă fără stingher, observaţiile şi punerile la colţ (sub forma tragerilor prieteneşti de mânecă) sunt trântite fără rezerve, se patinează prea des pe graniţa dintre ambiguitate şi jignire.
+ este un mediu de o moralitate a ideilor îndoielnică. Cel mai deranjant pentru mine este cu câtă uşurinţă se pun ghilimelele în jurul cuvântului specialist (da, şi eu l-am făcut, am explicat motivul) la adresa altora (psihologi, medici) care nu sunt prezenţi şi nu se pot apăra (sau nu doresc să se apere, mă întreb de ce). Acest lucru are legătură cu deficienţele comunicaţionale de mai sus, doar că este mult mai urât.
+ presupune sau induce ierarhizări absurde. Pe de o parte există cei cu „ştate vechi” şi „neofiţii”. „Neofiţii”, fireşte, trebuie să asculte de cei cu „ştate vechi” aşa cum abia iniţiaţii dintr-un trib trebuie să asculte de sfatul bătrânilor. Pentru nişte oameni care au fost loviţi de tragedia autismului este absurd şi grotesc – dar uite că până şi aici e nevoie de şefi şi subalterni.
+ este un mediu destul de înşelător în ceea ce priveşte sensul informaţiei. Cea mai periculoasă mi se pare uşurinţa cu care sunt generalizate experienţele particulare – fără nicio altă bază decât o experienţă sau câteva experienţe individuale şi a căror evaluare este inerent subiectivă.
este un mediu dogmatic. Dogmele există şi sunt apărate cu o fervoare, cum am spus, religioasă. Sunt prea multe acele dogme ca să le înşir aici dar dintre toate o voi reţine doar pe „nu există decât ABA” ca fiind cu adevărat antologică.
+ este un mediu autojustificativ. Este ceva de genul „am dreptate pt. că astea-s criteriile iar criteriile sunt bune pentru că le-am ales eu” (criteriile pornesc de la definiţii mărunte şi merg până la dogmele de mai sus). Senzaţia este că fiecare stă cu flamura propriei dreptăţi în mână şi o flutură cu sârg să se vadă bine din depărtare. Experienţa mi-a arătat (şi nu numai mie) că cei care sunt cei mai convinşi de dreptatea lor ajung în cele din urmă să greşească cel mai mult.

S-ar putea dezvolta mai mult însă ideile esenţiale sunt cele de mai sus. Părăsesc forumul cu acelaşi sentiment cu care aş pleca probabil dintr-o sectă religioasă sau o organizaţie PCR.

Este cu atât mai trist acest lucru, cu cât aici sunt oameni care chiar au dăruit ceva altora – dar nu se înţelege că aceste lucruri nu compensează cele de mai sus. Nici faptul că ţi-ai recuperat copilul, nici faptul că ţii un websait, nici faptul că pui sau traduci materiale pe web, nici faptul că ai experienţă lungă cu consultanţii străini aduşi în România nu te îndrituie la niciuna din atitudinile de mai sus.

Cam atât cu problemele de fond. Acum cu cele care ţin strict de mine. Eu am început să contribui pe acest forum în urmă cu 3 săptămâni, dornic să găsesc persoane interesate în ABA/VB sau VBA. Am căpătat informaţii, puţintele, dar am primit. Le mulţumesc acelora pentru bunăvoinţa lor.

În acest interval de timp am primit şi altele. Mi s-a predat tehnologia de creare a definiţiilor, am fost învăţat să disting adevărul de minciună, mi s-a arătat de cine să ascult, la cine să mă refer şi ce căi am de urmat, mi s-a lămurit ce-nseamnă delicateţea şi cum mie-mi cam lipseşte, mi s-a sugerat c-am făcut murdărie încât alţii trebuie să dea cu mopul după mine, când mi-am cerut scuze şi mi-am justificat poziţia totuşi mi s‑a repetat cam acelaşi lucru să fie clar c-am băgat la cap, am aflat că poluez, mi s-a ilustrat prin exemplul altora când e cazul să-mi cer scuze, plus că am primit suficiente trageri prieteneşti de mânecă de sunt şi eu copleşit de atât prietenie pe capul meu – asta doar în 3 săptămâni.

E adevărat, eu singur am venit pe acest forum, nu m-a invitat nimeni aici. Dar dacă un prieten (sau un străin) mi-ar cere să-l găzduiesc la mine acasă pt. 3 săptămâni iar în acel răstimp l-aş blagoslovi cu acelaşi fel de atenţie pe care am primit-o eu aici şi în aceeşi doză, vă garantez că omul acela nu va vrea în veci să-mi mai calce pragul – indiferent dacă eu consider că el o face din orgoliu sau nu.

Pentru că, stimaţi Gamara, Shakalu, Somalezu, Dora şi Desperados, cam asta a fost. Şi voi proceda precum ipoteticul musafir al meu, fie că veţi considera că o fac din orgoliu, fie că nu.

Zenobia, îţi mulţumesc pentru invitaţia ta la workshop dar din motive lesne de înţeles, o voi declina. MMaria, mulţumesc pentru ideea de a-ţi contacta consultantul pentru mine dar din aceleaşi motive voi renunţa la această direcţie. Oricum, mi-ai dat o idee bună – să încerc să contactez un colaborator al lui Greer, dacă voi găsi necesar.

Forumul autism.ro nu-l voi mai accesa şi nici nu voi descărca materiale de pe el sau de pe saiturile conexe întrucât mi s-ar părea necinstit să am vreun câştig din voluntariatul depus pe forum câtă vreme rejectez forumul însuşi.

Am scris mesajul meu înainte de a-mi şterge contul pentru că Dora a menţionat că unii pleacă fără să spună că pleacă. Eu plec şi spun de ce, deşi ştiu că e fără rost. Dacă doriţi să-mi daţi vreo replică, contactaţi-mă prin email, ajungeţi la el prin profilul de pe blogul meu. Nu garantez răspuns. Nu voi publica replicile pe blogul meu cum nici acest mesaj nu va ajunge acolo.

Dora, te rog să ştergi mesajul în care mi-ai publicat în clar adresa de email. Cu celalalte ale mele faci ce doreşti. Dacă mi-ai cere opinia, aş zice să ştergi tot ce-ai al meu sau cu referirie la mine de aici, ca şi cum n-am fost prin autism.ro niciodată.

Cam asta e. Good bye.
Eusebiu, aproape 5 ani, TSA, face ABA acasă şi va face VBA
Altfel, nu mult mai mult decât http://mariusfilip.blogspot.com
marius_filip
 
Posts: 78
Joined: Thu Jul 24, 2008 4:52 pm
Location: Bucharest, ROMANIA

Postby mmaria » Mon Nov 24, 2008 2:13 pm

ca membru al acestui forum imi cer scuze in numele meu lui Marius pentru felul in care a fost primit si gazduit aici. in mai multe randuri, citind replyurile la mesajele sale, am avut aceleasi sentimente neplacute de care el a scris mai sus. imi pare rau pt plecarea lui.
mmaria
 
Posts: 80
Joined: Sat Feb 12, 2005 2:31 pm

Re: Good bye

Postby dora » Mon Nov 24, 2008 2:58 pm

marius_filip wrote:Dora, te rog să ştergi mesajul în care mi-ai publicat în clar adresa de email. Cu celalalte ale mele faci ce doreşti. Dacă mi-ai cere opinia, aş zice să ştergi tot ce-ai al meu sau cu referirie la mine de aici, ca şi cum n-am fost prin autism.ro niciodată.

Cam asta e. Good bye.Am sters...Scriam atunci "parintii lui Eusebiu au nevoie de prieteni"
Asa mi s-a parut ...am avut aceasta senzatia, citind blogul, zile intregi si nopti de-a randul...
M-am inselat...imi pare rau
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Postby shakalu » Mon Nov 24, 2008 6:32 pm

mda ... aproape ca-mi vine sa nu comentez desi am o pornire in a demonta un pic postul asta a lui marius . nu am sa o fac totusi . pana la urma e alegerea fiecaruia ce face si cum face . si dreptul lui intr-un final .
mmaria ... e dreptul fiecaruia sa argumenteze lucrurile in care crede si cele pe care vrea sa le demonteze . la fel a fost si a lui marius . dar cum marius avea dreptul asta si noi ceilalti il aveam. daca nu sunt de acord cu el trebuie sa ma prefac ca sunt ?!? daca ceea ce spune e documentat doar dintr-o anumita perspectiva si total nedocumentat din altele, la fel , ar trebui sa ma retrag in numele unei democratii oarecare ? i-am respectat dreptul la opinie . cred ca si eu si toti ceilalti . uite , un exemplu concludent e somalezu ( scuze de aducere in discutie dar nah ... e realitate ) . el are parerea lui si e dreptul lui . cosmin si-a spus punctul de vedere si l-a argumentat asa cum a crezut de cuvinta . nu trebuie ca eu sa fiu de acord cu el . el posteaza si altii vad ce posteaza . ca si VB si Pivotal Training este o alta abordare . poate ca dupa ce vad posturile lui si altii isi vor indrepta atentia spre o astfel de abordare . e minunat . la final , niste copii vor avea o sansa in plus ...
nu vad sincer , care e problema . tragerile de maneca ? prea multa familiaritate in adresare ? faptul ca nu am fost neaparat in total acord cu el sau i-am argumentat impotriva ?.... imi pare rau . promit ca cu proxima ocazie sa-mi fac mea culpa ... ;)
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby gamara2 » Mon Nov 24, 2008 11:33 pm

initial si eu am fost tentat in a nu raspunde. dar am stat, m-am mai gandit, si in cele din urma nu m-am putut abtine sa nu o fac.
am sa raspund punctual, pe cele cateva afirmatii ale lui marius_filip care m-au vizat in mod direct sau indirect.
Eu nu am poluat cu nimic. Poluarea presupune murdărie. Nici VBul şi nici cuvintele mele nu au nimic în comun cu aşa ceva.

poate ca termenul "poluare" a fost gresit ales. nici prin gand nu mi-a trecut sa zic vreodata ca murdaresti forumul, si nici sa gandesc despre VB ca este nociva. ti-am atras doar atentia ca in foarte multe randuri ai vorbit off-topic, si indiferent de discutia purtata intotdeauna doreai sa se ajunga la VB (chiar daca se discuta despre materiale, centre, etc)

Indicaţia dată Dorei ca să creeze un spaţiu "pentru mine" o consider o jignire personală

iti amintesc de ce cereai chiar tu :
Sugestie: o secţiune separată pt. ABA/VB, VBA sau pur şi simplu Verbal Behavior care ar cuprinde firele de discuţie de interes pe marginea Verbal Behavior a lui Skinner şi metodele derivate din ea. Locaţia: în zona ABA sau Alte Terapii.

prin "indicatia" mea data dorei nu faceam altceva decat sa te sustin. ma citez acum pe mine :
dora, fa-i lui marius o sectiune cu VB. pentru ca intradevar, e o varianta de ABA care merita o sectiune separata, si e foarte interesanta
. intradevar, ar fi trebuit sa spun : dora, fa sectiunea VB de care te-a rugat si marius. ar fi fost mai elegant, dar nici modul cum am spus-o nu cred ca a fost o jignire.

si acum ...
Nu tot ce apare pe acest forum e "pentru tot românul". Ca pe orice forum, există discuţii care ating de-a lungul existenţei lor multe topici, şi care se desfăşoară uneori în contradictoriu. Acele discuţii de cele mai multe ori interesează doar pe participanţi. Cei care participau cunosc engleza. Cei care nu ştiu engleza mi-ar fi putut cere ei o traducere, fără ca tu să vorbeşti în numele lor.

parca denuntai ideea de secta, in mesajul tau de adio (deja incep sa ma simt ciudat, esti deja a treia persoana care, mai mult sau mai putin in urma discutiilor cu mine pe forum, declara ca pleaca de aici). din pacate, acest forum intereseaza pe tot romanul. pentru ca dupa cum bine observa somalezu intr-o discutie privata cu mine, nr de vizitatori al site-ului e foarte crescut, permanent sunt minim 5-6 utilizatori online. e un forum citit, studiat de foarte multa lume. si foarte multi se simt dati la o parte cand incearca sa afle ceva de aici, si gasesc informatii care poate i-ar putea interesa, dar pe care din pacate nu le inteleg, neavand aptitudini desoebite in utilizarea limbii lui shakespeare. asa ca, si in acest forum, ca si in toate celelalte, un topic are atat vorbitori, cat si spectatori. si eu m-am obisnuit ca atunci cand vorbesc ceva, sa spun un lucru care merita ascultat sau citit. ca daca vorbesc numai pentru mine sau pentru inca unu, doi, cand stiu ca in jur mai sunt inca cateva sute, ar insemna ca dispretuiesc audienta. intotdeauna cand ai scris ceva pe forum, sotia mea a venit la mine sa ma roage sa ii traduc ce ai scris. e o cititoare atenta a acestui forum, si ca multi altii, avida de informatii din care poate sa desprinda ceva util pentru cazul fiecaruia. si ca multi altii, nu stapaneste engleza. nu e elegant si nici polticos sa ii dam pe toti cei ce nu se ridica la nivelul nostru la o parte, ca si cum ar fi nedemni.
mi s-a sugerat c-am făcut murdărie încât alţii trebuie să dea cu mopul după mine, când mi-am cerut scuze şi mi-am justificat poziţia totuşi mi s‑a repetat cam acelaşi lucru să fie clar c-am băgat la cap

in scurta mea experienta de viata de pana acum, am avut ocazia sa cunosc foarte multi oameni. si cand spun foarte multi nu exagerez deloc. si dintre toti cei pe care i-am cunoscut pana acum, daca ar fi sa realizez un clasament al sensibilitatii, delicatetei, impartialitatii, cumpatarii si bunului simt, dora, prin modul cum modereaza acest forum, discutiile de pe el si cum contribuie la dezvoltarea lui, ar ocupa locul intai cu "magna cum laude" la toate aceste calitati. am sa continui sa ma adresez familiar si direct, pentru ca asta suntem aici, o familie in care nu ne aflam ca sa ne menajam unul pe altul, ci incercam sa ne ajutam unul pe celalalt. imi pare rau ca te-ai simtit ca un musafir in mijlocul ei, cand toti ceilalti au incercat sa te trateze ca pe un nou membru. si parerea mea este ca nu ne putem ajuta reciproc decat vorbind deschis. daca nu esti in stare sa intelegi o figura de stil, o gluma prieteneasca si un sfat binevoitor, atunci, sincer, imi pare foarte rau.
citez de pe un alt forum ("nu spui care", autorul se va recunoaste, e si printre noi):
Ma gandeam asa...ca in fiecare seara cand citesc pe forum , aici sau dincolo pe autism.ro , mai nou si pe site-ul invingemautismul...spuneam ca ma gandeam , la mamicile sau chiar taticii cu puiuti mici . Camelia , mi-e o draga prietena deja , asa ca nu am ezitat sa o ajut si cred ca ce fac eu sau gamara innocent , va face si ea mai tarziu , cu siguranta . Suntem atat de disperati cand cautam informatii siparca nu ne vine a crede cat de usor circula ele printre parintii...speciali ...Ca doar ce-ti vine sa faci , atunci cand intalnesti un parinte cu copil mic ? Sa-i spui tot , sa-i torni cu palnia daca se poate , sa-l inveti si sa-l indrumi ca sa nu mai greseasca asa cum ai gresit tu ca parinte cand ai avut copilul mic...Ma bucur ca macar voi aveti sprijin , pe net daca altfel nu se poate , eu n-am avut , si a fost ingrozitor , pentru ca toate hotararile , daca erau bune sau nu , trebuia sa le iau , fara sa am pe cine intreba , e bine sau nu , tu cum ai facut....a trebuit sa-mi asum greselile , n-am avut cui sa-i impart bucuriile ..in fine era o alta lume , fara internet , fara informatii , fara mamici , fara tatici ...Acum imi vine sa strig in sapte zari , sa impartasesc ce am trait , ce am facut , sigur cineva va invata , sau va putea hotara ce e mai bine pentru copilul sau , citind ...aici pe forum , sau pe alt forum . Deci n-o sa ezit niciodata sa dau un sfat atunci cand sunt intrebata sigur persoana care primeste sfatul...il va da mai departe si tot asa ....spre binele copiilor nostrii gathering Ca doar de aceea suntem noi mai...speciali !
atat de bine este exprimata aici atmosfera de pe autism.ro, si modul cum am ajuns sa gandim noi, parintii cu copii speciali.
gamara2
 
Posts: 140
Joined: Mon Jun 16, 2008 2:13 pm
Location: Timisoara

Postby gamara2 » Mon Nov 24, 2008 11:35 pm

si in ceea ce priveste restul afirmatiilor tale : ii las pe ceilalti parinti sa le analizeze. fiecare dintre ei stie adevarul, asa cum il vede el.
gamara2
 
Posts: 140
Joined: Mon Jun 16, 2008 2:13 pm
Location: Timisoara

Postby zenobia » Mon Nov 24, 2008 11:45 pm

eu regret mult plecarea lui marius, pt ca nu sunt multi parintii care au acces lejer la informatii in alta limba si care au disponibilitatea sa impartaseasca si altora.

indraznesc sa cred ca moderatorii trebuie sa intervina in caz de off-topic, nu simplii membri. altfel, si mie mi s-a parut un pic prea nelalocul ei punerea la punct a lui marius.

ce sa-i faci, unii sunt mai sensibili decat altii, fiecare reactioneaza in felul lui, si trauma de a avea un copil cu probleme se manifesta diferit in viata fiecarui parinte. ar trebui sa ne intelegem unii pe altii, nu sa spulberam relatiile dintre noi si sa formam mereu vesnice bisericute...

VB era chiar un subiect interesant si ma intreb cine-l mai poate duce aici...
zenobia
 
Posts: 188
Joined: Fri Feb 04, 2005 1:04 am
Location: Bucuresti

Postby shakalu » Tue Nov 25, 2008 9:29 am

zenobia ... "Nu ne vom permite sa dam sfaturi si nici sa credem ca stim totul sau nici macar ca stim foarte corect sau foarte exact . Vom face toate eforturile insa ca dumneavoastra sa fiti cat mai bine informati" ... asta scrie pe frontispiciu , respectiv pe prima pagina a sitului asta . asta inseamna ca forumul asta , in viziunea mea , nu e perfect dar ofera informatie . ceea ce stim cu totii ca uneori e vital . orgoliile au loc doar in masura in care-ti permiti sa ai orgolii versus interesele copilului tau.
si inca ceva ... asta apropo de abordare , orgolii , interese ,s.a.m.d.... in viziunea mea pe mine sau pe altii ca mine , forumul , etc ,putea sa-i trimita la dreaq dar in nici un fel nu avea voie sa denunte oferta ta si a mmariei . si cred ca stii si tu de ce .

cat despre VB ,si-a gasit locul pe forum dimpreuna cu toate posturile lui marius . cred ca , mai devreme sau mai tarziu , cei interesati o sa se aplece asupra subiectului . si , intr-un final , asta e cel mai important : sa ai firul de unde sa incepi .
shakalu
 
Posts: 589
Joined: Tue Sep 23, 2003 11:45 am

Postby desperados » Wed Nov 26, 2008 10:45 am

nu imi voi exprima parerea de rau ptr plecarea lui Marius.Daca a facut o a fost o alegere pur personala pe care o voi respecta .Insa modalitatea in care a facut o lasa de dorit.Aa cataloga , a face incadrari e f usor
Chiar nu inteleg de unde atata inversunare doar ptr ca ceilalti nu au fost i\ de acord cu el Dar aici probabil e acea inversunare pe care multi am capatat o odata ci diagnosticul copilui
Inca de la inceput cand Marius a scris pe forum cineva imi spune sa vorbesc cu el care nevoie de ajutor
I am spus atunci ca nu cred ca nu e cazul
promit de alta data sa imi ascult instinctul
Incerc sa nu judec deoarece suntem intr o perioada in care astfel de practici ar trebui sa ne fie straine
daca cineva incearca sa iti sugereze niste lucruri nu inseamna ca nu te respecta,nu este capabil sa accepte alt punct de vedere
Elitismul este binevenit dac nu se transforma intr un monolog poligonic care bruiaza
Mi as permite sa nu fiu de acord cu cele doua mamici ptr ca chiar nu cred ca cineva i a sugerat ca nu e locul lui aici
faptul ca eu de exemplu car trebui sa caute un consyultant VBA sau ABA nu cred ca poate fi considerata o afensa
Si cel putin in ceea ce ma priveste pretentii de persoana care le stie pe toate ......Nu e cazul
Ce am invatat de la consultantul nostru e ca aceasta terapie este in permanenta schimbare si dorinta de gasi cele mai bune solutii ar trebui sa fie targhetul unui bun specialist Deci experienta mea e putin mai multa decat pina la piciorul broastei
Din experienta pe care o am din intalnirile cu parintii ( si chiar am vazut multi)am invatat ca nu trebuie sa judeci pe nimeni indiferent daca face sau nu ceva ptr copilul lui ( chiar daca erau momente in care imi muscam limba ca sa nu le zic sa se trezeasca pina nu e prea tarziu )Dar fiecare face o alegere :buna sau rea este alegerea lui pe care trebuie sa o respecti
Daca am invatat din acest incident ceva e sa nu mai fiu suspicioasa
dar un lucru chiar nu l inteleg de ce va refuza ajutorul legat de participarea la workshop sau de a lua legatura cu acel consultant VBA
Asta chiar ma depaseste
desperados
 
Posts: 56
Joined: Mon Jan 28, 2008 4:55 pm

Postby gabi.b » Wed Nov 26, 2008 3:48 pm

Omul rezonabil se adapteaza mediului; cel care nu se multumeste cu ce i se da,
insista in a adapta lumea propriei persoane. De aceea progresul depinde de oamenii
care nu se multumesc cu ce au. ( George Bernard Shaw )
gabi.b
 
Posts: 249
Joined: Tue Mar 20, 2007 3:42 pm


Return to ARTICOLE VECHI

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron