www.adhd.ro

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

www.adhd.ro

Postby jumbo » Sun May 28, 2006 2:25 pm

SOCIETATEA DE NEUROLOGIE SI PSIHIATRIE A COPILULUI SI ADOLESCENTULUI DIN ROMANIA - ROMANIAN SOCIETY OF NEUROLOGY AND PSYCHIATRY FOR CHILDREN AND ADOLESCENTS

Bucuresti, 19 mai 2006 - Societatea de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania (SNPCAR) lanseaza campania "ADHD Exista. Exista Solutii", cu sprijinul Eli Lilly Romania.

ADHD este prescurtarea acceptata international pentru afectiunea Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si semnifica o tulburare comportamentala frecvent intalnita la copii si adolescenti, considerata de multe ori ca o manifestare a carentelor educative sau a rasfatului.

ADHD se manifesta printr-un comportament hiperactiv si impulsiv al copilului, care este permanent in miscare, agitat şi neatent, creand nenumarate probleme parintilor si profesorilor. Acest comportament, tolerat initial datorita inteligentei şi dragalaseniei acestor copii, poate degenera în timp din cauza neatentiei şi nerabdarii. Astfel, succesele scolare scad, copiii devin irascibili, intoleranti, de multe ori cu tulburari de comportament in familie si la scoala (turbulenta în clasa, agresivitate, absenteism).

S-a demonstrat stiintific insa ca ADHD are la baza o disfunctie neurobiologica a activitatii creierului care se poate amplifica prin comportamentul defectuos al parintilor. Mai mult, s-a constatat ca aceasta tulburare inregistreaza o frecventa în crestere, cu impact pe termen lung daca nu este identificata si tratata in mod adecvat.

„Un diagnostic precoce face posibila şi eficienta interventia terapeutica, pentru a evita apariţia complicatiilor pe termen lung ale afectiunii, iar un tratament corect poate imbunatati semnificativ viaţa sociala, scolara si familiala a copiilor cu ADHD”, declara Prof. Dr. Mircea Tiberiu, Presedinte SNPCAR, initiatorul campaniei.

Campania „ADHD Exista. Exista Solutii” isi propune să lanseze un semnal de alarma si sa ajute parintii si pedagogii in identificarea precoce a ADHD, pentru a evita evolutia nefavorabila a tulburarii, în conditiile in care, pe termen lung, aceasta poate fi cauza unor devieri in dezvoltare (evolutie spre delicventa, dependenta – alcool, droguri, etc), devieri pentru care medicul specialist psihiatru si neurolog de copii si adolescenti dispune astazi de solutii.

„Sprijinim aceasta campanie deoarece am inteles ca ADHD este o afectiune subdiagnosticata care in timp are efecte ingrijoratoare. Ceea ce ne dorim, ca efect al campaniei, este un singur lucru: sa informam si sa determinam parintii sa mearga la medicul specialist odata ce sesizeaza simptomele tulburarii la copii”, declara Daniel Popescu, Corporate Affairs Manager Eli Lilly România.

Programul va consta în derularea mai multor actiuni de informare si educare a publicului larg in ceea ce priveste afectiunea ADHD, vizand aspecte ca: populatia tinta, factorii de risc, simptomatologia, modalitatile generale de terapie (consilierea avizata privind relationarea familiala si sociala, integrarea sociala in mediul de activitate predilect, etc.). O linie telefonica de tip infoline (031-7 30 30 30 – numar apelabil din toate retelele) si o adresa de website - www.adhd.ro – stau la dispozitia celor care doresc sa afle mai multe amanunte despre ADHD.

Societatea de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania (SNPCAR) va derula acest proiect cu sprijinul Eli Lilly România.


Prof. Dr. Mircea Tiberiu
Presedinte SNCPAR
Nascut: Ianuarie 1998.
Diagnostic: note autiste, hiperkinezie.
jumbo
 
Posts: 350
Joined: Wed Jan 07, 2004 1:19 pm
Location: Bucuresti

Return to AFECTIUNI ASOCIATE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron