Icter neonatal-autism?

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Icter neonatal-autism?

Postby dora » Sat Nov 20, 2010 11:36 am

Corelaţia icter neonatal – autism, tulburări ale dezvoltării neuropsihice în general


Filed Under (Diverse) by admin


Un grup de cercetători danezi a publicat în Revista Pediatrics din 11 octombrie 2010 a Academiei Americane de Pediatrie un studiu în urma căruia s-a constatat că un copil care a prezentat icter neonatal, adică icter la vârsta de câteva zile până la câteva săptămâni prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticat ulterior, pe parcursul vieţii lui, cu autism sau alte tulburări de dezvoltare neuropsihică comparativ cu sugarii care nu au avut icter neonatal.

Icterul neonatal mai este cunoscut sub denumirea de hiperbilirubinemie neonatală sau icter fiziologic al nou-născutului şi se manifestă prin colorarea în tonuri de galben a părţii albe a ochilor (sclere) şi a pielii datorită bilirubinei. Acumularea excesivă a bilirubinei sangvine se produce ca urmare a distrugerii celulelor roşii din sânge, precum şi datorită imaturităţii funcţionale a ficatului nou-născutului care nu poate metaboliza în timp util toată această cantitate de bilirubină produsă. În mod normal, icterul neonatal durează din a doua zi de viaţă a copilului până în a cincea zi.

În studiul mai sus amintit, cercetătorii au constatat că un procent mai mare din nou-născuţii în perioada 1994-2004 care au avut icter neonatal au fost diagnosticaţi ulterior cu autism. Niciunul din aceşti nou-născuţi nu a fost născut prematur. Baza de date analizată a fost constituită din 35.000 de nou-născuţi care au dezvoltat icter neonatal. Din aceştia, 577 copii au fost diagnosticaţi ulterior cu autism.

Cercetătorii au arătat că expunerea prelungită a creierului la niveluri ridicate de bilirubină poate conduce la apariţia problemelor de dezvoltare neuropsihică care pot persista pentru tot restul vieţii copilului.

Mulţi copii au un anumit grad de icter, care de obicei dispare într-o săptămână de la naştere. De asemenea s-a constatat că există un risc semnificativ statistic mai mare de apariţie a icterului neonatal la copiii născuţi în Danemarca în perioada octombrie-martie. Riscul creşte şi în situaţia în care mama mai are deja alţi copii. În cazul copiilor născuţi în perioada aprilie-septembrie, riscul de apariţie a autismului la copiii cu icter neonatal nu a fost mai mare decât în cazul celor care nu au avut icter. Rezultă două cauze care sugerează o posibilă legătură între lunile de iarnă daneze şi apariţia autismului, şi anume: expunerea mai redusă a copiilor la lumina solară şi riscul mai mare de infecţii.

Conform opiniei cercetătorilor danezi, o femeie gravidă care se află la primul său copil are un nivel al anticorpilor diferit comparativ cu o femeie gravidă care a mai născut şi alţi copii anterior. Tot în această situaţie există o posibilă diferenţă în îngrijirea primită imediat după naştere între mamele care nasc pentru prima dată şi cele care au mai născut. Despre influenţa acestor doi factori asupra apariţiei autismului trebuie efectuate investigaţii suplimentare.

În Danemarca, femeile care au mai născut anterior sunt extrenate din spital mult mai devreme decât o mamă care a născut pentru prima dată şi care stă în spital de obicei trei sau patru zile. În cazul spitalizării mai îndelungate a femeilor aflate la prima naştere există şansa ca un număr mai mare de nou-născuţi să fie diagnosticaţi cu icter neonatal.

Concluzie: vârsta gestaţională, paritate şi anotimpul în care se naşte copilul joacă un rol important în asocierea icterului neonatal cu apariţia autismului.

Trebuie subliniat faptul că în acest studiu nu a fost analizată influenţa severităţii icterului.

Dr.Daniela Preoteasa – medic pediatru specialistDoctor in stiinte medicale

Sursă: “Neonatal Jaundice, Autism, and Other Disorders of Psychological Development”, Rikke Damkjaer Maimburget al, Published online October 11, 2010, PEDIATRICS (doi:10.1542/peds.2010-0052d)


http://blog.babycomfort.ro/20-corelatia ... neral.html
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to AFECTIUNI ASOCIATE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron