Epilepsia

Moderators: camel, jumbo, shakalu, dora, Milena, dominique, moderators

Epilepsia

Postby dora » Wed Apr 29, 2009 4:37 pm

Implant cu electrozi in creier pentru tratamentul epilepsiei (video)

--------------------------------------------------------------------------------

Recent, Spitalul Universitar Thomas Jefferson din Statele Unite a început un studiu clinic pentru a testa o nouă maniera de tratament a epilepsiei. În cazul în care medicamentaţia nu ajută, pacienţilor li se vor implanta permanent electrozi în creier.


Categorie: Biologie
Autor: Cristian Presură

Aceşti electrozi vor monitoriza continuu activitatea electrică a creierului iar, în cazul în care vor observa un început al crizei de epilepsie, vor genera curenţi electrici capabile să stopeze această criză înainte de a se manifestă grav. Procedeul este oarecum asemănător cu cel folosit de către comania americană Medtronic pentru pacientii bolnavi de Parkinson.

Dacă nu aţi citit încă "Portretul lui M.", de Matei Călinescu, vă recomand s-o faceţi. Este o carte cutremurătoare, in care autorul descrie cum şi-a pierdut un fiu, suferind de două boli crunte: autism şi epilepsie. În final, fiul său M. a decedat în urma unui crize grave de epilepsie.

Epilepsia este o afecţiune cronica a creierului, care se manifestă prin accese nervoase, pierderea cunoştinţei, şi spasme ale muşchilor. Ea este datorată în principal unor descărcări electrice necontrolate ale neuronilor din creier. Ele determina şi mişcările necontrolate ale trupului.

În prezent, epilepsia se tratează, sau se ţine sub control, cu ajutorul medicamentelor. Există însă şi un număr ridicat de pacienţi care nu reacţionează bine la medicamente, şi pentru care boala se poate accentua, conducând eventual la deces. Pentru aceşti pacienţi, Spitalul Universitar Thomas Jefferson din Statele Unite încearcă să vină cu o nouă soluţie: implantarea unui set de electrozi în creier, şi generarea unor pulsuri electrice care să oprească criză de epilepsie.

Introducerea de implanturi în creier nu este ceva nou. Poate că cea mai puternică companie din lume în acest domeniu este Medtronic, care foloseşte astfel de electrozi implantaţi în creier pentru a ajuta bolnavii de Parkinson. În acest caz, curentul electric indus în creier de către electrozi elimină sincronizarea care apare între neuroni în timpul descărcărilor electrice.

Remarcabil, şi compania Medtronic a început recent să testeze un sistem în care electrozi implantaţi în creier încearcă să determine când începe criză de epilepsie şi să o stopeze cu ajutoul curentului electric.

Deocamdată şi cei de la Spitalul Universitar Thomas Jefferson sunt la început. Ei vor să testeze mai întâi implantul pe pacienţi de epilepsie, pentru a proba capabilităţile sistemului, şi abia după aceea să folosească sistemul pentru pacienţi unde medicamentaţia a dat greş, sau nu a ajutat.

Pentru cei interesaţi despre subiect, adaug două filme video. Primul arata un pacient ce are boala lui Parkinson, înainte de a avea implantul în creier, şi după aceea. Remarcaţi că mişcările necoordonate ale pacinetului au dispărut după folosirea implantului.

Al doilea video este o animaţie care arăta cum se implantează electrozii în creier.

Să sperăm că şi tratamentul de epilespie prin implantarea de electrozi va avea acelaşi succes că cel ce tratează boala Parkinson pentru cei ce nu reacţionează la medicamentaţie.

Sursa originală: Spitalul Universitar Thomas Jefferson. Ştire prelucrată de www.stiinta.info.

[www.stiinta.info]

http://www.stiinta.info/news/124/52/
dora
 
Posts: 3779
Joined: Fri Dec 05, 2003 7:37 am
Location: BUCURESTI

Return to AFECTIUNI ASOCIATE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron