
Copilul meu e agitat...ADHD?
“Copiii nu mai sunt ca pe vremuri…” spun adesea bunicile acestora, comparandu-si nepotii cu proprii lor fii cand erau la varsta copilariei. E clar, copiii de azi sunt mai destepti, mai nerabdatori, mai neastanparati… Daca despre noua generatie de super-copii am mai scris in Ora de viata, ADN-ul se modifica si Boris, de pe Marte, sa ne indreptam atentia asupra aparentelor boli “moderne” ale copiilor.
Deja s-a demonstrat ca o multime de astfel de boli sunt datorate alimentatiei dezastruoase din prezent. Mai mult, alimentatia femeilor insarcinate influenteaza in foarte mare parte starea de sanatate a viitorului copil. La o prima privire, nu e de mirare ca avem atatia copii foarte diferiti de cum eram noi la varsta lor, iar alimentatia este unul din factorii cauzatori.
Compania farmaceutica Lilly (Eli Lilly & Co - www.lilly.com) a cunoscut o dezvoltare fascinanta beneficiind din plin de o noua boala diagnosticata mai ales la copii: ADHD. Boala hiperactivitatii sau a deficitului de atentie (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) este noua gaselnita a medicinei moderne pentru a diagnostica copiii care sunt foarte agitati sau deloc atenti.
Compania Lilly este cel mai mare producator de medicamente destinate tratamentului chimic pentru ADHD; cele mai cunoscute sunt celebrul Ritalin si recentul Strattera. Se pare ca Europa de Est reprezinta si in domeniul farmaceutic o piata virgina, care asteapta sa fie cucerita de gigantii chimici. Dovada o reprezinta noul spot publicitar difuzat de televiziunile romanesti care se adreseaza copiilor bolnavi de ADHD si care face trimitere la site-ul www.adhd.ro, detinut de Eli Lilly Romania SRL, reprezentanta Eli Lilly in tara noastra.
Ce este ADHD?
Conform site-ului adhd.ro (al companiei producatoare Lilly), “deficitul de atentie / tulburare hiperkinetica (ADHD) este o afectiune neurobiologica cerebrala care se manifesta prin inatentie si/sau hiperactivitate-impulsivitate, simptome care se manifesta in mod constant si neadecvat varstei”.
Mai departe, compania Lilly ne anunta o veste buna: “ADHD este tratabil” si nu ezita sa recomande medicatia (pe care o produce), recunoscand insa ca “nu s-a elaborat o terapie care sa vindece boala”.
Dar copilul dvs. chiar este bolnav de aceasta bizara afectiune? Desi pe site sunteti sfatuiti sa mergeti la medicul specialist, inainte de a face acest pas, sa vedem cateva noutati relevante in acest domeniu.
Revista New Scientist anunta inca din luna iunie 2006 ca bebelusii nascuti prematur (dupa numai 34 de saptamani de gestatie) prezinta un risc mai mare cu 70 % (fata de copiii nascuti la termen) de a se imbolnavi de ADHD, citand un studiu danez realizat la Spitalul Universitar Aarhus. Sfaturile pentru prevenirea nasterilor premature sunt cele binecunoscute: renuntarea la fumat, alcool, cafea, etc.
Veti spune “dar copilul meu s-a nascut la termen, sanatos”, caz in care aparitia bolii (sau a ceea ce dvs. credeti a fi boala) trebuie pusa pe seama altor factori, dintre care cel mai “refuzat” oficial este alimentatia. Unul dintre alimentele de care se face abuz este zaharul alb, care determina hiperactivitate si agitatie psiho-emotionala, inclusiv la adulti.
Asadar, daca cedati in fata copilului dvs. nerefuzandu-i cererile de dulciuri, contribuiti fara sa stiti la starea lui de agitatie. Active Information Media a publicat pe larg detalii despre efectele nefaste ale consumului de zahar alb in Cea mai dulce otrava.
New Scientist atentioneaza ca prescrierea de medicamente pentru ADHD a scapat de sub control, afirmand ca aproape 5 milioane de americani (majoritatea copii) sunt tratati cu astfel de medicamente.
Cat de eficiente sunt medicamentele?
Niciodata nu a fost demonstrat pe deplin ca aceste chimicale actioneaza pentru tratarea sindromului ADHD. Eli Lilly & Co. este hotarata sa puna stapanire pe piata de medicamente care trateaza bolile de tip ADHD. Un spot publicitar al companiei Lilly care a fost difuzat in anul 2002 in SUA face reclama la tratamentul impotriva afectiunilor cerebrale de tip bipolar (psihoza maniaco-depresiva) si trimite la site-ul bipolarawareness.com, detinut de companie.
Mai mult, substantele chimice cu care sunt bombardati pacientii (de multe ori, copii) nu fac decat sa mascheze sindromul, iar efectele secundare le depasesc pe cele initiale, astfel ca se poate vorbi de o campanie iresponsabila de drogare a copiilor nostri, doar pentru a umfla buzunarele producatorilor de medicamente.
Un studiu realizat in Finlanda a demonstrat ca fetele care sunt diagnosticate cu ADHD risca sa se imbolnaveasca de grave disfunctii ale inimii: tensiune crescuta, obezitate, deteriorarea muschilor inimii. Studiul realizat la Universitatea din Helsinki afirma ca stresul este unul din principalii factori care declanseaza astfel de boli grave.
De Ritalin se moare!
Site-ul www.ritalindeath.com spune povestea unui copil care a murit din cauza tratamentului cu Ritalin, celebrul medicament prescris in cazul ADHD. Pe certificatul de deces scrie “Moartea a fost cauzata de folosirea pe termen lung a metilfenidat-ului (Ritalin)”.
Lorraine Day, cunoscut specialist in domeniu, ne ofera o alta perspectiva in ceea ce priveste ADHD.
Copilul este diagnosticat cu ADHD atunci cand este considerat prea activ, nu poate fi atent si nu poate sta locului, toate acestea fiind simptome SUBIECTIVE. Conform statisticilor, ADHD este diagnosticat de 4 ori mai mult la baieti decat la fete, si nu e de mirare, pentru ca baietii se maturizeaza mai incet decat fetele. Baietii si fetele sunt in clase comune, avand aceeasi varsta, iar baietii, fiind mai putin maturi, dau impresia de hiperactivitate, in comparatie cu fetele.
Diagnostic gresit
Agitatia, iritabilitatea si confuziile mentale sunt adesea prezente la acesti copii, asa incat ei sunt diagnosticati cu “deficienta de invatare”. Sa nu uitam insa ca aceste simptome sunt IDENTICE cu hipoglicemia care se instaleaza aproape imediat dupa fiecare consum de zahar alb, rafinat, cand insulina este fortata sa “neutralizeze” surplusul de zahar.
Ritalin si ADHD sunt aproape sinonime. Pana la 90 % din copiii diagnosticati initial cu ADHD au primit un tratament cu Ritalin. Din 1991, s-a inregistrat o crestere cu 500% a consumului de Ritalin, in SUA. Compania Eli Lilly jubileaza.
Pe termen scurt, folosirea Ritalin duce la scaderea cu 70 % a simptomelor, asa incat pare ca acest medicament rezolva problema. Cu toate acestea, nu este aratata intreaga imagine. In ciuda tratamentului cu Ritalin si alte chimicale specifice, 80 % din copii au continuat sa aiba aceleati simptome chiar si dupa 8 ani de tratament. Cu alte cuvinte, totala ineficienta.
De fapt, a fost mai rau, adolescentii tratati cu Ritalin inca din copilarie au dezvoltat in timp afectiuni comportamentale foarte grave, specifice doar celor care sunt neadaptati social, desi familiile lor erau perfecte. Aceste noi afectiuni psiho-mentale sunt considerate mult mai periculoase decat ADHD.
Un drog pentru copilul dvs.
Efectele secundare ale tratamentului cu Ritalin includ nervozitate, insomnie, dureri generalizate, anorexie (lipsa poftei de mancare), greata, ameteala, palpitatii, dureri de cap, diskinezie, tensiune arteriala crescuta, pulsul accelerat, dureri in zona inimii, aritmie cardiaca, dureri abdominale, psihoza. Mai mult, se avertizeaza ca medicamentul creeaza dependenta si ca modul de actiune la om nu este complet cunoscut. Cu toate acestea, multi parinti isi trateaza copiii cu astfel de droguri.
Ritalin are efecte similare cu alte stimulante ca amfetamina si cocaina. Ritalin este un adevarat drog oficializat, destinat copiilor. Farmaciile americane distribuie de 5 ori mai mult Ritalin decat restul lumii. Nicio alta natiune nu prescrie astfel de medicamente pentru copiii sai, intro asemenea masura. Fata de 1990, consumul de Ritalin a crescut de 6 ori, in SUA.
Ritalin duce la cancer
Studii stiintifice au fost publicate in 1993 si au demonstrat ca Ritalin a provocat cancer la ficat, in tratamente cu dozaj similar cu cel prescris la copii. Cu toate astea, raspunsul autoritatii federale farmaceutice americane (FDA) a fost ca “studiul nu reprezinta un semnal relevant pentru ca Ritalin sa fie scos de pe lista de medicamente pediatrice”.
Solutia?
Prevenirea si tratamentul simptomelor ADHD sunt mai ales cele normale, naturale, la indemana oricui. Lorraine Day sfatuieste parintii sa nu apeleze la tratamentul medicamentos, ci sa actioneze in felul urmator:
1. Modificati obiceiurile alimentare ale copilului; incurajati-l sa consume cu preponderenta alimente naturale, in stare cruda. Asta inseamna fructe, cereale integrale, legume si verdeturi, salate pline de vitamine, minerale si enzime, toate in forme naturale si direct si usor asimilabile de copil.
2. Eliminati toate produsele lactate si pe cele animale (carne) deoarece acestea contin hormoni chimici, pesticide, antibiotice ascunse, nedeclarate oficial, care dezechilibreaza organismul sensibil al copilului.
3. Eliminati cafeina, zaharul alb, dulciurile, mancarea prelucrata termic, glutamatul, aspartamul si orice alti inlocuitori nenaturali ai zaharului, colorantii alimentari si alte chimicale (celebrele E-uri) abundente in aproape orice aliment produs in fabrica.
4. Renuntati la mesele luate la restaurantele de tip “fast-food” (McDonald’s, Spring Time, Pizza Hut, etc) - aici se folosesc cantitati uriase de conservanti, glutamat, iar alimentele oferite, desi nu sunt aproape deloc nutritive, contin multe chimicale pentru a pacali consumatorul.
5. Incurajati copilul sa manance delicioasele fructe si legume in stare cruda, ne-prelucrate termic.
6. Consumati sucuri prospete de fructe si legume facute in casa, si multa apa de izvor, pura. Eliminati bauturile chimice tip “soft” (Fanta, Mirinda, Sprite, Kinley, Adria, Orangina, etc) sau sucurile “naturale” gata-ambalate (Cappy, Santal, Fruttia, Pfanner, Granini, etc). inlocuiti laptele pasteurizat cu cel proaspat, nefiert, luat dintr-o sursa de incredere, sau folositi lapte de soia sau de orez.
7. Painea alba este interzisa. Consumati numai paine integrala, graham, sau cu seminte intregi.
8. Renuntati la orezul alb, decorticat. Folositi mai ales orez brun si alte cereale integrale.
9. Interziceti untul de arahide pentru ca acesta contine aflatoxina, ce cauzeaza cancer. Preparati acasa acest unt folosind nuci Caju sau alune de padure.
10. Odihniti-va copiii indeajuns. Acestia au nevoie de multa odihna si trebuie sa se culce drevreme.
11. Exercitiile in aer liber trebuie sa fie la ordinea zilei, hranind copiii cu aer proaspat si soare.
12. Aruncati televizorul! Sau, cel putin, luati-va masurile necesare pentru ca baietelul sau fetita dvs. sa nu se uite la televizor.
Este cunoscut faptul ca in timp ce se uita la TV, copiii intra foarte repede intr-o stare hipnotica, lucru demonstrat stiintific prin faptul ca undele lor cerebrale trec foarte repede de la o stare specifica de alerta (undele beta) la o stare hipnotica (alfa) in care creierul nu mai rationeaza.
Violenta si decadenta pe care copilul le vede la televizor trece de filtrul rational care este in mod normal folosit de creier si se implanteaza in subconstientul copilului, fara ca acesta sa poata decide daca ceea ce vede este bine sau rau. Violenta si decadenta este acceptata de creier fara vreo judecata morala, integrandu-se imediat in subconstientul copilului. Ceea ce intra in subconstientul copilului este la fel de important ca ceea ce ii dam sa manance.
13. Credeti in Dumnezeu si invatati-va copilul sa aiba incredere si el. Invatati-l despre Iisus. Copiii au tendinta sa fie ca cei pe care ii admira. Un exemplu bun nu poate duce decat la o viata fericita.
sursa: Active Information Media
www.aim.active.ws